Skocz do zawartości
IGNORED

Rokasan Caspian vs Accuphase

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni testuje z Caspianem Eposy M22. Granie na zbliżonym poziomie i odmiennej szkole brzmienia. Eposy świetnie sie zgrywają z Caspianem{jak na mój gust}

Więcej napiszę w środę. Acha, eposy to bułka z massdamerem , jeżeli chodzi o wysterowanie. Prądu starczyło by na dwie takie pary M22.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gra ten zestaw "po cichu", czy też potrzebuje wyższego poziomu głośności aby przetwarzać całe pasmo?

Widzę, że masz ten ciemniejszy odcień okleiny. Idealnie zgrałby się z moimi potrzebami (żona zarządziła wymianę koloru mebli). Nie chcesz się może zamienić? U mnie jest stan idealny kolumn i tylko na takie byłbym skłonny dokonać wymiany.

Słuchając rozumu....

Po kilku dniach słuchania eposów dzięki uprzejmości kolegi, z którym wymieniłem VA Bach na kilka dni, postaram się jakoś logicznie opisać swoje wrażenia. Eposy grały podłączone do zestawu Roksan Caspian, ale to wszyscy już wiedzą :-) chyba muszę wziąć na wstrzymanie, bo posadzicie mnie o egzaltowanie, ale zapewniam, że tak nie jest, zresztą cięzko po 5 latach obcowania z Caspianem.

Proszę czytać ze zrozumieniem i pamiętać, że eposy porównywałem z viennami Bach i okablowanie systemu bardziej służyło Viennom.

Eposy zagrały neutralnie dąząc do tego od jasnej strony, ale dźwięk nie był odchudzony i pozbawiony masy. Kontury dźwięków są kreślone cieńszą kreska, ale nie są pozbawione wybrzmień.VA Bach są cieplejsz bardziej wypełnione i zaokrąglone. Szczegółowość obu konstrukcji stoi na takim samym, wysokim poziomie. Eposy podają szczegóły wyraźniej, jakby w żadszym powietrzu, vienny okraszają aksamitnym volumenem, ale ilość przekazanych informacji jest taka sama. Wysokie tony w viennach są subtelniejsze,dźwięczne i gładsze. M22 czasami sypnie drobnym piaseczkiem, ale za to bardziej szkliście i swobodnie. Jednak w ogólnym rozrachunku góra VA jest(w moim odczuciu i systemie) troszke lepsza, słucha sie jej z przyjemnością, jest pełna gracji i relaksująca.W eposach uzupełnia średnicę nie zwracając na siebie uwagi czymś szczególnym. Srednica eposów to żywy, dynamiczny, spójny i bezpośredni przekaz.Wokale i instrumenty brzmią wyraziście bez względu na materiał. Vienny przekazują muzykę trochę subtelniej, ale bardziej fizjologicznie i z niesamowitą kocherencją. Bas m22 jest masywny i dynamiczny. Jest zróżnicowany w średnim i wyższym zakresie, ale rozmywa trochę kontur najniższy. VA ilością nie ustępuje, jest miększy ale bardziej sprężysty. Szybkość narastania basu jest mniejsza, ale całe uderzenie energicznie i z konturem odbija się na naszej klacie :-) kolokwialnie, niewerbalnie.

Scena stereo eposów jest trochę węższa, ale głębsza niż VA. Drugi i trzeci plan są wyraźniejsze a źródła wyraźniej zogniskowane.

Kolumny nie są jakimś wielkim obciązeniem dla Caspiana(pokój 20mkw). Zresztą w specyfikacji epos ma napisane:

recommended amplifier power 25-200 watt, 87dB/1w/1m, 6 Ohms

Zmierzyłem pobór mocy i na godź 12 potencjometru, Caspian pobierał z sieci 70-100watt. Czyli ok 30-40 watt na kanał. Tak więc rezerwa 350VA zasilacza była spora. Ktoś powie, że to tylko liczby. Tak więc przy głośności koncertowej i przytłaczającej ścianie dźwięku w 20m pomieszczeniu nie było słychać żadnej kompresji czy rozmycia i zaniku niskich tonów. Bas punktował jak Tysson, a przekaz był czytelny, czysty i koncertowy. Eposy są uniwersalne(neutralne). Zagrają tak jak elektronika do nich podłączona. Są też wymagające wobec płyt. Obnażą wyraźnie słabe realizacje, ale na audiofilskich krążkach będziemy zbierać szczękę z podłogi.

