Skocz do zawartości
IGNORED

Rokasan Caspian vs Accuphase

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

jak gra caspian:

jest niesamowicie muzykalny, czuć życie w dźwięku, jest bardzo poukładany, każdy instrument na swoim miejscu, słychać najdrobniejsze szczegóły w nagraniach, nadaje się do każdego gatunku muzycznego od klasyki po metal, ma świetne różnicowanie nagrań każda płyta brzmi inaczej tzn tak jak została nagrana, potrafi grać bardzo ciepło ale też bardzo twardo, blachy mogą być delikatne ale potrafią też kłuć w uszy, człowiek czuje się jakby słuchał muzyki na żywo, bas ma bardzo szybki ale przy tym głęboki, ma się wrażenie że ten wzmak dostosowuje się do gatunku muzycznego taki kameleon, jak na 70w ma atomową dynamikę, przy głośnym słuchaniu żadnych oznak kompresji, przy długich głośnych odsłuchach nie nagrzewa się/ca 840 po 10 minutach był goracy jak piec że czlowiek się bał czy się nie zajara/, jedyną jego wadą jak dla mnie jest to że jest cholernie brzydki ale wyznaję zasadę nieważne jak wygląda ważne jak gra, mniej istotne szczegóły to brak regulacji barwy i dwóch par wejść na głośniki ale to bardziej do zabawy niż do słuchania, na allegro można go kupić za niecałe 3 tys. naprawdę warto, na szczęście przed zakupem miałem możliwość odsłuchu w domu i już po kilku minutach słuchania powaliła mnie potęga dźwięku dlatego go kupiłem i do dziś nie żałuję tym bardziej że prawie za pół ceny nówka z wyprzedaży, mam go juz ponad miesiąc i cały czas go odkrywam a muzy słucham bardzo często, na pewno są sprzęty lepsze ale tak można kupować w nieskończonośc i zawsze będzie coś lepszego, gorąco polecam ten sprzęt nie dlatego że go mam ale jest to efekt długivch iżmudnych poszukiwań i wielu rozczarowań

Niecałe 3kzł za nówkę to dobra cena. Za używkę - porażka.

Zresztą na ile wycenia się go w UK możemy sprawdzić już za parę dni. Mało to u nas sprowadzających na zamówienie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W obydwu przypadkach sprzęt w stanie, którym bym nie pogardził.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Ukryta Zawartość

Caly komplet za 3200. W tym kontekscie ceny na allegro 2900 za sam wzmacniacz rzeczywiscie wydaja sie absurdalne...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Morven, 29 Lip 2008, 22:53

>Caly komplet za 3200. W tym kontekscie ceny na allegro 2900 za sam wzmacniacz rzeczywiscie wydaja

>sie absurdalne...

nieuważnie czytasz opis aukcji, sprzedaż nie dotyczy CD.

A rzeczywiscie - przeoczylem. Przyznaje sie, ze jezyka sasiadow prawie w ogole nie znam i nie chcialo mi sie rozszyfrowywac zapisow ;-) A szkoda, bo odnosze wrazenie, ze mozna znalezc wiecej okazji za zachodnia granica i zawsze to blizej niz z UK. Koniec koncow jednak wmzacniacz mocy i integra razem nie sa wycenione na poziomie nieprzyzwoitym...

uwaga na tę aukcję, moim zdaniem sprzedawca jest bardzo niepewny, chciałem kupić od niego ten zestaw proponując odbiór osobisty przez znajomych mieszkających w Berlinie facet dwukrotnie odmówił pisał że interesuje go tylko przelew kasy na konto, chociaż napisałem że odbiór odbyłby się we wskazanym przez niego miejscu, ostrożnie z tą aukcją, ponadto wystawiał ten sprzęt już kilka razy i o dziwo nikt nie kupił

>radark

Skopiuj swój opis do zakładki opinie, przydała by się jeszcze jakaś oprócz mojej. Innych kolegów również zachęcam. Fakt- dynamika, rozdzielczość, bas, scena i muzykalność to mocne strony Caspiana.

Zawsze można lepiej, ale w przypadku Caspiana oznacza to, że trzeba by wydać naprawdę b.dużo, aby coś zyskać. Ja parę razy próbowałem i Caspian gra wciąż, niezagrożony od 5 lat. Co do designu, to na żywo prezentuje się lepiej, a z upływem czasu coraz bardziej się podoba, tak jak jego dźwięk. Do wysokiej jakości dźwięku analogią jest jakość wykonania, o której nie wspominamy. Wzmacniacz jest pancernie zbudowany(10 kg), a wewnątrz siedzą elementy z górnych półek. Zaletą jest też podwójne wyjście pre-out i wejście na końcówkę mocy. Spróbujcie pobawić się zworkami, a zobaczycie jakie potrafią wprowadzić zmiany. I jeszcze coś dla szukających źródła, CD Caspiana to ten sam b.wysoki poziom, a nawet lepiej i zapewniam,że nie jet to egzaltywny opis.

Jeśli ktoś chciał by poczytać coś na temat Caspiana, to wyślę skany na meila.

