Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

U mnie dzięki ostatniemu nabytkowi skończyło się z jeżdżeniem z kolumnami po pokoju . Jedyny zabieg to delikatny odjazd od tylej ściany około 1/2m i ewentualne wygięcie kolumn do środka choć to nie jest konieczne .

Obecne monobloki potrafià wykreować cięźką do wyobrażenia przestrzeń, a to co dzieje się ramach tej przestrzeni jest najwyższych lotów . Szczękę do tej pory zbieram z podłogi . Zwłaszcza z powodu reprodukcji tonów niskich przez Spark V które pod obecnymi wzmacniaczami grają dużo lepszym plastycznym , przestrzennym , wiarygodnym dźwiękiem dużo lepszym niż moje byłe S25 pod innymi wzmacniaczami . Potężny szybki bas wydobywajacy się ze Sparków jest fantastyczny . Na obecną chwilę zbliżyłem się do króliczka na wyciągnięcie ręki . 

Gość

(Konto usunięte)

U mnie dzięki ostatniemu nabytkowi skończyło się z jeżdżeniem z kolumnami po pokoju . Jedyny zabieg to delikatny odjazd od tylej ściany około 1/2m i ewentualne wygięcie kolumn do środka choć to nie jest konieczne .

Obecne monobloki potrafià wykreować cięźką do wyobrażenia przestrzeń, a to co dzieje się ramach tej przestrzeni jest najwyższych lotów . Szczękę do tej pory zbieram z podłogi . Zwłaszcza z powodu reprodukcji tonów niskich przez Spark V które pod obecnymi wzmacniaczami grają dużo lepszym plastycznym , przestrzennym , wiarygodnym dźwiękiem dużo lepszym niż moje byłe S25 pod innymi wzmacniaczami . Potężny szybki bas wydobywajacy się ze Sparków jest fantastyczny . Na obecną chwilę zbliżyłem się do króliczka na wyciągnięcie ręki . 

@Riczi75 chyba nie lubisz się zbytnio bawić w poprawianie akustyki, wolisz przerzucać klocki i kable, ja również lubię przerzucać klocki, bo to zawsze fajna zabawa, ale na pewnym etapie zabawy dużo więcej daje praca nad akustyką, do pewnego momentu nie jest to jakaś droga zabawa. Oczywiście @mol01 ma rację że zawsze godzimy się na jakiś kompromis, każdy ma granicę ustępstw na innym poziomie, ja się staram walczyć z lenistwem i poprawiać mankamenty akustyki pokoju.

Gość

(Konto usunięte)

Baksiu@  - chyba nie lubisz się zbytnio bawić w poprawianie akustyki, wolisz przerzucać klocki i kable?

Na akustykę niestety mam mało czasu ze względu na szybko zmieniające się miejsce mojego pobytu . Na poprawie akustyki liczę uzyskać największy zysk . Na wszystko przyjdzie czas . Niestety czas jest moim wrogiem . Gdybyś zawitał do mnie dzisiaj (w Polsce) zastałbyś tą samą sytuację , akustyczną , którą zastałeś odsłuchując S25 .

Ty, niestety porównanie kabli zacząłeś od porównań które mogą wnieść niewiele lub nic . Porównanie kabli cyfrowych trochę nie ma sensu . Tydzień temu nabyłem AES/EBU Cardasa za 4200 i porównałem go z tanim Nordostem coax za 150zł . Róźnice znikome . Przy porównaniu kabli zasilających lub analogowych RCA, XLR jest to już innna bajka . Mam dwa Pytony Pana Edmunda. Mogę Ci wypożyczyć abyś mógł sam ocenić. Mogę spróbować wypożyczyć xlr Audioquesta Wild Blue Yonder abyś mógł  ocenić co oznacza dobra sieciówka lub dobry XLR. Na kompromis godzimy się zawsze , bo na dłuźszą metę dźwiek zawsze może być lepszy.

Mój obecny set niszczy wszystko co miałem do tej pory . Bezapelacyjnie MBL is KING.

