Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Tannoy również gar dobrze w połączeniu z Rotelem, chciałem polecić M3, ale te Liberty według mnie to ciekawsza propozycja. Polecam również Tannoy M4 tylko, ze będzie ciężko wyrwać za 500-600zł

Pozdrawiam

Tomasz

Miałem Tannoy m4 do tysiaka są ok, muzykalne.

Teraz siedze w serii definition i długo tu miejsce zagrzeje.

W połączeniu z Rotelem bardzo dobrze sie zgrywają.

Edytowane przez pawelszuszu

Tannoy również gar dobrze w połączeniu z Rotelem, chciałem polecić M3, ale te Liberty według mnie to ciekawsza propozycja. Polecam również Tannoy M4 tylko, ze będzie ciężko wyrwać za 500-600zł

Czyli Tannoy M4 byłoby super a jak wybór między M3 a Liberty to stawiamy na Liberty.Dzięki -będę zapewne jeszcze atakował o pomoc!

Czyli Tannoy M4 byłoby super

Tak, tylko mają jeden minus, fatalne podzespoły w zwrotnicy,kondensatory elektrolity nawet w szeregu, polecam wymianę

a jak wybór między M3 a Liberty to stawiamy na Liberty

Ja zdecydowanie bym brał Liberty od M3

Liberty 5 czy 7 nie potrzebują dużej dawki prądu i grają w swojej klasie rewelacyjnie

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Proponuje zadzwonić do sprzedawcy i zapytać się o pochodzenie, na tej stronie masz produkty ELTAX i tez bez logo firmy.

http://www.google.pl...389085942868390

Dokładnie -czekam na informację od sprzedawcy.Dzięki za linka.

Wygląda ,że jest to model 7+.

Znalazłem jeszcze coś takiego z Eltaxa http://tablica.pl/oferta/eltax-century-ideal-podlogowki-ID4yR5b.html#6061f8d5b6

Edytowane przez istoty1

Wygląda ,że jest to model 7+.

Tak

Poczytaj o 5+

słuchałem 5 i 7 pierwsze i drugie wydanie, pierwsze konstrukcje na czarnej vife z serii TC jak dla mnie grała ciekawiej.

Odradzam!! to zupełnie inna jakość brzmienia, wycofane wysoki, można powiedzieć brak! i jedno wielkie dudnienie, nie zaglądałem do wnętrza, ale odniosłem wrażenie, że w środku jak i w przypadku modelu Eltax Concept producent nie przewidział wygłuszenia dla tych konstrukcji

Pozdrawiam

Tomasz

Tak

Poczytaj o 5+

słuchałem 5 i 7 pierwsze i drugie wydanie, pierwsze konstrukcje na czarnej vife z serii TC jak dla mnie grała ciekawiej.

Odradzam!! to zupełnie inna jakość brzmienia, wycofane wysoki, można powiedzieć brak! i jedno wielkie dudnienie, nie zaglądałem do wnętrza, ale odniosłem wrażenie, że w środku jak i w przypadku modelu Eltax Concept producent nie przewidział wygłuszenia dla tych konstrukcji

O takie Ci chodzi http://allegro.pl/eltax-liberty-7-i3848888899.html

Dzięki Sittek za zainteresowanie!Budżet jest mały tzn 500-600zł.

Odpowiedź poszła.

Ja zdecydowanie bym brał Liberty od M3

Liberty 5 czy 7 nie potrzebują dużej dawki prądu i grają w swojej klasie rewelacyjnie

Eltax Liberty ? Nie chcę zaczynać jakiejś lokalnej wojenki, ale do tego Rotela to nie jest zbyt dobry zestaw. Te głośniki są dość ekspresyjne, pomimo tekstylnej kopułki i mocno zaznaczonego basu, dźwięk jest dość wyeksponowany w średnicy. Basu jest sporo ale jest on monotonny i czasami wręcz dudniący. To są kolumny efektowne, na potęgę dźwięku, a nie radość z odsłuchów. Zdecydowanie ciekawszym rozwiązaniem byłyby monitory Tannoya, o Dynaudio nie wspomnę. Warunek- mocno dociążone podstawki i dźwięk będzie dużo ciekawszy i zróżnicowany niż z tych podłogowych Eltaxów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

do tego Rotela to nie jest zbyt dobry zestaw.

