Skocz do zawartości
IGNORED

Phast SE Triode i lampy typu NOS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

dobre kupiłeś; jest jedno ale - za dużo rca ma prawo za mocno rozjaśnić całość i dojdzie do przegięcia

jeśli się nie zgrają po wygrzaniu to czeka Cię rundka z podmiankami a nazbierałeś już tego trochę -:))

To nawet nie o brzmienie chodzi. Jak pisałem wyżej - te prostownicze RCA zdemolowały mi scenę. Dam im jeszcze szansę - niech się wygrzewają. Wiem już też z całą pewnością, że RCA 5691 RB to trochę przerost formy nad treścią. Grają piękną barwą ale kosztują MAJĄTEK. Philips JAN 6188 nie wiele im ustępuje w brzmieniu i budowie sceny a kosztuje ułamek RCA - o ile pamiętam coś ok 25$ sztuka.

Natomiast filarem końcówki nadającej jej prawdziwy charakter i pazur są te lampy

Gość masza1968

(Konto usunięte)

PYTANIE: ma ktos doswiadczenia ze zmianami w dzwieku jakie powoduja lepsze kondensatory? - chodzi mi raczej konkretnie o ten model przedwzmacniacza

Wymiana standardowych ruskich "maślaków" na AN CAP-3280 (4 szt.) w końcówce to poprawa dźwięku o ok 20%.

Wymiana standardowych ruskich "maślaków" na AN CAP-3280 (4 szt.) w końcówce to poprawa dźwięku o ok 20%.

A w jaki sposób to wyliczyłeś?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A w jaki sposób to wyliczyłeś?

A w jaki sposób można to obliczyć? W czym się mierzy wrażliwość na dźwięki? Jaka jest jednostka miary subiektywnych odczuć?

Po prostu te 20% to przyjęta przeze mnie średnia z opisu zmian kilku osób słyszących u mnie przed i po wymianie kondensatorów. I jest zbieżna ze zdaniem konstruktora.

Tyle.

Zapewniam, że wydane tutaj 150 Funtów na kondy AN więcej wnosi niz podpięcie kabli za 60k zł :)

Edytowane przez masza1968

A w jaki sposób można to obliczyć? W czym się mierzy wrażliwość na dźwięki? Jaka jest jednostka miary subiektywnych odczuć?

Po prostu te 20% to przyjęta przeze mnie średnia z opisu zmian kilku osób słyszących u mnie przed i po wymianie kondensatorów. I jest zbieżna ze zdaniem konstruktora.

Tyle.

Chyba entuzjazm wziął górę nad rozsądkiem,coś w tym podobno znakomitym wzmaku zostało fabrycznego?

Chyba entuzjazm wziął górę nad rozsądkiem,coś w tym podobno znakomitym wzmaku zostało fabrycznego?

WYGLONT ZEWNETRZNY-tzn.obudowa+ nazwa.)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Triode przesadzasz, chłopaki z Phasta różne kondensatory i lampy proponują Ci w momencie składania zamówienia więc nie można tego nazwać przerabianiem oryginału a jedynie jego upgradem zgodnym ze wskazówkami producenta.

Lampa ma to do siebie, że masz masę możliwości. W związku z tym zmianę BIASu też nazwiesz przeróbką "wspaniałego" wzmacniacza? Ile ludzi, tyle gustów. Tu masz możliwość skrojenia garnituru pod własne wymiary a nie na siłę nosić za krótkie rękawy i za długie spodnie.

U mnie największy postęp dała wymiana lamp i regulacja prądów[tajemnica bardzo wielka]))))

Dlaczego ``żarówki`` tak kuszą mamią,wabią-tez miałem taki czas,ręce mi się trzęsły jak otwierałem kolejną przesyłkę z lampami.

Tyle.

Zapewniam, że wydane tutaj 150 Funtów na kondy AN więcej wnosi niz podpięcie kabli za 60k zł :)

Dla mnie to kłamstewko jest-podepnij kable za 30000 używane,za 15000 zrob kolumny,za 5000 kup płyty-a 10000 oddaj żonie-najlepszy wybór,bo wszyscy

wtedy zadowoleni.))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dla mnie to kłamstewko jest-podepnij kable za 30000 używane,za 15000 zrob kolumny,za 5000 kup płyty-a 10000 oddaj żonie-najlepszy wybór,bo wszyscy

wtedy zadowoleni.))

No z tą zona to żeś przesadził :)

Triode przesadzasz, chłopaki z Phasta różne kondensatory i lampy proponują Ci w momencie składania zamówienia więc nie można tego nazwać przerabianiem oryginału a jedynie jego upgradem zgodnym ze wskazówkami producenta.

Lampa ma to do siebie, że masz masę możliwości. W związku z tym zmianę BIASu też nazwiesz przeróbką "wspaniałego" wzmacniacza? Ile ludzi, tyle gustów. Tu masz możliwość skrojenia garnituru pod własne wymiary a nie na siłę nosić za krótkie rękawy i za długie spodnie.

Gwoli informacji,ja na lampiaku grałem dużo wczesniej niż Ty,więc podstawowe pojęcia nie są mi obce.

Wymianę kabla zasilającego tez nazwiesz tuningiem? :)

To truizm,ale gra system i każdy element toru ma swój wpływ.Zaraz tu wpadnie jakiś kablo-sceptyk i się zacznie..lol!

No z tą zona to żeś przesadził :)

Oj nie wiem,bo nie napisałem czyjej?,oraz czy może w ratach??)))))

To czemu piszesz jakby były?

