Skocz do zawartości
IGNORED

Metallica Death Magnetic jaki jest?

Pablo-rock

Rekomendowane odpowiedzi

>radark

Ojej, nie będziemy się przepychać, kto czego nie zrozumiał. Czy ja nowego teledysku, czy Ty mojego wpisu. Nie napisałem, że One było o tym samym, choć jak się nad tym zastanowić, to te klipy są sobie znaczeniowo bliższe, niż się wydaje. I podtrzymuję tezę, że w tym nowym nie ma nic do ROZUMIENIA. Przesłanie jest proste jak drut. Nie może być inne. I nie warto się o nie spierać.

A przy okazji oczekiwania na "DM" i poznawania kolejnych pojawiających się utworów, postanowiłem odkurzyć swoje "metalowe" płyty innych zespołów, przesłuchać je i przekonać się, czy faktycznie nadal można ich słuchać z zainteresowaniem, bez znużenia, czy jedynie żyją w pamięci jako wyidealizowane wspomnienie z dawnych lat, podczas gdy tak naprawdę nie da się już przez nie przebrnąć, bo czasy aż tak się zmieniły.

I muszę powiedzieć, że jest zaskakująco dobrze. "South of Heaven", "Seasons in the Abyss", "Rust in Peace", "Countdown to Extiction", "Never, Neverland", czy "Horrorscope" wytrzymały próbę czasu, a wręcz odkryłem niektóre z tych tytułów na nowo. Czy sądzicie, że podobnie będzie z "DM"? Czy za 15-20 lat wciąż będziemy jej słuchać z ożywieniem i przyjemnością, czy też dołączy do całej serii nowych płyt rozmaitych zespołów, wokół których jest tyle sztucznie podsycanego szumu w okolicach premiery, a za rok nikt o nich nie pamięta?

To zresztą znak czasu - płyty stały się towarem o krótkim terminie przydatności, mają przynieść zysk tu i teraz. Ich wartość ponadczasowa jest znikoma. Czy warto tracić czas na takie płyty? Czy z "DM" może być inaczej?

dm brzmi na tyle dobrze że na pewno za parę lat będzie można po nią sięgnąć no chyba że wydarzy się jakaś rewolucja w brzmieniu, jeśli chodzi o trash to rzeczywiście niektóre płyty trącą myszką ale na szczęście sporo jest nieśmiertelnych ja dołożyłbym do listy jeszcze sepulturę beneath the remains i arise

zapewne ale kultem jest Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas // Bathory - Nordland 1 i 2 oraz Hammerheart // behemoth - satanica // vader - kongdom , black to the blind i De Profundis //

Emperor - IX Equilibrium // Edge of Sanity - Crimson oraz The Spectrall Sorrows

ja zamowilem wersje full (czyli jak rozumiem z ksiazeczka, w przeciwienstwie do wersji PL) w Empiku. bedzie na mnie czekala w dniu premiery, czyli juz pojutrze.

poki co Death Magnetic nie opuszcza mojego odtwarzacza i z kazdym przesluchaniem podoba mi sie coraz bardziej :-)

Zgadzam się z tym. Mi też z każdym odsłuchaniem podoba się coraz bardziej. Nawet U3 mi podchodzi. Czegoś mi w tej płycie brakuje, ale nie jest źle. Miło się słucha i drze mordę w aucie ;) Boooooow down !!!!

Czy ma ktoś może informację o wersji winylowej, najlepiej 45-ki ? Napaliłem się na wersję za 300zł ale ze zdziwieniem stwierdziłem że to zwykła płyta CD tyle że z koszulką ble, ble, ble. Chciałbym kupić prawdziwy winyl jak to było z ostatnim Radiohead, albo chociaż SACD, a tu taka ściema.

Wszystkie płyty Metalliki zbieram na winylu, więc chyba i ta powinna się ukazaC ?

jest wydanie "audiofilskie" na winylu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znalazłem taką recenzję "DM". Jest najbliższa moim dotychczasowym spostrzeżeniom dotyczącym tego albumu. A to oznacza, że niestety mogłem mieć rację. Szkoda.

