Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

MOże inaczej kto takie skrzynki tanio mógłby zrobic ?

Na PW tobie napiszę.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Problem mam ze stolarzem. Tych tu nei znam, a są drodzy jak jasna cholera.

A po co Ci stolarz? Idziesz do meblowego, gdzie robią meble kuchenne na wymiar, dajesz im rysunki (najlepiej wykonanie np. w AutoCAD-zie) i mówisz że chcesz "takie blaty kuchenne" z MDF-u, później zabierasz do siebie i kleisz do kupy ;)

Koszt wykonania części do dużych kolumn wolnostojących powinien się zmieścić w 300-500zł (w zależności od budowy wewnętrznej).

A jak masz trochę fantazji, to idziesz jeszcze do kamieniarza i zamawiasz cokół/podstawię z granitu z odpowiednio nawierconymi otworami, by skręcić to z resztą ;)

Edytowane przez mol01

A po co Ci stolarz? Idziesz do meblowego, gdzie robią meble kuchenne na wymiar, dajesz im rysunki (najlepiej wykonanie np. w AutoCAD-zie) i mówisz że chcesz "takie blaty kuchenne" z MDF-u, później zabierasz do siebie i kleisz do kupy ;)

Koszt wykonania części do dużych kolumn wolnostojących powinien się zmieścić w 300-500zł (w zależności od budowy wewnętrznej).

A jak masz trochę fantazji, to idziesz jeszcze do kamieniarza i zamawiasz cokół/podstawię z granitu z odpowiednio nawierconymi otworami, by skręcić to z resztą ;)

Fajnie się mówi ...zaprojektowanie nie jest takie skomplikowane, ale jeśli nie dysponujesz maszynami do frezowania , ściskami itd ,to jak zrobisz frez pod głośniki? jak nałożysz fornir?

Druga sprawa składanie mebli kuchennych to całkiem inna szkoła jak kolumn... owszem można pokleić i poskręcać gotowe formatki konfirmatami , ale co dalej?

Pozdrawiam

Tomasz

Tak, łatwo powiedzieć.

Jak napisał Tomasz, to nie takie proste jak by się wydawało.

Wystarczy jak rok temu skleiłem zabudowę do rozdzielni co. chcecie fotkę ??? hahha

A propos suba.

Odkąd mam michi rel stoi całkowicie odłączony. Po prostu nie pasuje mi.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Ale od 2 tygodni zastanawiam się nad diy.

i oraz bardziej się przekonuję.

Zapewne Diy to dużo radości i twórczego myślenia. Lecz ja jakoś jestem steptykiem, Słyszałem parę konstrukcji ,raczej zapaleniców amatorów, projekty bardziej lub mniej udane. Oparte na patentach ze świetnych modeli kolumn.. I jakoś to wszystko blado wypadało.Technicznie jestem noga.a tworzenie sprzętu to dla mnie jakaś sztuka, owszem wszystko opiera się na cyferkach wyliczeniach itp.Nawet wzorując się na najlepszych, końcowy efekt często jest mizerny. To wszystko zależy spod jakiej ręki dana rzecz wychodzi, można posiadać wiedzę tematyczną, lecz nie mieć talentu w tym się robi.Można zostać po latach pracy dobrym rzemieślnikiem ,ale czy będzie się artystą ? Dlatego pozostanę fanem oryginału.

>>tomaszE

Nic nie trzeba skręcać - wystarczy skleić na Wikol (ewentualnie wewnątrz w rogi powklejać listwy wzmacniające lub kratownicę), a co do frezów to zamawiasz już z otworami i podfrezowaniami - myślisz, że niby jak robią blaty pod zlewy i otwory pod klamki wnękowe? Blaty kuchenne zamawiasz już fornirowane (i to okładziną o podwyższonej trwałości). Bez ścisków można się obejść chałupniczymi metodami, ale zawsze możesz sobie kilka ich kupić (wydatek kilkudziesięciu złotych).

ale co dalej?

Jak to co? Wkładasz zwrotkę i wygłuszenie, lutujesz, wkręcasz głośniki oraz terminale i robisz odsłuchy ;)

Edytowane przez mol01

Lukag a myślisz, że z taśmy wychodzą dzieła???