@Riczi75, faktycznie wymiana cyfrówki z takiej za 150zł na taką za 2500zł nic nie dała, może inne kable z wysokiego przedziału cen coś dają, niestety nie mam jak porównać, a od Ciebie pewnie nie pożyczę, bo jak wspomniałeś nie masz czasu. Szkoda, że prowadzisz cygańskie życie, choć z drugiej strony chyba tak wybrałeś... Ja jestem osiadły jak ukwiał i powolutku coś ulepszam, wiedząc że czas gra też na moją niekorzyść, w końcu słuch znika wraz z młodością. Pamiętam, żre byłem załamany jak odsłuchiwałem u ciebie głośniki w dalece od optimum akustyce, bo czułem że mają potencjał, który został niwykorzystany, sam kupiłem później podobny model i byłem zadowolony, za co muszę Ci podziękować. Cieszę się, że jesteś zadowolony z tych monosów, nie wiem czy nie znudzi Cię na dłuższą metę ich ocieplone lampowe brzmienie, bo chyba taką manierę im przypisali nabywcy. Ja niby lubię słuchać na ciemniejszych wzmacniaczach, oceniam wtedy ich brzmienie jako bardziej relaksujące, gładsze, wyrozumiałe dla nagrań, ale potem podpinam coś grającego jaśniej i czuję się jak by ktoś włączył światło i wszystko stało się prawdziwsze, lepiej widoczne. Wtedy nachodzi mnie myśl, jeśli sprzęt zbyt lukruje, to najdroższe kable nie dadzą 10% tego, co da wymiana wzmaka na bardziej liniowy. To jak wybór między luksusowym gran turismo, a torowym autem sportowym, niby obydwa mają klasę i każdy jest triumfem inżynierii, ja jednak wybiorę puki co niewygodny bolid, choć jak jeszcze nieco przytyje i pójdę w lata, to wybór może być inny...

Cena przystępna, choć jest to starsza wersja z gorszymi przyłączami głośnikowymi i w przeciętnym stanie wizualnym, nie wiadomo co w środku, na pewno ma wymienione śruby przy xlr i rca z czarnych na miedziane, pewnie plastiki się rozwaliły albo ktoś pogubił śrubki przy naprawie... trzeba sprawdzić wnętrze, a zwłaszcza tranzystory, czy ktoś nie wsadził podróbek po awarii, bo sankeny są drogie i trudnodostepne, zwłaszcza te z selekcji o najwyższym wzmocnieniu, jak w rb-1090!

Tak przy okazji pewnie lada chwila będę sprzedawał monobloki classe cam 200 w dużo lepszym stanie wizualnym i z podobnym brzmieniem... ale na razie porównuję 🙂

@Satori najważniejsze, co tam siedzi w środku - bo komponenty klasy Luxman i Accuphase mogą oznaczać dosłownie wszystko... Ja tam bym tego napewno nie kupił bez zbadania bebechów.

@baksiu dziękuję za zaproszenie. Chętnie posłuchałbym jaką robotę robią u Ciebie Twoje graty tym bardziej że masz bardzo fajny set. Daleko w sumie nie mam bo tylko jakieś 75 km (o ile nie zmieniłeś miejsca zamieszkania 😉). Może jak znajdę chwilę w któryś weekend, a Twoje zaproszenie będzie aktualne to umówimy się i zaprezentujesz mi swoje AP.

odnośnie akustyki pomieszczeń to zapewne macie rację ale prawda w większości przypadków jest taka że mało kto przywiązuje do tego uwagę w warunkach domowych tak jak wspomniał kolega @mol01. Ja na przykład mam średnie możliwości gdyż mój salon jest otwarty lewą stroną na jadalnie, a dalej na kuchnię i hol oraz schody. Nijak nie da się tutaj zastosować jakiś specjalnych metod które nie przeszkadzały by w codziennym użytkowaniu pomieszczeń. Ograniczyłem się do zachowania podstawowych zasad ustawienia sprzętu oraz spraw takich jak: dywan na podłodze, rośliny doniczkowe na parapecie przy dużym szklanym oknie oraz sznurkowa kotara przed szybą. Kolumny nie są wepchnięte w narożnik i stoja jakieś 70-80 cm od ścian, ale bezpośrednio za nimi są jeszcze meble z grubego mdf - jakoś to hula i specjalnych przydźwięków nie mam (no może poza jednym wylotem ciepłego powietrza z kominka którego jeszcze nie przykleiłem 😁 i czasem mi zarezonuje jak się wysunie ze swojego miejsca - po wciśnięciu w dziurę z powrotem już nic nie dzwoni 😇).

