Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Drugie podejście zakończyło się sukcesem :) i mogę zameldować się w klubie Rotela z RA-980BX na pokładzie.

Jedyny minus zakupu to brak zworek w zestawie, przez co najpierw się zdziwiłem po co sprzedający dorzucił do paczki jakiś tandetny przedwód RCA :) a później że nic nie gra :)

Może ktoś podpowiedzić gdzie kupić zworki do podłączenia pre-out i main-in takie jakie powinny być w zestawie?

Czy znacie odtwarzacz Rotel rtv-1093 (dvd, cd itd)? Ciekawi mnie jakim dźwiękiem on gra? Może po prostu firmowym (męczące metaliczne wysokie tony - jak dla mnie oczywiście)?

Chyba Rotel RDV-1093?

Od kiedy to Rotel kojarzony jest z firmowym męczącym metalicznym dźwiękiem?

będzie tak jak lubisz, strzeże radzę

No kurna, chyba nigdy się nie przyzwyczaję ...... :-)

Koledzy Rotelowcy jak jest różnica , nie patrząc na moc , tylko na zalety odsłuchowe między Rotelem RA-01 , a RA-980 ?

Podłącz w trybie mostka dwie RB-06 z RC-06, a nie będziesz w stanie odróżnić już od siebie owego kultowego RA-980BX :-)

Ot, zbliżona moc zrobi cuda.

Ten sprzęt nie zagra w żadnej ostrej muzyce typu Trash Death Speed Hardcore, a nawet black Metal. Nawet zespół Rainbow nie jest wstanie zagościć na tym wzmaku. I żadne kolumny ani kable Tobie nie pomogą. Odpuść sobie kolego, piszę jako były użytkownik tego analityczno-eksperymentalnego wynalazku:) Ani RA-12 ani RA-11 nie nadają się do takiej muzyki. Jeśli masz niewielkie pomieszczenie i nie jesteś zbytnio osłuchany w rotelach sugeruję Nad 326 BEE w połączeniu z Paradigm Mini Monitor V.7(nie mylić z Atom) Jeśli większy metraż to stanowczo Nad 356 BEE. Nad w tej muzyce bije tego Rotka na łeb na szyję. Ra-11 zalicza nokaut w pierwszej rundzie. Nad do metalu dobrze brzmi z Paradigme.

Na RA-11 możesz sobie posłuchać muzyki fortepianowej.

A na jakich kolumnach doszedłeś do takich wniosków? Widze, że obecnie jesteś w fazie poszukiwań, więc do końca nie znasz możliwości tej marki. W przypadku Rotela zauważam dziwną prawidłowość. Istnieje grupa ludzi, którzy nie wyobrażają sobie rocka bez tej marki, inni natomiast piszą, że do wszystkiego ale nie szybkiego grania.

I coś w tym jest, gdy nagrania są źle zrealizowane, źle nagrana płyta, zła kopia, Rotel zajedzie swoją analitycznością i surowością - wydrze z nagrania to co najlepsze, masakrując nas wyostrzonym dźwiękiem i przesadną neutralnością. Dla audiofila będzie to może i idealne, dla melomana będzie porażką. Z kolei gdy zaczniemy słuchać tej samej muzyki na innym wzmacniaczu, choćby NAD czy Denonie, po pewnym czasie zaczniemy .......tęsknić za tym Rotelem. Bo zniknie ta szybkość, moc i neutralność, zacznie nas denerwować to co miało cieszyć. Podbite skraje pasma, nienachalna średnica, podbity bas, zbyt dokładne wysokie tony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No kurna, chyba nigdy się nie przyzwyczaję ...... :-)

Strzeże, to te kolumienik potrafią się wtopić w prawie każdy klimat muzyczny ;) !!!polecam!!! sprawdziłem na dobrych zestawach ROTELA i nie tylko ;)

Pozdrawiam

Tomasz

I coś w tym jest, gdy nagrania są źle zrealizowane, źle nagrana płyta, zła kopia, Rotel zajedzie swoją analitycznością i surowością - wydrze z nagrania to co najlepsze, masakrując nas wyostrzonym dźwiękiem i przesadną neutralnością. Dla audiofila będzie to może i idealne, dla melomana będzie porażką. Z kolei gdy zaczniemy słuchać tej samej muzyki na innym wzmacniaczu, choćby NAD czy Denonie, po pewnym czasie zaczniemy .......tęsknić za tym Rotelem. Bo zniknie ta szybkość, moc i neutralność, zacznie nas denerwować to co miało cieszyć. Podbite skraje pasma, nienachalna średnica, podbity bas, zbyt dokładne wysokie tony.

