Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, baksiu napisał:

wbudowany DAC trzeba traktować jako dodatek/gratis, podpięcie do zewnętrznego pomaga, również po COAX, ale to nadal poziom dalece niższy, niż z transportu CD. Ogólnie NODE jest fajny, jeśli nie wymagamy od niego za wiele, jeśli ktoś planuje streaming jako główne źródło, to powinien rozważyć zakup czegoś z wyższej półki.

Ja mam BS Node podłączony po USB do A14mk2 i gra fajnie. DAC z Rotela nie jest zły.

Panowie ile według was wart jest używany RC 1590 ? I jaka jest różnica między RC 1590 MK2 tutaj ktoś sprzedaje: https://www.olx.pl/d/oferta/rotel-rc-1590-i-rb-1582mkii-CID99-IDS49BO.html

Sprzedaje całość, ale nie wyklucza możliwości sprzedaży osobno. Mógłbym wziąć pre i polować dalej na RB 1590.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Satori napisał:

Sprzedaje całość, ale nie wyklucza możliwości sprzedaży osobno. Mógłbym wziąć pre i polować dalej na RB 1590.

Ma obsługę DSD co na starcie czyni lepszym od mk2 bo bardziej przyszłościowym, ja za swojego RC dałem chyba 6200/400, jak bym miał go sprzedać przy obecnej cenie i dostępności to bym 6000 wołał 🙂 Ale może ten zadowoli się znacznie mniejszą ceną.

Edytowane przez MarcinStereo
6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ma obsługę DSD co na starcie czyni lepszym od mk2 bo bardziej przyszłościowym

Duża przewaga w plikach DSD? Nie słyszałem DSD.

11 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ma obsługę DSD co na starcie czyni lepszym od mk2 bo bardziej przyszłościowym, ja za swojego RC dałem chyba 6200/400, jak bym miał go sprzedać przy obecnej cenie i dostępności to bym 6000 wołał 🙂 Ale może ten zadowoli się znacznie mniejszą ceną.

W Uk ex display  zero znaków użytkowania  wygląd nowy RC 1590 rok gwarancji 750 f

a rc 1590 MKII 1750£ New .. 

ja sprzedałem  Rotel rc i rb  1590 

A cześć zestawu  oddałem do sklepu Rotel  Dt 6000  bo dluuuugo  cd płyty wyczytywał😱😱 .. porażka

i nastepny    Cd  oddałem denon dcd 110  Bp miał wadę przy wkładaniu kabla wejście rca  odpadło  hehe 

2200 /£ za Cd  a110 a taka wada  

oddany wzmak   denon pma 2500 ne  kable itp 

A kupiłem  Michi x5   7 lat gwarancji 😀🙃😋 

czekam na dostawę .. 😋 

Edytowane przez Knaplukasz
20 minut temu, MarcinStereo napisał:

ja za swojego RC dałem chyba 6200/400, jak bym miał go sprzedać przy obecnej cenie i dostępności to bym 6000 wołał

Marcin ale Ty masz MK2 czy zwykłą wersję?

51 minut temu, Knaplukasz napisał:

A kupiłem  Michi x5   7 lat gwarancji 😀🙃😋 

czekam na dostawę .. 😋

Gratuluję. Kupiłeś w UK? Jeśli można zapytać po ile on tam jest....?

U nas co kilka tygodni podwyżka, teraz już 30 kPLN. W sobotę jadę na odsłuch.🙄

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

20 minut temu, Rokownik napisał:

Gratuluję. Kupiłeś w UK? Jeśli można zapytać po ile on tam jest....?

U nas co kilka tygodni podwyżka, teraz już 30 kPLN. W sobotę jadę na odsłuch.🙄

No kupiłem W UK  bo mieszkam w  UK 😋

Nie rozumiem tych podwyżek w Polsce i w uk A  x5  najdrożej jest po  7500 £

5300 / 5900 / 6300 6900 / 7500 

co sklep to inne ceny z kad obi biorą te ceny a był pamietam 6 mc temu  Michi x5 za 3500 £ i go przegapiłem  

a ja kupiłem uwaga uwaga za 4000£ 

komplenie nowy  dogadałem  się ze sprzedawca  bo znajomy 🙃

inaczej niestety najtaniej trzeba Dać 5300£ i w górę .. 

Z tego co wiem z różnych recenzji i nie opłacanych recenzji takich prawdziwych jest bardzo melodyczny .. Jeśli chodzi o muzykę wszystkie Najwyższe dostał noty  Wszystkie zalety ma i przebił konkurentów .. accuohase Mark L  Linn  luxman itp 

Nie dość że jest cięższy nie dość że ma więcej mocy to jeszcze z niego muzyka gra lepiej jak u konkurencji także naprawdę polecam bardzo udany sprzęt 😋💪👑

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Satori napisał:

Nie słyszałem prawdziwych DSD ale wcześniej ktoś opisywał na przykładzie A14 i różnica była spora.

