Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch forumowy kolumn Neat Momentum

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

A tak mówiąc serio, to posłuchaliśmy tak wnikliwie, jak tylko podoga pozwoliła (jest wiadome, że w upały odsłuchy kiepsko idą i faktycznie, momentami pociliśmy sie jak myszy, mimo obecności napojów chłodzących). Nie będę pisał za innych, którzy z pewnością opiszą swoje wrażenia, napiszę za siebie. Pierwszego dnia słuchaliśmy najpierw z kablami Argentum, zmieniając odtwarzacze. Początkowo dało się stwierdzić, ze bas jest bardzo niski i mocny (było jedno votum separatum). Muzyka szła tylko jazzowa i klasyczna, w związku z czym wzbudziliśmy go tylko dwa razy, przy szczególnie ekspansywnym kontrabasie. Nasz uwaga skupiła się na średnicy i doszliśmy do wniosku, że jakkolwiek poprawna, to jednak sprawia wrażenie wycofanej na dole, co dawało nieco mniej emocjonalne brzmienie, niż byśmy sobie życzyli. Żonglując odtwarzaczami osiągaliśmy a to bardzo dobry bas z Advancem, a to wyraźnie lepszą średnicę z Electrocompanietem. Na koniec odsłuchu podłączyliśmy z głupia frant kable LS-G Velum, które znacząco średnicy pomogły i zdania co do wycofania jaj dolnego zakresu zrobiły się podzielone.

Następnego dnia jechaliśmy już z Velumami (podpiąłem nowe LS-V). Przyszedł Iceman, który jak się okazuje słucha dużo popu i miał parę płyt, których ja w domu nie miałem, i zaczęła się jazda na ostro w sensie dosłownym. O ile wcześniej z papamkiem bawiliśmy się dobrze nagraniami testowymi z klasyką, uzyskując bardzo dobre efekty, o tyle pop pokazał, że wysokie tony tych kolumn (kopułka Focala) są bez litości dla tego typu realizacji. Zdania mogą być podzielone, można uznać, że te kolumny nie są uniwersalne, ale jak dla mnie to obnażyło specyficzną realizację tej muzyki. Aha, przy okazji, tutaj Electrocompaniet sprawdzał się znacznie lepiej niż Advance, który wychodził ostro.

Dzisiaj jeszcze robimy odsłuch, przyjdzie dwóch kolegów, zobaczymy co wyjdzie tym razem...

Redaktor, 2 Sie 2008, 15:20

A co najdziwniejsze, to wszystko prawda... :) bez Velum'a nie bylo basu ani wypełnionej średnicy, niezależnie od źródła. Dopiero po przejściu na analog i Velumy (straszne potwory, swoją drogą) wszystko nabrało ciała pozostawiając jednak lekko osuszoną średnicę. Jednym słowem kolumny bardzo wrażliwe na kable bądź bardzo plastyczne, jak kto woli.

Doświadczenie bardzo ciekawe i pouczające.

Nie można bać sie potworów :).

Nigdy bym nie przypuszczał, ze te kable tak zagrają.

Dziękuję serdecznie za zaproszenie i wspaniałą gościnność.

• Redaktorzy

Te Velumy, które wpięliśmy, to jest stary topowy model, wyglądają jak wąż od hydrantu, ważą tonę i mają w środku tyle drutu, że zastanawiam się, jak elektron znajduje drogę do wyjścia. Wczoraj papamek przyniósł nieco lżejszą odmianę, to przynajmniej konumna nie wygląda jak opleciona kiełbasą krakowską. Potem dam zdjęcia, to sami zobaczycie.

Innymi słowy muszą być napędzane przez dobre źródło i wzmacniacz.

Tak czy siak nie są to tuzinkowe ule.

Osobiście uważam te budki za jedne z ciekawszych słuchanych w Józwowych grotach.

-> darkul, 2 Sie 2008, 19:21

-> Osobiście uważam te budki za jedne z ciekawszych słuchanych w Józwowych grotach.

Jeśli już chodzi o odczucia osobiste, to co prawda nie słyszałem niczego innego w tym systemie ale śmiało mogę powiedziec, że suma sumarum zagrały bardzo ładnie - zdecydowanie powyżej moich oczekiwań. Do tego: małe, zgrabne - ładnie wyglądają.

Znacie polską cenę tego cuda ?

• Redaktorzy

Teraz kilka migawek:

1.Całość systemu

2. Neaty kontra pytongi

3. Ostatniego dnia zrobiło się wesoło, aż nie którzy forumowicze nie chcieli się pokazać :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1-100008610 1217770664_thumb.jpg

post-1-100008611 1217770664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Przed wpięciem lelumków: nuuda...

