Skocz do zawartości
IGNORED

Rokasan Caspian vs Accuphase

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ale nas to absolutnie nie boli - nawet zazdrościmy gryphona:) tylko, ze my się nie śmiejemy z posiadaczy denonów pioneerów itd. Mało tego - kolegujemy się z nimi:) dzisiaj nawet zabawił u mnie na dłużej posiadacz rotela i daliśmy w kość sąsiadowi... a raczej w ucho:) Chodzi o jedno... poczułem się urażony, ze ktoś się śmieje z mojego antydruta bo ma veluma;)))

obiecajcie poprawę i bądźcie mili bo se sprzedamy coś i kupimy lepsze gryphony - ja nie żartuję, to groźba;)

Seba, tylko nie wrzucaj moich Roteli do jednego wora ze zmulonymi Pioneerami, ani tym bardziej z tymi jazgotowatymi Denonami ;P

Niniejszym w obecności świadków oświadczam: Też się czuję urażony że ktoś się śmieje z mojego Rotela ;P, choć sam... nie zazdroszczę Caspiana, a słuchałem go dokładnie dwa razy ;)

Podobał mi się bardzo jak grał ze Stelmachem, z firmowym CDkiem jest, może to dziwnie zabrzmi, zbyt neutralnie, bez charakteru. Ale ja mam zepsuty słuch i lubię jak dźwięk na każdej płycie jest podawany w określony sposób, a nie o zgrozo jak ta płyta jest nagrana (wtedy bym musiał 80% ulubionych płyty do kosza wywalić) :]

I love the sound of crashing guitars

chyba nie chcesz porównywać nowego anty z używanymi innymi? jaki sens ma takie porównanie. A co do kabla bartek1 - to mit, tego kabla nie ma na rynku - skąd go mam wziąść, w którym sklepie go sprzedają? No a jeśli nie w sklepie to gdzieś indziej... rozmawiajmy o kablach które są dostępne. Czekam na propozycję nowego kabla do 150 dolarów, który zagra lepiej od Anty - nie mówiąc już o dobrym wpasowaniu się w system.

ja porównuję wydane pieniądze w stosunku do uzyskania brzmienia, czy nowy, czy używany, to już mniej mnie interesuje.

niech będzie, forumowicz Rekin dał mi kiedyś IC, mówił, że gdyby sprzedał, to za grosze, bo tyle go kosztował, anti został zmiażdżony. Nie znaczy to, że anti są do dupy. Po prostu są jakie są.

kolejny to VDH the first, też wyprzedza anti o lata. Walczcie, walczcie ;)

temu miłośnikowi Roteli nigdy nic się nie podoba:) Ja nie wiem jak to się stało, ze mu się Rotele spodobały:) no chyba, że ma jeden wolny "bank podobania się czegoś" i pech chciał, ze najpierw posłuchał Roteli;))) co zrobić, musi żyć z tym do samego końca;)

"A co do kabla bartek1 - to mit, tego kabla nie ma na rynku - skąd go mam wziąść, w którym sklepie go sprzedają? No a jeśli nie w sklepie to gdzieś indziej... rozmawiajmy o kablach które są dostępne"

wszystko kupujesz w sklepie? a gdzie indziej, to wysil się, dlaczego ktoś ma ci mówić gdzie, co i jak?

są dostępne, ale to wymaga wysiłku, chęci- niektórym się nie chce

słuchałem firsta - mogę mieć go w każdym momencie, na dowód mogę wkleić zdjecie:) po pierwsze wcale mnie nie powalił - wcale nie jest lepszy. Po drugie first kosztuje chyba ponad 300 dolków najmniej! - to ponad dwa razy więcej!!! Mało tego - nawet używki nie kupię za 150 dolków. Ni jak nie zamienię anti na firsta - to dwie różne ceny. Chyba się musisz zgodzić, ze należy odrzucić tą propozycję jeśli mamy być obiektywni.

ok - z chęcią więc kupię tego bartka1 - dla próby. Twierdzisz więc, że za cenę mojego anti - którego wystawię w ogłoszeniach kupię ten mityczny kabelek Bartek1?!bo chyba takie założenie było - porównac dwa równorzędne produkty. A może swojego sprzedasz?

