Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do Accuphase.

navy1

Rekomendowane odpowiedzi

navy

Udało Ci się wypożyczyć 802 z audioklanu?

A co do wątku to chciałem zwrócić Twoją uwagę na Ushery BE 10. Miałem krótką możliwość odsłuchu i pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Bardzo żywiołowe kolumny. Analityczne, ale nie sterylne. Średnica jak dla mnie referencyjna, dobry bas. Góra ciut za ostra. Pewne zastrzeżenia co do kreowania sceny.

Myśle, że warte uwagi. Zależnie od aplikacji i preferencji mogą się okazać lepsze od Bowersow.

No i pozostają jeszcze Wilsony Sopia...

pozdrawiam

Diamentowy tweeter w nowych Nautilusach jest faktycznie super. Nie ma porównania do tego aluminiowego brzęczyka z poprzedniej wersji.

Z diamentowym tweeterem czy bez, nic nie jest jednak w stanie zmienić wysuszonej średnicy. Miałem mozliwość bezpośredniego porównania modelu 800D (a więc ponad 2x droższego) do Wilsonów Sophii i nie zastanawiał bym się nawet 5 sekund które kolumny wybrać. W porónaniu do Sophii, B&W były suche i strasznie podbarwione - szczególnie na przełomie wyższego basu i średnicy.

Przy obecnym kursie dolara, Sophie można kupić za 45k zł (jeszcze niedawno kosztowały ponad 60k zł). Z rabatem pewnie wyjdzie poniżej 40k zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No ja próbowałem E550 z B&W804N, teraz z JMLab 1007BE, ale ja mam mały pokój (ok. 18m2), za to dobrze wytłumiony. Słuchałem E408, E350 i E550. E408 brzmiał niewiele lepiej jak Krell 400xi - kto nie wierzy proponuję "ślepe testy". E350 po odsłuchu E550 był porażką dla uszu. E550 OK, choć ta cena... i myślę, że duże kolumny może nie wysterować zbyt efektywnie...

a myślałeś o jakichś wysoce efektywnych - np. WLM? AudioNote?

Sranie w banie panie Elberoth!

Jak ktos lubi milusie pierdy to niech sobie slucha tych Wilsonow (paskudy straszne)a 802D nie sa suche tylko prawdziwe ot co.

Zadziwiajace jest natomniast to ze w polsce nie potrafi sie zlozyc sprzetu ktory by zagral na miare swoich mozliwosci na AS, ja sluchajac B&W w Hannowerze nie moglem wyjsc z podziwu jak w zwyklym sklepie gosc potrafil zlozyc klocki tak by zagraly powalajaco -zna ktos odpowiedz na to poytanie?

robix

To pytanie to żart, czy ty naprawdę nie znasz na nie odpowiedzi ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zyzio - lepiej sprzedawać Sophie, niż Acoustic Revive RGC-24. Tak samo jak lepiej mieć ładną żonę, niż dmuchaną lalę.

robix - jeżeli przez uświadamianie rozumiesz zmuszenie do myślenia, to jest tak w istocie. Jak już wymyślisz, to nie zapomnij podziękować ! Kultura w domu i w zagrodzie. Należność możesz uregulować przez PayPal.

Cieszę się, że mogłem pomóc. Pomagał mi oczywiście starszy brat (ale nie mówcie chłopaki nikomu, OK ?).

Widze, że opinie o sprzecie powstają głównie przez pryzmat właściciela :)

Wilsony akurat też są łatwe do wysterowania, lampa, tranzystor co kto woli. O 802 gdzieś wyczytałem, że musi by minimum 300W na kanał. Choć w przypadku Accu może być inaczej.

p.

Elb>>> I co to niby mialo byc ?! To Twoje gornolotne bla bla? Nad czym mam myslec ? Blagam Cie oszczedz mi marketingowego belkotu i rzniecia wszystko wiedzacego mentora bo na mnie to kompletnie nie dzala!

Riposta! Zwykle sranie w banie bez urazy.

robix

robix, 6 Sie 2008, 11:16

>Sranie w banie panie Elberoth!

>

>Jak ktos lubi milusie pierdy to niech sobie slucha tych Wilsonow (paskudy straszne)a 802D nie sa

>suche tylko prawdziwe ot co.

>

>Zadziwiajace jest natomniast to ze w polsce nie potrafi sie zlozyc sprzetu ktory by zagral na miare

>swoich mozliwosci na AS, ja sluchajac B&W w Hannowerze nie moglem wyjsc z podziwu jak w zwyklym

>sklepie gosc potrafil zlozyc klocki tak by zagraly powalajaco -zna ktos odpowiedz na to poytanie?

>

>

>robix

Masz czesciowa racje ale probujesz ja rozciagnac ponad miare.

1. Czy 802D sa suche czy nie? Odpowiedz daje podpiecie 802D do tego samego sprzetu co rzeczone Wilsony i ukaze sie roznica. Sluchalem 802 podpieta do dzielonego zestawu Classé i zupelnie nie dla moich uszu - ostro, sucho, bezbarwnie. Nie ze katastrofa bo niektorzy moze tak lubia ale dla mnie sieczkarnia.

