Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo i kino domowe

Gość Jurek ( fanatyk wiecie czego...

Rekomendowane odpowiedzi

Np coz przekonaliscie mnie, tyle ze kiedy sie splaca dom, samochod i wisi na kartach kredytowych to trudno jednoczesnie kupic porzadny sprzet do muzyki i kina zarazem stad zakup Denona trzeciego od dolu. Czy produkuja wzmacniacze do kina (5/6 kanalow) bez tunera w srodku? Radia wlasciwie slucham tylko czasem w samochodzie ( wiecej CD).

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3077
Gość Panie Jurku

(Konto usunięte)

To ze ma Pan taki sprzet to o niczym nie swiadczy (kazdy ma to naco go stac albo mu Tato kupil)Ale poco jakies wywody na temat ze niema roznicy Bo nie mam kasy? (a jak bedzie kasa to co poglady sie zmieni?)

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3080

Raczej nie, dlatego ze zalezy to od priorytetow. Jesli moim celem jest posiadanie najlepszego sprzetu do odtwarzania muzyki na planecie Ziemia to moge chodzic w przecerowanych skarpetach ( lub bez) i jesc worek ryzu przez miesiac a na ten sprzet odloze. Zycie ma sie jednak tylko jedno i raczej nie warto sie tak poswiecac dla kilku pudelek ktore i tak za pare lat beda przestarzale. Nie przecze jednak ze sluchanie muzyki na dobrym sprzecie to wielka radosc ( nawet przy tym ryzu :)

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3082
Gość maciekw do Jurka

(Konto usunięte)

To, że nawet znakomity sprzęt do kina domowego jest bardzo średni do stereo, jest sprawą znaną dla każdego, kto mógł przerzucić trochę różnych klocków. Podam przykład sprzętu, który posiadam. Otóż w kinie domowym mam przedwzmacniacz procesor RSP 1066 (brzmi on kika razy lepiej niż wykorzystywana przeze mnie poprzednio w podobny sposób yamaha 795a), niestety jak chcę posłuchać dłużej muzyki, to w miejsce procesora podłączam przedzwzmacniacz velleman-a. Różnica w jakości kilkukrotna, pomimo że vellemann w formie tzw. kitu kosztuje ok. 1 kzł, a mój Rotel jest sprzętem z bardziej wysokich poziomów cenowych (ok. 6 kzł).

Kolosalną różnicę w jakości potwierdza każdy, kto gościnnie uczestniczy u mnie w odsłuchach.

Dlatego Jurku, zamiast żądać dowodu od innych, bądź tak łaskaw i podłącz coś do stereo w miejsce Denona, a dopiero później głoś słowo boże o wyższości 1 maja nad świętami Bożego Narodzenia.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3093

Jedyny wzmacniacz stereo ktory mam i moge podlaczyc to AV Receiver DRA -55V , 50 W na kanal ( jakiej firmy to juz wiecie :) wyprodukowany lata temu a wiec chyba dam sobie siana i zaczne marzyc o Rotelu lub Nadzie bo widze ze te frimy tu przewazaja.

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3103
Gość maciekw do zyzia

(Konto usunięte)

Podstawowa konfiguracja mojego sprzętu w kinie domowym, odtwarzacz Pionieer DVD 525 (niedługo do wymiany), procesor RSP 1066 (fajny, ale zarządzanie subwooferem do kitu - nie można na stałe skonfigurować jako wyłączony do stereo), wzmacniacze mocy: lewy, prawy, środek (trzy monobloki vellemana k4010 100W/8ohm, 155W/4ohm) tylny lewy, prawy i środkowy (trzy monobloki vincenta SP-996 125W/8ohm - niedługo do wymiany na vellemanna, aczkolwiek rozważam próbną konstrukcję na bazie Zappulse LCAUDIO); kolumny przód lewa i prawa - konstrukcja własna na bazie (gwizdek Vifa D27TG, średnica Vifa PL18WO, niskie 2 × Vifa MW26WR), środek - konstrukcja własna(gwizdek Vifa D27TG, średnica Vifa PL18WO, niskie Tonsil GDN 20/80/2), tylne lewy i prawy - dipole konstrukcja własna (2×gwizdek i 2לrednica na tanich czeskich głośnikach, dół pojedynczy tonsil GDN20/80/2), środek tył - konstrukcja własna (gwizdek i średnica na tanich czeskich głośnikach, dół tonsil GDN20/80/2). W pudłach stosuję ostre filtry od 12 do 18db/oktawę i szerokie pasmo w dół na średnicę.

