Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od dwóch dni na odsłuchach interkonekt Tara Labs The Zero Onyx,dwa wieczory było świetnie,dziś posłuchałem trochę i wyłączyłem,nic mi nie wchodzi,to nie ten dzień na porównania.Nierzadko nasze samopoczucie ma ogromny wpływ na odbiór dźwięków danego dnia,wczoraj grało świetnie dziś bez emocji :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

pajek>Jeśli 6100 Acrolinka Ci się podoba,to wyobrażam sobie co będzie jak wepniesz 7100 czy 9100,ja sprzedałem 7100 dwa dni temu,trzeba było się pospieszyć ;).

Stefek, jeśli masz wątpliwości, zastanawiasz się, czujesz różnicę "taką sobie" i nie jesteś przekonany do końca, to jest to bardzo prosta oznaka, że trzeba szukać gdzie indziej. Ja wychodzę z założenia, że coś mnie musi powalić od razu, a o ile pamiętam, to Ty też jesteś tego samego zdania ;)

Pozdrawiam

Zgadzam się ze Stefkiem. Sam wiem, jakie znaczenie dla odbioru muzyki, ma to, czy jestem wypoczęty, zrelaksowany i głowę mam spokojną, a z drugiej strony, gdy jestem w pośpiechu, zmęczony i nie mogę się skupić na słuchaniu. Nie wierzę, by system, którego słuchamy od miesięcy, nagle, sam bez zewnętrznej przyczyny, zaczął grać inaczej. Inna sprawa to austosugestia: ja bardzo chciałem, żeby DP-78 mi się podobał, więc celowo odsuwałem negatywne odczucia. Wreszcie pogadałem sam ze sobą, przestałem się oszukiwać i odpuściłem Accu.

P.S. Szkoda Stefek. Jak będziesz fajny kabel na zbyciu, pamiętaj o pajku :)

pajek>Będzie fajny kabelek na xlrach,Acrolink Mexcel 2500. Marcin K.>Nie,nie,jest super,tylko człowiek tak szybko się przyzwyczaja do dobrego ;),dziś kiepski dzień miałem na słuchanie muzyki po prostu.Pozdrawiam S.

Otoz to Panowie, Marcin trafil w sedno. Ja juz osobiscie nie jestem w stanie czytac tez np. Gutka, ze wiecej niz 500pln to on na kable nie wyda bo to nie ma sensu. Ma byc hajend to trzeba placic za druty i nie ma zmiluj a ze drogo... ku...wsko drogo i to boli ale nic mi z tego nie przyjdzie jak sie na kable obraze.

>>Marcin K.

Jakie sieciowki sprawdzales do Accu?

Od początku drogi przerobiłem kilka sieciówek: Vincent, Neel 14 Gold, Anakonda, Acrolink 7100 i 9100, Gargantua. Kilka jeszcze innych przerobiłem u ludzi. Ale tak na prawdę poważną, może nawet bardzo poważną różnicę na + usłyszałem tylko w dwóch wypadkach. I to jest dla Kolegów zagadka świąteczna, jakie były to kabelki :)?

Chyba nie trudno zgadnąć?

enzo> a może byś dał gutkowi prawo do własnego zdania? Nie musisz go czytać, ani się z nim zgadzać. On Ci swoich poglądów siłą do gardła nie wpycha. Zaznaczam, że nie jestem w fanclubie gutka, bo sam u siebie usłyszałem zmianę po zmianie sieciówek, a wcześniej IC. Ale odpowiada mi umiar gutka. O ile sobie przypominam, on pisze głównie o swoich doświadczeniach i nikomu się do pokoju odsłuchowego nie pakuje. Zważ, że ludzie słyszą różnie i różne rzeczy lubią.

A propos upgrade'u kabli: w związku z testowaniem MBLa wpiąłem dziś do systemu topowe głośnikowce Acrolinka 6N-S7000. Chciałem jeszcze raz sprawdzić, bo przy DP-78 nie było żadnej różnicy w porównaniu z moimi Wire Worldami za niecałe 200 zł/m. Myślałem, że teraz coś się zmieni. I co? I nic. Znowu żadnej różnicy. A niektórzy pisali, że głośnikowca mam słabego. Ponieważ nie śmiem twierdzić, że Acro jest słaby, więc albo nie wpasował się do mojego systemu albo albo Wire World jest dobry albo ja mam dziś zły dzień albo jestem przygłuchy albo w związku z zimą powietrze jest suche i cząsteczki słabo fale dźwiękowe przewodzą :).

>>Pajek

Gutek moze sobie miec swoje zdanie, ale pisze o drogich klockach, wytyka im wady a potem okazuje sie, ze gra na kablu za 5pln. Ludzie to czytaja i wierza, ze hajend nie ma sensu bo mozna tanio i dobrze... ano nie mozna i kazdy moze sie o tym przekonac jeno trzeba miec otwarta glowe i probowac.

>>Marcin K.

Niech zgadne... czyzby Acrolinki? ;-)) co wygralem? :-)

enzo,

ludzie czytają Ciebie tak samo jak gutka. Ja tez jestem taki ludź i gutek mnie nie przekonał (chociaż nie słuchałem kabla za 5 zeta - moze tu jest pies pogrzeban).

