Skocz do zawartości
IGNORED

Meixing (MingDa) MC805-AA czy MC3008-AB

gLiNa

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Na poczatek przedstawie zawodnikow, dwa prawie identyczne chinczyki:

Meixing MC3008-AB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym przypadku, wyjsciowa lampa 805 (chinska) sterowana jest przez 300B (nie wiadomo jakiej produkcji).

Meixing MC805-AA

Ukryta Zawartość

Tutaj, sterujaca dla 805 jest 6L6 (rosyjskie).

Cena wraz z przesylka to 935$ za MC805-AA. MC3008-AB to 1095$. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Przy obecnym kurise dolara, roznica nie jest zatem duza i to nie cena zakupu jest decydujacym kryterium wyboru.

Dodam, ze oba wzmacniacze maja bardzo dobre opinie.

Mnie interesuje bardziej, ktory z nich bedzie rozsadniejszym zakupem. Czego lepszego mozna sie spodziewac po 300B? Do ktorego latwiej bedzie kupic lampy gwarantujace optymalne rezultaty. Czy kozty eksploatacji 300B (ew. zamiennika - 2A3) beda znacznie wyzsze?

Zalezy mi na opinii kogos doswiadczonego, osluchanego w roznych lampach. Dla mnie to beda poczatki z lampa. Wymarzone Audio Note to co prawda jeszcze nie sa, ale moze chociaz ich kondensatorki sobie dokupie ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44703-meixing-mingda-mc805-aa-czy-mc3008-ab/

Lampy, które są standardowo w mingdach z 805, ale w monoblokach a nie integrze, to w przypadku lamp 805, 2A3 Shuguang a w przypadku 12ax7 i 12au7 Electro Harmonix. Myślę, że taniej wychodzi w eksploatacji wersja ze sterującą 6L6 i poza tym polecam raczej monobloki, są bardziej ustawne (czyt. poręczniejsze) i mają lepsze zasilanie. Jeżeli uda Ci się kupić za taką cenę jak podałeś to będziesz miał dobry sprzęt za małe pieniądze.

Poczatkowo chcialem kupic monobloki (na ebay roznica w cenie nie jest taka duza), natomiast szukajac najtanszego zrodla, odnalazlem wspomniana wyzej firme z HK. Oni nie maja w ofercie monoblokow 805-A ani 3008-A. Ostatecznie wiec za integre 805-AA z przesylka zaplace 930 USD, a za monobloki ponad 1800 USD (z ebay, tanszego zrodla nie znalazlem). Roznice w cenie chyba rozsadniej wyjdzie spozytkowac na lampy i kondensatory sprzegajace, a i tak jeszcze sporo zostanie.

Z moich obserwacji wynika że lamp Shuguang nie ma potrzeby ruszać, chyba że same padną. Co innego małe lampki sterujące. Jeżeli są chińskie no-name, to należy je natychmiast wymienić, choćby na sowieckie NOSy. Nie wymieniać raczej na lampy z bieżącej produkcji, w większości wypadków nawet najtańsze NOSy Tesla, RFT, Tungsram, czy choćby sowieckie zagrają lepiej.

buble-corp

"polecam raczej monobloki, są bardziej ustawne (czyt. poręczniejsze) i mają lepsze zasilanie"

integra ma jednak tę zaletę, że jest prościej ogólnie, nie potrzeba preampu, interkonektów, może tylko kable głośnikowe nieco dłuższe niż przy monoblokach...

Czyli kosztowo wychodzi sporo taniej. Zgadza się, monobloki mają lepsze zasilanie, można też iść dalej, zasilanie każdego monobloku w oddzielnych obudowach jak w wavac-ach 833 czy Lamm ML3 signature, tylko, że nie do każdych warunków i do każdych kolumn jest sens tak komplikować zestaw.

Ja w każdym razie miło wspominam zestaw składający się z 2 klocków + kolumny choć miałem też lepsze...

americano >

Przedwzmacniacz w tych "integrach" to jedynie selektor + potencjometr. Wartosci dodanej z pewnoscia nie stanowi. Prawdopodobnie pomine tak czy inaczej te czesc toru, bo preamp bedzie zewnetrzny.

Istotna roznica to faktycznie dodatkowy transformator i pojemnosci filtrujace w monoblokach.

