Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

jaculek63, 21 Sie 2009, 17:01

>No właśnie bi-amping to.......

No właśnie. Wygląda fajnie , to fakt, tylko czy jego stosowanie faktycznie przynosi taką wielką poprawę w jakości dźwięku? A może zaczynamy poruszać się w okolicach autosugestii, tłumacząc sobie, że jesli więcej to musi byc lepiej???

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 22 Sie 2009, 00:49

>Micke 13, 21 Sie 2009, 15:13

>

>jaka jest całkowita cena z przesyłką za 2x3 metry takiego kabla?

-> sittek

Poszukaj na forum emaila do Paula Speltza i zapytaj. Pojedynczo będzie chyba drożej niż płaciliśmy w zamówieniu forumowym. Ja płaciłem coś koło 200zł za 6m (bo pociąć to sobie musisz sam), ale specjalnie chciałem krótsze żeby wisiały i nie dotykały podłogi.

-> jaculek63

Ja bym sobie mógł podłączyć w bi-ampingu jedną końcówę do Dynek, a drugą do pasywnych subów. Niestety nie mam subów by spróbować :] Ale jak już bym je miał to raczej aktywne, czyli raczej zostanę na dual mono.

I love the sound of crashing guitars

Micke 13, 22 Sie 2009, 08:14

>>>>>Ja płaciłem coś koło 200zł za 6m>>>>

Micke 13, 17 Sie 2009, 16:50

>>>>>>Ostatnia cena to coś koło 1,25$/1ft (30,5cm)>>>

1,25$x3=3,75zł

30 cm - 3,75zł

600cm - 75 zł

Czy popełniłem gdzieś błąd? Bo jeśli przesyłka kosztuje 125 złotych to dziękuję.

Micke 13, 24 Sie 2009, 11:34

dzięki. poczytałem.

pozostaje jeszcze sprawa opcji zwrotu towaru gdy kupuje się przez internet. Jest takowa? :)

->sittek

Jak się nie spodoba to sprzedasz, antydruty to najbardziej chodliwe kable second-hand na rynku ;P

->mol01

Te Michi są Twoje ? Gdzieżeś dopadł takie rarytasy ? ;)

Micke 13, 25 Sie 2009, 06:46

kończąc ponoć niewdzięczny temat kabli w Klubie..... jesli są tak zachwalane i doskonałe to dlaczego miałbym sprzedawać? :) po drugie wysyłka do UK i ich odsyłka z powrotem byłaby ekonomicznie wielce nieuzasadniona.

Więc lepiej pozbieram sobie ziarnko do ziarnka na lepsze głośniki........

taka wymiana zawsze dawała namacalne i nauszne efekty.

-> sittek

Jak słuchasz teraz na jakimś badziewiu ala Jamo Flat, to wymiana na Atykable jest jak najbardziej uzasadniona ;P Ja już nie lekceważę brzmienia jakie wprowadzają kable w systemie. Cztery odtwarzacze CD u siebie próbowałem i dopiero jak kupiłem porządne kable problemy z basem znikły jak ręką odjął ;)

>>Micke 13

No wiesz, ściągnąłem ze strychu te stare ustrojstwa, a by je trochę odkurzyć...

A tak naprawdę, to mam kontakt z gościem, który chce się pozbyć tej zacnej kolekcji (a na zdjęciach nie jest widoczne nawet wszystko...), niestety nie mam takiej kasy, by nabyć choć jej część. Pomyślałem więc, że może ktoś z kolegów klubowiczów byłby zainteresowany - swoja drogą, jak myślicie - ile taka kolekcja może być warta, ile byście dali (gdybyście mieli na zbyciu "troszkę" kasy) za poszczególne klocki? Wydaje mi się, że gość lekko przesadza z ceną - nawet jak na klocki MICHI, ale może się mylę...

Micke 13, 25 Sie 2009, 14:26

właśnie podpiąłem na próbę pożyczone kabelki głośnikowe Van den Hul CS-122.

Poprzednio miałem Cable Talk 3.1, Supra Ply, Monster Cable XP i XPHP, Straight Wire i jeszcze jakieś których nazw nie pamiętam. Jamo Flat miałem gdzieś tak 15 lat temu podłączone pomiędzy polskim wzmacniaczem WS ileś tam i Tonsil Space cos tam. W porównaniu ze sznurówkami ze sklepu wprowadzały naprawdę istotne zmiany jak na tę niszową klasę sprzętu. Im lepiej tym gorzej.

