Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Schematu nie będzie ,przynajmniej z FonAr'u.Po zapoznaniu się z chińską budową zabrakło odwagi na bezinwazyjne dostanie się do płytki. Ryzyko uszkodzenia frontowej płytki z sitodrukiem , powstrzymało przed wiwisekcją .Jedynie :opinia że zmyślnie upakowane graty w zwartej obudowie ,ale nie warte dalszego inwestowania. Bariera są trafa z których to rozmiarów wywniskowac można ze max moc to do 10W,Ogólne podsumowanie ja wątkach poprzednich 500PLN to cena obudowy, traf i częsci.Ale jest to budżetowy i w cenie i w grze sprzęt. To jest opinia FonAru,ale takze pewnie i niektórych z nas.Zabrakło czasu na powolne działanie.Sprzet musiałem odebrać przed długim weekendem.

A ja mam dwa pytanka.

Próbował już ktoś dodac wyjście słuchawkowe?

A drugie, nie do końca związane z tuningiem. Otóż zestaw Manta V5 rozczarował mnie. Dla mnie kolumny z tego zestawu znacznie lepiej i przede wszystkim ciekawiej grają z Onkyo Integra A-8850.

Więc może to kwestia wymiany kolumn do tej lampy?

Z jakimi kolumnami u Was gra wzmacniacz Manta V5?

U mnie też z kolumnami z zestawu to raczej nic ciekawego, za ostro, za dużo góry za mało basu i srednicy, i jakaś taka ta średnica ni jaka. Świetnie za to się spisują jako efektowe w kinie domowym i tyle.

To wyjście słuchawkowe też mi chodzi po głowie, ale aż tak biegły w temacie to ja nie jestem.

Ja tam na głośniki z zestawu nie narzekam. Ale jak pisałem wcześniej Manta Mancie nierówna, no i każdy ma swój gust. Jedni piszą że kolumny grają słabo a inni że bardzo dobrze. To samo tyczy się wzmacniacza lampowego. Ale i tak zalecam wymianę wszystkich lamp w V5 na rosyjskie.

rbej, lepsze smakuje oczywiście lepiej, ale to nie znaczy że uważam, że te monitorki są złe. Po prostu mam dźwiękowo o niebo moim zdaniem od nich lepsze paczki, a i pokoik z aneksem to dobrze ponad 30 m2, a to trochę za duża powierzchnia jak na monitorki 30 W o niezbyt wysokiej skuteczności. Nie mniej jednak różnice te, też mogą wynikać z dwóch wersji zwrotnic o czym było na początku. Ja mam wersję 2, ale i tak uważam, że trzeba by było wydać min. jakieś 600 pln żeby znaleźć coś co by mogło być lepsze od nich. No chyba, że coś z używki poszukać.

30m2 to faktycznie za dużo na te monitorki. Myślę że nadają się do 20m2 i raczej odsłuchu bliskiego i średniego pola. Wiem że nie tak łatwo jest znaleźć odpowiednie kolumny do V5 i sporo osób ma z tym problemy. Miałem nadzieję że KEF Q1 bedą bardzo dobre ale jak się dowiedziałem od jednego użytkownika grają z V5, gorzej od tych z zestawu.

U mnie jak już pisałem podłogówki- Magnat Quantum 505 i jest więcej niż dobrze, a jak się okazuje trafa głośnikowe na oko speca z fonaru 10-cio watowe. Dźwięk Manty bardzo mi się podoba i nawet niech to sobie będzie być może budżetówka imitująca porządny dźwięk, albo po prostu prosta dobra konstrukcja bez większych wad to jest to na tyle pasujący mi styl gry, że z przyjemnością dam jej w całej swej szczodrości w podzięce za i tak piękne brzmienie, nowe trafa, ala Ogonowski, co ma się męczyć bidula. Koszt ok. 200 zł to niezbyt dużo, a efekt może być bardziej niż zadowalający.

Dzisiaj podłaczyłem Mante do monitorów Avance 910 mkII - 18 cm scan speak i Vifa na górze . Te monitory nigdy mi sie nie podobały więc grają jako surroundy w kinie domowym m( za 2400 PLN :-) )

Sa zamulone na srednicy , nawek Krel kav 400 ich nie potrafi otworzyc . A Manta .. TAK !

Przez podpicie srednicy manta gra z tymi mułami fajnie , nie jest to 100% naturalnie ale jest życie , drive , detale na srednicy i co ciekawe - jest niezły bas !

...there is no spoon...

Pomysł zrobienia odsłuchów grupowych nie wypalił więc może wynajmiemy pokój na Audioshow tak jak to swego czasu zrobił ŚP Senicz i posłuchamy różnych klocków . Podobno cena za dzień wynajęcia pokoju to 1500 PLN .

