Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, Knaplukasz napisał:

😱😱😱😱😱

Ceny poszły w górę - w zeszłym roku na święta kosztował 23 000 zł

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Jak te klipshe grają z rotelem? Chodzi mi o całokształt barwy czy ocieplona, neutralna czy może dużo wysokich?

Nie słuchałem ich jeszcze ale z rozmowy ze sprzedawcą, z którym mam umówić się na odsłuch wynikało że są to kolumny grające bardzo dynamicznie i neutralnie, z mocnym basem. Zastanawiam się tylko czy z rotelem nie będzie faktycznie za ostro.

Jak powiedziałem mu że gram teraz na Dali to stwierdził że Dali są raczej cieplejsze i z Rotelem faktycznie mogą grać lepiej niż Klipsche ale i tak chcę ich posłuchać żeby mieć swoje zdanie. Co do tego ciepła Dali to może faktycznie inne modele tak ale E870 są wg mnie bardziej w stronę neutralności właśnie.

Ja aktualnie mam ból głowy czy zmieniać kolumny czy zostawić. Musiałbym trafić coś naprawdę fajnego i dużo lepszego od E870 żeby je zmienić. Chodzą mi po głowie Helicony 800 lub Thiel CS 3.7 lub jakieś starsze Infiniti Kappa 9 albo Renaissance 90. - króliczek wyjrzał z norki"

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Czy jest w klubie użytkownik RCD-12 ? Ma dekoder HDCD?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 2.11.2022 o 18:15, Mariusz Marciniak napisał:

Ceny poszły w górę - w zeszłym roku na święta kosztował 23 000 zł

Nie słuchałem ich jeszcze ale z rozmowy ze sprzedawcą, z którym mam umówić się na odsłuch wynikało że są to kolumny grające bardzo dynamicznie i neutralnie, z mocnym basem. Zastanawiam się tylko czy z rotelem nie będzie faktycznie za ostro.

Jak powiedziałem mu że gram teraz na Dali to stwierdził że Dali są raczej cieplejsze i z Rotelem faktycznie mogą grać lepiej niż Klipsche ale i tak chcę ich posłuchać żeby mieć swoje zdanie. Co do tego ciepła Dali to może faktycznie inne modele tak ale E870 są wg mnie bardziej w stronę neutralności właśnie.

Ja aktualnie mam ból głowy czy zmieniać kolumny czy zostawić. Musiałbym trafić coś naprawdę fajnego i dużo lepszego od E870 żeby je zmienić. Chodzą mi po głowie Helicony 800 lub Thiel CS 3.7 lub jakieś starsze Infiniti Kappa 9 albo Renaissance 90. - króliczek wyjrzał z norki"

Klipsch  nie grają ostro z rotelem ..  

A jak się chce mieć lepszy bass  lub mniej  to tylko Cable głośnikowymi ustawisz .. 

kable z żyła bass core  grają idealnie … 

W dniu 31.10.2022 o 22:09, mol01 napisał:

No, ale 2x 9kzł to i tak tylko tysiąc więcej za funkiel nówki niż Twoja oferta 3100£.

No moge oddać za 2500 £ KOMPLET 

jak ktoś Chętny i paragony kupna PDF 

Kurier może przyjechać sprawdzić  odebrać  i wtedy zapłacić za sprzęt 

Sprzęt sprzedany .. pytanie teraz co lepiej ..znowu dzielony Michi S5 i p5 czy już może Michi X5 i będzie wystarczający .. pytanie czy będzie różnica w dźwięku grając na dzielonym Michi s5 i p5 i na  klocku x5 .. jak to wypada .. wiadomo p5 wazy  20 kg  .. są różne opinie ze dzielony gra lepiej albo x5 gra lepiej  ale tez cena s5 i p5  😱  czy jest to warte kupna ..🙈🤷🏻‍♂️

10 minut temu, Rokownik napisał:

Pogubiłem się. Z jakimi kolumnami ma finalnie grać Michi?

Ma grać z moimi Klipsch RF 7 iii .. 

