Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, baksiu napisał:

Ja nie napisałem że źle wyceniłem, tylko że bym tyle nie dał. Rotel ma bardzo proste układy, pomysł nie różni się od zwykłych serii, tylko ma lepsze podzespoły, lepsze marki mają bardziej zaawansowane układy, często zbalansowane i z wieloma rodzajami tranzystorów dla różnych sekcji. Ceny są faktycznie ostatnio wyższe, ale myślę że za 14kzl można by sklecić set classe/theta z mniej popularnych modeli.

A czy "mniej popularne" oznacza też gorzej grające i niekoniecznie tak zaawansowane jak bracia z wyższych półek cenowych? Taki set Classe/Theta złożony zupełnie przypadkowo, żeby tylko zmieścić się w kwocie o której mówimy może nie zagrać już tak dobrze jak zestawy o bardziej zaawansowanej budowie i niestandardowych rozwiązaniach tychże marek - czy lepiej od serii jubileuszowej Rotela - tego nie wiem bo ani Classe/Theta ani też pełnego setu Michi z tamtych lat nie słuchałem, mam samą końcówkę ale również w zestawie mieszanym.

A tak z innej beczki: czasami prostsze nie znaczy wcale gorsze 🙂.

PS. @baksiu dziękuje za namiar na kuriera, jutro się skontaktuje i spróbuje dowiedzieć się jakby to wyglądało.

8 minut temu, mol01 napisał:

Ja akurat nie orientowałem się jak się plasują ceny konkretnych klocków na przestrzeni ostatnich miesięcy, ale sam je kiedyś wystawiałem na sprzedaż i moją opinię wydałem na podstawie tego, jakie realnie kwoty za nie uzyskałem. No, ale to było parę lat temu, dlatego dodałem wzmiankę o aktualnym szale cenowym.

A ja pokusiłem się o sprawdzenie rynku bo zawsze tak robię jak coś mnie zainteresuje. Też tęsknię za starymi cenami i oby to szaleństwo długo nie trwało. Pamiętajmy również, że zgodnie z zasadami ekonomi jak ceny pójdą w dół to raczej będzie to globalna obniżka - a zatem potanieją również klocki innych marek zarówno tych Hi Endowych jak i tych z segmentu HI-FI.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Nie ma sprawy, działaj z kurierem. Myślę że każdy dac thety wygra z Cd michi, tak jak każdy pre classe, nawet podstawowe modele. Są to firmy specjalizujące się w danym asortymencie. Za specjalizację Rotela można uznać końcówki mocy, które dostarczają dużo W za mało $, z tego Są znane, nie koniecznie cenione za wysublimowane brzmienie. Za 7kzł można się już rozglądać za jakimiś monoblokami marki premium, a już na pewno za końcówką stereo. Nie trzeba kupować flagowca marki niskobudżetowej. Ja bym tam wolał 15letnie masserati qatroporte od 5 letniej skody superb, a już na pewno 10 letnią alfę giulię Q 🤪

7 minut temu, Mariusz Marciniak napisał:

Taki set Classe/Theta złożony zupełnie przypadkowo, żeby tylko zmieścić się w kwocie o której mówimy może nie zagrać już tak dobrze jak zestawy o bardziej zaawansowanej budowie i niestandardowych rozwiązaniach tychże marek - czy lepiej od serii jubileuszowej Rotela

Taki zupełnie przypadkowy set to ciężko powiedzieć, czy by w ogóle się zgrywał, a Theta ma też takie nieudane modele jak DSPro Progeny, który ma się nijak to modeli z wyższej półki. Końcówki mocy i integry Classe, nawet te najniższe modele mają lepsze rozwiązania układowe od choćby RB-1090, ale jak by zestawić takiego 80-watowego CAP-80 z 380-watowym RB-1090 to myślę, że Rotel miałby przewagę, zwłaszcza z ciężkimi do napędzenia kolumnami, niemniej już 200-watowa końcówka CA-201 o dużo ciekawszej konstrukcji mogłaby przechylić szalę w drugą stronę. Najniższe modele preampów Classe (choćby CP-35) mają porównywalną konstrukcję do flagowców Rotela, im wyższy model tym konstrukcja lepsza i brzmienie także. Odtwarzacze godne uwagi moim zdaniem ze stajni Classe są tylko dwa (CDP-1 i CDP-1.5), resztę może i by jakiś Rotel przepędził, a tunery robili kiepskie - RT-955 by je przepędził, jedyny ich atut to wyjścia zbalansowane. 