Ukryta Zawartość

post-7222-100008782 1217406558_thumb.jpg

post-7222-100008783 1217406558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety nowsze caspany integry mkII nie maja pre-out - znaczy maja ale trzeba to jakosc wewnetrzenie aktywowac ale i tak to bajkowy wzmacniacz

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

mnie chodzi o te najnowsza integre (mak taka) - wydawalo mi sie ze to jest mkII a oni pisza nie wiem czemu ze to jet wersja M1... w kazdym razie moj nie ma zworek

------------------------------------------------------------------------------------------

Chris1 - kilka tygodni temu, w chyba założonym przez Ciebie przed laty wątku pytałem Cię jak problem z tymi "robotami wewnętrznymi" w przypadku pre-out. Widzę, że temat nadal otwarty? To faktycznie tak jest?

maciek - do niczego nie doszedlem jesli chodzi o rozpiecie przedwzmacniacza od koncowki. W decybelu na bacha tez nie wiedza - co wiecej nie maja nawet schematu, zeby popatrzec. po otwarciu maski nie widac nic oczywistego i wyglada na to, ze wymaga wiekszej rozpierduchy

a pod spodem wyglad tyleczka caspiana M series 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym połączył świetny dzwięk z ponadczasowym wyglądem czyli Accuphase i dobierał reszę toru pod niego, a na pewno odwdzięczy się z wzajemnością. W wyszukiwarce można odkryc wiele wskazówek z czym łączyc taki piecyk.

Jeżeli ktoś chce byc orginalny to Caspian jest świetną propozycją wizualną i dzwiękową, sam wybieram taką drogę, ale kiedyś...

M series 1, tak nazywa się nowa seria i faktycznie pozbawili ją zworek zewnętrznych, a nas świetnej zabawy. Myślę jednak, że to minutowa czynność(jak się wie jak) i rozłączenie wewnątrz pre i końcówki daje nam możliwość połączenia zewnętrznego i modulacji brzmienia różnymi kabelkami.Zmiany są subtelne, aczkolwiek słyszalne i satysfakcjonujące, taka kropa nad "i" Gdy miałem jeszcze CD rotela 971, to wpięta była zworka ze srebrnego cable talka lub monstera Z1(foto). Teraz z CD Caspiana na VA Bach, lepiej jest z DNM Reson. Najsłabiej wypada zwora fabryczna.

>>foni

CD Caspiana czyta CDRy bez zająknięcia. Obawiałem się tego, ponieważ niegdyś ktoś miał z tym problem. W moim nowym MkII wczytywanie jest błyskawiczne i bezproblemowe. Napęd chodzi szybko,pewnie i cicho.

dobra qman, nie ciesz się za bardzo - to i tak dno, we Wrocławiu to mają sprzęty - nie dość, że słychać wszystko to jeszcze za górę kasy i szacun się należy a nie chwalenie się tanimi gałganami i gażetami których już dawno w wielkim świecie się nie używa;) pokory trochę wobec krella chłopaku byś zachował;) a do gryphona sie pomódl a nie marnuj czas na bezbożne życie;)

no chyba, że sprzedasz swoją wielką chawirę w najlepszej dzielni w JG i swoją szwedzką wersję Audisi i zakupisz coś równie kąśliwego co węże veluma i bedzie szacun;) Tylko pamiętaj później, że się kiedyś znaliśmy i część na ulicy powiedz;))

w zasadzie to nie musisz sprzedawać chawiry, wystarczy, że zbędziesz swoje pachnące swierzością roksiany i ewentualnie szwedzką wersję. Za to udasz się do Zielonej Góry do komisu dla biednych i weźmierz po jakimś szkocie lekko przechodzonego Gryphona - ale nie przeginaj - żeby nie był przypadkiem pełnoletni! i zobaczysz jaki będzie szacun! za to wystarczy Ci na najgrubsze kable na forum i byle chłopaki za antydrutami Ci nie podskoczą:) Wiesz jak jest - dziel i rządź:) A i my pospólstwo z dżej dżi będziemy dumnie pierś wypinać:)))

seba

a jak będę miał gryphona, to mogę być obcesowy, apodyktyczny, arogancki i nonszalancki...

proszę, powiedz że tak, to wcisnę komuś moje graty, zbierane, testowane i dobierane kilka lat.

Przecież to jest oczywiste, ze posiadanie wyższej półki z demobilu uprawnia Cię do bycia aroganckim:) A posiadanie gryfona czyni Cię bogiem. qman santa!;))

mam nadzieję, że PRAWIE nikt nie poczuł się urażony;)

Witam,tak chwalicie tego Roksana Caspiana że mam ochotę posłuchać i porównać z moim NAD C 327 tylko gdzie to zrobić? Ja jestem z Zagłębia ,może ktoś z okolicy posiada takowy wzmak. jak to inna liga to chętnie bym dołączył :) Pozdr.

hmm dlaczego tak was boli, że nie dla każdego Caspian to koniec świata i komus może nie pasować? jeżeli wam się podoba i więcej nie potrzebujecie to świetnie, ale nie każdy musi się na tym zatrzymać. te dziwne wynurzenia, że jak ktoś ma "lepszy" sprzęt, to jest gorszy albo lepszy, to tak trochę dziwnie. po co to chłopaki? macie kompleksy, to rozwiążcie je w inny sposób. szydzenie z kogoś, komu bardziej podoba się coś innego niż Caspian... ale co tam i tak was lubię

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.