Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na rozbiórkę.

U nie te czerwone kondensatorki to 224J czyli 0,22uF , elektrolity są chińskie , rezystory (jak widac na zdjęciu ) to zwykłe drutowe i ceramiczne .Wszystko do wymiany . Transformatory głośnikowe sa małe ale większe nie wejdą do obudowy natomiast zasilający godziwej wielkości . Kable sygnałowe cieniutkie i chyba nie są ekranowane . Podstawki ceramiczne ale nie są złocone . W sumie najtańsze elementy z giełdy . Rezystory sa opisane na płytce więc ich wymiana powinna być łatwa .Za 30 PLN powinienem kupić wszystkie elementy na płytkę do wymiany .Rezystory metalizowane , kondensatory polipropylenowe Vimy lub Jantzena , elektrolity Philipsa i Rubycona . Dalej do wymiany powinien byc potencjometr , kable sygnałowe i gniazdo sygnałowe na złocone i dwa rezystory 100K na wejściu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009316 1216465653_thumb.jpg

post-3970-100009317 1216465653_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

płytka od strony lamp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

dlaczego ta aiwa gra tak dobrze? moim zdaniem jest to po ptostu dobrze zlozony zestaw. nigdy nie gra sam wzmacniacz, sam interkonekt, same glosniki. to oczywiste ze jak sie podepnie jeden z tych klockow do innego sprzetu to zrobi sie kaszana. to tak jakbym wzial swoj wzmacniacz i wsadzil komus do zestawu. raz sie sprawdzi a 50 razy wypadnie beznadziejnie. dlatego wlasnie kazdy ma swoj niepowtarzalny zestaw. Kabelek klotza ktory u mnie zywi sie detalami w aiwe moze idealnie sie wpasuje.

przerobki beda prowadzily do indywidualizacji sprzetu. u 1 sie sprawdzi taka przerobka u kogos innego zagra jazgotliwie.

jesli chcecie sie bawic w przerobki takiej manty to piszcie z czym ona gra. najlepiej jakby byl to oryginalny zestaw bo wtedy kazdy moze sobie go przerobic/poprawic.

arturp, 19 Lip 2008,

U ciebie też tam gdzie są włożone te 220nf jest oznaczenie na PCB 100nf??

Ja już zamówiłem 100nf Vimy na podmiankę. Podejrzewam że Manta dała 220nf ponieważ takie mieli pod "ręką". Za tydzień wracam z delegacji to powymieniam wszystkie kondensatorki i napiszę co dała modyfikacja.

Habakuka, nie tylko Ty w takim razie masz dobrze złożoną i grajacą Mantę. Nie jest to bynajmniej opinia odosobniona. Cały czas mam przed oczami widok kolegi z salonu audio, który z politowaniem patrzył na tą zabawkę, a potem stopniowo szczena mu opadała z niedowierzania jak to coś w ogóle może grać. To z resztą już takie zboczenie zawodowe, kolumny też dokładnie obejrzał, ale to że na koniec bez wymuszania odpowiedzi na pytanie jak to gra (dodam, że to pytanie nawet nie padło z mojej strony), sam stwierdził, cytuję " Fajnie ci to gada", z wyrazem zdziwienia na twarzy i lekiego zażenowania, które to od poczatku odsłuchu jeszcze nie opadło, chyba o czymś świadczy. Pewnie można oczywiście lepiej i to nie ulega wątpliwości. Preferencje słuchowe też mamy różne. Ale podstawowe pytanie w tym momencie jakie powinien sobie zadać każdy z nas, to za ile pln nastąpi to "lepiej", i czy nas na to stać i czy naprawdę warto. I to właśnie jest fenomen tych Mant i całe szczęście, że takie rzeczy się zdarzają, bo pozwalają nam zaoszczedzić sporych wydatków i niejednokrotnie rozczarowań. W moim przypadku jest to oszczędność pomiędzy ceną V5, a Jolki, którą to już miałem zamówioną, a z której zrezygnowałem nie widząc sensu wydawania takiej kasy tylko dla tego, że jest to uznany i markowy sprzęt, który na pewno lepiej wygląda i wzbudzał by większe zainteresowanie gości. No chyba, że z czystego snobizmu, ale do tego mi jeszcze daleko. I nie jest to fakt tego, że nie stać mnie na coś droższego, a efekt świadomej i racjonalnej decyzji.