Eee tam Seba, nie znasz się ;) Po przeczytaniu opinii o Krellu KAV400xi ten już mi się podoba ;P Tranzystorowa suchość w najlepszym wydaniu plus słodycz Dynaudio to będzie synergiczne zestawienie :D Ale i tak ostatnie słowo będzie należało do płytki Roxette ;)

A to że na razie stanąłem Rotelach które mi wybitnie podpasiły to akurat wyjątkowe szczęście nie pech. Omija mnie męczarnia gonienia króliczka na którą to gonitwę nie mam ani kasy, ani ochoty. Posłuchać w miłym, audiofilskim gronie jak najbardziej, ale żeby już wyciągnąć na coś kasę z własnego portfela znowu na klocki (miast na płyty) to największy ból :] Wiem że to forum audiofilskie i dla niektórych jest to większa frajda od słuchania muzyki ;P Ale ja jestem meloman i im więcej mi płyt gra jak lubię tym bardziej jestem zadowolony ze swojego sprzętu :) Co mnie obchodzi że na żywo bas też się wzbudza, u mnie ma się nie wzbudzać bo mi ustroje spadają ze ścian ;P

zresztą - tak naprawdę to nie chodzi tu tylko o kabelki:) To tylko przykład którego się czepiliśmy i mielimy. Ale jak już mielimy to prawda jest taka, że za te niewielkie pieniadze trudno o lepszy kabel - bo jakoś propozycje się nie posypały. A raczej posypały się - ale z zupełnie innej półki. Szydenie z tego kabla tylko dlatego, że jest tańszy od jakiegoś kondo, velumów i innych dupereli, i trochę od nich gorszy (a może wcale nie) jest supełnie bez sensu. Tak naprawdę wogóle nie o to chodzi w tej zabawie. Szydzenie ze wzmaka który kosztuje 1/15 tego co twój (a pewnie i w kilku aspektach brzmienia jest lepszy!) tylko dlatego, ze jest tani też nie jest czymś sensownym. Myślę, że inni mogli by w tym przypadku też sypnąć przykładami - bo ostatnio podminowałeś chyba kilka osób. Kupiłeś sobie droższy sprzęt - ale Pana boga za nogi nie złapałeś - jest tu wielu - sam znam kilku do których nie zapukasz nawet przez sufit bo dzieli was kilka pięter. Każdy ma gdzieś sufit, który dla kogoś jest podłogą. Drwienie z tych na dole jest nieeleganckie itd. I to chciałem tak naprawdę przekazać a kolega qman się dołożył bo dokładnie takie same wnioski mu się nasuneły.

Ja się bawię na swoim poziomie z premedytacją. I celowo nie wchodzę wyżej finansowo - bo najzupełniej w świecie szkoda mi już kasy na sprzęt. mam jeszcze inne zabawki.

Swoją droga - to naprawdę z chęcią posłucham innego kabla który będzie lepszy od anti - więc jak najbardziej poważnie potraktuję wskazówki - byle sensowne. Dobrze kończę te wywody - przepraszam zainteresowanych prawdziwym tematem tego postu - mam nadzieję, że w pokoju będziemy dalej się wymieniać informacjami i doświadczeniami związanymi z muzyką i z audio.

to było do annawroc.

A aby przykład był jeszcze jaskrawszy - śmiejesz się, że z anty nic na nich nie słychać - ale co ma powiedzieć Michał który wetknął właśnie gothama i jest zadowolony z efektu. Ma się poczuć nieswojo, tak jakby pomylił forum? Ja tam się cieszę, że dobrze mu gra. Ja też kiedyś go wetknałem i też byłem zadowolony - mało tego sam jednego używam - podpięty jest do gramiaka. O to tu chodzi:) I o ile dokuczamy sobie z Micke13 - to jak najbardziej serio podsyłam MIchałowi propozycję konektów które mogą mu podpasować i jak najbardziej mu kibicuję aby znalazł ten właściwy.