@Satori tak jak radzą koledzy zalecam ostrożność przy grzebanym sprzęcie. Ja po swoją końcówkę jechałem kilkadziesiąt kilometrów tylko po to żeby na żywo posłuchać i oglądnąć w środku co i jak. Jeżeli nosisz się z zakupem to rozważ tą opcję tym bardziej że sprzęt do lekkich nie należy i zapewne kurier będzie kosztował tyle samo co paliwo.

a wracając jeszcze do kolumn to jak na zawołanie po moim poście w klubie Dali dzisiaj pojawiło się ogłoszenie 😜 - sami zobaczcie - ja nie wiem jak to skomentować...

https://www.olx.pl/d/oferta/dali-grand-dunska-legenda-dzwieku-CID99-IDRPbQs.html

Edytowane przez Mariusz Marciniak

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

@Mariusz Marciniak pewnie że zaproszenie aktualne, może za niedługo sezon narciarski ruszy, a ja po staremu w Żywcu obozuję, warto posłuchać ap, no i w sumie reszty przy okazji. Co do tych odnowionych dali grand, to ja bym poprosił o zdjęcia sprzed renowacji, bo raczej nikt nie robi generalki w sprzęcie tej klasy, bez poważnej przyczyny. Sam lakier i fornir to pikuś, gorzej jeśli chodzi o tuning nieoptyczny, bo to zawsze wielka niewiadoma, ktoś chce dobrze, a wychodzi różnie, jak wydech grubości rynny w wv golfie II z silnikiem 1,6 😜. @Satori wymiana kondów to nic złego, ale jak ktoś zaczyna nawijkę o komponentach klasy luxmana itp, to albo nie ma pojęcia co mu wsadzili, albo łyknął bajerkę serwisu, co w sumie na jedno wychodzi. Jak zapłacił za to w dodatku ponad połowę ówczesnej wartości klocka, to chyba go poniosło... oczywiście gdyby się okazało że użyto dobrych elementów w zgodzie ze sztuką, a sprzęt nie był wcześniej szrotem, co nie jest wykluczone osądzając po stanie frontu, to w sumie byłaby prawie okazja, które jak wiemy prawie się nie zdążają 🙂

@Mariusz Marciniak po pierwsze to cena raczej mocno zawyżona, a po drugie to one w oryginale nie są aż w takim połysku (moim zdaniem z taką politurą wyglądają gorzej niż w oryginale) i oryginalny fornir też wygląda zgoła inaczej (jest bardziej stonowany). Grandy są znane z tego, że sztywny fornir odkleja się na łukowatych wcięciach po bokach modułu wysoko-średniotonowego i często wymaga to poprawki po latach, więc w tym kontekście dużo egzemplarzy jest po jakiejś renowacji, ale tu ktoś po prostu zrobił totalną wymianę forniru i całościowe lakierowanie. Do tego, jak napisano, zwrotnica też przeszła jakieś zmiany, co nie koniecznie mogło zachować ich charakter - ciężko znaleźć info o budowie ich zwrotnic, ale wiem, że w wielu modelach Dali można znaleźć sporo kondów elektrolitycznych i cewek rdzeniowych, które nie są najlepszym pomysłem, zwłaszcza jeśli chodzi o filtry wysokotonówek i średniotonówek i tu warto je wymienić na kondy foliowe i cewki powietrzne, ale zmiana ich fabrycznych wartości może przynieść różne niepożądane skutki, jeśli nie zrobił tego ktoś, kto wiedział co robi. Ogólnie rzecz ujmując, ja bym najpierw postarał się posłuchać oryginałów, aby mieć jakiekolwiek pojęcie, czy ta renowacja zakończyła się powodzeniem, ale ogólnie cena dyskwalifikuje tą ofertę.

Edytowane przez mol01

@mol01 ma rację co do ceny. Tuning z reguły nie podnosi ceny produktu na rynku wtórnym, bo zasadniczo ma odpowiadać widzimisie właściciela, ten połysk jak słusznie zauważył ww kolega nie jest ani ładny, ani modny, myślę że za 15kzł można mieć inną klasę fabrycznych kolumn, nie ma co się fiksować. Moje ap były sporo tańsze, choć w czasach covidowej posuchy zdażały się jedyne dostępne w cenie 15kzl, ale chodziło o pięknie zachowane sztuki w najładniejszej pasiastej okleinie, tym dali do tego poziomu stylu trochę brakuje...