Niemniej jednak, sumaryczny koszt wydaje sie byc znacznie na korzysc integry. Poza tym IMHO lepiej miec dluzsze kable glosnikowe niz interkonekty ze wzgledu na skale sygnalu w nich przesylanego.

Pytanie zatem nadal pozostaje - 300B czy 6L6.

-> gLiNa

Pisałem już, że IMHO lepiej wybrać 6L6, ze względu na tańszą eksploatację. Wiem, że z wersją integra na 300B były problemy w przeszłości, chyba w momencie jak zakład Meixing zmieniał właściciela, ale aktualnie już powinno być OK, chociaż wydaje mi się że teraz produkują tylko wersję ze sterującą 2A3 a nie 300B. Nie słyszałem osobiście wersji ze sterującą pentodą ale kilka osób na forum chwaliło bardzo, znam za to dobrze wersję z triodą DHT 2a3 i mogę powiedzieć, że nie sprawia najmniejszych problemów technicznych a i gra całkiem fajnie, chociaż na pewno warto sporo poprawić.

Jeżeli masz dzieci lub zwierzęta to zdecydowanie odradzam wzm. z lampami 805, bo na kapslu, na górze lampy jest wysokie napięcie, chyba 900V o ile pamiętam.

Co byś nie wybrał to będziesz się zastanawiać jak by było z tą inną lampą ;) A przecież jest sporo kombinacji bo są różne wersje lamp i każda ma jakieś inne cechy. Na pewno dobre 300B (TJ premium mesh plate) to koszt za parę $310 plus przesyłka. 6L6 nawet te najlepsze są sporo tańsze.

Jako, że są to lampy sterujące do 805-ek to można się pokusić o 300B, ale czy warto to kwestia otwarta. Zbyt wiele czynników i różnych aspektów brzmienia i podejrzewam, że nawet w porównaniu A/B zdania mogłyby być podzielone.

Dodatkowo za wersją z 6L6 przemawia fakt, że tylko taka wersja integry jest aktualnie produkowana:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest chyba nowosc i na wypas wyglada

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Właśnie że nie wygląda! Te wieśniackie złote nóżki są okropne i nie jest to kwestia gustu tylko elementarnego wyczucia estetyki, tu mamy do czynienia z estetyką bazarową niestety :( A szkoda bo bez tych nóżek byłoby wspaniale.

Ale pewnie to gra bo tego typu układy 80-90W PP na dużych triodach są to najlepiej grające wzmacniacze na świecie nadające się do każdej muzyki i napędzające prawie wszystkie kolumny.

Czy aby te trafa nie zamałe do 90W? Wygląda na to, że firma we wszystkich modelach, niezależnie od mocy instaluje te same transformatory. A czytałem (Audio Asylum), że niektórym się paliły.

Sami zobaczcie, jak można tak zeszpecić design!!!!

Każdy potencjalnie zainteresowany takimi wzmakami powinien wysłać osobiście maila do meixinga, żeby ZAPRZESTALI stosowania tego typu nóżek, czarnych a zwłaszcza złotych czy srebrnych. Pod spodem kolce to wszystko co jest potrzeba.

Less is more.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nozki to nie problem, mozna sobie odkrecic, zdemontowac i zrobic na czarny mat czy tam alpinweis metellic, ciekawe jak to gra i ile by kosztowalo np. w listeningchina z dowozem

Gra na pewno świetnie jak na flagowce, słyszałem o tej starszej wersji monobloków że rewelacja. Nie jest to pewnie klasa unisona absolute 845 ale blisko, ale o tym się nie dowiesz, bo żaden dealer unisona nie pozwoli Ci zrobić porównania A/B.

Cena to pewnie ze $3500 z przesyłką...

