Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Metallica Death magnetic jest przegłośniona, cały ten Loudness war co skutkowało utratą dynamiki, a szkoda bo album bardzo dobry. Ja mam dyskografię Metallici na płytach cd i czarnych, ale mam też ripy płyt Japan SHM-CD gdzie od kill em all do black album jest wyrażna różnica między japońcami, a zwykłymi płytami, fajny mastering dynamiczny. A od Load i dalej to różnicy raczej brak.

Fatalnym DR "odznaczają" się produkty RHChP. Za dużo zioła i głośnych koncertów.

A tak na poważnie. Do "Metalu" wystarczy sprzęt budżetowy. Jak każdy wie (mam nadzieję) najtrudniej jest nagrać fortepian, i nie przypadkiem instrumenty perkusyjne i kontrabasy stoją na tyłach orkiestry. A najgłośniej brzmią cymbały.

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Zombywoof napisał:

A tak na poważnie. Do "Metalu" wystarczy sprzęt budżetowy. Jak każdy wie (mam nadzieję) najtrudniej jest nagrać fortepian, i nie przypadkiem instrumenty perkusyjne i kontrabasy stoją na tyłach orkiestry. A najgłośniej brzmią cymbały.

Budżetowy to znaczy jaki? Bo każdy ma inne pojęcie budżetowego, mi metal zaczął grać dopiero z RB1582mk2 i RC1590 i dla niektórych to jest budżetowy sprzęt, dla mnie już prawie szczyt.

A i tak na końcu liczy się to jak ktoś zmiksuje nagranie.

6 godzin temu, Satori napisał:

Metallica Death magnetic 

Poszukaj wersji z gry guitar hero, tam jest super dynamika i nie ma sztucznego podciągania głośności.

Edytowane przez MarcinStereo
47 minut temu, MarcinStereo napisał:

Budżetowy to znaczy jaki? Bo każdy ma inne pojęcie budżetowego,

To proste. Budżetowy to taki, który jest tańszy od samochodu.

Rotel się w tym mieści.

main_chart.jpg

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Satori napisał:

Miałem też kicha nie zadawala mnie.

Może miałeś jakąś przerabianą, moją sprawdzałem w cool edit i nie ma śladów loudness wars. Z porównaniem do winyla to totalna przepaść na korzyść guitar hero.

13 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Może miałeś jakąś przerabianą, moją sprawdzałem w cool edit i nie ma śladów loudness wars

Ściągnąłem 3 pliki z różnych źródeł wszystkie brzmią tak samo, ja jakiejś super dynamiki nie widzę jak to ująłeś. Tyle, że jest ciszej nagrane. Różnica może jest,ale nie taka jak ja bym sobie życzył.

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

W mojej wersji nie ma pierdzenia perkusji i bez problemu słyszy się ciche i głośne dźwięki, udostępniłbym ją ale to już jest przestępstwo 🙂 

Powiem tak między winylem i płytą cd a guitar hero jest różnica faktycznie. Między japońcem SHM-CD a Guiter Hero niewielka. Teraz sprawdzam. Japoniec przez dac lampowy brzmi nieźle.

Nagram japońca na płykę zobaczymy przez CD player.

Edytowane przez Satori
21 godzin temu, Zombywoof napisał:

Budżetowy to taki, który jest tańszy od samochodu.

A jak ktoś ma auto warte 7kzł to też się liczy? Bo jak tak, to ja już mam już high-end pełną gębą 😂

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Moja mała bestyjka odkurzona 😄 https://drive.google.com/file/d/1emyMX7E70sMmqDp1Wec4vs68M70AnoJN/view?usp=sharing

Myślałem że kondensatory te duże w zasilaczu są na 63v ale są na 80, najdziwniejsze jest to że widziałem wersję końcówki gdzie zamiast nichicon 1000uF 100v są Panasonic FC. 

Edytowane przez MarcinStereo
4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

najdziwniejsze jest to że widziałem wersję końcówki gdzie zamiast nichicon 1000uF 100v są Panasonic FC.

Fabryczną wersję, czy ktoś sobie takie wstawił? Ostatnio coraz więcej Panasoniców jest w Rotelu i uważam, że to dobrze, bo są lepsze od podstawowych serii Nichicona, choć i tak nie mają podjazdu do niegdyś stosowanych przez Rotela Rubyców Black Gate. Szkoda, że Rubycon obecnie poza paroma wyjątkami robi szajs.

Edytowane przez mol01
4 godziny temu, mol01 napisał:

A jak ktoś ma auto warte 7kzł to też się liczy? Bo jak tak, to ja już mam już high-end pełną gębą 😂

7 kzł - tzn 7000 PLN, chyba się pomyliłeś. To taniej niż zestaw Rotela.

Jeżeli za cenę auta możesz kupić mieszkanie, np. Porsche - to to jest ekskluzyw.

4 godziny temu, Satori napisał:

Metallica musi się nauczyć nagrywać płyty i tyle.

