Skocz do zawartości
IGNORED

Kompletny system diy od podstaw

tatuś muminka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Jestem na etapie budowy nowego zestawu audio. Po tym co słyszałem i po tym co wyczytałem na rozmaitych forach założenie jest takie, że będzie to system diy. I tu moja gorąca prośba o pomoc w jego budowie :)

Do tej pory gościły u mnie różne klocki, najczęściej "budżetowe", od polskich legend komunistycznych, przez japońskie jvc, sony i yamahę, po kefy i nada. Obecnie grają kolumny diy na visatonach podpięte pod jvc/yamahę. Żaden jak na razie system mnie nie usatysfakcjonował.

Dysponuję pokojem około 18 m2. Budżet nieokreślony - im mniej tym lepiej :)

Od odtwarzanej muzyki oczekuję przede wszystkim - głębokich emocji, gęstej barwy, czystości przekazu oraz bezpośredniości. Bezpośredniość nie oznacza tu walenia po uszach wysokimi :) Ważny jest liniowy charakter dźwięku. Ważny jest solidny fundament basowy. Dźwięk oczywiście neutralny, żadne kluchy nazywane ciepełkiem, ani też chłód. Ma być magicznie. Najważniejsza jest oczywiście średnica. Dobrze gdy jest gorąca (w ramach rozsądku).

Zacznę od wzmacniacza - myślę o charlize 2 bez pre, jedynie potencjometr. Czy ktoś go słyszał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

myślałem o gainclonie ale przekonany po odsłuchach nie jestem. Charlize nie słyszałem ale opinie ma świetne. Tylko jakie zasilanie pod to podpiąć? Czy poniższy potencjometr jest ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Warszawy bądź okolic podjąłby się montażu? Chodzi mi głównie o zasilanie.

Jeśli chodzi o dac to mam kilka typów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Który jest godzien uwagi? Zapewne wymagają grzebania w bebechach - znowu prośba/pytanie - czy ktoś w Warszawie podjąłby się "tunigu"? I jak wygląda kwestia lampizacji? Bawić się w to?

Transport - wymyśliłem sobie sony playstation 3 :) Wymienię dysk na większy i będzie pracowało jako serwer - czy to dobry pomysł czy wprost przeciwnie?

Kolumny - nie mam pojęcia. Z tego co w życiu słyszałem nic nie przebija kolumn acapella z jonowym wysokotonowym, ale cena jest kosmiczna:) Niezłe są berylowe ushery, ale cena też mi się nie podoba. Czy usher sprzedaje osobno tweeterki z berylu? Chodzi mi po głowie akkus, akustyk i Studio 16 Hz. Co jest tu godne uwagi? Czy charlize by coś z tego pociągnęła? Ciągle wierzę w wyższość zwrotnic pierwszego rzędu i ogólnie minimalistycznych zwrotnic. A najlepiej żadnych ;)

Jeśli za bardzo się rozpisałem i trochę przynudzałem to przepraszam:) Ale jednak bardzo proszę o jakieś wskazówki w którą stronę pójść. I czy w Warszawie znalazłby się ktoś kto pomógłby mi to wszystko poskładać do kupy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44590-kompletny-system-diy-od-podstaw/

obawiam się że pan Waszczyszyn jeszcze nie zbudował systemu który by mnie zadowolił;)Z pewnością można taniej i lepiej. Charlize zamawiam w ciemno bo tanie, podłączę najpierw pod moje visatonki a potem zobaczymy. Czekam na sugestie.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to moim zdaniem pomysł chybiony , na tym forum można znaleźć kilka bardzo dobrych wzmacniaczy , dobrych znaczy z elementów dyskretnych , scalaki jako wzmacniacz mocy to możesz wsadzić do "boom boxa" no chyba , że o to ci chodzi . Proponuję zacznij od UL1401 podobno niezły wymiatacz , a na poważnie to najpierw poczytaj np o Symasym hexfet ugoda Krel

Jeszcze dopowiem . Lampa koniecznie na wyjściu DAC zamiast wzm operacyjnych , koszt mniejszy efekt lepszy , jeśli DAC zewnętrzny to koniecznie Clock w CD , jaki DAC - tylko zewnętrzny ( teraz dopiero to wiem bo mam ) , przedwzmacniacz - lampowy , wzmacniacz końcowy mocny i szybki , pisałem wyżej , co przeniesie całą barwę zadaną od źródła z lampowym namaszczeniem , a sam się tym nie zadławi .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.