No i nie zawsze lepiej skonstruowane brzmi lepiej - mi np. bardziej się podobał prostszy Classe CP-47.5 od starszego flagowego CP-60, ale ten CP-60 był już grzebnięty i miał swoje bolączki, więc być może nie grał na pełnię swych możliwości (bo CP-65 już przebił CP-47.5). Thetę DSPro Basic III też preferuję ponad flagowe Generation III i V. To tak, jakbyś pytał czy zestaw przypadkowych Roteli zagra lepiej od jakichś flagowych Radmorów - na pewno znajdziesz taki kiepski set z oferty Rotela, który polegnie z Radmorami, ale ogólnie rzecz ujmując przeciętny Rotel jest lepiej wykonanym i  lepiej brzmiącym urządzeniem od przeciętnego Radmora (bez urazy do miłośników Radmora).

Edytowane przez mol01
12 minut temu, mol01 napisał:

No i nie zawsze lepiej skonstruowane brzmi lepiej - mi np. bardziej się podobał prostszy Classe CP-47.5 od starszego flagowego CP-60, ale ten CP-60 był już grzebnięty i miał swoje bolączki, więc być może nie grał na pełnię swych możliwości (bo CP-65 już przebił CP-47.5). Thetę DSPro Basic III też preferuję ponad flagowe Generation III i V.

A ja preferuję gen v ponad Basic IIIA 😀 Kwestia co kto lubi, czy fajerwerki, czy naturalność dźwięku, no i towarzystwo się liczy! CP-60 też ma swoje zalety, bo gra analogowo, ale faktycznie CP-65 bardziej mi przypadł do gustu, to bardzo neutralny preamp, choć skokowa regulacja głośności trochę wkurza, zwłaszcza przy mocnych końcówkach, bo 0,5 na skali, to wielka różnica, wiem że w nowszych modelach regulacja jest 2x bardziej precyzyjna. Nie mniej CP-60 zmiata rc-1090 z powierzchni ziemi, to jest przepaść. Już między CP-60 a 65 różnicę są mniejsze, głównie w barwie dźwięku i wierzę że oba sposoby prezentacji mogą mieć swoich zwolenników, tak jak przykład thety z pierwszego zdania.

Edytowane przez baksiu
9 minut temu, baksiu napisał:

A ja preferuję gen v ponad Basic IIIA 😀 Kwestia co kto lubi, czy fajerwerki, czy naturalność dźwięku, no i towarzystwo się liczy!

No właśnie, gra cały system i np. kolumny potrafią naprawdę dużo zmienić w odbiorze danego klocka, niemniej oboje się zgodzimy, że między preampami Classe a Rotela jest przepaść jakościowa w brzmieniu, choć RC-955/1082/1090 są naprawdę mocnymi zawodnikami w swojej klasie.

Witajcie Panowie, jadę aktualnie na RA-792, chciałbym dodać trochę mocy, szukać końcówki RB-980bx lub 990 czy może integra RA-985BX wystarczy, jak 985 ma się do końcówki?  Jako pre na razie zostałby 972.

Z góry dzięki za podpowiedzi

A może zagryźć zęby jeszcze chwilę i już w 1572 celować?

Edytowane przez kuczerawka
1 godzinę temu, kuczerawka napisał:

chciałbym dodać trochę mocy, szukać końcówki RB-980bx lub 990 czy może integra RA-985BX wystarczy, jak 985 ma się do końcówki?  Jako pre na razie zostałby 972.

Myślę, że w tej sytuacji lepiej będzie kupić RA-985BX, bo pre w RA-972 raczej pozostanie wąskim gardłem i nawet z RB-980BX/990BX (ogólnie lepszymi od integry, ale w towarzystwie z dobrym preampem) może to zagrać gorzej.

