Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Cudak o co konkretrnie pytałeś w mailu do Pana Ogonowskiego. Podałeś jakieś dane, trafo z odczepami 4 i 8, możliwość pracy w trybie ultralinearnym. Podałeś typ budowy, że stopień końcowy jest na dwóch 6p1p. Jakieś konkrety, bo tanio cię policzył patrząc na gotowce dostępne na jego stronie, choć, by trafo do gitarowca na El-84, to koszt 176 pln. Ja jeszcze nie dostałem odpowiedzi na swego maila, czekam.

Foty dla zainteresowanych. Co do tego jak gra? Gra bardzo dobrze, grała też bardzo dobrze, ale zbyt dużo wody upłynęło żebym się podjął porównania. Tak dobrej pamięci muzycznej to ja nie mam i nie tylko ja. Nikt nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20032-100005593 1221244070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ktoś próbował wstawić w miejce tych 220 nf, 100 nf zgodnie z opisem na płytkach i jakie wrażenia ewentualnie po wymianie. Bo jakoś tak tego basu u mnie trochę za duzo i ciekaw jestem czy to coś zmieni. A mam jeszcze w zanadrzu 100 nf Wimy MKP. Nadal brak mi tych rezystorów dwu i pięcio watowych. Z rezystory.net dostałem odpowiedz, że z tych wartości jedynie bezindukcyjne 5% produkcji dalekowschodniej, to sobie odpuściłem. Chyba, że ktoś z wawy w niedzielkę się na wolumen wybiera i mógłby mi te allany bradleye zakupić. I by mi przesłał pocztą, po oczywiście wcześniejszym przelaniu pieniążków na konto. Pozdrawiam.

lechb, 13 Wrz 2008, 16:49

Ja próbowałem różnych kondensatorów w miejsce tych 220nf.

Próbowałem Wimy 100, 220, 470nf , Jentsen Audio 470nf i 1uf, Bennic 100nf i 220nf i jak dla mnie to Bennic są najlepsze z tych wszystkich kondensatorów(najlepsze 220nf)

Ale co według Ciebie jest na plus w tych Bennic-ach, u mnie jest sporo basu, jakie masz wrażenia po wymianie tych kondów. Ja jeszcze chwilę pogram na tych Siemensach, niech się wszystko wygrzeje.

P.S. Popatrzcie jakie Elny 470uf na 25 i 35V są duże w porównaniu z tymi orginalnymi, ledwo mi weszły, musiałem nóżki giąć na boki. Porównajcie z pierwszymi zdjęciami na początku wątku, to dokładnie ta sama Manta co na pierwszych fotach, bo moja.

To jeszcze foty.

Ukryta Zawartość

post-20032-100005539 1221337858_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lechb, 13 Wrz 2008, 22:00

U mnie też był za mocny bas po wymianie lamp i po wymianie na Bennic bas może się nie za wiele zmniejszył ale przestał być taki dudniący, najwięcej się zmieniły soprany i średnica, teraz jest większa przestrzeń i przejrzystość dzwięku. W emailu do pana Ogonowskiego pytałem tylko o trafo według podanych wymiarów i lamp. O żadne szczegóły nie pytałem.

Na razie cisza. Może Pan Ogonowski wybrał się na urlop zagraniczny, pora w sam raz na udane wakacje. Co by też tłumaczyło odpowiedz wcześniejszą dla kolegi cudak10, że wykonanie dopiero w drugiej połowie września. Zobaczymy.

Wczoraj wymieniłem 6 szt kondensatróe 220n na BENNIC, i jestem pozytywnie zaskoczony zmianą kotroli i dynaiczności basu, który stał sie teraz bardzie sprężysty niz rozlazły, średnica jakby wyraźniejsza ale poprawa nie jest tak słyszalna jak w niskich. A jescze się wygrzewają bo pograły raptem 3h.

Teraz chcę wymienić te z zasilania i zastanwiam się czy Rubycony będą ok? Pewnie reszta kondensatorów tez z rozpędu przelutuję chociaż dla swiętego spokoju bo pogorszyć dźwięku to raczej taka zamiana nie pogorszy a w tych temperaturach jakie tam panują to lepiej aby były lepsze.

Zastanawiam sie też czy jest sens wymieniac rezystory bo jakoś na razie nie wierzę w ich wpływ na jakość dźwięku.

.

Z Rubyconami jest kłopot z dostępnością

jednak znalazłem cos takiego

Ukryta Zawartość

nadają się do tego celu? miał ktoś z nimi doświadczenie w zasilaczach?

Ukryta Zawartość

.

BC (Philipsy) sa tez dobre ..Rubycony ma Javoreczek :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak te Rubycony są na 85 st C, oryginały w mancie na 105, i rozumiem dlaczego bo grzeje się obudowa strasznie, zwłaszcza na 6p1p-ew, rubycon pracował by na maksymalnej dopuszczalnej dla niego temp.

.

rbej, 18 Wrz 2008, 23:13

>Czy w waszych V5 lewy kanał, gra głośniej od prawego??.

Nie. Pomiarów co prawda nie robiłem, ale na ucho nie słychać nawet przy cichym słuchaniu. A potek wymieniałeś?

Nie wymieniałem potencjometru. Różnica nie jest co prawdę jakaś duża w głośności kanałów ale jednak jest. Jak grają oba kanały, to ciężko to wychwycić ale jak ustawi się balans, tak żeby grał tylko jeden kanał, wtedy słychać różnicę. Przynajmniej u mnie.

U mnie tak było przed wymianą potencjometru. Podgłaśniając od zera dzięk najpierw pojawiał się w jednym kanale a dopiero potem ciszej w drugim. W moim przypadku to była wina potka. Spróbój zamienić lampy stronami i zobacz czy wtedy ten sam kanał jest cichszy czy drugi.

.

Ja bym bardzo chętnie ten potencjometr wymienił. Ale ja mam dwie lewe ręce. I między innymi z tego powodu obecnie bardziej mi zalezy na gwarancji, bo sam nic nie naprawię, niż na lepszym potencjometrze :)

Jakiej gwarancji. Nowej Ci nie dadzą, bo już nie mają. Dostaniesz zwrot kasy i tyle. Elementów w wzmaku lampowym i to nie tylko tym, tyle co kot napłakał. Wszystko idzie zrobić samemu, albo zrobi to jakiś elektronik u Ciebie w mieście. A jak dostaniesz zwrot pieniążków, to co niby za to kupisz? Pomyśl, poszukaj wśród znajomych, może ktoś z forum jest z Twojego miasta i Ci pomoże. Powodzenia.

Rzeczywiście, nie wpadłem na to. Jakoś cały czas trzymałem się wersji, że hurtownia Manty na zachodnią Polskę jeszcze ma V5 na stanie. Ktos coś o tym pisał :)

To jest ktoś w Łodzi chętny do pomocy przy Mancie V5? :)

Ukryta Zawartość

Podstawka pod głośniki lampowe Manty :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.