Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam szanownych uzytkownikow Manta v5..

Wpadl w moje rece egzemplarz w cenie 250 pln,ktory sprzedawca na gieldzie elektronicznej oferowal jako : "nowy nie dzialajacy" - pudelko,kolumienki (graja..podlaczone do innego wzmacniacza :-) ) i sam wzmak rzeczywiscie wygladaly na nie uzywane .

Po przeczytaniu tegoz watku zdecydowalem sie na zakup i probe reanimacji.

Wzmacniacz "swieci" lampami ale nie wydaje z siebie zadnego dzwieku,sprawdzilem potencjometr,wejscia/wyjscia,tor sygnalu - przerw nie ma,a na wyjsciu nie ma nic - kompletna cisza..

PCB nigdzie nie przepalone - elementy tez nie nosza sladow jakiejkolwiek awarii.

Czy ktos moglby podac jakie napiecia wchodza na plyte...? zauwazylem,ze na wyjsciu glosnikowym + z -

ma zwarcie - wypinajac z plytki z zaciskami konektory traf glosnikowych ten problem znika (tak wiec padniete transformatory...?).

Na wszystkich pinach lamp zarowno mocy jak i sterujacych po kilka V......

Macie pomysl gdzie szukac..?

dzieki za podpowiedzi.

W sumie dzieki za mase podpowiedzi.... :-)

problem okazal sie duzy i maly - praktycznie 90 % lutow okazalo sie kompletnie do bani.

2 stronne PCB to jak widac zbyt wielkie wyzwanie dla zoltych braci.

w kazdym razie gra - milo jak za taka kase - to tyle i...az tyle.

• 1 miesiąc później...

przejrzałem temat ale dalej mam wątpliwości co do jednej kwestii, co ostatecznie warto zrobić z mantą, żeby wokal był mniej jazgotliwy? jest to jedyna rzecz która przeszkadza podczas słuchania. podpinałem już różne kolumny i zawsze było to samo, aktualnie gra z missionami M66i, dodatkowo planuje podłożyć jakiś materiał tłumiący na ścianie za nimi, ze względu na słabą akustykę pokoju

• 4 miesiące później...

Trochę dawno nikt nie pisał w tym poście więc troszkę go ożywię.

Przeczytałem wszystkie strony tego tematu uffff - zajęło mi to trochę :]

Płomyczka kupiłem nowego za 636zł ze sklepu internetowego który ma taniej niż w alledrogo hihi.

Pierwsze co napiszę to to że przesiadłem się ze leciwego sprzętu który też ma napis Hi Fi na froncie ale ma już te swoje 2X lat za sobą. Mowa o radmor 5102-TE :] manta która nazywam cały czas płomyczek hehehe dała ognia radkowi i tyle hahaha. Kupiłem płomyczka bo miałem dość tego bombienia które przesłaniało wszystkie inne dźwięki i wokal. Na płomyczku słyszę już wszystko i nie męczy mnie ten dźwięk jak w radku. Dowód tego że dźwięk jest nie męczący to to ze wygrzewałem lampy aż 2 x 4 dni (2 komplety) i nie byłem zmęczony ciągłym słuchaniem, oczywiście ściszałem tylko na noc, a w dzień na godzinie 9'tej max 12'tej. Bardzo podoba mi się dźwięk z manty zwłaszcza na oryginalnych lampkach.

Włożyłem komplet rosyjskich zamienników EW ale nie jestem z nich zadowolony : / bas jakiś zbity przytłumiony nie jest już taki energiczny jak był na chińskich lampeczkach. Góra też jakoś trochę słabsza ale tylko troszkę. Środek wydaje się zupełnie ok. (to są moje własne odczucia nie jestem audiofilem dla tego nie pisze po audiofilsku).