Formułujesz posty tak jakoś niezbyt precyzyjnie,składam to na karb entuzjazmu-wcześniej czy póżniej ktoś zapyta o te 20%.

Gwoli informacji,ja na lampiaku grałem dużo wczesniej niż Ty,więc podstawowe pojęcia nie są mi obce.

To tak celem sprawdzenia-ktore lampy najlepsze są do Phasta?

ps.wiesz chyba jakie tam siedzą-po samej treści wątku można się zorientować.

i jeszcze napisz dlaczego-ok?

To tak celem sprawdzenia-ktore lampy najlepsze są do Phasta?

ps.wiesz chyba jakie tam siedzą-po samej treści wątku można się zorientować.

i jeszcze napisz dlaczego-ok?

stary audiofil'-w roli lampowego guru to nie brzmi poważnie i chyba w tym miejscu zakończymy,bo robi się jałowe bicie piany.

Nie zgodzę się z tym!

Czytając wszelakie fora jest wiele sprzecznych opini na temat wpływu kondensatorów i okablowania.

Nie można wprost stwierdzić co jest "lepsze"

Wszystko zależy od wielu aspektów, np. jeden sprzęt bardziej jest podatny na okablowanie inny niewiele.

A co do lamp to też kwestia konfiguracji: troche sie z tym bawiłem i wcale "ruskie" nie są takie złe.

Powiem więcej, te 2-3 tys. które dodaliście do ceny wzmacniacza zmieniając lampy mogłyby być pewnie zainwestowane w lepsze głosniki albo akustyke pomieszcenia z prawdziwego zdarzenia.

Patrząc na sprzęt " full-wypas" czesto prezentowany na zdjęciach w znanym temacie na tle gołych ścian i marmurowych posadzek bierze mnie śmiech....

stary audiofil'-w roli lampowego guru to nie brzmi poważnie i chyba w tym miejscu zakończymy,bo robi się jałowe bicie piany.

Takiś goguś niezły jesteś-namotać,namotać ,a potem zwiać-a wiedza rzadka jak rozwolnienie niemowlaka!!!

Kup se Phasta i tu pisz a jak nie kupisz to nie pisz,bo tylko bijesz pianę[kij zawsze ma dwa końce].

Ktoś mądrze juz przede mną napisał że najważniejszy jest projekt.

Jak to jest spieprzone to możecie dawać kondy i lampy za setki dolarów i będzie kicha.

Phast nawet w wersji budżetowej gra dobrze. Pewnie kiedys kupie lepsze kondy ale to raczej z próżności i snobizmu:)

Kasę zbieram na lepsze kolumny - to jest realna poprawa :)

Nie zgodzę się z tym!

Czytając wszelakie fora jest wiele sprzecznych opini na temat wpływu kondensatorów i okablowania.

Nie można wprost stwierdzić co jest "lepsze"

Wszystko zależy od wielu aspektów, np. jeden sprzęt bardziej jest podatny na okablowanie inny niewiele.

A co do lamp to też kwestia konfiguracji: troche sie z tym bawiłem i wcale "ruskie" nie są takie złe.

Powiem więcej, te 2-3 tys. które dodaliście do ceny wzmacniacza zmieniając lampy mogłyby być pewnie zainwestowane w lepsze głosniki albo akustyke pomieszcenia z prawdziwego zdarzenia.

Patrząc na sprzęt " full-wypas" czesto prezentowany na zdjęciach w znanym temacie na tle gołych ścian i marmurowych posadzek bierze mnie śmiech....

przyjedz do mnie to Ci tak zagra,że się rozpłaczesz ze wzruszenia))))

<br />przyjedz do mnie to Ci tak zagra,że się rozpłaczesz ze wzruszenia))))<br />
<br /><br /><br />

Moze na początek publicznie się pochwal swoim sprzetem, swoim pokojem

Takiś goguś niezły jesteś-namotać,namotać ,a potem zwiać-a wiedza rzadka jak rozwolnienie niemowlaka!!!

Kup se Phasta i tu pisz a jak nie kupisz to nie pisz,bo tylko bijesz pianę[kij zawsze ma dwa końce].

To napięcie przedmeczowe-nie mogę się doczekać jak nasi zleją Niemców i będzie święto!Diabełków nie lubię,gdyby było inaczej już dawno miałbym Amplifona,rzecz jasna.

ile te kolumny mają kosztować-prosze napisz coś więcej.

ps.mają być tylko do lampy? w ilu metrach będą nagłaśniać?

<br /><br /><br />

Moze na początek publicznie się pochwal swoim sprzetem, swoim pokojem

a po co?

-przecież wszystko jest w opisie,oraz jest problem nie mam aparatu,nie wiem który zestaw i nie umiem tego zrobić.

-publicznie to ja mogę tylko kogoś opierdolić tak dla zasady.

-poza tym wkleję system i co mi to da?-co ja jestem fotograf jak rafał735...to forum audiostereo,a nie fotograficzne jest!!!

To napięcie przedmeczowe-nie mogę się doczekać jak nasi zleją Niemców i będzie święto!Diabełków nie lubię,gdyby było inaczej już dawno miałbym Amplifona,rzecz jasna.

Też nie lubię diabelków-wolę dwudziestoparoletnie diablice.)))

A JEŚLI kolego chodzi o diabełki to życzę CI -abyś posłuchał je w optymalnym zestawieniu-a o tym niestety nie masz pojęcia-dlatego piszesz,że ich

nie lubisz-wiesz już teraz dlaczego piszesz te swoje farmazony?

• Pokaż nowe odpowiedzi