Skocz do zawartości
IGNORED

Esa Ostinato2 (Kwadrat)

Jarek33331

Rekomendowane odpowiedzi

ESY sa stosunkowo mało popularne w Posce , ale to wina polityki cenowej . Pamietam jak sprzedawali kit do Meritum 2 za 2000 zł i gotowe kolumny za 6500 zł . Znajomy po ciężkich negocjacjach kupił je ( bezposrednio u producenta za 6100 zł , jednoczesnie ESA sprzedawała je do detalistów za brutto ok. 5000 zł... ) A tak pryz okazji podniesli ceny Intrad z 5000 na 5750 . Widac dobre recenzje sa wysmienita okazja do zwyzki .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zupełnie nie rozumiem twojej argumentacji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W tej argumentacji jest sporo racji. ESA to firma, która "zniknęła" na własną prośbę. Znajomy znajomego szukał kiedyś kolumn i podobały mu się ESY, jednak cena, za jaką chciano mu je sprzedać miała się nijak do porównywalnej jakościowo konkurencji. Z tego co wiem, zdecydował się na jakiś wysoki model Dali - przy porównywalnej cenie brzmiała lepiej i lepiej wyglądała. A ESA straciła klienta. Swoją drogą nie rozumiem polityki niektórych polskich firm hifi czy hiend - w końcu godzina pracy elektronika amerykańskiego czy niemieckiego kosztuje kilkakrotnie więcej niż elektronika polskiego, ceny elementów są porównywalne - dlaczego więc produkt nie kosztuje sporo taniej od zagranicznej konkurencji ( od tej reguły są oczywiście wyjątki - nie piszę jakie, bo nie chcę być znowu uznany za "farbowanego forumowicza")

poza tym jest mniej pośredników, nie ma wysokich kosztów długotrwałego magazynowania i nie ma kosztownego transportu z zagranicy... Ale z drugiej strony jest produkcja jednostkowa co może nieco podrożyć... jednak generalnie Polska to pewien unikat na skalę swiatową - wszędzie drożyzna....

meloman 62 - twoja argumentacja ma się nijak do tego o czym pisał marek-1969.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dlatego jezeli ktos szuka w przyzwoitych kolumn krajowych w adekwatnej cenie mysle ze należy posłuchac produktów QBy albo kupic Siesty ( niestety to cały wybór )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Trudno mi się zgodzić z negatywnymi komentarzami. Kupiłem dwa lata temu, bez żadnych problemów ESA Ostinato 2005 w HIFI Club po próbnym odsłuchem kilku innych i nie było z tym problemów.

W rozmowie z właścicielem ESA, uzyskałem bardzo uczciwe sugestie dotyczące doboru kolumn wskazujące właśnie na ten model, choć poczatkowo chciałem kupić coś droższego - za co jestem wdzięczny - bo wybór był trafiony.

Poza tym, od roku próbowałem je wymienić - żeby dobrać coś efektywniejszego i jak na razie po odsłuchu kilku pozycji w cenach do 8K i ESy nadal zwyciesko stoją na swoim miejscu.

Nadal próbuje, bo na tym polega ta zabawa i moze kiedyś coś znajdę... jednak nawet z triodą o niskiej mocy brzmią bardzo przekonujaco.

Sam nigdy bym nie uwierzył że kolumna za 3,5 K może dawać tyle przyjemności ze słuchania muzyki.

te modele ESy które słuchałem oceniam dobrze/bardzo dobrze , pisze tylko ze mają (...) polityke cenowa oraz nie za mocną siec sprzedaży ( choc dla upartego wystarczającą )

marek-1969, 25 Lip 2008, 11:17

>te modele ESy które słuchałem oceniam dobrze/bardzo dobrze , pisze tylko ze mają (...) polityke

>cenowa oraz nie za mocną siec sprzedaży ( choc dla upartego wystarczającą )

A ja nie piszę, że nie mają dziwnej poityki tylko że sam jej nie doświadczyłem.

No chyba, że sprzedaz tak dobrych kolumn za 3,5 K mozna nazwać nieporozumieniem,

ale to akurat mi nie przeszkadza...:)

Poza W-wą pewnie trudno je znaleźć ale z moich doświadczeń wynika, że bez problemu mozna po wpłacie kaucji zabrać ze sobą do domu dowolny model np. z HI-FI Club. Wiem co mówię bo sam skutecznie przećwiczyłem ich cierpliwość.

