Skocz do zawartości
IGNORED

AsusHD2600 kabel projektor i... problem

BartBE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem z moim sprzętem.

Mam nadzieje, że pomozecie go rozwiązać.

Na początek informacja o sprzęcie.

Karta graficzna Asus HD2600 XT z dwoma wyjściami DVI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kabel Belkin o długości HDMI-HDMI 15m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel CE-Link DVI-HDMI 2m

Ukryta Zawartość

"Po drodze" miałem jeszcze taki kabel DVI-HDMI ( w każdym razie podobny )

Ukryta Zawartość

Przejściówka Vivanco DVI-HDMI Image&Sound

Ukryta Zawartość

Projektor Mitsubishi HD1000U z wejściem HDMI

Ukryta Zawartość

Telewizor kineskopowy Philips 32PW9551 z wejściem HDMI

Ukryta Zawartość

Historia wygląda tak (przedstawię wszystkie przerobione przeze mnie kombinacje powyższych urządzeń )

Słówko "działa" w poniższych opisach oznacza, że obraz pojawia sie na urządzeniu odbiorczym ( Philips, Mitsubishi ) automatycznie po podłączeniu.

Karta Asus podłączona do Philipsa kablem CE-Link działa bez zarzutu na obu wyjściach DVI.

Karta Asus podłączona do Philipsa kablem Belkin z przejściówką Vivanco działa bez zarzutu na obu wyjściach DVI.

Karta Asus podłączona do Philipsa kablem "Po drodze" działał bez zarzutu na obu wyjściach DVI.

Karta Asus podłączona do projektora Mitsubishi kablem CE-Link działa bez zarzutu na obu wyjściach DVI.

Karta Asus podłączona do projektora Mitsubishi kablem "Po drodze" nie działa na żadnym wyjściu DVI bez względu na sposób konfiguracji karty.

Karta Asus podłączona do projektora Mitsubishi kablem Belkin z przejściówką Vivanco nie działa na żadnym wyjściu DVI bez względu na sposób konfiguracji karty.

Zależy mi oczywiście na tym aby działało ostatnie zestawienie sprzetowe: Asus=>Vivanco=>Belkin=>Mitsubishi

Z powyższego zestawienia widać wyraźnie, że każde z urządzeń działa, nie ma mowy o uszkodzeniu kabla, przejściówki, gniazd DVI w Asusie czy HDMI w projektorze.

Czy możecie mi podpowiedzieć co mogę zrobić aby zestaw Asus=>Vivanco=>Belkin=>Mitsubishi zmusić do współpracy?

Czy widzicie jakieś rozwiązanie tego problemu?

Będę zobowiązany.

BartBE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44323-asushd2600-kabel-projektor-i-problem/

Zapomniałem dodać, że dokonałem jeszcze podłączenia:

Komputer Laptop (pożyczony) z wyjsciem HDMI poprzez kabel Belkin do projektora i tutaj równiez nie było problemu - zestaw działał.

Przerabiałem podobny temat.15 m kabla HDMI do projektora Panasonica.Karta grafiki GIGABYTE 2600PRO.Efekt -ciemność.Na kablu 5 metrowym działa bez problemu.Dowiedziałem się,że karty ATI serii 2600 obsługują max 5 metrów kabla HDMI.Porażka.

Po wpisie Olka trochę zwątpiłem czy aby na pewno sprawdziłem opcję podłączenia:

"Karta Asus podłączona do Philipsa kablem Belkin z przejściówką Vivanco" którą opisałem powyżej

ale właśnie sprawdziłem to jeszcze raz i widzę, że to działa.

Tak więc zgadzam się z Tobą KOpyt25, że długość kabla dla karty Asus HD2600 nie ma znaczenia.

Co nadal nie zmienia faktu, że nie mam obrazu na moim Mitsubishi :(

Może któs jeszcze coś podsunie?

Czytałem gdzieś, że przejściówki Asusa DVI-HDMI są jakieś "specjalne".

Czy ktoś coś wie na ten temat?

Długośc kabla ma znaczenie dla tej karty,to pewne.Moja walka skończyła się(po próbach z 3 egzemplarzami) zmianą procesora na mocniejszy (C2DUO 6400) i karty grafiki na NVIDIĘ 7600.Teraz,na tym samym kablu nie ma żadnych problemów.Można jeszcze spróbowac z extenderem hdmi,widziałem takie coś na allegro (ok.80 zł)ale trudno powiedziec czy zadziała.Mam nadzieję,że będziesz miec wiecej szczęścia niż ja.Powodzenia.

Trudno powiedziec,może telewizor ma lepsze układy wejścia HDMI?Bardziej czułe?Nie jestem technikiem. Opisałem tylko ,że mój problem był podobny a informacje o długości kabla opisywał ktoś na forum avs.Też bym chciał,żeby to zadziałało bo z kartą ATI do odtwarzania HD wystarczy słabszy procesor,który pobiera mniej prądu i wydziela mniej ciepła.