Nie wyobrażam sobie abym miał RA-12 zamienić na coś z innej stajni,heh teraz jak grają Dynki z nim to prawdziwe miodzio,słucham ostrzejszej muzy jak i akustycznej,folk i ambient i sprawuje się dobrze

Łokmen Saba

Zgodzisz sie jednak, że słuchanie przez słuchawki - jak dobre by nie były - to zupełnie coś innego niż dzwięk wypełniający pokój i dający odczucie rzeczywistego z nim obcowania. Temu nie można zaprzeczyć. I szczerze przyznam, że jeśli mam wybór: słuchać przez słuchawki lub nie słuchac w ogóle, to wybieram tę drugą opcję. I wcale nie z powodu "niskiej" klasy słuchawek.

Witam, proszę o pomoc posiadam taki sprzęt Rotel jak poniżej:

Rotel rcd-971 rc-971 rb-971, po podpięciu słuchawek na raz dźwięk jest słyszalny w słuchawkach i w kolumnach, jak można ten problem rozwiązać???

Czy na Rotelu RA-971 mk 2 da się słuchać muzyki ze słuchawek, ale tak, by jednocześnie nie grały kolumny ? Wzmak ten ma tylko przycisk "Remote speakers", ale nic on w tej kwestii nie zmienia.

Witam, mam taki sam problem z rc-971 po podpięciu słuchawek, słychać również dźwięk z kolumn, poniżej specyfikacja mojego zestawu:

rcd-971 + rb-971 + rc-971 + Beyerdynamic DT880

proszę o pomoc

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A na jakich kolumnach doszedłeś do takich wniosków? Widze, że obecnie jesteś w fazie poszukiwań, więc do końca nie znasz możliwości tej marki. W przypadku Rotela zauważam dziwną prawidłowość. Istnieje grupa ludzi, którzy nie wyobrażają sobie rocka bez tej marki, inni natomiast piszą, że do wszystkiego ale nie szybkiego grania.

sittek z tego co wiem posiadasz RA-12. Bo mi głównie chodziło o te modele 11 i 12. Puść sobie Kata albo Metallic'e, a potem podłącz sobie np. Pioneer'a lub Nada a zobaczysz różnicę. Na pewno nie słuchasz takiej muzy, więc może tej różnicy nie usłyszysz. Codziło mi tylko o te dwa modele, że do metalu bez korekty po prostu się nie nadają. A w trakcie poszukiwań kolumn jestem przy 980-stce. Stare serie Rotelka znam i wiem, że grają metal super. Ale na pewno nie te dwa wynalazki. Każdy ma swój gust i swoje upodobania, mi po prostu te Rotki nie podchodzą. Zresztą nie tylko mi. Koledzy, którzy przychodzili do mnie posłuchać kiwali głowami i mówili nie. To nie to. Ja wyraziłem tylko swoją opinię i wrażenia odsłuchowe RA-11. I nadal uważam i będę uważać, że metal nie jest dla nich.

Ale jak widzę, niektórzy są zadowoleni z tych wzmaków np. kolega bolth. Jeśli mu się podoba to super!!! Gratulacje. Ja nie mogłem pogodzić tej muzyki z tym Rotelem.

A jeśli właśnie chodzi o wysokie tony, to 980 ma ich stanowczo za dużo. Ja potrzebuję kolumn z BR z przodu i dlatego mam taki problem. Ale być może skończy się ten problem, kiedy 980-tka trafi na listę ogłoszeń sprzedaży.

I jeszcze jedno. Wiem, że Ra 11 dynamiki i szybkości nie brakuje, ale cóż mi po tym, skoro na ostrej muzie grają dla mnie bez ducha. Nad i Pionieer to tylko przykłady nie mają takiej dynamiki i szybkości, ale na nich metal niestety w porównaniu do RA 11 brzmi lepiej.