Do stereo w tym pokoju używam trochę zmienionej konfiguracji CD NAD S500, przedwzmacze (DIY) vellemanna w zależności od nastroju K8020 (lampa) lub K8021 (opampy burr brown), i w zależności od nastroju ww końcówki vellemann (DIY) K4010 lub jeszcze po inżyniersku zrobiona końcówka mocy markowa (4×EL 34).

Primare A30.5 słuchałem, ale nie zrobił na mnie wrażenia i dlatego pozostałem przy obecnej konfiguracji, której dźwięk mi się bardziej podoba.

Jak widać jestem zwolennikiem budowania sobie własnych klocków /tam gdzie potrafię/ bo efekt jest kilkukrotnie lepszy niż w kupowanym sprzęcie za wiele większe pieniądze.

PS. Słaba jakość dźwięku w stereo w rotelu wynika z oszczędności - w środku kupa opampów 5532 i to słabego producenta. Myślałem o wymianie na inne op-ampy (np BB), ale jest ich dużo i dodatku wszystkie montowane są powierzchniowo. Za dużo roboty w tym przypadku i nie gwarantuje sukcesu, gdyż słabym ogniwem może być też cyfrowy procesor, którym regulowane jest wzmocnienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3114
Gość zyzio do maciekw

(Konto usunięte)

Bardzo prezyjemny system z mnóstwem końcówek mocy, jeśli chodzi o Primare to faktycznie u mnie też przez pierwsze 2 miesiące użytkowania nie rzucał na kolana, ale w tej chwili jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z dźwięku także w trybie stereo. Trzeba jednak zaznaczyć, że dla mnie najważniejsza w dźwięku jest dynamika, przestrzeń, rozmach, bas, nie doszukuję się zaś za wszelką cenę jakiś niuansów czy mikroszczególików-dlatego też wybrałem jako zestaw kolumn Paradigmy Studio oraz subwoofer Yamaha SW 800( w kinie cudowny, w stereo nieco za wolny, ale w granicach normy) Procesor Rotela bardzo lubię, ale z zarzadzaniem basem to masz rację. Nie próbowałem, ale prawdopodobnie dźwięk w stereo poprawia się przez wejście 6.1-pomijamy wtedy wszystkie układy cyfrowe procesora, na pewno wypróbuję tę opcję gdy zakupię DVD z DVD Audio/SACD. Dla mnie jednak jak już pisałem wcześniej bardzo przyjemnie słucha się muzyki na tym co mam, oczywiście ogląda filmy także, jestem oczarowany tym co dociera do mych uszu i takiego dźwięku jaki mam w tej chwili szukałem latami.

Mam jeszcze pytanie do Ciebie czy w kinie bardzo pomaga konfiguracja 6.1 lub 7.1, bo na pewno kiedyś przymierzę się do rozbudowy systemu?

I niech moc kilku końcówek mocy będzie z Tobą!

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3127
Gość maciekw do zyzia

(Konto usunięte)

Trochę ta nasza dyskusja nie jest a propos tego wątku, nie mniej obawiam się, że nawet wchodząc z zewnętrznego dekodera na procesor nasz wspólny problem basu nie zostanie rozwiązany. Spójrz na bardzo ciekawą dyskusję pod tym linkiem:

http://www.hometheaterforum.com/htforum/showthread.php?threadid=59236&perpage=30&display=&pagenumber=1

Jeśli chodzi o konfigurację 6 kanałową, to ze względu na bardzo mało DVD nagranych w 6.1 /dd lub dts/, to zastanawiam się czy warto było?

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3129
Gość Jurek ( fanatyk wiecie czego...