P.S. Dodam też, że nie wierze w audiofilskie kable, wtyczki i podzespoły, a zmiany jakie one wprowadzają ocierają się o granice percepcji i autosugestii, a niejednokrotnie tuning przez wymianę poszczególnych elementów na lepsze doprowadza do pogorszenia i degradacji dzwięku czego z całą pewnością doświadczyli nasi forumowi konstruktorzy i tuningowcy. Często też jaka kolwiek zmiana w dźwięku nawt na gorsze w pierwszych chwilach może nam się wydać subiektywną poprawą. Wierzę w dobrej jakości produkty nie degradujące dźwięku, w źródło, bo od niego się wszystko zaczyna i potem nic już nie jest w stanie poprawić kiepskiego sygnału, nawet najlepszy wzmak, czy kolumny i kable. Według mnie i z mojego doświadczenia wynika, iż graja całe projekty, a nie ich poszczególne elementy. A tu zapewne użyto starego i sprawdzonego schematu o czym świadczy chociażby użycie rodzaju lamp, raczej żadko wykorzystywanych w dzisiejszych konstrukcjach. W moim mniemaniu, podstawową rzeczą do wymiany w Mancie są jej gniazda i potencjometr, to one są tu najsłabszym ogniwem. Podejrzewam też, że wykonanie obudowy w całości z aluminium poza koszem transformatora na górnej pokrywie też ma niebagatelne znaczenie dla dzwięku. Wiekszość obecnych jak i starszych konstrukcji to stal i trochę drewna. A jakie właściwości ma aluminium to chyba wszyscy dobrze wiemy.

cudak,

u mnie tez jest na PCB jest 104J ale dam 0,22uF lub nawet 0,33uF .

rezystory :

270R/5W - 2 szt

100K/0,5W-2 szt

50R/5W- 1 szt

100k/2W- 1 szt

2k/2w-2szt

3,3k/0,5w-4 szt

1k/0,5w-12szt

470k/0,5w-6szt

47k/0,5w-2szt

33k/0,5w-4szt

47R/0,5w-2szt

1M/0,5w- 2szt

2k/0,5w-2szt

...there is no spoon...

Dzisiaj zakupiłem ostatnią V5'tkę w lubelskim Realu odchudzając tym samym urlopowe fundusze ;)

Właśnie sobie słucham... O dźwięku chyba zbyt wcześnie się jeszcze wypowiadać, jednak conieco napisać można...

Wykonanie pomimo niedociągnięć montażowych wygląda na solidne, jak na cenę zestawu wręcz rewelacyjne. Co mnie bardzo miło zaskoczyło przy włączaniu czy wyłączaniu wzmacniacza nie słychać nic niepokojącego w głośnikach, również przy mocno odkręconym potencjometrze jest cisza...

Trochę posłucham na oryginalnych głośnikach i za jakiś czas spróbuję wzmacniacz podpiąć do odgród, bardzo jestem ciekaw co pokaże.

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manta V5 pod inną nazwą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, wziąłem tego z wystawy...

Mogę się podzielić pierwszymi wrażeniami z odsłuchów... Wydaje mi się że równowaga tonalna przeniesiona jest lekko w górę, dźwiękowi brakuje troszkę masy. Biorąc pod uwagę że mój obecny sprzęt tonalnie skierowany jest w drugą stronę, odsłuchom manty towarzyszy czasami wrażenie krzykliwości...

W pokoju 18m^2 lekko nie daje rady... Wczoraj miałem okazję słuchać jej zaraz po wyjęciu z pudełka u kolegi w sporo mniejszym pokoju i wydaje mi się że było znacznie lepiej. Teraz kolumny stoją u mnie na dosyć wysokich podłogówkach, dosyć daleko od ścian czy rogów pokoju więc może to mieć wpływ na odchudzenie dźwięku.