Bo ogólnie ceny poszły do góry teraz kosztują więcej jak za nie dałem 4200 do 6700 £ więc się kompletnie nie opłaca a w tej cenie co kupiłem nie ma nic sensownego więc kolumny zostają.. tylko czy wystarczy Michi x5 czy iść w dzielony s5 i p5 Michi .. ale czy wtedy usłyszę zmianę duża czy tez wogole i zmiana tylko będzie w cenie 🙈🤷🏻‍♂️😱..

To generalnie nowe i drogie klocki, więc pewnie mało jest osób, które słuchały i tego i tego.

Znam z forum tylko jedną osobę, która przesiadła się z Michi X5 na dzielonkę S5 i P5. Przy czym, jak wyczytałem w postach, zmienił również kolumny. Dzielonka gra z wysokim modelem Bowersów z serii 800. I niech Ci to da do myślenia.

Nie strzelaj do wróbla z armaty. Albo inaczej: na tych Klipschach i tak pewnie różnicy nie odczujesz.

I nie zapomnij się podzielić informacją - o ile zdecydujesz się na Michi X5 - za ile udało Ci się go w Lądku kupić.

pzdr

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

8 minut temu, Rokownik napisał:

To generalnie nowe i drogie klocki, więc pewnie mało jest osób, które słuchały i tego i tego.

Znam z forum tylko jedną osobę, która przesiadła się z Michi X5 na dzielonkę S5 i P5. Przy czym, jak wyczytałem w postach, zmienił również kolumny. Dzielonka gra z wysokim modelem Bowersów z serii 800. I niech Ci to da do myślenia.

Nie strzelaj do wróbla z armaty. Albo inaczej: na tych Klipschach i tak pewnie różnicy nie odczujesz.

I nie zapomnij się podzielić informacją - o ile zdecydujesz się na Michi X5 - za ile udało Ci się go w Lądku kupić.

pzdr

A można zapytać dlaczego koleś zmienił z X5 na dzielony ? X5 był mie wystarczający ? 

No jak wiadomo wszystko w jednym wszystko jest mniejsze a osobno 20 22 kg p5 i 60 kg s5  

wiec chyba różnica jest osobo a razem 

a x5 40’kg .. 

Tylko właśnie ja czekam na różne sklepy z odpowiedzią  bo mają open box ostatnio open box S5  był za 3200 za miast  6200 ale koło nosa mi poszedł. Wiec lipa .. Na pewno będę kupował nie Naraz wszystko albo S5  najpierw albo p5 najpierw .. Ale szczerze X 5  albo dziekonka Michi jest tak lepsza od tego co miałem Rc Rb 1590  czy nie zauważę różnicy 🤣🙈🤷🏻‍♂️  

1 minutę temu, Knaplukasz napisał:

A można zapytać dlaczego koleś zmienił z X5 na dzielony ? X5 był mie wystarczający ?

Tego nie wiem. Sam go chciałem zapytać jak mu się zgrywa X5 z Heco La Diva (które kiedyś miał), ale już było po temacie. @TRIkiuba mało się udziela.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

12 minut temu, Rokownik napisał:

Tego nie wiem. Sam go chciałem zapytać jak mu się zgrywa X5 z Heco La Diva (które kiedyś miał), ale już było po temacie. @TRIkiuba mało się udziela.

Bo kurde mam dylemat może jednak X5  bylby dla mnie był wystarczający i tak lepszy od RP 1590 chyba ??

że jak ma być na lata to lepiej zainwestować w dzielony  już sam kurde nie wiem🤷🏻‍♂️🙈😱 a kolumny można za rok to koniec roku zmienić na BW😋🙃

10 godzin temu, Knaplukasz napisał:

Bo kurde mam dylemat może jednak X5  bylby dla mnie był wystarczający i tak lepszy od RP 1590 chyba ??

Zestaw dzielony zdecydowanie. 

Edytowane przez Satori

Przeglądałem forum ale nie znalazłem informacji o rotelu Ra 1570. 

Planuję kupić taki i zmienić nada c368. 

Miałby zagrać póki co pod b&w603s3.

Słuchałem jak gra ra985 i to brzmienie mi się podobało. No ale myślę modelu nowszym z dac.

Co myślicie o takiej zamianie?

38 minut temu, Miniof napisał:

Słuchałem jak gra ra985 i to brzmienie mi się podobało.