(Konto usunięte)

Hi,

Prosze o dokladny, naukowy dowod ze aplituner do kina domowego ( np. Denon :) ) odtwarza muzyke w trybie stereo gorzej niz wzmacniacz stereo tej samej mocy i z podobnymi parametrami - nie mowie o cenie. Tylko powazne odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/
Gość hiena

(Konto usunięte)

proszę bardzo oto naukowe dowody:

-kondensatory filtrujące-wzmacniacz 2-kanałowy w cenie do 2tys. zł-ok.20 000 mikrofaradów, porównywalny amplituner pięciokanałowy- też ok. 20 000 mikrofaradów, ale na 5 końcówek mocy!!!!!!!

- zasilacz porównywalny w obu przypadkach, ale w amplitunerze musi zasilić 5 końcówek mocy we wzmaku stereo tylko dwie!!!!!!!!!!!!!!!!

-ampltuner posiada wbudowany tuner, a to kosztuje, a dodatkowo obniża stosunek sygnału do szumu, wzmak go nie ma więc producenci mogą skupić się na lepszych komponentach itp., itd!!!!

Wniosek:

Wzmak stereo w cenie 2 tys. zł zawsze, powtarzam zawsze da lepszy dźwięk w stereo niż amplituner za 2 tys. zł i nic tego nie zmieni!!!!!!!!!!!!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3059
Gość odpowiedz

(Konto usunięte)

Jesli cena sie nie liczy to w zasadzie nie ma czego dowodzic najwyzszej jakosci wzmacniacze wielo kanalowe to konstrukcje robudowane o dodatkowe kanaly w porownaniu do stereo Ale taniocha to juz troche inaczej

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3060
Gość hiena2

(Konto usunięte)

Oczywiście jeśli mamy do wydania 0k.10 000 zł to kupimy wzmacniacz wielokanałowy dobry i do stereo i do kina ale w obrębie sprzętu budżetowego a tym bardziej w niższych modelach amplitunerów nawet do 5 tys. zł jest to niemożliwe i kropka!!!!!!!!!!!!!!! i nawet "najwyższej klasy" Denon 1803 tego nie zmieni !!!!!!!!!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-3061
  • 36 lat później...

hiena, 5 Sty 2003, 17:04

>proszę bardzo oto naukowe dowody:

>-kondensatory filtrujące-wzmacniacz 2-kanałowy w cenie do 2tys. zł-ok.20 000 mikrofaradów,

>porównywalny amplituner pięciokanałowy- też ok. 20 000 mikrofaradów, ale na 5 końcówek mocy!!!!!!!

>- zasilacz porównywalny w obu przypadkach, ale w amplitunerze musi zasilić 5 końcówek mocy we wzmaku

>stereo tylko dwie!!!

>-ampltuner posiada wbudowany tuner, a to kosztuje, a dodatkowo obniża stosunek sygnału do szumu,

>wzmak go nie ma więc producenci mogą skupić się na lepszych komponentach itp., itd!!!!

>Wniosek:

>Wzmak stereo w cenie 2 tys. zł zawsze, powtarzam zawsze da lepszy dźwięk w stereo niż amplituner za

>2 tys. zł i nic tego nie zmieni!!!

Sorry że odkopuję ale nadal temat jest "aktualny" do czasów dzisiejszych.

>-kondensatory filtrujące-wzmacniacz 2-kanałowy w cenie do 2tys. zł-ok.20 000 mikrofaradów,

>porównywalny amplituner pięciokanałowy- też ok. 20 000 mikrofaradów, ale na 5 końcówek mocy!!!!!!!

No tak ale przecież w STEREO na ampli kina domowego ta pojemność też przypada na dwie końcówki

>- zasilacz porównywalny w obu przypadkach, ale w amplitunerze musi zasilić 5 końcówek mocy we wzmaku

>stereo tylko dwie!!!