Oczywiście można pojechać gościa równo i powiedzieć mu - stary, chyba jesteś głuchy:) wyrzuć to gówno, wepnij sobie VDH firsta.... ale jaki sens by to miało wogóle mieć?

dobra, tym razem naprawdę kobiec:)

Najmocniej przepraszam, jeszcze się wtrącę ;P Wspominałem że mam zepsuty słuch nie że jestem głuchy ;P No ale każdy słyszy inaczej i inaczej wyobraża sobie naturalny dźwięk. A co do kabli, bo widzę że jak zwykle temat zabrnął na nie, Sonus Oliva gra rzecz jasna gra kilka klas lepiej od Gothama, ale ja z niej mam bas który powoduje niekontrolowane przemieszczanie się różnych rzeczy w moim malutkim pokoiku :/

Z tymi konektami Sebastianie trzymam za słowo ;) Jak jeleniogórzańska brać audiofilska zdobędzie coś fajnego to proszę o podesłanie :) A VDH Firsta nie chcę, ponoć muli hehe ;P

"Drwienie z tych na dole jest nieeleganckie itd. I to chciałem tak naprawdę przekazać a kolega qman się dołożył bo dokładnie takie same wnioski mu się nasuneły."

Seba, a gdzie ja drwię z jakiegoś sprzętu? Możesz podać przykład?

Gość

(Konto usunięte)

jak widać, dla was powód by gaworzyć o wciąż tym samym, zawsze się znajdzie, i dla was jest bez znaczenia o czym jest nowy czy stary wątek.

Nie ubliżając nikomu, wygląda to tak, że bez względu na temat rozmowy napotkanego towarzystwa, wetniecie się i będziecie gadać wciąż o tym samym i wciąż tak samo, obrzydzając atmosferę to tu, to tam.

annawroc, 1 Sie 2008, 13:09

>"Drwienie z tych na dole jest nieeleganckie itd. I to chciałem tak naprawdę przekazać a kolega qman

>się dołożył bo dokładnie takie same wnioski mu się nasuneły."

>

>Seba, a gdzie ja drwię z jakiegoś sprzętu? Możesz podać przykład?

Czasmi myli sie 'drwienie' z faktem, ze majac lepszy sprzet niz dyskutowany ma sie inna perspektywe i nieco lekcewazy sie dylematy typu 'czy lepszy kabelek za 4 zl/1m od kableka 7zl/1m?' bo wiadomo, ze w sprzecie za 300 zl/1 klocek i tak znaczenie tego problemu jest zadne a widzi sie to z pozycji wlasnie czegos duzo lepszego. Podobnie ludzie ze sprzetem typu Caspian moga dywagowac calkiem powaznie nad wyzszoscia Caspiana nad Kerellem 400 i na odwrot a ktos ze znacznie lepszym sprzetem bedzie z lekkim zniecierpliwieniem wysluchiwal ochow i achow nad tymi urzadzeniami bo wie, ze do dobrego dzwieku zgodnie z jego doswiadczeniem jeszcze Caspianom i Krellom daleko. Pisalem to bez 'drwiny' - dla wyjasnienia. Takze uwazam, ze moj sprzet jest gdzies w srodku tabeli i nie chce nikomu dowalac.