Bo RA-985BX to naprawdę udany model, moim zdaniem grający naturalnej od chwalonego RA-1070, który był jego następcą i za razem bezpośrednim protoplastą modelu RA-1570. Mi napewno bardziej odpowiadało brzmienie RA-1070 od kilku modeli NAD-a jakie słyszałem, więc obstawiam, że i RA-1570 powinien zabrzmieć lepiej, choć tego z kolei nie miałem okazji posłuchać. Konstrukcyjnie to dwa odmienne światy: C368 to wznak klasy D zbudowany całkowicie w technice SMD, a RA-1570 to klasyczny wznak w klasie A/B z elementami przewlekanymi wysokiej jakości, co też może przemawiać na jego korzyść.

6 godzin temu, mol01 napisał:

Bo RA-985BX to naprawdę udany model, moim zdaniem grający naturalnej od chwalonego RA-1070, który był jego następcą i za razem bezpośrednim protoplastą modelu RA-1570. Mi napewno bardziej odpowiadało brzmienie RA-1070 od kilku modeli NAD-a jakie słyszałem, więc obstawiam, że i RA-1570 powinien zabrzmieć lepiej, choć tego z kolei nie miałem okazji posłuchać. Konstrukcyjnie to dwa odmienne światy: C368 to wznak klasy D zbudowany całkowicie w technice SMD, a RA-1570 to klasyczny wznak w klasie A/B z elementami przewlekanymi wysokiej jakości, co też może przemawiać na jego korzyść.

@mol01 ma rację, mam u taty ra-1070 i uważam że to świetny wzmacniacz za niewielkie pieniądze. Miałem dwa NADy i obydwa się zepsuły, grały kluchowato, dla mnie wybór jest jasny.

W dniu 6.11.2022 o 20:56, Knaplukasz napisał:

No jak wiadomo wszystko w jednym wszystko jest mniejsze a osobno 20 22 kg p5 i 60 kg s5  

wiec chyba różnica jest osobo a razem 

a x5 40’kg .. 

Tylko właśnie ja czekam na różne sklepy z odpowiedzią  bo mają open box ostatnio open box S5  był za 3200 za miast  6200 ale koło nosa mi poszedł. Wiec lipa .. Na pewno będę kupował nie Naraz wszystko albo S5  najpierw albo p5 najpierw .. Ale szczerze X 5  albo dziekonka Michi jest tak lepsza od tego co miałem Rc Rb 1590  czy nie zauważę różnicy 🤣🙈🤷🏻‍♂️  

Być może masz moje i innych zdanie w poważaniu, ale na tak odpustowych głośnikach różnicy nie usłyszysz, w tej cenie z nowych głośników dostaniesz sam chłam, gdybyś tyle samo funtów przeznaczył na używany, starszy głośnik, to byłbyś w hi-endzie, a tak to jesteś w markecie i miotasz się. Polecam się zatrzymać , przemyśleć, posłuchać, ocenić na czym Ci zależy i zacząć MĄDRZE wydatkować zarobione pieniądze, nie sztuka potraktować temat po łebkach i zadowolić przy okazji chmary sprzedawców i kupców second handów. Podkreślę, że szukasz u producenta budżetowego hifi sprzętu z najwyższej półki, to tak, jak byś u skody chciał zakupić bolid F1, chętnie by ci go sprzedali, ale brak im kompetencji, a z głośnikami plastic-fantastic dopasowujesz do tej skody F1 spojler z gównolitu... jak do Ciebie te proste porównania nie trafią, to obiecuję, już się słowem nie odezwę ws twoich rozważań...

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, baksiu napisał:

Polecam się zatrzymać , przemyśleć, posłuchać, ocenić na czym Ci zależy

Dokładnie, nie sztuka kupić to co jest fajnie wyglądające trzeba jeszcze posłuchać.

Rotel gra inaczej od wszystkiego co do tej pory słyszałem i jest to specyficzne brzmienie, niektórzy twierdzą że do ciężkich brzmień się nie nadaje bo średnica zbyt mało podkreślona i kłuje po uszach na górze, u mnie  wszystko jest super nawet przy głośnym odsłuchu.