7 minut temu, mol01 napisał:

Myślę, że w tej sytuacji lepiej będzie kupić RA-985BX, bo pre w RA-972 raczej pozostanie wąskim gardłem i nawet z RB-980BX/990BX (ogólnie lepszymi od integry, ale w towarzystwie z dobrym preampem) może to zagrać gorzej.

jeżeli kolega @kuczerawka w dłuższej perspektywie planuje rozbudowę systemu to może lepiej jednak iść w końcówkę i chwilę przecierpieć z tym 972 jako pre - i tak gorzej nie będzie niż samo 972, a dodatkowa moc może pomóc lepiej wysterować kolumny jeżeli są z tych trudniejszych o niższej impedancji -za jakiś czas dozbierać parę stówek, opchnąć 972, dołożyć te dozbierane stówki i kupić lepsze PRE 😎.

Tak jak @mol01 napisał zestaw dzielony z dobrym pre zawsze zagra lepiej niż integra.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Wszystko zależy od tego jak długo obecna inregra będzie służyć za pre, jakie pre będzie w przyszłości i jakie kolumny ma to napędzić, bo RA-985BX już bardzo blisko do zestawu RC-980BX + RB-980BX. Nie wiem za to jak gra RA-972, ale pre RC-972 było jednym z gorzej grających w mojej ocenie (bardzo ciemnym prawdopodobnie przystosowanym do rozjaśnionego z kolei RB-981) i z nim może i mocy byłoby trochę więcej, ale będzie to zamulone grane w stosunku do dynamicznego grania RA-985BX.

Da się coś zrobić by heavy metal lepiej brzmiał ? Mam Rotela A14mk2 i Audiovector QR1. Ogólnie gra to fajnie najelepiej w rocku, muzyce elektronicznej, pop.  Ale w cięższym graniu czegoś brakuje. Mam wrażenie, że cięższe granie jest w brzmieniu bardziej płaskie niż przy spokojniejszych gatunkach muzyki. Wydaje mi się, że bas i może średnica są gorsze przy słuchaniu tego gatunku muzyki na Rotelu. Może to być kwestia tego jak nagrywane są utwory metalowe (zazwyczaj realizacja jest chyba gorsza) a może Rotel A14 nie daje zwyczajnie rady? Czy wyższe modele Rotela mogą lepiej sobie radzić z ciężkim brzmieniem ? Jeśli nie to może polecicie w jakim kierunku iść może wzmacniacze innej marki są lepsze do metalu ?

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Czym wyżej tym lepiej ale ja bym najpierw pobawił się kolumnami, w sensie posłuchał takich które grają mocno niskim środkiem pasma.

Masz jakieś na myśli tego typu kolumny ? W moim przypadku potrzebuję monitorów najlepiej z bass reflex z przodu. Budżet około 10-13k

12 minut temu, Rancor_pl napisał:

Masz jakieś na myśli tego typu kolumny ? W moim przypadku potrzebuję monitorów najlepiej z bass reflex z przodu. Budżet około 10-13k

W tej cenie na rynku wtórnym kupisz monitory z najwyższe półki światowej, nie orientuję się co w tym segmencie jest warte uwagi, bo gram na podlogówkach, jeśli masz tak duży budżet, to dlaczego ograniczasz się do taniej integry? Jak chcesz żeby był wykop w metalu, to potrzebujesz solidnej końcówki mocy, nic tego nie zastąpi. Ścianę dźwięku najtrudniej odtworzyć, muszą to zagrać głośniki o niewielkiej sprawności, a bardzo dobrej kontroli i wzmacniacz o wysokiej mocy i wysokim współczynniku tłumienia, inaczej dźwięki będą zlepione w bezkształtna plastelinową masę, przynajmniej ja mam taką koncepcję i tak buduję system.