Edytowane przez baksiu

Tu masz za mniej niż połowę tej ceny oryginały:
https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1883921666-dali-grand-high-end-speakers

Myślę, że nawet przyjmując osobistą podróż do Amsterdamu, będzie się to bardziej opłacać.

Edytowane przez mol01

Tylko jeśli to sti tak blisko tej osobliwej kozy, to trochę się boję o stan ze względu na temperaturę kurz i promieniowanie, nie wspominając o ubytkach lakieru od tych przyrządów palacza, które stoją w bliskim sąsiedztwie. Nawiasem mówiąc ciekawe ludzie mają pomysły...

I to jest wartość obiektywna tych kolumn z przedsionka hi-endu, za 15kzł to można trochę więcej uszczknąć 🤩

@mol01 , @baksiu widzę że odwiedzamy te same serwisy ze sprzętem audio 😉 . Pisałem do tego holendra wczoraj rano. Co do tej kozy to faktycznie też zwróciłem na to uwagę i może być różnie... Napisałem do niego po angielsku, ale na razie bez odzewu - zobaczymy czy będzie jakakolwiek reakcja bo wiadomo że różnie ludzie podchodzą do pakowania i wysyłki takich gabarytów a to też jest niejako kłopotliwe.

Ale w sumie na wycieczkę do Amsterdamu można by się wybrać. Z drugiej strony trochę byłoby szkoda gdyby okazało się na miejscu, że jednak nie są w stanie jaki bym chciał żeby były... Na pierwszy strzał zobaczę czy holender w ogóle się odezwie, a jeżeli tak to postaram się go przekonać do wideorozmowy.

Edytowane przez Mariusz Marciniak

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

@baksiu apropos świecącego, lakierowanego i niemodnego forniru to AP też popełnia takie egzemplarze nadal także co kto lubi... i żeby nie było ja też wolę matowe forniry ale przede wszystkim ciemne odcienie jak czerń, mahoń czy ciemny orzech lub palony dąb 😎.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/audio-physic-cardeas-30-lje

Faktycznie w cardeasach popłynęli z designem, do mnie ni cholery nie przemawia, w dodatku ponoć brzmienie przeciętne, a cena kosmos. Ap słynął z tańszych i sredniodrogich przedziałów cenowych hi-endu, w stratosferze odnosił zdaje się tylko porażki, omijać szerokim łukiem 🙂

https://www.audio-markt.de/market/audio-physic-avanti-iii-5686213173 jak lubisz ciemne forniry i umiesz się targować... gdybym nie kupił swoich czarnych, to już by były dawno moje 🤪. Scorpio 2 w ciemnym fornirze pójdą pod młotek jak będę miał w końcu wenę...

15 godzin temu, baksiu napisał:

Tak przy okazji pewnie lada chwila będę sprzedawał monobloki classe cam 200

Na co zamieniasz? kolumny audio physic występują tylko z tym bocznym głośnikiem, czy są też tylko z przednimi, chodzi o starszą linie produkcyjną? Jakie brać pod uwagę do 18m2

Edytowane przez Satori
45 minut temu, Satori napisał:

Na co zamieniasz? kolumny audio physic występują tylko z tym bocznym głośnikiem, czy są też tylko z przednimi, chodzi o starszą linie produkcyjną? Jakie brać pod uwagę do 18m2

Wskocz do klubu ap na forum, tam są polecane sitary i sparki do małych pomieszczeń, nie miałem, ale chyba @Riczi75 ma i chwali, jeśli masz możliwość ustawienia kolumn do odsłuchu co najmniej metr od ścian, to bierz t6, te miałem i są swietne, bestseller firmy produkowany od 20 lat. Ja zmieniłem na avanti III, takie jak zalinkowałem, ale to duże kolumny do większych pomieszczeń, grają jak milion $$ 🤩

Trochę strach z tym starym sprzętem odnośnie wzmacniaczy, chyba jednak zapoluję na używkę RB 1590.

52 minuty temu, baksiu napisał:

Wskocz do klubu ap na forum, tam są polecane sitary i sparki do małych pomieszczeń,

Baksiu audio physic Sitara czy Spark z Rotelem zagrają twardym basem bo na takowym mi zależy, czy raczej miękkim?

4 minuty temu, Satori napisał:

Trochę strach z tym starym sprzętem odnośnie wzmacniaczy, chyba jednak zapoluję na używkę RB 1590.