Lampki chińskie i rosyjskie wygrzewane równo 2 x 4 dni bez wyłączania wzmaka z odpalonym źródłem dla tego wyłapałem sporą różnicę w ich graniu zwyczajnie na ucho na ulubionym kawałku który słuchałem nie skończenie wiele razy.

Chce zrobić malutki tuning bo na razie zostawię rosyjskie nosy-ew. Trochę się nie znam i nie chce zrobić pomyłkowego zakupu, czy może mi ktoś podać link do sklepu lub chociaż jak to konkretnie ma wyglądać i co na tym kondensatorze pisze.

Przytoczyłem tekst z tego tematu:

....wymieniłem 6 szt kondensatorów 220n na BENNIC, i jestem pozytywnie zaskoczony zmianą kontroli i dynamiczności basu, który stał się teraz bardzie sprężysty niż rozlazły

Dziś zrobiłem zewnętrzny mały selektor źródeł dla CD player'a i PC - działa wyśmienicie i nie ma słyszalnej straty w dźwięku z czego jestem zadowolony bardzo bo użyłem takich sobie cinchy, wejść na cinche, przełączników i kabelków. Przełącznik miał być zrobiony tylko na chwilę dla porównywania dźwięku z CD Playera i PC Audigy 4. Wykorzystałem 2 przełączniki, 6 pinów każdy nie odłączam nimi masy ale całkowicie osobno kanały. Mogę nawet ustawić tak że w lewym głośniku leci CD player a w prawym PC lub na odwrót, nic nie wchodzi na siebie i dźwięk nie jest przyciszony - sygnał jest mocny. Jest to bardzo fajne rozwiązanie bo mogę jednocześnie porównywać ten sam utwór w tym samym czasie z 2 różnych źródeł.

A i jeszcze pytanie:

Mam głośniki 8 ohm'owe Sony 120w dość solidnie wykonane ale chce w nich wymienić głośniki basowe z 87 db na 92 db i teraz pytanie: czy można podłączyć jednocześnie głośniki od płomyczka pod 4 ohm i sony do 8 ohm ?

Czy te trafa głośnikowe to uciągną ? Czy nic im nie będzie ? ( nie słucham głośniej niż na godzinie 12).

• 6 miesięcy później...

Po "drobnych" modyfikacjach moja V5,lampy orginalne.Zmienione tylko przewody sygnałowe na srebrne,przelutowane 90%styków na płytce,wytłumione i zaopatrzone w kolce kolumny.Dźwięk cudny!!!Niedowiarków słuchowych odsyłam do HiFi choice nr 1/2010 tam jest test V5(o czymś to świadczy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

syberka wez zrob scan'a z tej gazetki :)

Tu filmik z V5

Ukryta Zawartość

pawel2208 nie duża - około 11cm

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Trochę głupio mi podbijać temat ale wolę napisać tu niż zakładać nowy.

Mam problem z Mantą. Przelutowałem wszystkie kondensatory i kilka innych rzeczy, popoprawiałem luty i zmieniłem potencjometr. Teraz przy kręceniu potkiem od 0 do połowy skali słychać brumienie w głośnikach które przy połowie skali jest maksymalne a później od połowy do oporu zanika i przy wzmaku rozkręconym na max znowu tego brumu nie słychać. Nie mam już pomysłów co z tym zrobić.

Miał ktoś coś takiego po wymianie potencjometru ?

• 2 tygodnie później...

Ja potka nie ruszalem wcale. Wymienilem kondki (tylko tych very big nie ruszalem przy trafo glosnikowych).

