Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od pana Ogonowskiego

"Witam.Moge zaproponowac trafo PP40-1 na mojej stronie www.ogonowski.eu ale przeliczone w/g imp.potrzebnej dla tej pana lampy na wyjsciu moge wykonac 4 i 8 ohm.Istnieje mozliwosc załozenia lepszych blach wyzarzonych gr 0,3mm prod.niem.firmy Waasner co poprawi brzmienie trafa takze lepsze beda parametry i stabilniejsze w "czasie",dopłata 30zł do jednego trafa czyli 228zł/szt.Mam tez ładne dekielki zakrywające karkas od góry w trzech kolorach czarny -mat,młotkowy czrno-srebrzysty oraz niklowane(przesle fotki)>niestety mam dosc długi termin realizacji bo około 4-6tyg bo mam sporo zamówen do skonczenia.Jezeli sie pan zdecyduje to bede wymagł zaliczki 30% przyjmujac zamówienie .Pozdrawiam Leszek ogonowski"

Chciałbym się zdecydować ale nie bardzo wiem czy warto by dopłacić te 30zł do lepszych blach.

Porównywał ktoś trafo wykonane z jednych lub drugich blach?

Nurtuje mnie też cały czas pytanie czy nowe trafo naprawdę poprawi to dźwięk. Po wymianie kondensatorów jestem pozytywnie zaskoczony zmianami. ALe za 460 zł oczekuję dużo lepszych wfektów niż powymianie kondów.

.

No i tu sie dla mnie kończy sens modyfikowania tego wzmacniacza . Jeśli iść w tym kierunku to zostanie tylko płytka , reszta do wymiany - nawet obudowy bo duże zasilanie i transformatory nie wejdą .Ale za jakie pieniądze ? Za to mozna juz kupić ładnego Chinola na allegro .

Myślę ,że trzeba patrzec na to urządzenie przez pryzmat jego ceny .Jesli tak myśle to ciągle mam odczucie ,że to absolutny Best Buy ! I niech tak zostanie .

...there is no spoon...

arturp, 24 Wrz 2008, 12:01

>No i tu sie dla mnie kończy sens modyfikowania tego wzmacniacza . Jeśli iść w tym kierunku to

>zostanie tylko płytka , reszta do wymiany - nawet obudowy bo duże zasilanie i transformatory nie

>wejdą .Ale za jakie pieniądze ? Za to mozna juz kupić ładnego Chinola na allegro .

>Myślę ,że trzeba patrzec na to urządzenie przez pryzmat jego ceny .Jesli tak myśle to ciągle mam

>odczucie ,że to absolutny Best Buy ! I niech tak zostanie .

Racja, 2 trafa od Ogonowskiego to 500 pln, czyli cena wzmaka z kolumnami. Jakies 200 zeta jeszcze mozna było by dać, ale nie tyle.

Ja myśle że warto wymienić trafa na Allegro się trafiaja za nie duże pieniądze. Wcale to nie muszą być zaraz trafa High-end, przecież w wzmacniaczach za 2000zł też są zwykłe trafa, napewno gorsze niż te na Allegro

cudak10, 24 Wrz 2008, 16:44

>Ja myśle że warto wymienić trafa na Allegro się trafiaja za nie duże pieniądze. Wcale to nie muszą

>być zaraz trafa High-end, przecież w wzmacniaczach za 2000zł też są zwykłe trafa, napewno gorsze niż

>te na Allegro

wiesz nie sprawdzone to może byc zamienił stryjek....

Zrobiłem "w ciemno" jeśli chodzi o wymiary ,przejsćiowki Z 6P1P na EL90 .lub jak kto woli 6AQ5

Pytanie tylko (bo już manta moja poeszła w świat) jakiej średnicy sa otwory w chassis na cokoły lamp.

Mój obecny chińczyk mimo ze na tych samych lampach (6P1P) ma 23mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Manta do mnie wraca, ale nienaprawiona, szczegóły:

Ukryta Zawartość

W serwisie twierdzą, że nie znają przyczyny usterki, a wg, mnie to nawet nie sprawdzili. Ponieważ jednak model v5 jest już niedostępny i nie ma w planach jego ponownej sprzedaży, to zaoferowano mi zwrot gotówki w miejscu zakupu. Ponieważ jednak kolumny bardzo mi "zasmakowały" (grają aktualnie z rotelem ra4 i jak dla mnie lepiej niż kef q15.2), a oddanie i zwrot gotówki tylko za wzmacniacz nie są możliwe, to postanowiłem spróbować naprawić go własnym sumptem. Może pomierzenie i wymiana uszkodzonych elementów, ewentualnie innych newralgicznych spowoduje że zagra ponownie.