...there is no spoon...

U mnie po wymianie oryginalnych monitorów na Phonar Compact 2 zdecydowanie poprawiła się detaliczność przy zaniku denerwującego mnie w oryginale jazgotliwości średnicy.

Teraz się słuch tego zestawu z większa przyjemnością i już dłuższy odsłuch nie męczy.

Polecam ekserymenty z różnymi paczkami podpietymi do Manty bo potrafi zaskoćzyć bardzo pozytywnie

.

Też zastanawiam się nad wymianą kolumn do V5. Jako że miejsca mam mało, to muszą wymiarowo być zbliżone do monitorków z zestawu. Narazie moim faworytem są Usher S520, które podobno bardzo dobrze grają z wzmacniaczami lampowymi.

Dodzwoniłem się dzisiaj do Manty Multimedia i to nawet 2 razy ;)

I mjakaś miła pani powiedziała mi że nie dysponuja schematem tego cudo.

Widocznie naprawa polega u nich od razu na wymianie poszczególnych elementów.

No chyba, że pani nie wie, że jednak takowy posiadają.

Gdyby ktoś chciał to jeszcze sprawdzić to nr tel (22) 33234 62, 67, 53

Chyba pozostaje w takim układzie rozpoznanie schematu ze złożonego sprzętu przez kogoś kto zna się na technice lampowej.

.

Sprzątnąłem ostatnią chyba Mantę w Łodzi, kupiliśmy ze znajomym na spółke - on potrzebowal kolumny ja wziąłem wzmacniacz. Podłączyliśmy i byliśmy zaskoczeni, że gra to jednak na niezłym poziomie.

W kolumnach do wymiany oczywiście kable i kondensatory. We wzmacniaczu już zdązyłem zmienić potencjometr gdyż oryginalny przy próbie dokręcenia (bo był luźno zamontowany i kręcił się z całym pcb) rozpadł się :). Uważam, że wzmacniacz ma niezła dynamikę i kapitalną lokalizację dzwięków.

Porównywałem z Protonem d540, Rotelem ra 920 oraz lampowcem diy na el84 i ecc83.

Manta broni się dzielnie i zdecydowanie gra ciekawiej, mocniej i bardziej szczegółowo.

Wewnątrz wszystko oprócz potencjometru było poprawnie zmontowane. Mam ochotę powymieniać elektrolity chociażby na jakieś Samsungi lub Jamicony oraz mkp na Wima. Lampy oczywiście też zmienię na sowieckie odpowiedniki. Zastanawia mnie tylko czy pcb ma na tyle gróbą warstwę scieżki, że nie po odłazi ona od laminatu po lekkim rozgrzaniu lutownicą?

wymiana lamp daje spory przyrost jakości dźwięku i o dziwo słyszalny jest także po wymianie lamp mocy które zazwyczaj mają mniejszy wpływ na dźwięk niż lampy prampu. Na radzieckich NOS jest większa kontrola basu i dynamiczność. Jedyna wadą jest że się bardziej grzeją i kondensatory pracują w jeszcze bardziej ekstremalnych warunkach, więc wymiana ich na trwalsze także jest wskazana. Do tej pory jednak tego nie zrobiłem więc nie mogę określić jaki ma wpływ to na dźwięk.

Wcześniej w wątku już o tym było.

ps. Gdyby ktoś był na wolumenie to byłbym chętny na komplet kondow i rezystorów do wymiany. niestety ja nie mogę się dostać do jakiegoś sensownego źródła gdzie móglbym zamówić komplet.

.

Korzystając ze wskazówek arturp'a co do tuningu monitorków zrobiłem dzisiaj małą modyfikację, jednak użyłem elementów jakie miałem pod ręką: cewka powietrzna na bas coś koło 1 - 1,4 mH (tak wyszło mniej więcej z pomiarów) plus kond do masy 4,8mikro (3,3+1,5 równolegle), do tego rezystor 2,7 ohma w tor tweetera. Dodatkowo wykleiłem ścianki boczne matą bitumiczną i wymieniłem kabelki.

Pierwsze wrażenie to pełniejszy dźwięk w zakresie niższej średnicy i większy bas. Niechaj sobie trochę pogra, jak będzie OK spróbuję poszukać elementów do zwrotnicy troszkę lepszej jakości... Mam fajne ruskie olejaki, ale jakbym je wepchał do obudowy to mało miejsca by zostało ;)

Przy okazji... Ma ktoś może komplet czarnych wkręcików do przykręcenia głośników? Najlepiej jakby były takie jak oryginalne.

Pozdrawiam

wkrety w akkusie kupisz chyba ze z gwintem metrycznym polecam metalmax

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.