Witam,

To o ile pamietam moj pierwszy wpis na formu mimo "pasywnego" w nim uczestnictwa od ponad 3 lat. Pozwole sobie nie zgodzic sie co do polityki cenowej ESY - choc opieram to tylko na jednym, ale dosc drogim modelu- ESA TRITON 1 SE (sredniej wielkosci monitorki w cenie niespelna 8k PLN). Zdaje sobie sprawe, ze z uwagi na ich posiadanie nie do konca moge byc postrzegany jako obiektywny "recenzent" - natomiast odsluchalem kilkanscie roznych monitorow, czasem "zacnych" i uznanych firm w cenie nawet ponad dwukrotnie wyzszej - zarowno co do kryterium cena/jakosc (dzwieku i wykonania)oraz w skali bezwzglednej i posiadanego budzetu nie znalazlem nic ciekawszego w nawet sporo wiekszej cenie (zaznaczam, ze opieram sie tutaj na wlasnym "kryterium" dzwieku i nie twierdze ze sa to bezwzglednie najlepsze kolumy w cenie do xPLN). Wyboru dokonalem kierujac sie tylko wlasnym sluchem nieskazony "podswiadomie" recenzjami innych osob/czasopism - jest to obecnie model malo znany, nie znam zadnych "oficjalnych" recenzji - podobno we wrzesniu ma sie ukazac recenzja w jednym z czasopism audio - bardzo jestem ciekawy jak bedzie sie miala do moich wlasnych "odczuc".

Ten konkretny produkt to moim zdaniem bardzo solidna i rzetelna robota. Choc przyznam, ze nie bez znaczenia byl fakt "obslugi klienta" - kontaktowalem sie bezposrednio z wlascicielm firmy. Zyczylbym sobie takiej obslugi w kazdym tzw. "salonie audio" - bezproblemowe wypozyczenie kolumn i elektroniki jednego z zaprzyjaznionych z ESA dystrybutorow na dluzszy czas, brak jakiejkolwiek nachalnosci w promowaniu swoich produktow, nieoczernianie konkurencji, duza elastycznosc, np. mozliwosc dobrania konretnego forniru etc.

marek-1969, 25 Lip 2008, 11:17

>te modele ESy które słuchałem oceniam dobrze/bardzo dobrze , pisze tylko ze mają (...) polityke

>cenowa oraz nie za mocną siec sprzedaży ( choc dla upartego wystarczającą )

Polityka cenowa, na którą tak psioczysz, powinna być wzorem dla innych dystrybutorów. I możesz być pewien, że gbyby firma podcinała swoich dealerów uprawiając sprzedaż bezpośrednią z dużymi rabatami (bo przecież wg twojej argumentacji "sklepom sprzedaje po 5000zł" ...) to nie tylko nie miała by "nie za mocnej sieci sprzedaży", ale nie miała by jej wcale. Tak jak kilku dystrybutorów w PL, BTW.

Sprzedali przez swoją zachłanność kilka klocków bezpośrednio, z pominięciem sklepu (który często tego kliena wyszukał i pozyskał, tracąc swój czas i pieniądze), i teraz nikt od nich nie chce brać towaru.

• 2 tygodnie później...

Osobiście posiadam Esa Continuum i Esa Triton 1.

Mam jescze kilka HI-Endowych zestawów aktywnych (B&M, KS) i parę zestawów pasywnych (np. Dali 505 itp).

Kolumny Esa mają 2 niespotykane u innych cechy:

1. Niesłychana analityczność i zdystansowanie (piękno i czystość brzmienia).

2. Rewelacyjne wykonanie.

Właściciel Firmy jest trochę zarozumiały i nieelastyczny (chciałem u niego zamówić nieprodukowane już Ostinato 2 i i nie chce się zgodzić, chyba, ża zamówię 3 zestawy...) To takie postępowanie nie pod klienta (przynajmniej dla mnie).

Ale zanim kupicie kolumny typu Jamo, Sonus Faber czy Dali posłuchajcie ESY w podobnym zakresie cenowym a przekonacie się, że są poza konkurencją (dźwięk i wykonanie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.