Obecnie co raz to więcej wydań w tym formacie i docelowo on przejmie pałeczkę po formatu CD.

Ale jest jeden szkopuł że nawet najlepszy format nie uratuje słabego miksu 🙂

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Nie słyszałem prawdziwych DSD ale wcześniej ktoś opisywał na przykładzie A14 i różnica była spora.

Obecnie co raz to więcej wydań w tym formacie i docelowo on przejmie pałeczkę po formatu CD.

Ale jest jeden szkopuł że nawet najlepszy format nie uratuje słabego miksu 🙂

Takie wróżby na temat przejęcia pałeczki po CD przez różne formaty już się zdarzały, chyba nie muszę pisać czy się spełniły... nadal dużo więcej znaczy reszta toru, czy to co się stanie w przteorniku cyfrowo-anologowym, niż sam format danych cyfrowych. Nie jest obciachem, że napęd CD robi za źródło w najwyższej klasy zestawach hi-end, red book potrafi zabrzmieć na prawdę niesamowicie, jeśli mu się pozwoli. Tak więc proponuję nie rozpuszczać się nad wyższością dsd puszczonego na zintegrowany z preampem dac w niedrogim urządzeniu względem np flac, czy danymi z CD, to raczej kwestia tego na co stawia producent rotela.

Myślałem, że znam każdy dźwięk z dyskografii Genesis czy Yes. Do czasu, gdy odpaliłem DSD przez A14. Źródło: zwykły komp + foobar2000. Płyta CD, czy FLAC może się schować. Takie są fakty. Zdarzają się kiepskie realizacje SACD, ale generalnie wydania są dopieszczone.
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, baksiu napisał:

Takie wróżby na temat przejęcia pałeczki po CD przez różne formaty już się zdarzały, chyba nie muszę pisać czy się spełniły... nadal dużo więcej znaczy reszta toru, czy to co się stanie w przteorniku cyfrowo-anologowym, niż sam format danych cyfrowych. Nie jest obciachem, że napęd CD robi za źródło w najwyższej klasy zestawach hi-end, red book potrafi zabrzmieć na prawdę niesamowicie, jeśli mu się pozwoli. Tak więc proponuję nie rozpuszczać się nad wyższością dsd puszczonego na zintegrowany z preampem dac w niedrogim urządzeniu względem np flac, czy danymi z CD, to raczej kwestia tego na co stawia producent rotela.

Wszystko zależy od realizacji w studiu nagrań . Są płyty MQA które nic , pod względem jakości nie wnoszą . Realizacja w studiu nagrań i ucho realizatora to jest klucz.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, baksiu napisał:

chyba nie muszę pisać czy się spełniły

Ludzie w dalszym ciągu kupują CD w tym i ja, z tych których znam większość woli już dystrybucje cyfrowe, format pozostanie ale prym będzie dla DSD to tylko kwestia czasu.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Ludzie w dalszym ciągu kupują CD w tym i ja, z tych których znam większość woli już dystrybucje cyfrowe, format pozostanie ale prym będzie dla DSD to tylko kwestia czasu.

No ja się przyznam, że CD już praktycznie nie słucham, większość z plików i płyt winyliowych. Tylko myślę, że DAC wbudowany w RC 1590 DSD nie zagra tak gęsto jak mój obecny DAC na lampach, a do muzyki metalowej to bardzo ważne.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Satori napisał:

No ja się przyznam, że CD już praktycznie nie słucham, większość z plików i płyt winyliowych. Tylko myślę, że DAC wbudowany w RC 1590 DSD nie zagra tak gęsto jak mój obecny DAC na lampach, a do muzyki metalowej to bardzo ważne.

Ogólnie to z metalem i DSD jest słabo i brak materiału, DAC w 1590 raczej nic nie zmieni a raczej obnażyłby słabą realizację płyty 🙂 Kolejnym problemem jest loudness wars i większość nowszych produkcji i remasterów jest pełna tego, dla tego cały czas poluje na stare wydania z lat 90' z wysokim poziomem DR 

13 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ogólnie to z metalem i DSD jest słabo i brak materiału, DAC w 1590 raczej nic nie zmieni a raczej obnażyłby słabą realizację płyty 🙂 Kolejnym problemem jest loudness wars i większość nowszych produkcji i remasterów jest pełna tego, dla tego cały czas poluje na stare wydania z lat 90' z wysokim poziomem DR 

Nie zgodzę się tym, że większość remasterów jest skopana. Posiadam wiele remasterów jak i pierwotnych nagrań i w większości słucham tych nowszych wydań, choć oczywiście  zdarza się że brzmią gorzej. Niektóre brzmią chudo kosztem wyczyszczenia właśnie. Wszystko zależy  od preferencji słuchacza i od sprzętu. Na różnych klockach brzmi to  inaczej. Miałem wzmacniacze gdzie remaster brzmiał fatalnie, teraz jest OK w większości przypadków.

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, Satori napisał:

Nie zgodzę się tym, że większość remasterów jest skopana. 