pzdrw

soso

Witam,

Ja używałem Caspianów integry i koncówki przez około 4-ema laty. Co do własności sonicznych to są ok - na tyle, że MCintosh, którego miałem potem nie zagrał dużo lepiej. Jest jedna dość istotna kwestia (oczywiście jest też sporo urządzeń grających lepiej). Caspiany generalnie są dość awaryjne - wszystkie elementy są montowane na zasadzie montażu powierzchniowego. Jeśli coś się zepsuje to cała płyta główna jest do wymiany - ja miałem taką przygodę z końcówką mocy - całe szczęście, że byłem wtedy w domu no i że nie spaliła mi dodatkowo kolumn - końcówka była włączona na stand-by i uruchomiła się samoczynnie podająć stałe napięcie na głośniki. Potem przez 4 miesiące czekałem na sprowadzenie całej płyty głównej z Londynu - kosztowało mnie to prawie tyle co prawie cały nowy wzmacniacz, nie wspominając o nerwach z panami z ulicy Waliców w Warszawie:). Nie wiem jak jest z nowymi modelami, być może są montowane inaczej - te sprzed kilku lat miały tą przypadłość.

Michał

to, że jeden egzemplarz się rozkraczył nie znaczy że firma robi awaryjne sprzęty, zawsze 1 musi być felerny nobodys perfect, na takiej podstawie można by wszystkich producentów oskarżyć o produkcję złomu,

Gość

(Konto usunięte)

teraz dla odmiany coś o Accuphase.

Ktoś tutaj, sprzedaje model E-211 i chce za niego sporo. Dla porównania, na ebay'u jest do wzięcia model kolejny E-212 za mniejszą kasę i w stanie eleganckim, co wynika ze zdjęć i opisu sprzedawcy-handlarza.

Sprzedawca modelu E-211 twierdzi, że jego wzmacniacz jest dużo lepszy od E-212 a oferta niemieckiego handlarza paskudnie rokuje.

Można założyć, że jak komuś bardzo zależy na sprzedaży, to jest gotów powiedzieć wszystko, byle by sprzedać.

Jednak, czy ktoś potwierdzi wyższość niższego modelu E-211 nad wyższym E-212 ...! oraz, w czym ta wyższość się przejawia ?

Może faktycznie model E-211 jest lepszy.... i z tego powodu trzeba się go koniecznie pozbyć :):):)

kazik-t

To tak odnośnie po ile można kupić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchając rozumu....

Mam już czwarty egzemplaż Caspiana. Każdy był w innym wieku z innej serii produkcyjnej i w róznym stanie wizualnym, ale wszystkie były idealne technicznie. Działały bez zarzutu. To trwałe i solidne konsrukcje. Gram już piąty rok i nie szukam niczego innego. Chyba że trafię 6, to kupię serię platinum :-)

>>maciek1, już niebawem to nastąpi.

Gość

(Konto usunięte)

zdaje się, że jednak wzmacniacze Roksan mają małą renomę:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200241699897&ru=http%3A%2F%2Fsearch.ebay.pl%3A80%2Fsearch%2Fsearch.dll%3Ffrom%3DR40%26satitle%3D%2B200241699897%2509%26fvi%3D1

jest mało prawdopodobne, by cena końcowa była dużo wyższa.

+++

Pytanie do posiadaczy wzmacniaczy AVM...

czy potrzebują one szczególnej rekomendacji? czy ich zakup jest zawsze trafiony ? Pytanie szczególnie dotyczy to końcówek M1 lub M3 + pre AVM.

kazik

wersja I, najpierw kup,zapłać za przesyłkę, zweryfikuj organoleptycznie i wyrokuj. Takie werbalne wpisy są guzik warte. Znajomy szukał dla mnie 3 miesiące w GB egzemplaża w "normalnym "stanie wizualnym, a kosztowało mnie to 2,6 kzł bez poczty.

Powodzenia.

Gość

(Konto usunięte)

qman, nie ma się co irytować, z opisu i zdjęć też sporo wynika, oraz to, że są kraje w których sprzęt jest po prostu tańszy niż u nas.

AVM jest jeszcze mniej znany, jednak wg. mnie wart zainteresowania, każdego kto je posiada lub posiadał, prosi się o powiedzenie prawdy o tym, jak się ta klocki spisują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.