Po wpięciu: teraz jest mi super!

Ukryta Zawartość

post-1-100008608 1217770740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Poprawka: to ostatni ejest przed wpięciem lelumków (widać kable Argentum), ale już po osuszeniu flaszki (można poznać po pozycji).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ten wzmacniacz jest ochydny.

To nie nadaje się do trzymania w domu, zwłaszcza przy tak ładnych meblach jak ma Nadredaktor w swoim pokoju.

I jeszcze to lusterko w środku. No nie..

• Redaktorzy

Ten kot tak zawsze: wszystko na wierzchu. Co do lusterka, to to nie lusterko, to szyba, za nią jest widok na preamp, czujnik podczerwieni i parę diodek.

Czy ktoś z uczestników podzieli się jeszcze wrażeniami z odsłuchu (w nieco bardziej rozwiniętej formie)? Zestawy wyglądają (ze zdjęć i powyższych opinii) interesująco - czy wiadomo jaka jest ich cena?

• Redaktorzy

Otrzymałem właśnie bardzo przyjemną informację od dystrybutora Neatów: otóż aktualna cena słuchanego pzrez nas modelu wynosi 9900 zł, czyli wyraźnie mniej, niż się spodziewaliśmy. Wynika to przede wszystkim z kursu złotego.

• Redaktorzy

Przy okazji, wprawdzie wszystkie głośniki są zaklejone taśmą maskującą (śruby), co uniemożliwia nieautoryzowaną rozbiórkę, to jednak dolna ścianka jest na sruby, więc ją wykręciłem. W środku głośnik bez logo i komora, w której suficie widnieje kolejna membrana. Tak więc schemat nie kłamie :-) Czyje te głośniki - czort wie. Oznaczenie 8D02G, internet nie znajduje. Może być Vifa, może być Tonsil, może być mało znana manufaktura z Wysp Owczych...

Korzystając z chwili wolnego czasu może i ja coś skrobnę wreszcie. Po pierwsze przede wszystkim podziękowania dla Redaktora za gościnę i możliwość posłuchania testowanych kolumn jak i jego zabawek.

Odnośnie tego co słuchałem: Joe Cocker płyta Across From Midnight wyrywkowo, zwłaszcza utwory początkowe, poza tym kawałki damskich wokali: Alicia Keys: A Womans Worth, Ive Mendes: Natural High, Aretha Franklin: A Rose Is Still A Ros, Whitney Houston: Saving All My Love For You, Kayah Cesaria Evora: Embarcacao, Toni Braxton: Spanish Guitar, poza tym jeszcze co nieco pierwszej płyty Forplay - też wyrywkowo. Nie pamiętam co jeszcze.

Odnośnie wrażeń: kolumny mi do gustu nie przypadły. Najbardziej niespodobała mi się góra - w mojej ocenie była męcząca, a szczególnie w zestawieniu z CD Advance Acoustic. Słychać było w wokalach mocno szeleszczące spółgłoski. Po przesiadce na drugiego CDka zrobiło się trochę przyjemniej ale nadal było za bardzo szeleszcząco. Redaktor twierdzi, że to w dużej części realizacja płyt, jednak nawet już wcześniej (gdy jeszcze słuchaliśmy płytek typowo audiofilskich Redaktora) wokale były męczące. Nie wyobrażam sobie nawet słuchania na tych kolumnach Katie Melua - byłaby krew z uszu chyba przy nieco większej głośności.

Druga sprawa to bas. Na codzień słucham muzyki na małych monitorkach więc może stąd moje nieobycie z podłogówkami, jadnakże, dla mnie bas brzmiał trochę jak z suba, z pewnym podbiciem wyższych jego częstotliwości. Myślę, że to zasługa tej dziwnej budowy kolumn. Nie znam też elektroniki z którą te kolumny grały - być może to po trosze też jej zasłluga. Chociaż gdy dla odmiany podłączyliśmy kolumny Redaktora zrobiło się zdecydowanie przyjemniej, milej, muzykalniej, już tak góra nie świszczała i bas też jakiś taki przyjemniejszy był.

Reasumując - moim zdaniem nic ciekawego - zwłaszcza w tych pieniądzach.

Ciekawy jest przebieg tej dyskusji - opinie od zachwytów do "nic ciekawego"... Jak to dobrze, że każdy ma inne upodobania, inaczej byłoby nudno i każdy miałby te same idealne kolumny...

Wniosek nr 1 z klubowego odsłuchu: posłuchaj sam (kolumn, nie opinii :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.