Gdy zmieniłem IC Sonus Oliva na miedzianeg mikrofonowego gothama gac02, wysokie tony troszkę złagodniały, średnica zaokrągliła kontur i skróciła szczegóły a bas uciął nieco najniższego dołu i ogarnął koturem utwardzając fundament. Nie było już tak szybko, dźwięcznie i szczegółowo ale za to cieplej i łagodniej. Tak więc elektroniką czy kablami możemy skompensować "braki", czy może trafniej, dopieścić świetne eposy. Kolega, który słuchał moich VA Bach, miał dokładnie takie same odczucia względem wszystkich zakresów. Określił VA jako ciepłe, ciemniejsze, trochę spokojniejsze z subtelniejszymi, ładniejszymi sopranami i fajnym, mocnym basem-odbijającym się. Równie szczegółowe, z szerszą sceną. Umieściliśmy Eposy i Vieny na jednej półce jakościowej, ale innych działach dźwiękowych.

Kolega gra na cyrusach : pre, monobloki, cd a wszystko zasilane psx-ami.

System grający ogólnie jaśniej, a koledze odpowiada. Teraz mała dygresja- jeszcze raz potwierdza się, że co ucho to ocena. Preferencje i akomodacja odgrywaja zasadniczą rolę i skrajne osądy typu, że są za jasne czy za ciemne,a te są lepsze od tych(mowa o konstrukcjach reprezenujących zbliżony poziom jakościowo-cenowy) można w buty wsadzic i protekcjonalnie potraktować autora, wskazując miejsce zaszeregowania jego marnego zdania. Tak więc nie przejmujcie się infantylnymi opiniami gdyż najczęściej poparte są mizernym doświadczeniem i brakiem ogłady.

Napisałem to co usłyszałem w swoim systemie, pokoju i uchu w odniesieniu do VA Bach.

Pozdrawiam i gratuluję posiadaczom Eposów M22, bo to świetne kolumny.

Po cichu, to trochę relatywne, ale wieczorne słuchanie na godź.8 jest przyjemne i bezkompromisowe. Względem VA Bach poziom głośności osiągany jest o 15-20 min później(na potencjometrze)

Witam , jestem nowy na forum. Mam Roksana ale Kandy, i tak się zastanawiam (nie słuchałem nigdy Caspiana)jak duza jest róznica w brzmieniu pomiedzy właśnie Kandy a Caspianem. Ktoś bezposrednio je porównywał może?

przy zakupie nowego wzmaka porównywałem właśnie kandy i caspiana, cena była podobna bo caspian był w wyprzedaży(starszy model ale nowy) cóż różnica klas jest ewidentna, caspian jest bardziej muzykalny i ma większą kulturę brzmienia, ponadto jest zdecydowanie bardziej szczegółowy, na kandy niestety ale niektórych smaczków nie usłyszałem, miałem wrażenie że trochę ucinał dźwięk przy końcu jego trwania dotyczyło to zwłaszcza wokali i solówek gitarowych, nie było to tak namacalne ale jednak brakowało tej kropki nad i, kandy to dobry wzmak w swoim przedziale cenowym, jego brzmienie mi się generalnie podobało, było mocne i dynamiczne, ale caspian jednak lepszy blizej ducha muzyki, dlatego go kupiłem, na allegro jest starszy model za niecałe 3 tys, myślę że zdecydowanie powinieneś zastanowić się nad przesiadką tym bardziej że nówka to już konkretny pieniądz 5,5-6tys

