Skocz do zawartości
IGNORED

przesiadka z 17m na ok 27 metrów

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeprowadzam sie do duzo większego mieszkania. Mój zestaw to Amplifon wt30 II i Esa Ostinato kwadrat.

Teraz pytanie: W pokoju 27 metrowym to te kolumny nie będą już raczej otwarzac niskich tonów prawidłowo. Wzmacniacz najczęściej ma potencjometr ustawiony na godzinę 12tą. Za czym najpierw powinienem sie rozejrzec? Za nowym ampem czy najpierw kolumnami..?

https://www.audiostereo.pl/topic/44481-przesiadka-z-17m-na-ok-27-metr%C3%B3w/

Sory za głupie pytanie, ale czego Ci brakuje w obecnym brzmieniu? Bo jeśli chodzi tylko o pozycję potencjometru to idź lepiej kup kilka nowych płytek.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Myślę, że najpierw powinienieś posłuchać jak to będzie grało po przeprowadzce. Ja się właśnie przeprowadziłem 3 miesiące temu z 20m2 do 30m2. Mam modyfikowango NADa C320 + ESA Vivace. I co? Dźwięk zyskał na swobodzie, nie ma takiej kompresji jak przedtem, instrumenty są lepiej odseparowane, a bas może troszkę bardziej miękki, ale jak dla mnie cały czas jest ok. Oczywiście nie tylko zmiana wielkości ma na ta wpływ, ale układ pokoju i jego wytłumienie również.

Pozdr

Andrzej

Dziękuje za odp. narazie jeszcze w 17m. zamknołem skrzynie w ESach. wstawiłem sredniej wielkosci suba magnat 250. jakos basu subwooferowego pozostawia duzo do życzenia jednak. choc podłaczyłem go kablem RCA z molibdenu, wyprodukowanym kiedys w studio audio przy ratuszowej i bas już sie nie leje tak okrutnie.

Czyżbyś był "basolubny", że do 17 metrów wstawiasz suba?

Oczywiście, są głośniki, które bez suba zagrają potężnym basem i w 27 metrach. Tylko jeśli wybierzesz wysokoskuteczne głośniki do Amplifona ten bas bedzie "inny" niż teraz (nie chce określać jaki - bo różni ludzie czytają i różne są gusta), a jeśli "normalne" głośniki z np. 25 lub 30cm na basie - trzeba będzie wymienić Amplifona.

Ale jak pisze poprzednik - najpierw zagraj tym samym zestawem w większym pokoju - zobaczysz.

Można jeszcze zawęzić pole odsłuchu.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.