Należy podkreślić że dźwięk z manty jest szczegółowy i spora w tym zasługa kolumn, podłączyłem na próbę podłogówki których używam w kinie i było sporo gorzej pod tym względem (Rubicon RP16F). Niech sobie trochę pogra, to zobaczę jak wzmacniacz poradzi sobie z odgrodami i czy obroni się w konfrontacji z monoblokami wykonanymi przez pana Dintera ;)

Ukryta Zawartość

Macie Mante, mam i ja :)

A swoją drogą to pod jakie wyjście wzmacniacza podłączyliście kolumny z zestawu??. 4 czy 8 Ohm??.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyżby producentem głośników do V5 był Christian Petterson, który projektował dla takich firm jak B&W & Vifa??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyżby producentem głośników do V5 był Christian Petterson, który projektował dla takich firm jak B&W & Vifa??

Ukryta Zawartość

Hehe..moze Manta, Knopex itp zbierają odrzuty jakosciowe z tej produkcji :)..gwizdki wyglądaja na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ..ten z V5 ma ten sam front z alu z tym ze caly anodowany na czarno i osłone kopułki w paski jak na linku z zestawami Pettersona:)

Ukryta Zawartość

Panowie, producent tych zestawów jest zapewne jeden. Produkuje je na zlecenie kilku firm, których to logo umieszcza na froncie wzmacniacza, czy kolumn. Byc może nawet sprowadzane są z Chin w elementach jako pół produkty, co pozwala na obniżenie kosztów w sensie cła i podatki, a potem tylko skręcane na miejscu o czym może swiadczyć budowa wewnętrzna zestawu (wszystko na kostkach i płytkach, co pozwala połączyć elementy prosto, szybko i bez użycia lutownicy).

Mam nadzieję że nie zostanę posądzony o zaśmiecanie wątku, ale wzmacniacz Manty tak ładnie zgrał się z moimi odgrodami, że postanowiłem wkleić jego fotki "w akcji" ;)

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

post-14132-100009269 1216582822_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzsiaj popełniłem modyfikację . Zastosowałem tanie elementy kupione na Wolumenie za około 50 PLN . W zailaczu Rybycony 220/400V oraz Philipsy 100/400V zbocznikowane 0,22uF/400V . Wymieniłem wszystkie rezystory na metalizowane . Pozostałe elektrolity to Rubycon , Samsung i Panasonic . Polipropyleny 0,22uF zastapiłem polipropylenami 0,33uF Mant ( ! ) podobnymi do Jantzenów .Częśc elektrolitów zbocznikowałem .

Złozyłem i słucham . Grał tyko 1/2 godziny więc jeszcze daleko do rozgrzewki ale zmiany sa wyraźne . Gra zupełnie inaczej . Góry wyraźnie mniej co mnie martwi bo była ładna . Srednica nie złagodniała , nadal jest jazgotliwa ale troszkę masywniejsza . Natomiast bas poprawił sie wyraźnie - jest go więcej i zyskał kontrolę . W moim pokoju 16m2 jest go nawet za duzo więc zatkałem otwory br kawałkami wytłumienia głosnikowego . Bas jest teraz bardzo fajny - szybki zwarty i obecny .

W sumie nie uzyskałem oczekiwanego efektu na ale może sie zmieni po rozgrzaniu. Teraz wymienię kabel sygnałowy wewnątrz ale najpierw muszę cos dobrego kupić .

...there is no spoon...

lechb,20 Lip 2008, 21:13

>Panowie, producent tych zestawów jest zapewne jeden.

Nie , producent tych zestawów nie jest wspólny ,masz poniżej linka tam jest wyjaśnione jaki model jaka firma produkuje ,oprócz modelu V5 bo to jeszcze nie zostało wyjaśnione ;) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp-> a gdzie tam są polipropyleny 0,22uF, masz na myśli te czerwone 0,1uf/400V ?

czy takie mogą być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Te kostki Vimy bywaja duze i maja krótkie wyprowadzenia więc mogą nie pasować . No i wstaw min. 0,22uF lub większe . Moim zdaniem 0,1 uF będzie za mało - nawet sam producent zwiekszył .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.