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

conri, 24 Wrz 2008, 22:03

>A gdy się nieuda ,polecam P Grzegorza z FonAru.Sprawdzona firma

A można zlecić P Grzegorzowi modyfikacje? Np takie jakie poczynił lechb? Bo ja nigdy w ręku lutownicy nie miałem i dla mojego i moich bliskich bezpieczeństwa lepiej żebym nie miał ;)

Waldi76 ,

a jakie są objawy tego uszkodzenia ? Co sie stało ? Ten wzmacniacz jest tak prosty do naprawy ,że jeśli to nie transformator zasilający lub wyjściowy to naprawa polega na wymianie elementów , które sa opisane na płytce więc można od razu zrobic tuning i wstawić lepsze .

...there is no spoon...

arturp, jak wróci z serwisu to go rozbiorę dokumentnie i ocenie straty, a to co było widać po odkręceniu spodu obudowy i z wierzchu zamieściłem na forum - wylany kondensator, okopcone okolice lamp (link do wątku wyżej). Osobiście najbardziej obawiam się właśnie tego że padł któryś transformator. A co do tuningu, to moze tylko na zasadzie wymiany elementów na "sprawdzone", teoretycznie lepsze.

Proszę o pomoc. Jak już pisałem wcześniej, moja manta wróciła z serwisu (na moje życzenie) nienaprawiona. Myślałem że może nikt nawet do niej nie zaglądał, ale po rozkręceniu wygląda że jednak coś było robione. Wymieniono jeden wylany kondensator i wlutowano wypaloną ścieżkę. Jednak wg serwisu wzmak nadal nie działa. Skąd mogły się wziąć takie uszkodzenia? Wygląda to tak jakby rezystor przy podstawie lampy wypalił wszystko dookoła. Dostał za duże napięcie? Czy mogło być to spowodowane używaniem kabla trzecią żyłą? Oryginalny jest mimo gniazda iec dwużyłowy.

Ukryta Zawartość

post-12122-100004804 1222373494_thumb.jpg

post-12122-100004805 1222373494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze rzut ogólny. Uszczegółowię ekspertyzę serwisu - naprawa niemożliwa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie obejrzyj cokól lampy przy lutach pinów 4-5 żarzenia

Płynie spory prad może on powodował upalanie.Zimne luty możliwe bo to PCB dwustonne i pewnie lutowanie manulanie przez dzieci chinskie.

Postaram się to rozrysować, ale wydaje mi się teraz że to ścieżka idąca prosto od transformatora (jednego z tych dwóch mniejszych). Fajnie by bylo gdyby ktoś kto ma nieuszkodzoną (jeszcze ;) mantę mógł ten fragment sfotografować, ponieważ bypas mógłbyć niewłaściwie wlutowany. Był na nim kawał izolacji (zakładam ze nieoryginalnej), jednak mocno już przypalony przez rezystor.

Tak czy inaczej obawiam się, że ze względu na moje ograniczone zdolności w kwestii elektro i tak będe to musiał przekazać komuś bardziej oblatanemu.

Moze to ci pomoże

Ukryta Zawartość

post-15501-100004790 1222413746_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w duzej rozdzielczość 3,1 mpx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tego co widać to na pewno wymienili Ci jeden rezystor 5W 270R. Nie wiadomo co z tym 2 W, tez nie wygląda za dobrze. Scieżka jest jakby prawidłowo połaczona, ale sprawdź też połaczenia na drugiej stronie laminatu, moze powstały zimne luty i niektóre elementy trzeba by przelutować. Przelutuj też z cała pewnością ten rezystor 2W/2k na nowy, a najlepiej oba. Sprawdź pod cokołami lamp połaczenia i czy wszyskie ścieżki trzymają. Pytanie też czy lampy są sprawne, jak masz inny komplet to też zobacz. W sumie to jest trochę sprawdzania i jak nie czujesz się na siłach to lepiej od razu oddaj np. do fonaru. Pozdrawiam.

tak, rezystor 2k jest opalony, ale tak naprawde to wygląda że jest to 2.2 k, czyli inaczej niż w opisie na płytce i na zdjeciu voldemorta :) ciekawe ile takich "różnic" się jeszcze znajdzie:)

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.