Ale jak widzę, niektórzy są zadowoleni z tych wzmaków np. kolega bolth. Jeśli mu się podoba to super!!! Gratulacje. Ja nie mogłem pogodzić tej muzyki z tym Rotelem.

Miałem przez moment pm6005 i kef iq70 pewnie dla Ciebie wypadłby lepiej ten zestaw w ciężkiej muzie,w sumie jak tak sobie przypominam,to ostrzej pokazywał realizację płyt ale było za sucho jak dla mnie.

Zaś przy obecnym zestawie dźwięki są dociążone,aż wbijają się w podłogę :) Dynki to naprawdę niezłe kolumny,mozna by pisac i pisać o zaletach jak i wadach mojej konfiguracji ale mi to pasuje.

Kiedyś od 1993r słuchałem metalu na Eltra ATS 361 do 2004r kiedy to opuściłem rodzinne gniazdo.Teraz to wszystko inne gra lepiej heh,ale taka kolej rzeczy.

Nigdy nie szukałem kolumn czy wzmaka pod konkretny rodzaj muzyki,gdyż horyzonty mam szersze niż w latach 90 gdzie wszystko co inne od metalu/rocka to nazywaliśmy żartobliwie Disco :)

W grę wchodził kandy k2 ale sprzedawca odradził,tłumaczył że zły stosunek cena/jakość a mi zależałoteż na wejściach cyfrowych do VU+solo2

pozdrawiam maniaków Roteli

Łokmen Saba

Rotel rcd-971 rc-971 rb-971, po podpięciu słuchawek na raz dźwięk jest słyszalny w słuchawkach i w kolumnach, jak można ten problem rozwiązać???

A nie ma opcji wyłączenia zestawu A/B? W ra 12 trzeba głośniki ręcznie wyłączyć pokrętłem.

Wyłączyć końcówkę mocy?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dynki to naprawdę niezłe kolumny,mozna by pisac i pisać o zaletach jak i wadach mojej konfiguracji ale mi to pasuje.

Nie kwestionuję tego absolutnie, aczkolwiek z tych co mi polecano 52se i contour 1.3se po prostu nie do dostania na obecną chwilę. Nie mam możliwości ich odsłuchu. Ot cały mój problem.

no 52se ponoć zacne "kolumienki" jak kupowałem swoje to myśałem że koleś zapomniał dopisać se do 72,heh

ale i tak dobrze że dostałem Dynki z drugiej ręki w UK bo ciężko o nie na tutejszym rynku,albo za daleko trzeba jechać.

po 72se jechałem 120mil w jedną stronę i opłaciło się,cały dzień prawie w dupie ale jaka radość po podłączeniu :)

kiedyś tam może wymienie na nowszy model ale to się zobaczy co przyniesie przyszłość,teraz jakieś źródło w kolejce do kupienia się ustawiło

pozdro

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

Koledzy, nie ma to jak grające stare klamoty ;)

Pewnie nie w tym klubie powinienem się pochwalić Sonką TC-K333ESL , ale ten klub akurat lubię;)

Zafundowałem sobie takie cuś;)

Pozdrawiam

Tomasz

no 52se ponoć zacne "kolumienki" jak kupowałem swoje to myśałem że koleś zapomniał dopisać se do 72,heh

ale i tak dobrze że dostałem Dynki z drugiej ręki w UK bo ciężko o nie na tutejszym rynku,albo za daleko trzeba jechać.

po 72se jechałem 120mil w jedną stronę i opłaciło się,cały dzień prawie w dupie ale jaka radość po podłączeniu :)

kiedyś tam może wymienie na nowszy model ale to się zobaczy co przyniesie przyszłość,teraz jakieś źródło w kolejce do kupienia się ustawiło

pozdro

Jeśli mogę coś doradzić. Spróbuj podłączyć do tych dynek np krella kav 500 i wtedy posłuchać.

krella kav 500 i wtedy posłuchać

Czemu go polecasz, do dynek, słuchałeś tego zestawu?

Ja posiadam Krella Kav 500 2 channel, dupy nie urywa;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Szanowni Użytkownicy Roteli.

Czy możecie polecić mi zintegrowany wzmacniacz serii 8xx lub 9xx który będzie miał jak najlepszej jakości wejście gramofonowe. Wzmacniacz ma grać z bezpośrednio podłączonym gramofonem Rotel RP 1000 (wersja DD) Paczki Paradigm Monitor 3.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Szanowni Użytkownicy Roteli.