Podane wyżej xaviany to w opiniach bardzo dobre kontrukcje, ale cena .. jeśli kogoś stać wydać 10, 20 i wiecej tys. to tak, ale z budżetem powiedzmy 4tyś ciężko coś upolować.

Owszem, trzeba mieć do tego wszystkiego trochę zręczności, cierpliwości i wiedzy, ale można zrobić coś dosłownie pod swoje ucho (co właśnie komuś innemu może zupełnie nie podejść kolego lukag72). Przede wszystkim trzeba mieć gotowy zamysł w głowie jak to ma wyglądać i grać (niekoniecznie ściągnięty z czegokolwiek już powstałego) - to podstawa, bo inaczej jak coś zrobić, jak sami nie wiemy co to ma być?

Poza tym, decydując się na diy, nie wiemy co z tego wyjdzie.

Ale mając trochę szczęścia może ktoś meić podobny prejekt aby posłuchać.

Jak to co? Wkładasz zwrotkę i wygłuszenie, lutujesz, wkręcasz głośniki oraz terminale i robisz odsłuchy ;)

Owszem, trzeba mieć do tego wszystkiego trochę zręczności, cierpliwości i wiedzy, ale można zrobić coś dosłownie pod swoje ucho (co właśnie komuś innemu może zupełnie nie podejść kolego lukag72). Przede wszystkim trzeba mieć gotowy zamysł w głowie jak to ma wyglądać i grać (niekoniecznie ściągnięty z czegokolwiek już powstałego) - to podstawa, bo inaczej jak coś zrobić, jak sami nie wiemy co to ma być?

Powiedz, że robisz sobie jaja...;-)

Na oko i na ucho to... każdy głośnik należy pomierzyć w danej obudowie, tak aby zaprojektować zwrotnice itd. Czy dysponujesz pomieszczeniem bezechowym?

Pozdrawiam

Tomasz

>>tomaszE

Komora bezdechowa :D

Raz za pomocą Skypa (3 tygodnie po 10 godzin dziennie) mówiąc krok po kroku znajomemu mieszkającemu w Irlandii co i jak ma robić poczyniłem jego rękoma pewien projekt kolumn z linią transmisyjną na głośnikach Visaton + Seas. Ostateczny efekt wyszedł średnio, ale kolega był totalnie anty-techniczny (nigdy dotąd w ręku nie trzymał młotka lub śrubokręta!), a całość wykonał przy użyciu wyrzynarki ręcznej popijając piwo dla odwagi (!), zaś jeśli chodzi o zwrotnice, to z bojaźni, że nie zrozumie w ogóle moich poleceń kupił gotowce z najbardziej pasującym podziałem... tak więc zero obliczeń i pomiarów charakterystyki - tylko obudowy były dokładnie policzone pod dany głośnik basowy na podstawie DTR-ki (no ale nie było to popis wykonania - 0,5cm szpary maskowane szpachlą :D ). Nie wyglądało to zbyt pięknie (dał bezpośrednio na MDF lakier fortepianowy :D ) ale grało według niego lepiej od oryginalnych monitorków Magnata...

Edytowane przez mol01

Nic nie trzeba skręcać - wystarczy skleić na Wikol

W ten sposób klejono Altusy itp: ,dzisiaj nie używa się wikolu do klejenia formatek

Pozdrawiam

Tomasz

Oczywiście daję tu za przykład "sytuację ekstremalną" - normalnie moje młodzieńcze projekty były tworzone zgoła inaczej - z serią pomiarów JIG-iem i odsłuchów w czasie budowy i budowa trwała czasami i rok...

Edytowane przez mol01

Tomasz, słuchałeś ss reference plus?

Powiedzmy, mieszczą się w moim budżecie, choc 18w8586 jest już nieprodukowany.

Edytowane przez Croowab

>>>>mol01

>>>>zaś jeśli chodzi o zwrotnice, to z bojaźni, że nie zrozumie w ogóle moich poleceń kupił gotowce z najbardziej pasującym podziałem... tak więc zero obliczeń i pomiarów charakterystyki - tylko obudowy były dokładnie policzone pod dany głośnik basowy.