Fakt że średnica mogłaby być bardziej zagęszczona ale to można skorygować poprzez DSP albo preamp na lampie z dobrym DAC. Ja planuję lampizacje RC1590 z możliwością wyboru lampa on lampa off.

Mam głośniki grające z niespotykaną szybkością i rozciągnięciem na basie, średnica w nich jest ocieplona i nie wybija się przed szereg, wysokie zaś są gładkie na hybrydzie kopułka/wstęga z możliwością regulacji od -2 do +4dB i nawet przy +4 nie kłuje nic w uszy 🙂

Edytowane przez MarcinStereo
13 godzin temu, baksiu napisał:

@mol01 ma rację, mam u taty ra-1070 i uważam że to świetny wzmacniacz za niewielkie pieniądze. Miałem dwa NADy i obydwa się zepsuły, grały kluchowato, dla mnie wybór jest jasny.

Być może masz moje i innych zdanie w poważaniu, ale na tak odpustowych głośnikach różnicy nie usłyszysz, w tej cenie z nowych głośników dostaniesz sam chłam, gdybyś tyle samo funtów przeznaczył na używany, starszy głośnik, to byłbyś w hi-endzie, a tak to jesteś w markecie i miotasz się. Polecam się zatrzymać , przemyśleć, posłuchać, ocenić na czym Ci zależy i zacząć MĄDRZE wydatkować zarobione pieniądze, nie sztuka potraktować temat po łebkach i zadowolić przy okazji chmary sprzedawców i kupców second handów. Podkreślę, że szukasz u producenta budżetowego hifi sprzętu z najwyższej półki, to tak, jak byś u skody chciał zakupić bolid F1, chętnie by ci go sprzedali, ale brak im kompetencji, a z głośnikami plastic-fantastic dopasowujesz do tej skody F1 spojler z gównolitu... jak do Ciebie te proste porównania nie trafią, to obiecuję, już się słowem nie odezwę ws twoich rozważań...

Nigdy tak nie uważałem .. ze nam

Gdzieś  zdania twe czy innych .. 

ale jak uważasz ze głośniki za 20 tys Klipsch udanej seri RF 7  ze lipa.. to to nie wiem co ile trzeba wydać 50 tys na głośniki ? .. im nic nie  brakuje .. a tylko zapytałem dlaczego ktoś miał Michi x5 i zmienił na dzielony jaki był  powie czy aż tak x5 słaba  ze dzielony którzy i tyle  a uwież mi przerobiłem wiele po kilka tys sprzętów  audio Cd  kabli i głośników .. ale może by trzabyko wydać 7-10 tys funtów na głośniki żeby w końcu trafić na dobry dzwiek 🙃

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Dokładnie, nie sztuka kupić to co jest fajnie wyglądające trzeba jeszcze posłuchać.

Rotel gra inaczej od wszystkiego co do tej pory słyszałem i jest to specyficzne brzmienie, niektórzy twierdzą że do ciężkich brzmień się nie nadaje bo średnica zbyt mało podkreślona i kłuje po uszach na górze, u mnie  wszystko jest super nawet przy głośnym odsłuchu.

Fakt że średnica mogłaby być bardziej zagęszczona ale to można skorygować poprzez DSP albo preamp na lampie z dobrym DAC. Ja planuję lampizacje RC1590 z możliwością wyboru lampa on lampa off.

Mam głośniki grające z niespotykaną szybkością i rozciągnięciem na basie, średnica w nich jest ocieplona i nie wybija się przed szereg, wysokie zaś są gładkie na hybrydzie kopułka/wstęga z możliwością regulacji od -2 do +4dB i nawet przy +4 nie kłuje nic w uszy 🙂

Fakt mam obawę  po sprzedaży Rotel rb rc 1590 co grał mi fajnie .. gdy kupię Michi może być tak ze nie usłyszę różnicy to owszem byłbym zawiedziony ..:( 😞 

45 minut temu, Knaplukasz napisał:

ale jak uważasz ze głośniki za 20 tys Klipsch udanej seri RF 7  ze lipa.. to to nie wiem co ile trzeba wydać 50 tys na głośniki ? .. im nic nie  brakuje ..