Będzie OK

Basu jest sporo ale jest on monotonny i czasami wręcz dudniący

Czy na pewno chodzi ci Eltax Liberty 5/7? , obcowałem z tymi kolumienkami długo i nie ma mowy o dudnieniu wręcz przeciwnie schodzi bardzo nisko i mają ciekawą rozdzielczość, Tannoy-e M 2, 2/5 zostają w tyle w porównaniu z eltax-ami 5+ nie wspomnę o 7+.

Tannoy M 2,5 słucham co parę dni u kolegi, kiedyś wspominałem, są dociążone granitem, nadają się do niewielkich pomieszczeń jeśli chodzi o bas, powyżej 20m2 będziesz go

niestety, ale szukał no chiba, że zainwestujesz w suba;( nie POLECAM

Wysokie i spójność z śrotkiem pasma jak dla mnie jest ciekawsza w Eltax-ach 5+ pierwszej generacji niż w Tannoy-ach M 2,2/5, Tannoy M2,2/5 to typowe angielskie granie,nie mój gust .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

chłopy znajdźta mi rb 990 BX po dobrej cenie chętnie kupie, albo zamienie swoją rb 980 bx i dorzuce grosza hehe

Jutro idę do pracy, na 12-00, a co tam jednego można przechylić;)

Pozdr.

Tomasz

PS: Do ilu ma kosztować ten rb-990 ?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Czy na pewno chodzi ci Eltax Liberty 5/7? , obcowałem z tymi kolumienkami długo i nie ma mowy o dudnieniu wręcz przeciwnie schodzi bardzo nisko i mają ciekawą rozdzielczość

Kumpel miał je (5+) i często u niego bywałem. Grały razem z amplitunerem Denona -19-stką ( modelu dokładnie nie pamiętam) i bas był strasznie nienaturalny, po prostu było go za dużo. Musiał podkręcać ostro w lewo gałką z tonami niskimi, bo snuł się niemiłosiernie, czasami wręcz dudnił. Gdy zmniejszył ilość basu dźwięk był dość nachalny, taki jednostajny, ogólnie niezbyt ciekawy, mało zróżnicowany. Potem przeskoczył z ampli na wzmacniacz Yamahy (AX-596) a potem na Rotela RA-840BX2. Było lepiej, ale problemy z basem były nadal dość męczące. Potem je wywalił i zakupił Tannoye M2, postawił je na mocno dociążonych podstawkach, chyba Atacama. Basu było mniej, ale był ujarzmiony, świetnie kontrolowany, nic nie dudniło, było go w sam raz i nie trzeba było subwoofera. Jemu i mnie ostatnia konfiguracja najlepiej się spodobała.

W takim razie słuchaliśmy dwóch innych konstrukcji Eltax-ów Liberty 5+? a może miał źle dobraną resztę?

Kolega ma je do tej pory, pierwszą wersję Eltax-ów 5+ z RA-06 i RCD-02 w pokoju coś koło 25m2 w bloku, jest cud malinka w tej klasie, śmiga to u niego na okablowaniu RCA Monster Cable 400 i głośnikowych też Monster Cable chyba Z1.

Może pamiętasz jak pisałem o Tannoy-ach M2/5 w połączeniem z RA-1520 i potem z RB1050/RC-1070? te same Tannoy-e testowałem u siebie z RB-1080/RC1082 na 28m2, membrany skakały jak wściekłe, ale był to tylko fajny efekt wzrokowy i tylko tyle (brak basu), jak dla mnie Tannoy M2/5 mają trochę wycofaną górę pasma w porównaniu z Eltax-ami Liberty 5+

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

W takim razie słuchaliśmy dwóch innych konstrukcji Eltax-ów Liberty 5+? a może miał źle dobraną resztę?