Moim zdaniem wylutuj potka i wloz starego i posprawdzaj czy dobrze masz wlutowane wszytkie kondki. (- to biale na plycie.) A jak to nie potek to przywracaj oryginalne elementy - bo tak naprawde to wiele nie wnosi zmiana kondkow na drogie. Na oryginalnej nie ruszanej mancie vol na maxa cd player na pause i w glosnikach zero szumu/brumu wiec to bardzo dobry projekt mimo ze ma kichowate kabelki w srodku i niby kichowaty potek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Uploaded at

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam problem z moja manta v5, ostanio chcialem w koncu zrobic jej wlacznik na froncie, ale cos musialem przy okazji spieprzyc bo lewy kanal gra mi ciszej w stosunku do prawego jak 1 do 10, naprawde trzeba go podkrecic zeby cos bylo slychac w lewym. Dodatkowo dodam ze predzej mialem podobna sytuacje - po prostu czasami czuc bylo ze lewy odrobine jest cichszy, jednak wystarczylo zrobic glosniej powiedzmy do polowy i powrot i graly rowno. Z tego co mniej wiecej zdiagnozowalem to wina transformatora lewego kanalu, podmienilem stronami wtyczke z przewodami zolty czarny i czerwony i gralo tak jak powinno. Jednak jest tam jeszcze kwestia tego rodzaju ze do koncowki dochodzi jeszcze para przewodow (bialo czarne albo szare lacza sie z poczaktiem plytki z dwoch stron skrajnych dla kazdego kanalu) ktore moga tez miec wplyw. Wiem ze opowiesc nieco enigmatyczna ale bardzo prosze o pomoc stasznie polubilem ten wzmacniacz. Z góry dziekuje.

• 1 miesiąc później...

mam pytanie jeszcze co do lamp:

teraz mam oryginały chińskie ale wiem skądinąd że wymiana poprawia jakość dźwięku dlatego też pytam:

na które zamienniki najlepiej zamienić??

6n3p na 5670 czy 2c51 czy może ruskie 6n3p-ew albo normalne ruskie "standardy"

6p1p na ruskie chyba tylko się da bez zabaw z cokołami i tutaj lepsza wersja "-EW" czy standard?? (ew. gdzie można dostać cokół - przejściówkę na el90?)??

z góry dzięki za pomoc

Z tego co mniej wiecej zdiagnozowalem to wina transformatora lewego kanalu, podmienilem stronami wtyczke z przewodami zolty czarny i czerwony i gralo tak jak powinno.

Twoja wypowiedź jest chaotyczna jak wiadomości na TVNie. Trudno się np. domyśleć czy po zamianie oba kanały grają jak powinny czy tylko jeden. Napisz to może jeszcze raz porządnie. Nie ma niestety na sieci schematu lub może jest ale jakoś przede mną ukryty. W związku z tym pomocne byłyby jakieś dobrej jakości zdjęcia wnętrza.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

mam pytanie jeszcze co do lamp:

teraz mam oryginały chińskie ale wiem skądinąd że wymiana poprawia jakość dźwięku dlatego też pytam:

na które zamienniki najlepiej zamienić??

6n3p na 5670 czy 2c51 czy może ruskie 6n3p-ew albo normalne ruskie "standardy"

6p1p na ruskie chyba tylko się da bez zabaw z cokołami i tutaj lepsza wersja "-EW" czy standard?? (ew. gdzie można dostać cokół - przejściówkę na el90?)??

z góry dzięki za pomoc

UP!

P.S.

Jakie modyfikacje polecacie wprowadzić dla poprawy brzmienia wzmacniacza???

mam na myśli jakie dać kondy, jakie trafa głośnikowe, czy opłaca się zmieniać trafo sieciowe? czy warto wlutować inne podstawki lamp i jak już to jakie można???

proszę o odpowiedzi, bo chcę coś zrobić z tym wzmacniaczem żeby grał jeszcze lepiej a wiem że już gra bardzo dobrze! proszę!!!

mam na myśli jakie dać kondy

Audio Note Silver

jakie trafa głośnikowe,

Tamura lub Tango

czy opłaca się zmieniać trafo sieciowe?

Tak

czy warto wlutować inne podstawki lamp i jak już to jakie można???