Dziękuję za podpowiedzi Olek... rozumiem, że u Ciebie kwestią była długość kabla. Tylko, że u mnie mam wrażenie nie to jest problemem i w zasadzie popadam już trochę w desperację bo bujam sie z tym od pół roku ( do tematu podchodzę z doskoku bo mało czasu ).

Czy masz gdzieś może linka do tematu długości kabla na formum AVS?

Do KOpyt25:

To raczej nie przejściówka bo z telewizorem działa.

Witam!

Ja mam link do źródła:

Ukryta Zawartość

1.Są dwa rodzaje przewodów HDMI, High Speed obsłuży 1080p Standard nie, choć może się zdarzyć wyjątek:

"What are the technical and branding requirements for cables?

As part of the new Trademark and Logo Usage Guidelines, cables will be labeled as either Standard or High Speed.

Standard cables (referred to as Category 1 cables in the HDMI specification) are those tested to perform at speeds of 75Mhz, which is the equivalent of an uncompressed 1080i signal.

High Speed cables (referred to as Category 2 cables in the HDMI specification), are those tested to perform at speeds of 340Mhz, which is the highest bandwidth currently available over an HDMI cable and can successfully handle 1080p signals including those at increased color depths (e.g. greater than eight bits per color) and/or increased refresh rates (e.g. 120Hz). High Speed cables are also able to accommodate higher resolution displays, such as those at the latest 1440p and WQXGA resolutions (e.g. cinema monitors with a resolution of 2560 x 1600)."

2.Długość zależy od typu (przekroju, nie od typu wyrobu danego producenta) przewodu:

"What is the current Cat 1, Type A maximum cable length?

15 meters for a AWG22, 12 meters for AWG24, and 10 meters for a AWG26. For Cat 2, the maximum seems to be 5-8 meters (more details later…)"

3:Dla prawidłowej transmisji ważne są trzy elementy:

-jakośc nadajnika

-jakość przewodu

-JAKOŚĆ UKŁADU ODBIORCZEGO

Dlatego organizacja HDMI nie zestandaryzowała długości przewodu.

"Does HDMI accommodate long cable lengths?

Yes. HDMI technology has been designed to use standard copper cable construction at long lengths. In order to allow cable manufacturers to improve their products through the use of new technologies, HDMI specifies the required performance of a cable but does not specify a maximum cable length. We have seen cables pass "Standard Cable" HDMI compliance testing at lengths of up to a maximum of 10 meters without the use of a repeater. It is not only the cable that factors into how long a cable can successfully carry an HDMI signal, the receiver chip inside the TV or projector also plays a major factor. Receiver chips that include a feature called "cable equalization" are able to compensate for weaker signals thereby extending the potential length of any cable that is used with that device.

With any long run of an HDMI cable, quality manufactured cables can play a significant role in successfully running HDMI over such longer distances."

Reasumując:

Wszystko zależy jak leży. HDMI to dość kapryśny interfejs, i tak naprawdę to pozostają eksperymenty z wymienionymi w punkcie 3 składnikami.

Ciekawe czy wszyscy producenci oznaczają kabelki jako Standart lub High Speed? Myślę że tu leży podstawowy problem z jakością samego przewodu...

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

cyt.">Czy masz gdzieś może linka do tematu długości kabla na formum AVS?"

To było dość dawno a temat poświęcony ATI jest tam ogromny.Niestety nie mam linku.

Tak przy okazji,jako że posiadam jeszcze ową nieszczęsną kartę zrobiłem dziś eksperyment,tym razem u szwagra przy browarku :-)

Jego zestaw to EPSON TW 700,ONKYO 605 i dokładnie taki sam kabel jak mój.Komputer (GIGABYTE 2600PRO)podłączony do EPSONA bezpośrednio kablem 15m-ciemność,GIGABYTE7600-jest obraz,komputer (GIGABYTE 2600PRO) do ONKYO(kabel 1m) a ONKYO 15 m kablem do projektora-jest obraz,komputer (GIGABYTE 2600PRO )15 m kablem!!! do ONKYO i ONKYO 15 m kablem do projektora-jest obraz.Znaczyło by to,że jednak układy w projektorach powodują w pewnych konfiguracjach problemy.

Jeszcze raz, ino po polsku. ;-)

Oficjalna organizacja standaryzująca HDMI twierdzi iż: "WYDAJE SIĘ, że kable kategorii 2 (czyli przenoszące 1080p), mogą mieć długość do 5...8 m". "It seems" - wygląda na to... Hm!

"W niektórych odbiornikach (objętnie czy to projektor, czy TV LCD 21") zastosowano układy kompensujące, które mogą zniwelować pewne słabości przewodu".

Jedyna pewna metoda na 10...15 metrów to przewód ze wzmacniaczem. Ino nietania...

Albo eksperymanty, co zadziała...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.