Słusznie, ale dla nich już za późno. Są głuchymi zgredami robiącymi zakupy w drogich butikach.

Edytowane przez Zombywoof
35 minut temu, Zombywoof napisał:

7 kzł - tzn 7000 PLN, chyba się pomyliłeś. To taniej niż zestaw Rotela.

Tym stwierdzeniem zburzyłeś mój cały świat i dziecięce marzenia. 🤣

42 minuty temu, mol01 napisał:

Tym stwierdzeniem zburzyłeś mój cały świat i dziecięce marzenia. 🤣

To może być motywujące.

rot-rc1572-rb1552.png

Wracając do tematu, czyli Rotela. Na większości zdjęć publikacyjnych przedwzmacniacz jest na górze. Przecież to wzmacniacz się grzeje.

Nóżki są tej samej wysokości.

Gość

(Konto usunięte)

Bo ładnie wygląda taka prezentacja,  moja RB jest odseparowana od reszty bo się grzeje nawet bez sygnału, to samo RC1590 Jak leżało na nim opakowanie z winyla to front był strasznie nagrzany.

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

samo RC1590

Czy rc 1590 ma regulacje barwy? Sopran/bas?

23 minuty temu, Zombywoof napisał:

Wracając do tematu, czyli Rotela. Na większości zdjęć publikacyjnych przedwzmacniacz jest na górze. Przecież to wzmacniacz się grzeje.

Nóżki są tej samej wysokości.

Ja dokupiłem nóżki do rc i mam wyżej. U mnie temp. z reguły koło 50s C

Edytowane przez Satori
21 minut temu, MarcinStereo napisał:

Bo ładnie wygląda taka prezentacja,  moja RB jest odseparowana od reszty bo się grzeje nawet bez sygnału, to samo RC1590 Jak leżało na nim opakowanie z winyla to front był strasznie nagrzany.

Ustawiłem odwrotnie niż na zdjęciu i też jest ładnie (BR jest cięższy i właściwe powinien być na dole).
Moje BR tylko trochę się grzeje - zdecydowanie mniej niż A14.

Jak z działaniem diody przy włączaniu?

17 godzin temu, Zombywoof napisał:

To może być motywujące.

Motywujące do czego? Bo do polepszania mojego zestawu motywują mnie okazje na sprzęt z drugiej ręki. Nowego bym nie kupił nawet gdybym miał miliony. Nie sztuką jest iść do salonu, kupić funkiel nówkę i stracić 50% po wyjściu za drzwi, a kupić coś, poużywać i sprzedać za 200% uzyskując tym samym fundusze na "kolejną inwestycję" 😉

Edytowane przez mol01

Poza tym, dla mnie nie liczy się, ile coś kosztuje, tylko jak gra. Ja nie mam parcia na posiadanie sprzętu o wartości nowego Maybacha z salonu (czy samego Maybacha Exelero) - wystarczy mi, że gra na poziomie takowego, a warty może być tyle co maluch. Moja rodzina i znajomi i tak uważają, że mam hopla na punkcie audio i mam sprzęt stanowczo za drogi. Moim zdaniem, audiofile już dawno zapędzeni zostali w kozi róg przez marketingowców, że klasę sprzętu wyznacza jego cena, a to kompletna bujda na resorach.

12 godzin temu, mol01 napisał:

Motywujące do czego? Bo do polepszania mojego zestawu motywują mnie okazje na sprzęt z drugiej ręki. Nowego bym nie kupił nawet gdybym miał miliony. Nie sztuką jest iść do salonu, kupić funkiel nówkę i stracić 50% po wyjściu za drzwi, a kupić coś, poużywać i sprzedać za 200% uzyskując tym samym fundusze na "kolejną inwestycję" 😉

Żeby więcej zarabiać. Zmienić pracę na przykład. Nie "inwestować" w sprzęt z 2. - n. ręki, który po upływie kolejnych lat będzie o wartości złomu, lecz w siebie. Podnieść kompetencje, wiedzę, itd....

Przegięcie. Ja sprzętu grającego nie fetyszyzuję. To tylko meble - takie jak np. lodówka.

11 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Możesz doprecyzować?

Obserwuję działanie czerwonej diody w RB podczas włączania i wyłączania. Poprzez przycisk lub z pilota.
Wydaje się, że przy włączaniu z przycisku kolejność ma znaczenie, tzn. najpierw RC - a potem RB. Gdy odwrotnie to czujnik napięcia działa ułamki sekundy dłużej. Instrukcja nic nie mówi na ten temat.

12 godzin temu, mol01 napisał:

nowego Maybacha z salonu

To nie produkt "salonowy", tylko za zamówienie, a i tak czeka się w kolejce. Używanego też z ogłoszenia na OLX nie kupisz. Sorry, produkt premium.

Hobby, to taki łagodny bzik, za co nie wsadzają do pokoju bez klamek. Oczywiście bywają przypadki skrajne.
Patrząc na to z innej perspektywy - kreacja potrzeb, żeby biznes się kręcił. Towary modne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.