Ukryta Zawartość

Ale są też i inne opinie. Zachęcam do zerknięcia na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przeczytanie wszystkich recenzji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że jest wydanie 2LP za 23 zielone i wydanie audiofilskie na 2LP za 100 zielonych, ale czy ktos to widział w sklepie, czy jednak sciągać ? Ostatni Verve i Chemical Brothers kupiłem z miejsca w MM więc cos nie tak z ta mEtalliką, czyzby limitowali te płyty ?

Wczoraj wieczorem odbył sie koncer w Berlinie promujący nowa płytę ,zagrali nowe utwory pomieszane ze starszymi,był niezły szoł !! Tylko troche ludzi przetrzymali ,koncert opoznił sie o połtora godziny!!

Ukryta Zawartość

post-45-100005566 1221290289_thumb.jpg

post-45-100005567 1221290289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67

12 Wrz 2008, 21:42

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 160 / 1134 / 0

mzawek, 12 Wrz 2008, 18:33

Może słuchasz analoga???;-))))

nie słucham analogowej plyty.sam hetfield przyznal ze cos popiepszyli z miksami i cos nie tak wyszlo.

momentami jest przesterowane brzmienie i brzeczace.No ale to metal.

Grundig High Fidelity

Brzmienie jest koszmarne!!! Przez loudness war ta płyta sięgnęła bruku. Dźwięk przesterowany, a kompresja dynamiki tak silna, że w ogóle nie można mówić o jakiejkolwiek dynamice. Jestem bardzo zawiedziony. Chyba najbardziej ucierpiała perkusja - z powodu kompresji stopa brzmi jak pękająca torebka po cukrze i zamiast pierd*****cią jest pierdnięcie - niby brzmi podobnie, ale tylko z nazwy. Zachęcam do podpisania petycji:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam wszystkich, dla których jakość brzmienia nie jest obojętna.

Ukryta Zawartość

1- konkretne pytanie- czy te uwagi dotyczą udostepnionych mp3, flac z internetu czy oryginalnych CD ?

2- czy ktoś juz słuchał analogu bądź może ktos zna wieści z zachodnich forów, bo trochę się boję płacić w takiej sytuacji za winyl 220zł (tyle kosztuje u nas).

Pozdrawiam

asfanter - moje uwagi dotyczą wersji CD. Krążące już wcześniej po sieci MP3 były nielepsze, ale wszyscy liczyli, że to jakiś wstępny mix i wersja finalna będzie inna. Kupiłem płytę w dniu premiery rano, włożyłem do odtwarzacza i się zawiodłem. Ta sama przesterowana ściana monotonnego dźwięku, którą miałem już okazję usłyszeć. O ile wiem z zachodnich forów problem dotyczy wszystkich edycji cyfrowych (również np. na iTunes), więc nie można tego zrzucić na wydanie polskie płyty. Zresztą pod wymienioną petycją podpisują się ludzie z różnych krajów. Jeżeli wersja winylowa jest równie "audiofilska" co CD, to na pewno szkoda na nią pieniędzy. Chyba że chodzi wyłącznie o względy kolekcjonerskie. Co do jakości winyla - nie wiem, jeszcze nie znalazłem na ten temat informacji, ale i za dużo nie szukałem.

Swoją drogą to smutne, że chociaż dysponujemy w dzisiejszych czasach technologią pozwalającą realizować muzykę na nieosiągalnym kilkanaście lat temu poziomie, to względy czysto komercyjne sprawiają, że muzyka brzmi gorzej niż dwadzieścia lat temu. Polecam ciekawy artykuł na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to nie pierwsza płyta zj***na przez mistrza Rubina.Na jednej z płyt Slayer (nowszych) słychac jakies przestery i zgrzyty.Dziwne jest ze majac stare magnetofony nagrywał i miksował płyty o wiele lepiej.

Grundig High Fidelity

Teraz już wiem czemu na tym albumie muszę zmniejszać ilość basu jak słucham z kompa przez słuchawki :/ Realizacja jest faktycznie przesterowana, nawet na mp3jkach 320kb to słuchać :]

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.