Zasadniczym problemem w chińskich wzmacniaczach, oczywiście w kategoriach absolutnych są "przyzwoite" ale nie wybitne transformatory głośnikowe oraz pewne skuchy w montażu. W sytuacji taniejącej waluty i szerokiego dostępu do second-hand'u osobiście kupiłbym coś używanego, o czym od razu wiadomo że siedzą tam super trafa a i montaż oraz topologia nic do życzenia nie pozostawia.

tak jest, second hand na 300b/845 czy podobnej to nie wiem czy ponizej 20 tysiecy sie trafi, a tutaj masz nowy za okolo 8-10 tysiecy, nawet z wymiana traf sie kalkuluje chyba , ze tam r4zeczywiscie jest szajs w srodku taki jak w music angelach czy innych takich, wtedy napewno sie nie oplaca bo mozna zatuningowac sie na smierc, a na koniec odsprzedac po kosztach, mozeby ktos kto juz ma jakies monobloki ming da zrobil dokladne zdjecia ze srodka to bysmy sobie zdanie wyrobili, ja mysle o monoblokach zeby sie w 8 tysiacach para ze wszystkim zmiescic, do tego sobie pre na tvc dorobie i styka, nastepne moje kolumny to chyba jbl k2

Toż to bezsens kupować wzmacniacz za 8000zł po to, żeby mu trafa wymieniać. Dysponując takim budżetem to już można zrobić sobie DIY od zera, z użyciem traf Lundahla, Tribute czy Tamura. I jeszcze zostanie na zrobienie świetnego pre.

Mingda jest naprawdę solidnie zrobiona, wystarczy rzucić okiem na wnętrze, transformatory wyjściowe są również b. dobrej jakości, trochę im jednak brakuje do np. Wavac'a, ale cana co najmniej 10x niższa :).

Co do jakości wykonania obudowy i samego design'u to nie jest to jeszcze jakość np. Manleya, ale montaż wewnątrz Mingdy jest zdecydowanie bardziej staranny niż Manleya, a użyte części są podobnej klasy.

Oczywiście każdy wzmacniacz można poprawić/stuningować i pewnie warto to zrobić z Mingdą, chociaż sam układ mimo dużej komplikacji spisuje się dobrze.

A ja słuchałem zamieszczonego poniżej wzmacniacza Ming Da( 300b PP ) i np: Sun Audio 2A3 go zdeklasowało. Cary 300B Se Sign. także no ale jest sporo droższe. Problem pojawia się przy wyższych poziomach głośności, w wysokich częstotliwościach. Ming Da zaczyna poprostu grac nie czysto, zniekształca dźwięk mimo że jego moc jest nominalnie wyższa niż wyżej wymienionych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver

Ty juz mi tutaj chlopie nie pisz o tych profi diy , bo troche tego juz widzialem, a bezsens to jest Twoja pseudodlubanina i dziwie sie, ze znajdujesz na to klientow...

electro, 9 Sie 2008, 22:47

>McGyver

>Ty juz mi tutaj chlopie nie pisz o tych profi diy ,

Wydaje ci się że piszę TOBIE? Nie zauważyłem żebyś był założycielem tego tematu.

>bo troche tego juz widzialem,

No i co z tego oglądactwa?

>a bezsens to jest

>Twoja pseudodlubanina i dziwie sie, ze znajdujesz na to klientow...

A co ty o tym możesz wiedzieć?

-> jello

Nie wiem, nie słuchałem ani Sun Audio ani tej Mingdy Push-pull na 300B, więc nie będę się wypowiadał, natomiast wiem jak gra Mingda na 805. Na jakich głośnikach porównywałeś te wzmacniacze?

McGyver

no troche juz Twoj profesjonalizm jest slawny i dotarly do mnie opinie na ten temat takze spusc moze troche powietrza z siebie bo nie masz wielkich powodow zeby z dobrymi radami w co drugim watku wylatywac szczegolnie , ze Twoje pojecie o jakosci i dzwieku jest dla wielu nie do zaakceptowania...wiekszosc z tych 'objawien' diy forumowych slyszalem i zdanie mam wyrobione i nie kaz mi zachwycac sie bylejakoscia i czarami z mleka...

Masz problem, człowieku. Ja napisałem tylko że bez sensu jest wymiana traf we wzmacniaczu kosztującym 8000zł bo ten budżet pozwala na zrobienie DIY na najlepszych trafach, a ty mi wyjeżdżasz z atakiem personalnym. Nie lubisz DIY to sobie nie lub, ale to nie powód żeby to swoje nielubienie lansować jako jedynie słuszny pogląd, i to z zaciętością inkwizytora gotowego spalić na stosie każdego, kogo uzna za "heretyka".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.