Edytowane przez baksiu
Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, baksiu napisał:

potrzebujesz solidnej końcówki mocy

Otóż to! A tutaj Rotel ma naprawdę dobrze wycenione swoje klocki, Na chwilę obecną najbardziej opłaca się brać RB1590 bo w stosunku do RB1582mk2 nie podrożała a mniejsza o 1000zł droższa niż jak kupowałem 2 lata temu.

24 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Otóż to! A tutaj Rotel ma naprawdę dobrze wycenione swoje klocki, Na chwilę obecną najbardziej opłaca się brać RB1590 bo w stosunku do RB1582mk2 nie podrożała a mniejsza o 1000zł droższa niż jak kupowałem 2 lata temu.

Ok to ja nie wiedziałem, że końcówka mocy jest tak ważna. Czyli najlepiej dzielonka a potem szukać monitorów.

proac tablette swego czasu były chwalone do metalu, ale to chyba niższa półka, niż twoje możliwości finansowe... wzmak jest sercem systemu, jest zaraz po głośnikach najważniejszym elementem toru.

Godzinę temu, Rancor_pl napisał:

Ok to ja nie wiedziałem, że końcówka mocy jest tak ważna.

🙂 Tak naprawdę wszystko jest ważne, ale jeżeli brakuje kontroli na szybkiej złożonej muzyce to najczęściej oznacza brak mocy względem skuteczności kolumn. Może i kolega @baksiu ma trochę racji, że lepiej się wtedy spisuje połączenie mało skutecznych kolumn (trudnych do napędzenia) z mocarnym wzmocnieniem, ale myślę, że zmiana kolumn na wysoko-skuteczne (najlepiej w obudowie zamkniętej) dla A14 też by przyniosła zmianę w pożądanym kierunku. Niemniej, nie mam pojęcia, co byłoby godne uwagi.

Da się coś zrobić by heavy metal lepiej brzmiał ?

Kupić kolumny z charakterem. Ja posiadam zestaw Rotel A14 + Paradigm 3000F. Ta marka kolumn idealnie pasuje do rocka i metalu
32 minuty temu, negatyw napisał:

Kupić kolumny z charakterem. Ja posiadam zestaw Rotel A14 + Paradigm 3000F. Ta marka kolumn idealnie pasuje do rocka i metalu emoji869.png

A mi się wydaje, że to marka z wyraźną manierą w dźwięku, ja tam wolę kolumny bez własnego charakteru 😀 Tanie rotele mają nieco wycofaną średnicę i podbity wyższy bas, jeśli to samo mają kolumny, to mamy kumulację.

Cześć

Prośba o radę miałem już kilka klocków Rotla i sentyment do marki pozostał 🙂 Pytanko mam czy warto i czy jest duża różnica pomiędzy rc-1590 a rc-1590 mkll ?czy tylko marketing? Zakładam używanie tego klocka tylko po USB do bluesound z tidala więc dac ma znaczenie.

Ktoś porównywał w tych samych warunkach te dwa przedwzmacniacze po usb i mógłby coś powiedzieć o róznicach?

Koncowke zakładam 1582 Mk II

9 godzin temu, adamino napisał:

Cześć

Prośba o radę miałem już kilka klocków Rotla i sentyment do marki pozostał 🙂 Pytanko mam czy warto i czy jest duża różnica pomiędzy rc-1590 a rc-1590 mkll ?czy tylko marketing? Zakładam używanie tego klocka tylko po USB do bluesound z tidala więc dac ma znaczenie.

Ktoś porównywał w tych samych warunkach te dwa przedwzmacniacze po usb i mógłby coś powiedzieć o róznicach?

Koncowke zakładam 1582 Mk II

Jeśli dlo bluesounda, to nie ma różnicy, ten budżetowy streamer limituje pozostałe elementy toru. Mam go wpiętego obok napędu Cd theta pearl i nie ma podejścia, daciem nic wiele nie wskórasz, ja używam thety generation VA... może po USB jest trochę lepiej, ale obstawiam że nadal daleko do optimum.