Jak dotąd największe zmiany usłyszałem( choć niewielkie) gdy podpiąłem Monster Cable XPHP. Widocznie były tak inne że wprowadziły różnicę brzmienia ( zamuliły górne pasmo).

A Van den Hul ? poza kultową nazwą na kabelku nie robi nic.

Generalnie grają dobrze, ale nie beznadziejnie.

czy kultowe anticable coś zmienią czy zachowają sie jak VdH???

jak myślisz?

-> sittek

Nie miałem u siebie nigdy żadnego VdH.

Miałem jakieś Cable Talki, ale to badziew, kolega używał ich to podwieszania rur gdy robił remont w mieszkaniu ;P Miałem jeszcze Nordosty takie tasiemki i różne inne kabelki DIY. Oczywiście z wszystkich tych wynalazków Anti były najlepsze :)

Jak chcesz napisz do forumowisza qman’a, on wymienił jakieś drogie AudioQuesty na Anti.

Sittek a Ty myślałeś, że podepniesz kabelek i będą zmiany jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki? :)To nie kolumny...

Posłuchaj na vdh przez tydzień, dwa, potem wróć do starego kabelka. Jak tak zmieniłem XPHP na CS122. Jak wymieniłem było beee, nic się nie dzieje. I tak kabel został przez tydzień, potem wypiąłem go i oddałem. Po powrocie na XPHP pierwszą rzeczą był telefon do człowieka, że biorę te "hule"

A jeśli dalej nic nie usłyszysz to zaoszczędzisz w przyszłości mnóstwo kasy na kablach :)

-> sittek

Przede wszystkim na pierwszym miejscu bas (mocniejszy niż z Nordosta i przy okazji bardzo dobrze kontrolowany), na drugi przestrzeń, wypełnienie i na ostatnim średnica z górą.

Jest dokładnie jak pisze smykus, różnice w kablach słychać po ich dłuższym użytkowaniu, jednodniowe testy xyz se można w d... wsadzić ;P

smykus_likas, 25 Sie 2009, 16:40

Tymi VdH pobawię się z dwa tygodnie. Na tyle się umawiałem. Jednakże jakie istotne zmiany mogą zajść po kilkunastu dniach odsłuchów? Przyzwyczajenie? Tylko do czego? Według mnie albo jest ok albo nie. Czy ewentualne różnice dotyczą każdego typu muzyki czy tylko muzyki klasycznej czy jazzu?

VdH jest chyba wyższą półką ( tzn. jest droższy) niż dotychczas przeze mnie próbowane?

Micke 13, 25 Sie 2009, 16:43

dlaczego??

Poza tym cały czas mam w pamięci to co kiedyś gdzieś napisałeś, że jakiś tam beznadziejny odtwarzacz technicsa na dobrym kabelku IC jest w stanie zagrać dużo lepiej niż RCD-971 :)

jaki to był kabelek gdyż strasznie mnie to ubawiło........

-> sittek

Widać że chyba początkującym audiofilem chyba jesteś ;)

Ja największe różnice słyszę o dziwo nie na najlepiej ale na najgorzej nagranych płytach ;P Jeśli jedna mi dudni nie do zniesienia to po wpięciu nowego kabla bas od razu staje się kulturalniejszy. Podobnie na jasnych, jazgotliwych płytach, na wysokiej klasy kablu słychać równocześnie mocne wyeksponowanie detali i ich złagodzenie (w żargonie audiofilskim tzw. perlista góra ;)

Tak naprawdę to najszybciej złapiesz różnicę na muzyce którą znasz, lubisz i najczęściej słuchasz.

-> sittek

Jeśli kable skrajnie różnią się klasą, vide chinch za 5 zł i AudioQuest za 600 zł, to spektakularne różnice są słyszalne od razu. Tak samo gdy podpinasz dwa kable różniące się sygnaturą, jeden rozjaśniający, drugi zmulający. Ale zazwyczaj gdy kabelki sposobnej klasy różnice są bardziej subtelne. Nie znam VdH i dlatego z góry bezpiecznie przyjąłem że prezentuje podobną klasę co Anti.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.