Bez obrazy ,ale na temat zwrotnic i jak to zaprojektować masz słabą wiedzę,... a jakieś tom sklepane pudła to ja raczej bym u siebie nie postawił, nie mówiąc o ich słuchaniu

Pozdrawiam

Tomasz

>>tomaszE

A czy ja powiedziałem gdzieś, że mam dużą wiedzę? Powiedziałem tylko, jak się klepie "niskobudżetowe grające pudełka" :P

Edytowane przez mol01

A czy ja powiedziałem gdzieś, że mam dużą wiedzę? Powiedziałem tylko, jak się klepie "niskobudżetowe grające pudełka" :P

OK. bez zgrzytów,...po prostu jeśli mamy zamiar zrobić kolumny diy, i czujemy się na siłach ,ale nie dysponujemy możliwościami do pomiarów, tak aby poprawnie zaprojektować

zwrotnicę , to lepiej zrobić gotowy projekt a stolarkę zlecić ludziom , którzy mają już w tym doświadczenie .

Pozdrawiam

Tomasz

Ja mam w planie zrobić swój projekt DIY (do którego przymierzam się już ze 3 lata), czuję się na siłach wspomagając się pomiarami u speców z możliwościami, ale zanim się za to zabiorę to jeszcze sporo muszę się dowiedzieć, poustalać i przede wszystkim się osłuchać. Więc nie prędko go zrealizuję, bo nie zamierzam wywalić grubej kasy na komponenty i osiągnąć mizerny efekt...

Tomasz, słuchałeś ss reference plus?

Nie, ale zakładam ,że dobrze zagrają. Praktycznie słuchałem wiele konstrukcji na przetwornikach SS i nie znam słabo grających projektów .

Małą styczność jednak miałem z głośnikami SS Illuminator - Midwoofer

Polecam również nie drogie kolumny z

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=studio%2016%20hertz&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fstudio16hz.eu%2F&ei=Jy9YUf3qH4nAtQbXhoGIAQ&usg=AFQjCNFGuBGo672YBI8FS2Cv_OHaro64zQ&bvm=bv.44442042,d.Yms

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

No ja też mam taki plan.

ALe skrzynki zlecę komuś innemu bo jak ja to zrobię to mnie żona z domu wywali.

Tomasz, swoje masz w okleinie czy lakierowane?

Nie, ale zakładam ,że dobrze zagrają. Praktycznie słuchałem wiele konstrukcji na przetwornikach SS i nie znam słabo grających projektów .

Małą styczność jednak miałem z głośnikami SS Illuminator - Midwoofer

Polecam również nie drogie kolumny z

http://www.google.pl....44442042,d.Yms

Link nie działa.

Szczerze, zanim coś zacznę robić chciałbym odsłuchać, a akurat te mam możliwośc, choć nie tania (koszt dojazdu i czas).

Lukag a myślisz, że z taśmy wychodzą dzieła???

Podane wyżej xaviany to w opiniach bardzo dobre kontrukcje, ale cena .. jeśli kogoś stać wydać 10, 20 i więcej tys. to tak, ale z budżetem powiedzmy 4tyś ciężko coś upolować.

Na konstrukcje diy wydasz powiedzmy 2000-3000 tyś i nie masz absolutnie żadnej gwarancji że będzie.ok

Na kolumny nowe wydasz 2-3 tys i na pewno nei będzie ok.

Myslę, że używane podstawki w tej cenie są fajne.

Edytowane przez Croowab

Link nie działa.

Już działa;-)

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=studio%2016%20hertz&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDcQjBAwAQ&url=http%3A%2F%2Fstudio16hz.eu%2Fprodukty&ei=Jy9YUf3qH4nAtQbXhoGIAQ&usg=AFQjCNHBfcDjm51YBscHj8pPL6DsrF2wgQ&bvm=bv.44442042,d.Yms

Na konstrukcje diy wydasz powiedzmy 2000-3000 tyś i nie masz absolutnie żadnej gwarancji że będzie.ok

Więcej wiary i optymizmu

Trochę grosza zaoszczędzisz...., konstrukcje DIY niczym się nie różni od oryginału, a niektóre konstrukcje są dużo ciekawsze jak...