2. Czy 802D moga zagrac przyjemnie? Pewnie tak. Ale tak samo zapewne ladnie zagraja i Wilsony z dopasowanym sprzetem. Po co sie natezac?! No po co?

3. Milusie pierdoly - fajne okreslenie tyle ze nic nie mowi. Domyslam sie, ze chodzi o niedrazniacy dzwiek i szczerze mowiac taki wlasnie lubie. Nawet twierdze, ze tzw. ostry repertuar zyskuje na takim milusio pierdolujacym sprzecie ale do tego trzeba dojrzec.

Nie przykladaj swej miary do wszystkiego. 802D to dobre kolumny i pewnie moga dobrze zagrac. Dlaczego nie. Ale po co majac taki kod w glowie zaraz napadac na wszyskto inne i wszystkich o innym upodobaniu?

pzdrw

soso

Słuszne uwagi soso. Dlatego napisałem, że słuchałem 800D i Sophii postawionych obok siebie, w jednym systemie, w jednym pokoju. Ciężko o lepsze porównanie.

Moim zdaniem, jako tako przyzwoicie Nautilusy grają z ciepływmi wzmakami, np. McIntoshem. Z Accu 550 też mogły by pewnie się zgrać, gdyby nie to, że potrzebują ogromne ilości prądu. Bez 300W nawet nie startuj do nich.

acapelle violon mkIII

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy to nie są te kolumny które były pokazywane na Audio Show 2006 ? Rocznikowo to by sie nawet zgadzało.

Tak czy inaczej - super kolumny. Mój znajomy zamienił na nie oststnio swoje MBL 101E. Na basie pędzi to Belles 350A, a góra gra z SETa 300B.

Panowie, take it easy. Fajny wątek był :-)

A tak na serio, to:

1. 802D wypożyczyłem z Top HiFi w Katowicach, praktycznie bez problemu, oczywiście zostawiłem równowartość jako zaliczkę.

2. Wilsony Sophia II są bardzo kuszące, ale wiem, że będę miał problem z wypożyczeniem ich na odsłuch w domu. A ja to po prostu muszę to zrobić, bo pokój jest dość trudny akustycznie (problem z basem – chyba za mało wytłumienia, ale pracuję nad tym). To samo zresztą dotyczy WLM, niestety ("klient posłucha jak sobie kupi").

3. Propozycja Americano jest dla mnie nowością. Nie myślałem o tubach. Kiedyś słuchałem Accu & Avangarde Acoustic i było średnio, ale to przyczyna leżałe chyba po stronie tamtej, konkretnej aplikacji. Pogadam z tym facetem z allegro.

4. Chciałbym pozostać przy Accu (wzmacniacz & odtwarzacz) – bdb brzmienie, doskonałe wykonanie, parametry, design. Po prostu podoba mi się. Nie wiem, czy finalnie będzie to integra, czy pre & power. To się okaże. Do tego muszę dopasować kolumny.

5. Mam coraz większy mętlik w głowie. W przyszłym tygodniu jadę na wakacje (3 tygodnie!!!). Wcześniej będę miał na kilka dni Accu E-550.

Sophie bez problemu pożyczysz. Audio Fast ma parę na demo, która nic innego nie robi tylko krąży po ludziach. To ta para którą miałem wcześniej u siebie (w tytanie).

Jeżeli dodatkowo chcesz zostać przy A550, to Sophie są dużo lepszym wyborem dodatkowo z tego powodu, że są łatwiejsze do napędzenia.

-> adamgdansk

Pogadaj z Cles'em, który temat CS 2.3 przerabiał przez kilka lat. To są bardzo trudne do wysterowania głośniki - znacznie trudniejsze niż CS 2.4.

Patrząc na moc E-550 powiedziałbym, że nie poradzi sobie, ale:

1. Jest to końcówka w klasie A

2. Nie wiem jaką rzeczywistą wydajnościa prądową dysponuje, choć chyba jest to końcówka A-30 z wbudowaną sekcją preampu?

Jeśli masz możliwość spróbuj, być może wyjdzie ciekawe połącznie.

Pozdr.

Jezeli chodzi o wydajnosc Accu to wskazowka rowniez moga byc gabaryty zasilacza, czyli transformatora i glownych kondensatorow, a sa niczego sobie, prosze porownac nawet z Krellem, o poprawna budowe tez bym sie tak bardzo nie martwil, a dzwiek jak zawsze trzeba samemu odsluchac.

Pewnie masz rację, ale z drugiej strony, gutek miał u siebie A-30 i jakoś nie był zachwycony.

"There is no replacement for displacement".

