Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nic bardziej mylnego, właśnie jest zupełnie odwrotnie, te smukłe właśnie przechodzą do lamusa

Wystawa zeszloroczna Audio Show bardzo dobrze to pokazała, praw fizyki nieda się oszukać z małego

głośnika nie usłyszymy dobrego basu :)

Osobiście juz wyleczylem się z wąskich i smukłych kolumn

Pozdrawiam

Tomasz

racja-praw fizyki nie da sie oszukać- ale ilu jest ludzi ,którzy tak zrobią...- pewno większość i tak wybierze smukłe kolumny gdyż raz - nie mają za dużych mieszkań, dwa kierować sie będą tym co jest sprzedawane w mediamarktach itp.

ja kupując swoje starałem sie zmieśćić głośnik 22cm w jak najwęższej obudowie - gdyż 22cm to takie wg mnie i nie tylko -minimum dla głośnika basowego- a i pomieszczenia też sporego nie mam -3,4x5m to nie jest jakoś super dużo....

:)- teraz telefony są szerokie, długie i bardzo cieńkie, a kiedyś.... były węższe krótsze i sporo grubsze (choć mój dotykowiec i tak w najgrubszym miejscu ma 17,9mm grubośći a w najcieńszym -13,5mm :) przy szerokośći 60mm to idealne proporcje dla mnie :)

Ciekawe czy ktoś zaprojektował kolumny sugerujac sie "złotą proporcją"?

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Napisz krótki opis i porównanie RB-1080 & TA-F707ES ?

Na razie nie mam kiedy nacieszyć się RB-1080...

Problemów z basem w modelu TL260 nie dopatrywałbym się akurat w samych kolumnach, czy to w pomiarach czy w ich wadze, a raczej w sygnale i elektronice. W tej klasie, to jedne z nielicznych kolumn które prezentują bas tak wyjątkowo śmiało, potężnie i zamaszyście, wręcz monstrualnie w kategoriach audiofilskich. Bo mają bas jak dzwon, odczuwalny fizycznie

To fakt. Według danych producenta przenoszą od 32 Hz. Czy tak jest rzeczywiście nie jestem w stanie zweryfikować ale są w stanie wprowadzić w drżenie stalowe drzwi wejściowe. :)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Witam.Nabyłem zestaw R02.Jakie kolumienki polecacie?Na pewno monitory.Pokój 20 m.Kolega poleca Dynaudio.Co Wy na to?Słucham rocka progresywnego i popu.

Edytowane przez dłudi

Excite X16, sprawdzone do rocka wszelkiej maści. Tylko ta akustyka....

Przesłuchać u siebie koniecznie.

Pzdr

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Witam.Nabyłem zestaw R02.Jakie kolumienki polecacie?Na pewno monitory.Pokój 20 m.Kolega poleca Dynaudio.Co Wy na to?Słucham rocka progresywnego i popu.

Co to jest zestaw R02 ? Mniemam, iż chodzi o RA-02. Dlaczego nie podłogowe kolumny przy 20M2 ? Excite? Niska efektywność 85db przy cichych odsłuchach będzie rozczarowanie. Wzmak pod pachę i do salonu. Jeśli chodzi o Rotele i kolumny nie słuchać nikogo tylko zdać się na własny słuch. Wiem coś o tym.

Co to jest zestaw R02 ? Mniemam, iż chodzi o RA-02. Dlaczego nie podłogowe kolumny przy 20M2 ? Excite? Niska efektywność 85db przy cichych odsłuchach będzie rozczarowanie. Wzmak pod pachę i do salonu. Jeśli chodzi o Rotele i kolumny nie słuchać nikogo tylko zdać się na własny słuch. Wiem coś o tym.

Będąc w salonie w Toruniu sprzedawca polecał mi kolumny Diamont Monitor.

Będąc w salonie w Toruniu sprzedawca polecał mi kolumny Diamont Monitor.

Chodzi o Wharfedale? Jestem ciekawy czy ten sprzedawca słuchał kiedyś Roteli z serii 0 lub jakichkolwiek w ogóle starszych modeli serii Rotela, a podejrzewam, że nie bo połączenie wafli z Rotelem niestety ze sobą nie współgra i gada głupoty. Sam musisz posłuchać i wtedy samemu to ocenić. Rób jak powiedziałem i nie kupuj kolumn do tej marki w ciemno.

Chodzi o Wharfedale? Jestem ciekawy czy ten sprzedawca słuchał kiedyś Roteli z serii 0 lub jakichkolwiek w ogóle starszych modeli serii Rotela, a podejrzewam, że nie bo połączenie wafli z Rotelem niestety ze sobą nie współgra i gada głupoty. Sam musisz posłuchać i wtedy samemu to ocenić. Rób jak powiedziałem i nie kupuj kolumn do tej marki w ciemno.

Chodzi o Pylon Audio Diamond.

Oczywiście są tacy starzy już wyjadacze, którzy słyszeli wiele modeli i wiedzą mniej więcej jakie kolumny mogły by podejść i kupują w ciemną ponieważ wiedzą, że np. Rotel na metalowych tweeterach się nie sprawdza chyba, że dla skrajnych przypadków :) Jedyny model dla metalowych tweeterów to seria 12. Lub połączenie ostro grającego Rotela z metalową kopułką ale dla kolumn np. B&W ale to na prawdę z górnej już póły.