->qman

Jarku, to jak to w końcu jest ? Piszesz że Caspian jest lekko ocieplony, to dlaczego te Eposy miały taką dobitną górę ? Spójrz jaka jest różnica w górze pomiędzy Viennami, a Eposami grającymi z Caspianem. Ty uważasz że Vienny mają wycofaną górę. A ja myślę ze to Eposy grają za lekko, co za tym idzie ostro na górze. Ok., napiszę że nie zaokrąglają góry żeby się nikt nie bulwersował ;) Sam wspomniałeś, że po wpięciu IC Gothama (który ma wycofaną lekko górę) wysokie się uspokoiły. Ponadto rozjaśnienie brzmienia to nie tylko prezentacja góry. Po dwa woofery na kolumnę, tu powinno być czy na jasnych, czy na ciemnych płytkach dużo basu. Zresztą z Vennami i ich ledwie jednym wooferkiem na paczkę tak właśnie jest. A mi bas z Eposów jakoś nie przeszkadzał nawet w mniejszym pokoiku Seby (choć myślałem że będzie masakra). Zresztą w wątku tyczącym się bezpośrednio Eposów jest wpis użytkownika którzy narzeka na brak basu w 20m2. Do 20m to niektórzy monitory wstawiają bo się boją przewalonego basu a tu taki numer ;)

I love the sound of crashing guitars

Zapraszam zainteresowanych do przystąpienia i wymiany poglądów.

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Z pozdrowieniami od Einsteina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vieny mają trochę utemperowaną i ugładzoną górę. To jest fakt stwierdzony poprzez wielokrotne porównanie z innymi kolumnami a także stwierzone przez innych użytkowników tych kolumn. Eposy mają górę ekspresyjną, dobitną i... trochę mniej kulturalna, ale szczerą;) to też jest stwierdzone na podstawie porównań. Więc z caspianem, który jest stosunkowo neutralny (z delikatną nutą ciepła) obie konstrukcje zagrały inaczej - tak jak zostały dostrojone przez producentów - z vienami jest spokojnie i jedwabiście i relaksująco, z eposami żywiołowo trochę twardziej i dynamiczniej z nieco wieksza dokładnością (no z tym, ze bas nie był bardziej konturowy jak w vienach) - ale nie można powiedzieć, że agresywnie - może mniej relaksująco ale prawdziwiej. napewno kiepskie realizacje płyt nas nie oszukają. NIe wiem po co tu snuć Michale jakieś TEORIE?

A co do basu bo to jeszcze ciekawe - ja tam nie stwierdziłem braku basu u qmana - wręcz wydawało mi się, że zyskał on tam oddech. Wręcz poczułem pewną ulgę po ponownym odsłuchaniu u niego kolumienek - bo zmniejszyło się trochę ciśnienie:) U mnie było za dużo - potzebne by były porządne ustroje!:) Być może Michale dostałeś u mnie zbyt dużą dawkę basiska:)

reasumując Roksan pozwolił zagrać kolumienkom tak jak zostały stworzone. A więc dźwiek w przypadku tego firmowego kompletu będzie taki jakie podłączymy paczki.

Jak zwykle Seba wyjaśnił sedno problemu :)

Caspian powinien być dobrą bazą do porównań kolumienek, bo wydaje mi się jest najbardziej neutralny (audiofilski ;)) z naszych, jeleniogórskich sprzętów. Twój Sebastianie lekko dosładza, mój to twardy, zimny drań ;P

Ciekawie mnie porównanie góry z Vienn Jarka i moich Dynek. Z tego co pamiętam z odsłuchów VA Haydn i DA 42, to właśnie Vienny miały mocniejszą, ale też metaliczniejszą górę, wtedy góra Dynek wydała mi się właśnie zmulona.

To jak Jarku ? Kiedy kolejne mini-jeleniogórskie–audio-show ? ;)

Myślę, że już niebawem. Ten i przyszły tydzień mam zajęty, ale później coś wymodzimy. B.chętnie posłucham Michał, Twojej legendy. A i Sebie nie mógł bym tego zrobić. Dynaki to kunsztowne granie i na pewno sobie i Tobie nie odpuszczę.

Pzdr.

Gość

(Konto usunięte)

jak wypada połączenie lampowego wzmacniacza z lampowym CD i kolumnami typu Spendor, Harbeth ?

np. CD MHZS z lepszym wzm. lampowym , lepszym tzn. nie tanim i nie bardzo drogim , takim średnim :):)

kazik-t, 10 Sie 2008, 14:21

>jak wypada połączenie lampowego wzmacniacza z lampowym CD i kolumnami typu Spendor, Harbeth ?