Bluesound ten nowy130 gra dobrze po USB bo wbudowany dac via RCA jest słaby już to spawdzalem czyli zakładam bluesound tylko jako transport po usb do dac rotla chyba że macie jakieś DACi wpięte do rotla które są lepsze niż w rc-1590 ale przeczuwam że tam jest dość dobry i do 5 tysi dac raczej nie pobije tego rotlowskiego

Tanie rotele mają nieco wycofaną średnicę i podbity wyższy bas, jeśli to samo mają kolumny, to mamy kumulację.

Wg mnie A14 ociepla brzmienie. I właśnie te kolumny pomagają w finalnym przekazie

Bluesound ten nowy130 gra dobrze po USB bo wbudowany dac via RCA jest słaby

To prawda. Po coaxialu też gra świetnie.

13 godzin temu, negatyw napisał:

Wg mnie A14 ociepla brzmienie. I właśnie te kolumny pomagają w finalnym przekazie emoji869.png

To prawda. Po coaxialu też gra świetnie.

wbudowany DAC trzeba traktować jako dodatek/gratis, podpięcie do zewnętrznego pomaga, również po COAX, ale to nadal poziom dalece niższy, niż z transportu CD. Ogólnie NODE jest fajny, jeśli nie wymagamy od niego za wiele, jeśli ktoś planuje streaming jako główne źródło, to powinien rozważyć zakup czegoś z wyższej półki.

Chłopaki, byłby ktoś zainteresowany zakupem bardzo nietuzinkowego DAC-a zbalansowanego z zewnętrznym zasilaczem na czterech kościach PCM63P-J z wejściami ST (AT&T) oraz I2S (niestety na gniazdach DIN/miniDIN, a nie na obecnie używanych RJ45 lub HDMI, ale zawsze można zrobić przejściówkę) i regulacją głośności na drabince rezystorowej (sterowanej cyfrowo) w postaci Camelot Uther V2.0? Jeśli tak, to zapraszam do kontaktu.

spacer.png

Edytowane przez mol01

również po COAX, ale to nadal poziom dalece niższy, niż z transportu CD. Ogólnie NODE jest fajny, jeśli nie wymagamy od niego za wiele, jeśli ktoś planuje streaming jako główne źródło, to powinien rozważyć zakup czegoś z wyższej półki.

Z Tidala CD to CD. Tam jest plik flac. W czym zatem ma być gorszy od płyty CD?

Generalnie mam sporo płyt CD i po COAX, Node brzmi lepiej. To zrozumiałe, że wszystko z "wyższej półki" gra lepiej. Ale trzeba to rozważyć pod kątem cena/jakość.

Podaj przykład modelu streamera, który wg Ciebie gra lepiej.

Godzinę temu, negatyw napisał:

Z Tidala CD to CD. Tam jest plik flac. W czym zatem ma być gorszy od płyty CD?

Generalnie mam sporo płyt CD i po COAX, Node brzmi lepiej. To zrozumiałe, że wszystko z "wyższej półki" gra lepiej. Ale trzeba to rozważyć pod kątem cena/jakość.

Podaj przykład modelu streamera, który wg Ciebie gra lepiej.

Ja się na streamerach nie znam, traktuję po macoszemu, dlatego kupiłem node, bo mi się podoba aplikacja i ogólny komfort użytkowania. Nie wiem jakie pliki są na tidalu, coraz więcej jest mqa, czyli jakichś ichnich mp3. Dźwięk w porównaniu do Cd z napędu pearl jest sztuczniejszy, bardziej zaszumiony, zakłócony, a szczególnie nie lubię tego elektronicznego szumu, no i nie ma tego ciała, jak wystrzał z kapiszona zamiast z rewolweru. Z wygody będę go używał, tak jak smartfona, ale serca mu nie oddam 🤪 w hiendowym secie jest jak złoty ząb w zgryzie.

Edytowane przez baksiu

Przyznam Ci się, że ja lubię zapach poligrafii i zbieram płyty. Głównie tak się wspiera niszowe bandy, których głównie słucham. BS ma apkę i wsparcie. Z zewn DAC daje radę. Wszystkich płyt nie kupię, więc taki tandem jest ok.

MQA to faktycznie ściema, ale wolę A14 z DSD, niż mk2 z MQA, ale bez DSD.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.