Najprawdopodobniej tak, jak wiemy na dźwięk ma wpływ również umeblowanie i metraż pokoju. Czy reszta była źle dobrana? Nie wiem, wiem tylko tyle, że okablowanie nie miało żadnego wpływu na tę konfigurację. Tannoye są wycofane na górze pasma, to fakt, ale żadnego dmuchania membran w Tannoyach nie zauważyłem, nawet jak było bardzo głośno. Może miałeś w nich skopane zawieszenie membran? Mnie bardziej przeszkadzał bas w tych Eltaxach, czasami miałem wrażenie, jakbym słuchał polskich konstrukcji z lat 90'...... No nie było fajnie.

Na szybko, proponuje wrzucić na talerz jeśli posiadasz Mike Oldfield "The Songs Of Distant Earth", ta płytka potrafi porządnie poruszyć membrany, kawałek 6 z tej płyty ma tak nisko schodzący bas, że potrafi załaskotać po jajkach;) a 14 kawałek to potrafi wypluć membrany, warunek w miarę wydajny piec, w Tannoy-ach M 2,5 membrany fruwały, ale odczucie żadne;(

PS: Mój ulubiony kawałek z tej płyty 11

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DLFEk_iYHG4

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

oldfielda czarnych płyt mam pełno, to je dobre

http://www.youtube.com/watch?v=Ok7WG_Nikvw

Bardzo się cieszę ,że ruszyła taka wymiana poglądów. Zapytałem kiedyś na innym forum o wzmacniacz -tam pełna cisza. A tu super! Więc sytuacja jest taka Eltax 7+ (499 zł) proponowany przez tomaszE i Tannoy M2(około 500-600zł) lub Usher S520(około 700zł) proponowane przez Sittka. Znamy zdanie tomaszE i sittka ,może ktoś jeszcze pochwali się swoimi doświadczeniami?

Też go lubię słuchać, mam jego chyba wszystkie płyty

Wyszła wersja SHM-SACD Japan Tubular Bells, ciekawe czy powala na kolana?

Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

MIKE OLDFIELD TUBULAR BELLS SHM SACD

Cena zwal z nóg!! ( 200zł.)ale jestem ciekaw jak została ZREMASTEROWANA Z OKAZJI 25-LECIA VIRGIN RECORDS I DOKŁADNIE 25 LAT PO SWOJEJ PREMIERZE.

DfmJL.jpg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Japan press to je to!

Ja mam tylko u siebie brytyjskie - vinyl

Witam wszystkich! Nie wiem czy wypada tutaj o tym pisać bo nie jestem jeszcze posiadaczem Rotela ale zamierzam być. Jako, że tu wszyscy je mają i pewnie nie jednej osobie przeszły przez ręce i uszy różne modele chciałbym zapytać jakiego Rotela kupić do 600zł (nie więcej) do moich kolumienek Gale Model 5. To będzie pierwszy mój lepszy system. Chodzi głównie o to, że czasem starszy model jest droższy od nowszego, albo jeden droższy ma mniej funkcji niż tańszy i nie wiem jaki model zakupić. Zależy mi na tym, żebym mógł podpiąć gramofon (wiem, że jednak są przystawki gramofonowe do podpięcia pod aux) a źródłem będzie mój komputer z kartą dźwiękową (może później na CD uzbieram). Żeby nie zaśmiecać moim problemem tematu można napisać do mnie PW.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Krzysztof

@16thFalcon

Niedrogo a dobrze! tylko jedno przychodzi mi do głowy wzmacniacz Rotela który to, zadowoli wszystkie twoje potrzeby ROTEL RA-960BX

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Zapomniałem dodać, że słucham głównie rock/metal, rzadziej muzyka filmowa, jazz i poważna. Podobno RA 971 (oraz MK II) są dobre do tych gatunków. Ale niestety rzadko do kupienia z tego co obserwuje i nie mało kosztują.

Ale nie posiada wejścia phono!

RA-971MKII

RotelRA-971mkII-003.jpg

7.JPG

RA-960BX

370126-rotel_ra960bx_integrated_amp__high_end_sound_for_cheap.jpg

Rotel_RA-960BX_bk_lh_700x309_pixels.gif

370128-rotel_ra960bx_integrated_amp__high_end_sound_for_cheap.jpg

Polecam jednak RA-960BX

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.