>np. CD MHZS z lepszym wzm. lampowym , lepszym tzn. nie tanim i nie bardzo drogim , takim średnim

>:):)

MHZS to akurat fatalny przykład, bo to jest cedek pseudolampowy, stopień analogowy ma zaprojektowany źle. Za DACem PCM1742 ma stopień filtracji analogowej na opampach, zupełnie niepotrzebny, bo filtracja analogowa jest już wbudowana w DAC. Ów niepotrzebny stopień na opampach w tym wypadku nie słuzy niczemu pożytecznemu, i jedyne co robi, to niepotrzebnie "miętosi" sygnał. A potem dopiero, na samym końcu jest lampka, i to ze źle ustawionymi punktami pracy.

A tak wracając do pytania, to jeżeli CD lampowy jest dobry, i wzmacniacz jest dobry, to ostateczny efekt zależy od zgrania brzmieniowego ze sobą urządzeń.

W każdym razie jeżeli obawiasz się, że będzie mulić, to nic z tych rzeczy. Mulenie nie jest immanentnie przypisane wszystkim lampowym cedekom. Mulenie to cecha złych cedeków, niekoniecznie lampowych. Po prostu złych.

Gość

(Konto usunięte)

o, rzeczowo i krótko :)

bo właśnie wpadła mi oferta zakupu MHZS i stąd takie pytanie. Nie będę więc ryzykował dość sporej kasy na niepewny cd. Już lepiej poszukać pośród sony es :)taniej i chyba pewniej dźwiękowo.

kazik-t, 10 Sie 2008, 15:03

>o, rzeczowo i krótko :)

> bo właśnie wpadła mi oferta zakupu MHZS i stąd takie pytanie. Nie będę więc ryzykował dość sporej

>kasy na niepewny cd. Już lepiej poszukać pośród sony es :)taniej i chyba pewniej dźwiękowo.

...z deszczu pod rynnę. Bo o ile MHZS ma tani i dostępny laser, a stopień analogowy który w nim siedzi nie nastręcza problemów przy modyfikacji, która daje bardzo dobre rezultaty, to jak kupisz Sony ES to możesz wtopić kasę. Większość cedeków Sony ES ma lasery już od dawna nieprodukowane, więc jak Ci zdechnie, to CD nie będzie się nadawał do niczego.

A jak chcesz kupić coś niedrogiego, co zapewni Ci dźwięk z klasą, to polecam DAC "lampucera" z dorobionym lampowym stopniem analogowym.

Gość

(Konto usunięte)

no tak, pierw MHZS był be, teraz można z nim zrobić dużo dobrego a sony jest fuj, bo lasery bajery.

">A jak chcesz kupić coś niedrogiego, co zapewni Ci dźwięk z klasą, to polecam DAC "lampucera" z

>dorobionym lampowym stopniem analogowym."

przecież dac sam nie zagra , jakiś cd trzeba mieć. I można tak wkółko-macieju.

kazik-t, 10 Sie 2008, 15:29

>no tak, pierw MHZS był be, teraz można z nim zrobić dużo dobrego a sony jest fuj, bo lasery bajery.

Przecież jedno drugiemu nie zaprzecza. MHZS w oryginale faktycznie jest nie za bardzo, ale da się z niego zrobić cacuszko. A jak padnie niedostępny laser w Sony ES, to już nic się nie da zrobić.

>">A jak chcesz kupić coś niedrogiego, co zapewni Ci dźwięk z klasą, to polecam DAC "lampucera" z

>>dorobionym lampowym stopniem analogowym."

>przecież dac sam nie zagra , jakiś cd trzeba mieć. I można tak wkółko-macieju.

Jakiś CD trzeba mieć, DAC do niego można wbudować do środka. Może to być nawet tanie CD.

Zobacz to porównanie cedeków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam lekturę najnowszego numeru ch-fi choice. Jest test najnowszego systemu Caspiana Mseries1.

Dźwięk na poziomie hi-end, tak tylko piszę, bo wątek między innymi był o caspianie.

Wkleiłem fotki na str.