Otwarta głowa to megaważna rzecz. A hajend mo sens i to głemboki. :)

Chentnie bym posłuchol jakiego topowego IC acrolinka. Moze nekst łik sie udo.

enzo=.

Mnie też irytują pewne wypowiedzi ;-)

Bawię się audio bardzo długo ,od czasów radia ŚNIEŻNIK.

I kabelkami też długo się bawiłem, Jeszcze niedawno porównywałem swoje obecne głośnikowe do najdroższych Kondo.

Ja nie twierdze ,że nie słyszę różnic, czy ,że nie ma zmian w dźwięku !!!

Proszę mi tego nie zarzucać.

Natomiast nie interesują mnie małe,drobne,bardzo subtelne zmiany w dźwięku,na pograniczu percepcji! Jeśli komuś to pasuje jego sprawa, jego pieniądze.

Ale jeśli ktoś pewnego pochmurnego ranka budzi się i zaczyna mieszać kabelkami w systemie i stwierdza, że nie może wychwycić różnicy w dźwięku pomiędzy I.C za 200 zł i takim za ok.2000zł no to wybaczcie mi to jest to o czym mówię ;-)

Jest jeszcze jeden aspekt sprawy w ogóle nie poruszany.

Cena w światku audio to sprawa bardzo umowna i to jest fakt, nie ma tu sensu dalej dywagować.

Reasumując to czy kabel kosztuje 200zł czy 2000zł to nie ma często absolutnie nic wspólnego z dźwiękiem. Cena , a dźwięk to kompletnie dwie osobne historie.

Znowu się kłania twierdzenie ,że PIENIĄDZE NIE GRAJĄ :-)

Do tej pory pamiętam okablowanie kolegi Zidjana z forum , na dole niedrogi XLO na gorze jakiś tajemniczy spleciony kabelek od pana z Audiograde (nieistniejąca już firma)za 50zl

uwieszacie mi góra była rewelacyjną !!!

Gdyby to się nazywało np. NBS to majątek by kosztowało ;-)

Zabawa w kable to fajna rzecz tylko sztuka polega na znalezieniu taniego kabla o kapitalnym dźwięku ,proszę mi wierzyć - można !;-)

Prawie strzeliliście Panowie. Na pierwszym miejscu Anaconda, a potem 9100. Przynajmniej taka była kolejność odsłuchów. Nigdy nie zapomnę, jak podpiąłem Anacondę pod CD, to było dość dawno, ale wrażenie zostało. Może gdybym najpierw podpiął 9100 sentyment podwędrowałby do skośnookich, a tak USA górą :).

" mozna tanio i dobrze... ano nie mozna i kazdy moze sie o tym przekonac jeno trzeba miec otwarta glowe i probowac."

No właśnie trzeba mieć głowę otwartą !!!

Podpisuje sie pod tym i wcale nie żartuje !

I najlepiej trzymać poziom Accuphase !!! To było wprost genialne stwierdzenie ! ;-)

Proponuje założyć osobny watek pt. Accuphasowe dyrdymały !

ale to był taki żart ;-)

Po pierwsze to Anaconda nadaje sie do wszystkiego, a Gragantua tylko do wzmacniaczy, tak samo jak zresztą Furutech Reference.....Po drugie: Python to w zasadzie to samo co Anaconda, chyba że ktoś ma uszy jak nietoperek ;)...Po trzecie: ceny tych kabli są absolutnie chore i powinno się karać za tak daleko posunięty wyzysk !!! I bzdurą jest, że pieniadze grają, choć niestety droższe zazwyczaj lepsze, z tym że często o 0,00001 % :)))

Panowie pożyczcie mi jakiś tani kabel,który to taki świetny jest,może być interkonekt czy głośnikowy.Bo ja jakoś tak mam,że u mnie im drożej tym lepiej,przyrosty są,choć oczywiście nie dające się przeliczyć na te ceny,które trzeba zapłacić :).

Cholera wie czemu, tak jest - jak Gargantuę wepniesz w CD czy pre to przyciemnia za bardzo brzmienie - jak do wzmaka to je otwiera w mega pozytywnym znaczeniu i niczego nie przyciemnia, a wszechno wiruje i układa się :) - oczywiście w kategoriach audiofilskich ;)

Anaconda/Python Helix Alpha to sieciówki nadające się do wszystkiego, analityczne, ale nie męczące, z potężnym basem, ale nie mulące (Harmonix X-DC2 tez nieco dociąża, przyciemnia i niektóre detale uciekają), ze sceną 3 D z wyraźnie zaznaczoną wysokością !!! - a to rzadkość !!! przejrzyste, szybkie.....ZERO minusów....

Na mieście gadają że Anti IC reference jest dobry, taki za 200 $ jeno ;) Niektórzy nawet twierdzż, że taki Straight Wire Crescendo to drogie efekciarstwo przy nim ;) Tak naprawdę to zalezy od preferencji i...samopoczucia :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.