Chodzi o Pylon Audio Diamond.

A masz jakiś problem z odsłuchem? Umów się niech Ci podłączą i sprawdzisz. Jedwabna kopułka w Pylonach będzie ok. Ja słuchałem Pylon Audio Topaz 20 z jakimś Rotelem i powiem, że to całkiem ciekawe kolumny ale nie do łomotu. Grały przyzwoicie.

Pylon Audio Diamond

Zapodaj link do tych kolumn, jeszcze pamiętam brzmienie serii 0.

Jeśli to te monitory to może być w dechę. Odsłuchaj.

http://allegro.pl/pylon-audio-diamond-monitor-kredyt-20x0-odsluch-i6650216145.html

Edytowane przez Satori

Oczywiście są tacy starzy już wyjadacze, którzy słyszeli wiele modeli i wiedzą mniej więcej jakie kolumny mogły by podejść i kupują w ciemną ponieważ wiedzą, że np. Rotel na metalowych tweeterach się nie sprawdza chyba, że dla skrajnych przypadków :) Jedyny model dla metalowych tweeterów to seria 12. Lub połączenie ostro grającego Rotela z metalową kopułką ale dla kolumn np. B&W ale to na prawdę z górnej już póły.

A masz jakiś problem z odsłuchem? Umów się niech Ci podłączą i sprawdzisz. Jedwabna kopułka w Pylonach będzie ok. Ja słuchałem Pylon Audio Topaz 20 z jakimś Rotelem i powiem, że to całkiem ciekawe kolumny ale nie do łomotu. Grały przyzwoicie.

Zapodaj link do tych kolumn, jeszcze pamiętam brzmienie serii 0.

Jeśli to te monitory to może być w dechę. Odsłuchaj.

http://allegro.pl/pylon-audio-diamond-monitor-kredyt-20x0-odsluch-i6650216145.html

Dokładnie o te monitory chodzi.

Dokładnie o te monitory chodzi.

Tylko pamiętaj wszystkie Rotelki takie 40 watowe nigdy potężnym basem nie porażały. Przykładowo Marantz PM 6004 45w mimo iż daleko mu konstrukcją jak i stereofonią do Rotela to bez funkcji loudness (bez podbicia) basowo kładzie na dechy wszystkie te mniejsze Rotele. Więc jeśli posłuchasz w salonie i spodoba Ci się, koniecznie wypożycz je za kaucją i odsłuchaj u siebie w pokoju. Bo metraż 20M2 to wcale nie jest tak mało do tego RA-02, a wręcz spora powierzchnia. Weź je na spokojnie na 2 dni i przetestuj. Zobaczysz czy woofer 18cm będzie Ci odpowiadał. Jeśli nie to nie baw się w żadne suby bo one tylko psują dźwięk. Wtedy będziesz musiał rozejrzeć się za podłogówkami.

Pzdr.

Edytowane przez Satori

Tylko pamiętaj wszystkie Rotelki takie 40 watowe nigdy potężnym basem nie porażały. Przykładowo Marantz PM 6004 45w mimo iż daleko mu konstrukcją jak i stereofonią do Rotela to bez funkcji loudness (bez podbicia) basowo kładzie na dechy wszystkie te mniejsze Rotele. Więc jeśli posłuchasz w salonie i spodoba Ci się, koniecznie wypożycz je za kaucją i odsłuchaj u siebie w pokoju. Bo metraż 20M2 to wcale nie jest tak mało do tego RA-02. Weź je na spokojnie na 2 dni i przetestuj. Zobaczysz czy woofer 18cm będzie Ci odpowiadał.

Pzdr.

Dzięki.Pozdrawiam.

Kupię samą obudowę lub nawet front Rotel RB serii 9xx.

Serio

Jak wykombinuję to się pochwalę ;-)

Na razie etap poszukiwań i testów...

Panowie jako , że dzisiaj mamy święto "TRZECH KRÓLI " to proponuje przedstawić swoich trzech best of the best oczywiście ROTELI :) tych których mamy mieliśmy i uważamy ich za naj naj :)

Moi kólowie

RB-1090

RB-1080

RC-1082

Pozdrawiam

Tomasz

RA-985BX jak dobrze sobie przypominam nie ma wejścia PHONO :(

musisz sobie zafundować zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy

Pozdrawiam

Tomasz

Wszystko zależy od tego jaka reszta i jakiego efektu brzmieniowego oczekujesz , vivanco nie znam , proponuje zaczerpnąć informacji w gronie analog

http://www.audiostereo.pl/analog_k6.html

Pozdrawiam

Tomasz

Jak Rotel, to RQ-970. Pzdr

Tak właśnie nie ma tego wejścia,może być jakiś tani vivanco za stówe czy szukać czegoś lepszego?

Ra-985 nie ma wejścia pod gramofon. Nie kupuj vivanco ani Pro-ject. Skupiłbym się bardziej na przedwzmacniaczach cambridge audio. Ten Rotel zasługuje na to.

Edytowane przez Satori
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.