Warto, Yamamoto Teflon

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

ok dzięki za odpowiedź ale, czy może te trafa głośnikowe ktoś zaproponowałby jakieś szerzej dostępne (albo z linkami np.). to samo tyczy się trafa sieciowego. jakie dać + gdzie je znaleźć?. podstawki lamp bardziej chodziło mi o to pod jakie lampy inne niż obecne (6n3p i 6p1p) np. czy można dać podstawkę pod el90 a jak już to jaką. i teraz problem z kondami. po 1. to nigdzie nie mogę znaleźć tej firmy a po 2. to czy mógłby ktoś przesłać np. na PW (chociaż myślę że tutaj też się przyda) jakiś opis albo zdjęcie z podpisami gdzie dać jakie kondy (jaka pojemność, jakie napięcie)

byłbym bardzo bardzo ( i podejrzewam że paru innych użytkowników również) wdzięczny

ok dzięki za odpowiedź ale, czy może te trafa głośnikowe ktoś zaproponowałby jakieś szerzej dostępne (albo z linkami np.). to samo tyczy się trafa sieciowego. jakie dać + gdzie je znaleźć?. podstawki lamp bardziej chodziło mi o to pod jakie lampy inne niż obecne (6n3p i 6p1p) np. czy można dać podstawkę pod el90 a jak już to jaką. i teraz problem z kondami. po 1. to nigdzie nie mogę znaleźć tej firmy a po 2. to czy mógłby ktoś przesłać np. na PW (chociaż myślę że tutaj też się przyda) jakiś opis albo zdjęcie z podpisami gdzie dać jakie kondy (jaka pojemność, jakie napięcie)

byłbym bardzo bardzo ( i podejrzewam że paru innych użytkowników również) wdzięczny

dobra wiem przynajmniej jakie kondy gdzie siedzą

2 sztuki 100uF/400 V

2 sztuki 220uf/400 V

2 sztuki 470uF/ 35 V

4 sztuki 22 uF/400 V

2 sztuki 10 uF/450 V

2 sztuki 470uF/ 25 V

teraz ponawiam, jakie (z szerzej dostępnych) kondów o tych parametrach tam wsadzić lub ewentualnie jakie o innych parametrach jeśli można. jakie dać trafo sieciowe, jakie trafa głośnikowe i podstawki jakich lamp można tam wsadzić dla polepszenia brzmienia???

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Stern

Nie wiem czy zaproponowane przez Ciebie czesci beda w stanie wyciagnac caly potencjal tego wzmaka :)

Maxiak !

Uspokoj sie troche !

Wszedzie Twoje wpisy.

Swieta ida , chlopaki skupiaja sie na czym innym.

A jak Ci sie pali uzyj wyszukiwarki lub google.

Zeby nie bylo...

Kondensatorow szukaj firm Rubycon , Elna , Nichicon , Panasonic FC .

Trafa zostaw , a o lampach poczytaj.

Stern

Nie wiem czy zaproponowane przez Ciebie czesci beda w stanie wyciagnac caly potencjal tego wzmaka :)

Maxiak !

Uspokoj sie troche !

Wszedzie Twoje wpisy.

Swieta ida , chlopaki skupiaja sie na czym innym.

A jak Ci sie pali uzyj wyszukiwarki lub google.

Zeby nie bylo...

Kondensatorow szukaj firm Rubycon , Elna , Nichicon , Panasonic FC .

Trafa zostaw , a o lampach poczytaj.

ok, to jeszcze tylko zapytam (co do kondensatorów) o parametry. czy mają być dokładnie te same jak oryginalne, czy mogą być inne?? jeśli tak to jak inne mogą być?

ale o ile wyższe?? np. w procentach?? i co z pojemnościami?

Np: na 600V ale sztuka około 200,- bo warto zwrócić uwagę na czas pracy przy maksymalnej temperaturze. Czasy te mogą być od 3000h do 60000h w tych lepszych.

Pozdrawiam

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.