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

A dlaczego tak jest, proszę bardzo dam ci wzór bardzo proste kolumny w budowie np Harbeth Acuostic Hl. Skrzynia prosta jak cep. Dwie osoby przymieżały się do zbudowania ich, i jakoś to cieńko grało, absolutnie nie jestem za tym żeby kogoś odwodzić od projektu, może okazać się świetnym produktem czego głęboko życzę,Trochę mi to jednak przypomina Xfaktora, Idola itd. Przychodzi kandydat myśli że coś tam w sobie ma ,a później kubeł zimnej wody na głowę.Owszem trafiają się perełki, i to z nich zostają jakieś tam gwiazdy itd.I oby tak było w przypadku kolegów, chciałbym aby nowy Joachim Gerhard, czy Franco Serblin. pochodził z Polski.

Na kolumny nowe wydasz 2-3 tys i na pewno nei będzie ok.

Do nowych nawet się nie zbliżam poniżej 15000zł, z małymi wyjątkami. Lecz do 4000zł kupisz kolumny wybitne, i wiem co piszę.

Oczywiście używane miałem na myśli

Ja mam w planie zrobić swój projekt DIY (do którego przymierzam się już ze 3 lata), czuję się na siłach wspomagając się pomiarami u speców z możliwościami, ale zanim się za to zabiorę to jeszcze sporo muszę się dowiedzieć, poustalać i przede wszystkim się osłuchać. Więc nie prędko go zrealizuję, bo nie zamierzam wywalić grubej kasy na komponenty i osiągnąć mizerny efekt...

Popieram , jeśli wywalamy kasę to należy mieć 100% -we przekonanie ,inaczej to nie ma sensu...

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

>>lukag72

Nie przeceniałbym "artystów" z firemek produkujących mniej lub bardziej "wyszukane sonicznie" kolumny - czasami seryjne komuny powstają z dużo mniejszym zaangażowaniem niż moje "grające pudełka"... po prostu trafia im się jak ślepej kurze ziarno...

Edytowane przez mol01

>>lukag72

Nie przeceniałbym "artystów" z firemek produkujących mniej lub bardziej "wyszukane sonicznie" kolumny - czasami seryjne komuny powstają z dużo mniejszym zaangażowaniem niż moje "grające pudełka"... po prostu trafia im się jak ślepej kurze ziarno...

Masz rację i zgadzam się z tobą. A o których tu "artystach" piszesz,bo ja mam na myśli takich ludzi Dudlay Howard były inżynier BBC.twórca Harbeth. Spencer Hughes złożyciel Spendora bliski współpracownik z BBC. Czy Raymomnd Cooke spod jego ręki wywodzą się ulepszone modele Reference. Mnożyć można do bólu. Co do kolumn powstających na taśmie masz racje są to budżetówki mające na celu odcinanie kuponów renomowanych firm.Twoje zaangażowanie wpływa na to co wyjdzie z pod twoich rąk. I ja zyczę Ci stworzyć fenomen niech zaskoczy wszystkich wystaw go na Audio, zarób miliony i bądź szczęśliwy. W Polsce jest wielu ciekawych ludzi, robiących to z pasją i zarabiających tym na chleb przykład firma Zeta Zero jej założyciel świetny facet Tomasz Rogula. Mam nadzieje że odrobinę pojąłeś co mam na myśli.Zrobić można wszystko ,a czy będzie to dobre jedynie czas i opinia ludzi ,to zweryfikuje.W takim razie trzymam kciuki za udane konstrukcje.

A wracając do komory bezechowej - moim zdaniem kolumny powinny grać wyrównanym pasmem w Twoim własnym pomieszczeniu odsłuchowym a nie w warunkach idealnych, które u Ciebie nie panują...

Nie zamierzam też nigdzie wystawiać mojej konstrukcji i zarabiać milionów - chcę zaspokoić jedynie swoje oczekiwania niskim nakładem kosztów i sił na poszukiwanie idealnych kolumn pod swoje gusta.

A, i określenie "wyrównanym" nie oznacza ch-ki idealnie płaskiej, tylko takiej która zadowala Twoje oczekiwania soniczne (kolumny z BBC np. mają wypchniętą do góry niższą średnicę...).

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.