Czy możecie polecić mi zintegrowany wzmacniacz serii 8xx lub 9xx który będzie miał jak najlepszej jakości wejście gramofonowe. Wzmacniacz ma grać z bezpośrednio podłączonym gramofonem Rotel RP 1000 (wersja DD) Paczki Paradigm Monitor 3.

Podobno Rotel nie gra dobrze z Paradigm

Podobno Rotel nie gra dobrze z Paradigm

e

Dzięki za zainteresowanie. Wiem o tej zależności z Paradigmami. Zależy mi rekomendacji wzmaka Rotela z dobrym preampem/wejściem gramofonowym.

W integrach Rotela, hmm raczej ciężko będzie, w miarę dobre preampy gramofonowe są w wysokich modelach przedwzmacniaczy Rotela

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

W integrach Rotela, hmm raczej ciężko będzie, w miarę dobre preampy gramofonowe są w wysokich modelach przedwzmacniaczy Rotela

To prawda, ale zawsze można dokupić przedwzmacniacz gramofonowy: http://allegro.pl/pro-ject-phono-box-mm-nowy-model-dealer-audiopunkt-i5135911173.html

To urządzenie jest bardzo dobre. Sprawdzone ma to mój brat i jest OK.

Można oczywiście dorwać z drugiej ręki taniej. To raczej się nie psuje.

Użytkownik tomaszE dnia 02.03.2015 - 07:58 napisał

To prawda, ale zawsze można dokupić przedwzmacniacz gramofonowy: http://allegro.pl/pro-ject-phono-box-mm-nowy-model-dealer-audiopunkt-i5135911173.html

Można oczywiście dorwać z drugiej ręki taniej. To raczej się nie psuje.

Moim zdaniem ten Pro-Ject gra tak samo jak Vivanco które jest trzy razy tańsze.

Czy Waszym zdaniem KAŻDY przedwzmacniacz phono montowany w integrach Rotela będzie gorszy od tego Pro-Ject'a ?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Moim zdaniem ten Pro-Ject gra tak samo jak Vivanco które jest trzy razy tańsze.

Czy Waszym zdaniem KAŻDY przedwzmacniacz phono montowany w integrach Rotela będzie gorszy od tego Pro-Ject'a ?

Sprawdzałem z bratem i po zastosowaniu tego przedwzmacniacza w Rotelu RA-971 była wyraźna różnica, szczególnie w głośności i czystym przekazie. Ale dla Ciebie nie powinien być to problem prawda? Kupisz Rotela podłączysz gramofon i zobaczysz jak gra. A jeśli będziesz miał wątpliwości co do dźwięku możesz zawsze dokupić sobie ten tańszy Vivanco jeśli sądzisz, że gra tak samo. Przez 80 zł nie zubożejesz.

Nie słuchałem tego PRO-JECT PHONO BOX MM, ale po budowie dupy nie urywa ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie na próżno ta austriacka marka należy do największych producentów gramofonów analogowych na świecie.

Nie słuchałem tego PRO-JECT PHONO BOX MM, ale po budowie dupy nie urywa ;)

Za te pieniądze na pewno dupy nie urywa. Audiofilowi będzie zawsze czegoś brakować.

Nie na próżno ta austriacka marka należy do największych producentów gramofonów analogowych na świecie.

I dlatego żąda sobie tyle kasy za przysłowiowe NIC! ? ;-)

Wiedzą jak kręcić kaskę ;)

Za te pieniądze na pewno dupy nie urywa. Audiofilowi będzie zawsze czegoś brakować.

Nie zrozumiałeś mnie, ale...,niech będzie ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A swoją drogą kupując Rotela dajmy na to za 1000 zł jaki ma sens wydawanie na przedwzmacniacz 800 czy 1000 zł ? Ten vivanco na pewno nie jest lepszy od pro-ject. Zawsze można jeszcze kupić cambridge audio, który jest bardzo chwalony wśród grona winylowców : http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-cambridge-audio-651p-i5128598753.html

Nie będę się sprzeczał, słuchałem to wiem, gra czysto i na poziomie ten Pro-Ject.

Zrobi kolega jak chce, ja nie jestem specem od vinyli.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.