Nie sprecyzowałem że chodzi mi o poziom dynamiki DR. 

A tutaj już większość jest strasznie skompresowana, rzecz jasna nie ma i tak tragedii przy odsłuchu ale jednak pierwsze tłoczenia z lat 90' to jest coś i je zbieram 😄 

Jakiś czas temu dorwałem Slayer- Reign Blood pierwsze tłoczenie z U.S.A i różnica jest najbardziej odczuwalna przy długości odsłuchu który nie męczy 🙂

47 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jakiś czas temu dorwałem Slayer- Reign Blood pierwsze tłoczenie z U.S.A

Pełna zgoda mam pierwsze tłoczenie USA Reign in Blood 1986 na oryginalnej płytce najlepsze brzmienie. Ogólnie Ripy zauważyłem USA są bardzo dobre jeśli chodzi o metal.

Edytowane przez Satori

Wydania USA w moim posiadaniu najlepiej brzmiące i moje ulubione płyty.

IMG_0777.jpg

South of Heaven, Reign in Blood, Seasons of the Abyss kupiłem kiedyś na winylach na allegro jako używane, które to płyty okazały się piratami (płyty nowe nie grane), ale nie reklamowałem ponieważ są to prawdopodobnie ripy USA i brzmią świetnie. 

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Satori napisał:

Wydania USA w moim posiadaniu najlepiej brzmiące i moje ulubione płyty.

IMG_0777.jpg

South of Heaven, Reign in Blood, Seasons of the Abyss kupiłem kiedyś na winylach na allegro jako używane, które to płyty okazały się piratami (płyty nowe nie grane), ale nie reklamowałem ponieważ są to prawdopodobnie ripy USA i brzmią świetnie. 

Ważne że gra dobrze, uważaj na tzw. wydania wschodnie bo to typowe ruskie piraty od czasu do czasu pojawiają się na alledrogo i idzie je poznać np. po tandetnych pudełkach 🙂 

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Ważne że gra dobrze, uważaj na tzw. wydania wschodnie bo to typowe ruskie piraty od czasu do czasu pojawiają się na alledrogo i idzie je poznać np. po tandetnych pudełkach 🙂 

To nie są piraty kupiłem te płytki dawno w Poznaniu koło Rynku Jeżyckiego był taki antykwariat z płytami książkami itp. można było wymieniać nawet płytki za dopłatą. Zdjęcie powyżej trzy ostatnie płyty winylowe są pirackie widać po okładce jak się odwróci i blade napisy na naklejkach płyt. Ale co tam teraz nowy reign in blood kosztuje 200 zł tamtych nie ma a ja dałem po sześć dych za sztukę🙂

Rotel bardzo dobrze odtwarza Slayera trzyma za mordę jak to się mówi. Bas krótki twardy no i lampy robią swoje.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Satori napisał:

Rotel bardzo dobrze odtwarza Slayera trzyma za mordę jak to się mówi. Bas krótki twardy no i lampy robią swoje.

Posłuchałbym sobie na RA-1000 miałem kiedyś na hybrydach i ogólnie mega solidnie wykonany wzmacniacz, Wszystko gruba blacha, solidne przełączniki chyba volume było na drabince rezystorowej bo co pozycja przeskok był z fajnym klikiem 🙂 Podobnie w EQ też tak chodziły suwaki.

Grało to bardziej lampowo z dość zwartym i konturowym basem bez zamulenia, obecnie leży u kumpla i dalej działa tylko zdezelowany z zewnątrz 😞 

39 minut temu, MarcinStereo napisał:

Posłuchałbym sobie na RA-1000

A ja 840 BX2 albo 840 BX 3, ale nie takie odzyski jak teraz na aukcjach. Seria 8xx to była fajna seria z ładną średnicą twardym basem.

Edytowane przez Satori
30 minut temu, Satori napisał:

A ja 840 BX2 albo 840 BX 3, ale nie takie odzyski jak teraz na aukcjach. Seria 8xx to była fajna seria z ładną średnicą twardym basem.

Czyżby Klub zmierzał sentymentalnie do korzeni? 😉

45 minut temu, Satori napisał:

Ty Adam miałeś 870 ładnie grał co?

W sensie RA-870? Owszem, miałem, ale ja zapamiętałem go jako raczej dość specyficznie grającego - bardzo twardy, punktowy na basie ze średnicą na pierwszym planie i lekko wycofaną górą. Zupełnie inne granie od serii 900, bardziej przybliżające scenę niż czarujące objętością, ze swego rodzaju ciepłem mimo twardości dołu (odwrotnie do "suchotnika" RA-1070, ale w ogólnym rozrachunku wolałbym tego drugiego za szczegółową górę). Może rzeczywiście, do bardziej jazgotliwych kawałów byłby jak znalazł w awersie do serii 900, która w większości sama popadała w jazgotliwość przez podbicie skrajów średnicy, ale RA-985BX, RB-980BX i RB-990BX były bardziej bliskie neutralności i mi się bardziej podobały.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.