Podobnie jak wyżej - zasilamy też dwie końcówki w stereo

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-670186

>Jurek

Sprawa jest bardzo prosta. Światem rządzi ekonomia i każda firma która chce się utrzymać na rynku nie zaoferuje Ci czegoś więcej za darmo. Jeśli w tej samej cenie np. 3 kzł. masz dwa kanały, a w drugim urządzeniu za tą samą cenę jest ich pięć to nie trzeba być geniuszem żeby dojść do wniosku że tych pięć kanałów MUSI być w jakiś sposób zubożonych tzn. zrobionych mniejszym kosztem. Firmy które produkują KD z reguły robią wszystko żeby złapać kolejnego klienta. ;) Przykład: nagminnie stosowaną praktyką jest sprzedawanie KD z milionem nalepek zapewniających ewentualnego nabywcę że np. sprzęt ma 7 kanałów po 100 W każdy i jednocześnie podaje się w instrukcji obsługi że urządzenie czerpie z sieci maksymalną moc 350 W. Tak więc mamy do czynienia z perpetum mobile. ;) Urządzenie pobiera z sieci moc 350 W a oddaje 700 W. Jeśli taka machina miała by rzeczywiście moc 7x100 W to musiałby mieć w środku trafo 1000 W. W praktyce oznaczałoby że podnosiłbyś je "w dwóch". ;) Pomijam już zupełnie sprawę samego dźwięku, które w KD z reguły jest jak mydło, zwłaszcza jak się włączy różne wodotryski np. typu "ARENA". hihi ;) Wtedy to już nie tyle gra co straszliwie pierdzi.

Kasa ? Cóż ten świat już jest taki, a nie inny. Jeśli Cię stać kupujesz, jeśli nie szukasz czegoś w zakresie Twoich możliwości. To nie jest żadna hańba, tylko realizm.

p. deep

https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-670999

deep, 21 Gru 2006, 00:46

>>Jurek

>

>Sprawa jest bardzo prosta. Światem rządzi ekonomia i każda firma która chce się utrzymać na rynku

>nie zaoferuje Ci czegoś więcej za darmo. Jeśli w tej samej cenie np. 3 kzł. masz dwa kanały, a w

>drugim urządzeniu za tą samą cenę jest ich pięć to nie trzeba być geniuszem żeby dojść do wniosku że

>tych pięć kanałów MUSI być w jakiś sposób zubożonych tzn. zrobionych mniejszym kosztem. Firmy które

>produkują KD z reguły robią wszystko żeby złapać kolejnego klienta. ;) Przykład: nagminnie stosowaną

>praktyką jest sprzedawanie KD z milionem nalepek zapewniających ewentualnego nabywcę że np. sprzęt

>ma 7 kanałów po 100 W każdy i jednocześnie podaje się w instrukcji obsługi że urządzenie czerpie z

>sieci maksymalną moc 350 W. Tak więc mamy do czynienia z perpetum mobile. ;) Urządzenie pobiera z

>sieci moc 350 W a oddaje 700 W. Jeśli taka machina miała by rzeczywiście moc 7x100 W to musiałby

>mieć w środku trafo 1000 W. W praktyce oznaczałoby że podnosiłbyś je "w dwóch". ;) Pomijam już

>zupełnie sprawę samego dźwięku, które w KD z reguły jest jak mydło, zwłaszcza jak się włączy różne

>wodotryski np. typu "ARENA". hihi ;) Wtedy to już nie tyle gra co straszliwie pierdzi.

>

>Kasa ? Cóż ten świat już jest taki, a nie inny. Jeśli Cię stać kupujesz, jeśli nie szukasz czegoś w

>zakresie Twoich możliwości. To nie jest żadna hańba, tylko realizm.

>

>p. deep

Masz poniekąd rację ale weź pod uwagę że wzmak stereo obecnie jest droższy ze wzgl. na mniejszą popularność, producent myśli "o dla audiofila z kasą ". To co produkuje się w większych ilościach jest tańsze. A co do wodotrysków to oczywiście od początku założyłem / zakładamy że są pominięte ( jest taki przycisk direct w lepszych ampli ).

Teraz się zastanawiam co lepiej kupić

STEREO wzmak SONY TA-FA1200ES ( w niemczech 500 euro )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ampli kina domowego Denon 1707 za pewnie 2xmniej ( moc mierzona przy 4 wysterowanych kanałach 4 x 79 W - korzystałbym z bi-amp )

Oba mają bi-amp, korekcję częstotliwościową, najważniejsze - wejście cyfrowe ( brak wywalania kasy do kosza przy kupnie CD ( trzeba drogie przy analogu z dobrym wyjściem analog ) itp. czy drogich interkonektów - wystarczy podłączyć cyfrowo i mamy max jakość na jaką pozwala wzmak )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/444-stereo-i-kino-domowe/#findComment-671055

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.