Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie odstawiłem modyfikacje wzmacniacza ..troche czasu brakuje z racji urlopu:) - na razie chce zmodyfikowac zwrotke w monitorkach wymieniajac okablowanie i kondy na jakies foliowe - na początek wstawie chyba Jantzeny Z-cap Std..w wzmacniaczu na docelowo wylecą kondy z zasilacza na niskoprofilowe rubycony , sprzegajace , potek i lampy z shuguang 6p1 na Svetlana/Reflektor 6P1P-E

(w zalaczniku draft zwrotnicy monitorkow V5)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zgadzam sie w 100% z Habakuka - kupilem ten zestaw za 450 zeta tez z ciekawosci - "do sypialni":)- i faktycznie w tej cenie gra to rewelacyjnie biorac pod uwage niedbalosc wykonania i użyte części brzmienie zaskakuje

Jest już wątek o tym jak to gra, w zakładce lampa pt. "lampa atakuje low end". Z tamtad tez kolega cudak10 zakładajacy wkleił zdjęcia notabene mojej V5. Co do modyfikacji to jedyne do czego jak na razie się zabrałem to paczki. Od razu wymieniłem okablowanie na reala ze srebrem i wytłumiłem obudowy. Efekt zdecydowanie lepszy bas. W zwrotnicy jeszcze nie grzebałem, moze dlatego, że kolumny godnie zastąpiły moje Eltaxy jako efektowe w KD i aż tak mi niezależy. Sam wzmacniacz miał mieć wymieniony potek ale gra na tyle świetnie z moimi Magnatami Quantum 505, że jakoś nie chce mi się na razie w nim grzebać. Dodam, że kolumny o mocy nominalnej 160 W i 300 W muzycznej i jakoś nie robi to na tym 25 W wzmaku na kanał wrazenia. Napędza je bez żadnego problemu. natomiast pewnym problemem są lampy 6p1 i 6n3. Raczej trudno dostępne. Dodam, że u mnie zwrotnice są zbudowane na innych elementach, a jeden z kondów jest taki duży i żółty.

Sowieckie 6N3P są dostępne bez problemu, i za grosze.

A 6P1 z kolei...da się kupić sowieckie. Zreszta wygląda na to, że jest to lampa bardzo zbliżona parametrami do 6V6, ma tylko inny pinout.

Na ebayu mozna tez dorwac niedrogo triody 5670 - ktore za zgodne parametrami i pinoutem z 6n3p :)- na przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A czy zamiast 6p1 można uzyć 6p1p-ew?

tak - mozesz - (sprawdz sobie noty katalogowe na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )- masz tam karty do Shuguang 6p1 oraz do sowieckich 6p1p w wersji cywilnej i militarnej (-ev)

btw - wczoraj zauwazylem ze moja czworka chinskich 6p1 pieknie swieci na niebiesko w nocy - nie wiem czy swiadczy to niskiej jakosci lampy (zagazowane?) czy ten typ tak ma :)..mam sporo ruskich NOS'ów 6p14p ktore wkladałem do mojego klona RH84 - nigdy nie uswiadczylem w nich efektu 'blue glow':)

Ukryta Zawartość

EY-82

Ukryta Zawartość

post-20032-100009643 1216049876_thumb.jpg

post-20032-100009644 1216049876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak obiecałem. Fotki zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cewka zmieniona miejscami z kondem, u kolegi płytka o oznaczeniu FPQ1 u mnie FPQ2. Elementy też inne jak widać. Ten kond przy duzej cewce to 10 uf, ten przy małej 4,7 uf. Ten żółty ma oznaczenie 335J 250V. Może ktoś mądry coś doradzi.

tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się, powinienem napisać piko a nie nano, to chyba z gorąca ;)

A tak przy okazji tematu w którym się poruszamy...

Dzisiaj w Lublinie (Real) widziałem V5'tkę za 500 zł. Kolumny rzeczywiście ciężkie, sam wzmacniacz wygląda na solidny nie licząc tej blaszanej osłonki na lampy... Niestety coś mi się wydaje że została ostatnia sztuka na wystawie.

Jak wrócę z urlopu i wszystkiego nie wydam to sobie kupię V5'tkę i spróbuję nią napędzić głośniczki w OB. Bardzo jestem ciekawy jakby to wypadło w porównaniu z tym czego teraz używam.

Czy próbował ktoś z Was podłączać ten wzmacniacz do głośników >95 dB? W porównaniu do klasycznych 89 - 91 dB konstrukcji na odgrodach słychać znacznie wyraźniej wszelkie szumy i "niepotrzebne" dźwięki generowane przez wzmacniacz... Ciekawi mnie jak pod tym względem prezentuje się produkt Manty...

Już nawijam, co warto zmienić w tej zwrotnicy a zasadzie zwrotnicach bo z tego co widzę to są 2 rodzaje. Kilka postów wcześniej kolega Arturp zdziwił się że Cewka woofera jest zbocznikowana kondensatorem 1uF. Czyli należy wywalić ten kondensator??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.