1. acapelle są dość uniwersalne, grają z dobrym tranzystorem i triodą SE (jest możliwość regulacji poziomu tweetera z tyłu co jest bardzo istotne!), nie wiem tylko czy cena jaką gość chce jest poważna ale to kwestia dogadania, są to dość rzadkie głośniki na s-h i mają te cechy brzmienia które wręcz potrzebuje accu

2. thiele CS3.7 są genialne ale ja bym je dawał do dobrej lampy jednak

3. jeśli dobrze rozumiem intencje kierunku zmian to należy pomyśleć też o Proac D80

4. a tak kontrolnie to proponuję pożyczyć harpia acoustics triode za 7400 zł para, może być zaskoczenie i nie ma problemu z wypożyczeniem.

tyle w temacie, ciężkie wybory, dobrze że nie mam tych problemów ;)

pozdrawiam

Kilka słów na temat odsłuchu E-550 vs E-408 na kolumnach Focal Electra 1027Be.

W grze E-550 dominują średnicą i bas. Tony średnie są ciepłe i trochę eksponowane, ale to żadna wada, bo ich jakość jest bardzo OK. Bas jest naprawdę mocny, schodzi nisko, jednak jego kontrola nie jest już tak dobra. I prawdę mówiąc ten bas właśnie stanowi problem. W moim pokoju E-550 generował więcej basu niż dawały go np. B&W 802D z E-408, ale niestety nie był to bas równie dobrej jakości. Pojawiło się dudnienie, poluzowanie i gorsza definicja niskich tonów. Mój pokój nie jest jednak zbytnio wytłumiony i prawdopodobnie to właśnie akustyka pomieszczenie jest w części odpowiedzialna za taki efekt, ale z B&W 802D i E-408 było lepiej. Soprany, które dla mnie są zawsze pierwszym elementem oceny sprzętu, są trochę wycofane na rzecz średnicy. Warto jednak pamiętać, że dzieje się to na berylu Focala, który wprawdzie nie rani uszu, ale zdecydowanie nie chce pozostawać w cieniu innych zakresów i zwykle pokazuje, dlaczego kolumny mają w nazwie "Be". Na "Sailing to Philadelphia" gitary czy talerze perkusji zeszły nieco na drugi plan – główną rolę grał ciepły wokal Marka Knopflera i oczywiście bas. Ten wokal był chyba trochę za ciepły, jak przypomnę sobie jego ostatni koncert na Torwarze. Za to gorzej zrealizowane CD (jak choćby "Storm" Heather Nova) lub CD Copy Protected (np. Mike Oldfield "Tubular Bells 2003") bardzo zyskują dzięki E-550 – zupełnie znikają wyostrzenia i sybilanty, pojawia się więcej spokoju i ciepła. E-550, przez eksponowanie tonów średnich i głęboki bas jest, w moim odczuciu, nieco ciemniejszy, cieplejszy i łagodniejszy od E-408 (zero, dosłownie zero sssyczących i śśświszczących sybilantów) jednak przez to traci trochę rozdzielczości (trochę!!!). To nie jest oczywiście żaden problem, bo różne są upodobania, jednak mnie to raczej nie odpowiada. Przejście na E-408 spowodowało, że muzyka zabrzmiała na początku zbyt ostro i ofensywnie, ale wróciła rozdzielczość i swoista "rześkość", jednak bas wycofał się na z góry upatrzone pozycje a średnica zmniejszyła swoją objętość i temperaturę. Sam się temu dziwię, ale w tym porównaniu właśnie takie brzmienie odbieram jako (subiektywnie) bardziej naturalne i przyjemniejsze. Nie tego spodziewałem się jednak przed odsłuchem E-550. No i jeszcze wydajność: przy głośności ustawionej na godz. 12 (wskaźniki wysterowania wchodzą już na czerwone pole) E-550 po prostu nie daje rady – pojawia się charczenie, przesterowanie basu i średnicy itp. W tych samych warunkach E-408 gra bez większych zakłóceń. Jednak taki poziom natężenia dźwięku można wykorzystywać tylko do testów, bo na co dzień byłoby po prostu nieprzyjemnie głośno. Nie chciałbym, żeby ten opis został odebrany jako krytyka E-550, uznawanego przez wielu za jeden z najlepszych wzmacniaczy zintegrowanych na świecie, ale sądzę, że albo 1027Be okazały się zbyt trudnym obciążeniem (w co nie wierzę), albo jest to wzmacniacz do przejrzystych monitorów, którym dodatkowo trzeba "pomóc na basie", albo klasa A jest po prostu nie dla mnie.

Podsumowując uważam, że E-550 to bardzo dobry wzmacniacz o znakomitej, eksponowanej średnicy i dobrym "zejściu" na basie. Brzmi cieplej, trochę łagodnej i nieco przyjemniej od E-408 jednak brak mu tej energii i kontroli, jaką daje 180 W / 8 Ohm. W bezpośrednim porówaniu E-550 vs E-408 decydują niuanse (naprawdę NIUANSE) i indywidualne preferencje. Rozumiem też dlaczego WWW.audio.de ocenia te dwa wzmacniacze na tym samym poziomie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.