Baksiu audio physic Sitara czy Spark z Rotelem zagrają twardym basem bo na takowym mi zależy, czy raczej miękkim?

wiesz, rotele różnie grają, najtwardszy bas miał rb-1080, oczywiście z roteli które posiadałem, normalnie rozłupywał czachę, nie jest to przesadnie stary wzmak, tak samo rb-1090, tylko trzeba kupić dobry egzemplarz, ja miałem dość świeżego rb-1080 w którym padł tylko jakiś mały tran lustra podkładu i tyle, wymieniłem na porządny, zgodnie ze sztuka i było wszystko tip-top. Rb-1090 kupiłem na Bałkanach i ten był już po większych przejściach, stan wizualny też niezbyt, ale w sumie hulał dobrze, chyba robiłem mu tylko przegląd i regulację, oraz malowałem blachę obudowy, bo była porysowana. Te RB-1090 wychodziły w dwóch wersjach różniących się właśnie nie tylko gniazdami głośnikowymi, ale również malowaniem i nadrukami, te starsze miały wykończenie w połysku i złote literki, te nowsze w półmacie i chyba literki jaśniejsze, ja bym brał tylko te nowsze, a starsze w idealnym stanie.

55 minut temu, Satori napisał:

no i czy te głośniki w ogóle zagrają basem? 😉 Dość twardy wyższy bas mają właśnie T6, tylko potrafią przydudnić źle ustawione.... No i Sitary zdecydowanie wyższa półka, bo to takie T6 bez basów, będzie piękna przestrzeń, no a bas... jak nie masz miejsca na T6, to co zrobisz...

https://www.olx.pl/d/oferta/audio-physic-tempo-iv-4-black-oak-nogi-od-tempo-6-CID99-IDRjPDo.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

to chyba model 5, bo 4 nie było... można spróbować w tej cenie...

Edytowane przez baksiu
38 minut temu, baksiu napisał:

wiesz, rotele różnie grają, najtwardszy bas miał rb-1080

No RB 1080 to ja mam, ale chciałbym lepiej 😉

Te Sitara mi się podobają na olx są tylko kolor biały, biały nie biały jest be.

44 minuty temu, baksiu napisał:

Te RB-1090 wychodziły w dwóch wersjach

Te nowsze z tymi jasnymi zaciskami od terminali, te starsze czarno czerwone jak w RB 1080. trzeba wypatrywać tych jasnych.

Edytowane przez Satori
13 minut temu, Satori napisał:

No RB 1080 to ja mam, ale chciałbym lepiej 😉

Te Sitara mi się podobają na olx są tylko kolor biały, biały nie biały jest be.

Te nowsze z tymi jasnymi zaciskami od terminali, te starsze czarno czerwone jak w RB 1080. trzeba wypatrywać tych jasnych.

RB-1080 też wychodziły w dwóch wersjach, widać masz starszą, trzeba wypatrywać tych nowszych z lepszymi terminalami a'la WBT, sitarki mogą być trudno dostępne, jak wszystko w naszym kraju, poszukaj na hifishark.com No i pytałeś na co zamieniłem Classe CAM-200, po prostu model wyżej CAM-350. Rotel RB-1090 gra dużo bardziej stonowanie, mniej twardym basem, ciemniej, nie wiem czy uzyskasz zamierzony efekt, w dodatku do sitar to będzie jak silnik z Ferrari w Maluchu, nie wykorzystasz, bo się rozleci 🙂

27 minut temu, baksiu napisał:

Rotel RB-1090 gra dużo bardziej stonowanie, mniej twardym basem, ciemniej, nie wiem czy uzyskasz zamierzony efekt, w dodatku do sitar to będzie jak silnik z Ferrari w Maluchu, nie wykorzystasz, bo się rozleci 🙂

Wszystko na to wskazuje by jednak polować za 1590, serce i rozum też mi tak podpowiada. A co do niewykorzystania potencjału nie zrażam się tym, zawsze można później dokupić inne kolumny. A RB 1080 i tak zostaje ze mną nie pozbywam się go, będzie grał w drugim pokoju. Ale gdyby mi się trafił egzemplarz z nowszej wersji RB 1090 za rozsądne pieniądze to i tak wezmę, chcę usłyszeć jak to gra (porównać z 1080 ciekawość mnie pali) zawsze można sprzedać.

Edytowane przez Satori
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.