Baksiu sugeruje kupno starszych modeli głośników używanych, które grają o klasę wyżej w cenie Twoich nowych.

5 godzin temu, MarcinStereo napisał:

I to jest to, gdzie planujesz oddać Marcin RC do lampizacji? 

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, Satori napisał:

I to jest to, gdzie planujesz oddać Marcin RC do lampizacji? 

Zbieram informacje kto się trudni w takich przeróbkach bo musi być możliwość przełączania w razie awarii sekcji lampowej, do tej pory słabo o wiarygodnych fachowców 😞

Edytowane przez MarcinStereo
7 godzin temu, MarcinStereo napisał:

. Ja planuję lampizacje RC1590 z możliwością wyboru lampa on lampa off.

To mi wygląda bardziej na dołożenie wewnętrznego bufora lampowego niż pełnej lampizacji, która w tym przypadku nie byłaby prosta do wykonania - mało miejsca i dość mocno rozbudowany obwód wzmocnienia. Już chyba łatwiej by było zbudować pre lampowe lub bufor od podstaw jako oddzielne urządzenie.

Godzinę temu, mol01 napisał:

To mi wygląda bardziej na dołożenie wewnętrznego bufora lampowego niż pełnej lampizacji, która w tym przypadku nie byłaby prosta do wykonania - mało miejsca i dość mocno rozbudowany obwód wzmocnienia. Już chyba łatwiej by było zbudować pre lampowe lub bufor od podstaw jako oddzielne urządzenie.

Molu ma rację w RC 1590 nie ma miejsca na pełną lampizację, a budowa nowego toru analogowego nie miała by sensu. Sam bufor lampowy raczej nie sprawi by pre zagrało lampowo. Jestem sceptycznie nastawiony co do buforów lampowych, może da to jakiś efekt podbarwienia, ale daleko temu do charakteru lampowego. Lepiej zastanowić się nad lampowym pre jako drugi przedwzmacniacz.

Kiedy dałem CD do lampizacji to oryginalny stopień analogowy na standardowych opampach został odłączony. zbudowana została na nowo analogówka w całości na lampach i podłączona w miejsce starej opampowej. No i do tego został dodany osobny transformator zasilający.

Edytowane przez Satori
W dniu 7.11.2022 o 16:38, mol01 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Miałem pewne obawy. Ale już jestem właściwie zdecydowany. Może fundusze pozwolą nawet na 1572.

Jak tak patrzę co i za jakie pieniądze się dziś sprzedaje, to jestem w niemałym szoku - jeśli Ci co tam byli potwierdzają, że na tegorocznym Audio Show prezentowały się tylko małe manufaktury, które niski nakład produkcyjny nadrabiają ceną jednostkową za niezbyt wyszukane technologie, jak na poniższym filmie, to rynek nowego sprzętu audio uważam za totalnie zabity. Wygląda na to, że dziś każdy dysponując średnim budżetem może otworzyć firmę produkującą sprzęt audio, promując jakąś tam własną filozofię brzmienia i dobrze z tego żyć realizując pojedyńcze indywidualne zamówienia dla ludzi, którzy chcą mieć po prostu coś oryginalnego.

Edytowane przez mol01

A co do Wilk-Audio-Projekt, to ja tu widzę jedynie info o wymianie kondensatorów na Nichicon Fine Gold w obwodach sygnałowych i Mundorf w zasilaczu oraz jedynego OP-AMPa w preampie (czyli jest to premp pokroju Rotela RC-972/RC-1070 + zasilanie z akumulatorkami) na Burson Vivid, co jest raczej kosmetyką, a nie wywaleniem całych bebechów i zmianą na poziom sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy (no chyba, że pokroju prezentowanego na Audio Show w tym roku...), co byłoby wręcz awykonalne przy końcówce zbudowanej na scalonych modułach wzmacniających.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Jedyne co można wykrzesać z tego Technicsa to trafo i obudowę pod DIY 🙂 Gość sam sobie zaprzecza, raz mówi że wzmacniacz gra poprawnie a raz że bas kuleje, wysokie też itd. 

Myślę że tania integra Rotela za 400zł spowodowała by u niego opad szczęki 🙂 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.