Ukryta Zawartość

Jakość nie najlepsza, ale może uda Wam się coś odczytać, bo warto. Ciekawy jest też wywiad z twórcą i inżynierem roksana, w której m.innymi wyjaśnia dlaczygo roksan nie produkuje DAC i napędów, a tylko integry CD, jak i co odpowiada za hi-endowe brzmienie systemu caspiana(według hi-fi choice :-)

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Z tymi hajendami to ostrożnie. Ponoć Gryphon to hajend, a dogania go taki mały Creek 4330 podłączony do wysokoskutecznych JM Labów. Panowie redaktorzy w gazetkach już niejednego klocka klasy średniej przechrzcili od hajendów ;)

Rzeczywiście... z zapytania o porównanie wzmacniaczy zrobił Wam się wątek z ochami i echami na temat Caspana :)

Sam nic do Caspiana nie mam - sam byłem swego czasu posiadaczem tej świetnej intergy ale do tzw. hajendu to mu nieco brakuje...

Caspian w istocie jest świetny ale np. bezpośredniej konfrontacji z Accuphase e-302 w moim systemie nie 'wytrzymał'... i nie pisze tak dlatego, że sprzedaję Accu (bo Accu z kolei poległo z Sun Audio)...

Caspian to istotnie świetny wzmacniacz w swojej klasie lecz z pewnością można lepiej :)

He,He z pewnością można lepiej, a zwłaszcza z creekiem(co gryphona bije) i rotelkami,prawda kol.micky....

P.anowie czytamy ze zrozumieniem? czy jak ?

Kol.qman napisał o nowym M1- całym systemie, i ze gra na poziomie(h...lepiej nie piszę, bo się obruszą adwersarze), a nie że jest...(według kogo? dopisano w nawiasie)

Aaaaa zapewne kupili redaktorów i periodyk, zapomniałem o tej banalnej prawdzie.

Niegdyś czytałem recenzje o rotelkach, szkoda ze wtedy redaktorzy nie sprzedawali się tak jak dzisiaj.

->blitz

Taa, ja z pewnością wyżej napisałem że Creek bije wszelkie Hi-Endy na naszej planecie ;P I kto tu się ma uczyć czytać ze zrozumieniem ? :] Pisząc wcześniejszy post piłem do Panów Redaktorów nie do klocków Roksana. Zresztą jeszcze świeżo pamiętam entuzjastyczne recenzje paczek Dynaudio. Hi-End w cenie klasy średniej... tylko że Panowie recenzenci mogli napisać że odsłuchiwali Dynki z najdroższymi Krellami i Gryphonami. A potem przeciętny kowalki kupuje Dynki, chce je napędzić Creekiem i na próżno usiłuje znaleźć te cuda o których czytał w gazetkach ;) A recki tyczące się Creeka 4330 ? Jak wspomniałem wcześniej, prócz wysokoefektywnych JM Labów ten wzmak ponoć wymaga kabli droższych od niego samego ;P

Co do Hi-... (słowo tabu ? ;P), jak tym razem słusznie zauważył kolega blitz charakteryzuje on nie same klocki tylko całe systemy. Począwszy od kolumn głośnikowych, baa, raczej pokoju odsłuchowego, skończywszy na kablach sieciowych i kolcach pod granitami ;P Można zbudować stereo na referencyjnych podzespołach ale jeśli nie będzie dopasowane pobije go dobrze złożona budżetówka, zresztą było to o tym setki razy. Też są systemy często składane pod indywidualne preferencje brzmieniowe. System grający H-E...owo jazzik nie spisze się w ogóle w rocku, lub może inaczej, słuchacz preferujący rock będzie oczekiwał czego innego od takiego systemu. Kolega Jarek złożył sprzęt pod swoje preferencje brzmieniowe i zapewniam, że gra wyśmienicie. Ja słuchając go przez chwilę z fotela nie spadłem, ale mogę zapewnić że ma potencjał pozwalający rozbudować jego brzmienie w odniesieniu do indywidualnych preferencji słuchającego. Ja sobie Roksana wyobrażam np. z Paradigmami, gdzie nie wyobrażam sobie mojego ostrego Rotela.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.