Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Satori napisał:

A normalne kolumny nie grają lepiej od tych naleśników?

Tutaj mamy ogromną powierzchnię która cała gra, ludzie którzy słuchali tych konstrukcji mówią o niewiarygodnym kreowaniu dźwięku który dobiega z każdego zakamarka i tzw. sweet point jest dużo większych rozmiarów. 

Minus tej technologii to potrzeba solidnego wzmacniacza z wysokim dumping factor, co w przypadku rotela nie jest problemem :D

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Tutaj mamy ogromną powierzchnię która cała gra, ludzie którzy słuchali tych konstrukcji mówią o niewiarygodnym kreowaniu dźwięku który dobiega z każdego zakamarka i tzw. sweet point jest dużo większych rozmiarów. 

Do tego trzeba mieć pomieszczenie, ale mi bardziej podobają się z elektrostatyków Martin Logan, chciałbym oczywiście posłuchać. Nie wiem czasem czy tam w tych głośnikach coś się nie zużywa z czasem, folia czy coś.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, Satori napisał:

Do tego trzeba mieć pomieszczenie, ale mi bardziej podobają się z elektrostatyków Martin Logan, chciałbym oczywiście posłuchać. Nie wiem czasem czy tam w tych głośnikach coś się nie zużywa z czasem, folia czy coś.

Ta folia się właśnie zurzywa, niby w magnetostatach tj. Magnepan ten problem nie występuje.

polecam Tobie koncert na winylu, cała płyta Abigail fantastycznie zagrana jak na koncertowy album. kupiłem nie żałuję i polecam

Ze swojej strony, polecam też zapis tegoż na BR. Świetny koncert

Gość

(Konto usunięte)

Lekko wrócę do fotela i kopania prądem 🙂 Sprzęt odsunięty dość znacznie i już nie stuka z głośników przy wstawaniu, za to jak dotykam innego przedmiotu to następuje wyładowanie, wczoraj dotknąłem po ciemku szklanej matrycy TV i poleciała fioletowa iskra ale nie z mojego palca tylko z matrycy w palec i tak samo dotykając klamki. 

A skąd wiem że to w palec szło wyładowanie? Bo czuję ból tj. kiedyś sprawdzałem czy jest iskra w romecie wsadzając palec do fajki od świecy 🙂 

7 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Lekko wrócę do fotela i kopania prądem 🙂 Sprzęt odsunięty dość znacznie i już nie stuka z głośników przy wstawaniu, za to jak dotykam innego przedmiotu to następuje wyładowanie, wczoraj dotknąłem po ciemku szklanej matrycy TV i poleciała fioletowa iskra ale nie z mojego palca tylko z matrycy w palec i tak samo dotykając klamki. 

A skąd wiem że to w palec szło wyładowanie? Bo czuję ból tj. kiedyś sprawdzałem czy jest iskra w romecie wsadzając palec do fajki od świecy 🙂 

Marcin Ty lepiej serio nie wychodź na zewnątrz jak będzie jakaś burza z pieronami 😁. Albo zrób sobie jakieś dobre uziemienie - proponuję pasek do spodni z miedzianym drutem wokół a dalej w nogawce i przez buta jakoś do ziemi to odprowadzić 🙃🤪

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

7 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Marcin Ty lepiej serio nie wychodź na zewnątrz jak będzie jakaś burza z pieronami 😁. Albo zrób sobie jakieś dobre uziemienie - proponuję pasek do spodni z miedzianym drutem wokół a dalej w nogawce i przez buta jakoś do ziemi to odprowadzić 🙃🤪

Pasek antystatyczny, jak polonezie itp, no i oldshool będzie przy okazji!

16 godzin temu, MarcinStereo napisał:

za to jak dotykam innego przedmiotu to następuje wyładowanie, wczoraj dotknąłem po ciemku szklanej matrycy TV i poleciała fioletowa iskra ale nie z mojego palca tylko z matrycy w palec i tak samo dotykając klamki. 

Nie wiem gdzie Ty pracujesz, ale może twoja praca ma wpływ na takie anomalia.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Problem rozwiązany, spryskałem fotel płynem antyelektrostatycznym Ania 🙂 

Widocznie fotel jest tapicerowany jakimś elektryzującym materiałem, albo za dużo pocierasz głową o oparcie podczas siedzenia (pamiętasz szkolny ekspert z pocieraniem balona o włosy?).

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, mol01 napisał:

(pamiętasz szkolny ekspert z pocieraniem balona o włosy?).

Pamiętam 🙂 

Raczej to wina materiału bo nie ruszam się na fotelu , cieszę się że skończyło się tanim kosztem i bez uszkodzenia sprzętu.

5 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Pamiętam 🙂 

Raczej to wina materiału bo nie ruszam się na fotelu , cieszę się że skończyło się tanim kosztem i bez uszkodzenia sprzętu.

Ale nadal to źle świadczy o sprzęcie, że tego nie ekranuje...

Godzinę temu, baksiu napisał:

czyli że uziem źle działa?!

Tak myślę, o ile sprzęt ma uziemienie, bo telewizor to raczej niema (wtyczka płaska) i mrowienie przy dotykaniu tafli matrycy często się zdarza.

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, mol01 napisał:

Tak myślę, o ile sprzęt ma uziemienie, bo telewizor to raczej niema (wtyczka płaska) i mrowienie przy dotykaniu tafli matrycy często się zdarza.

TV ma tylko dwużyłowy przewód podobnie przedwzmacniacz.

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

TV ma tylko dwużyłowy przewód podobnie przedwzmacniacz.

Jeśli choć jeden klocek systemu (nawet nie włączony, a podłączony do gniazdka) ma uziemienie, to reszta toru zostaje uziemiona poprzez masę sygnałową.

Drodzy koledzy zastanawiam się nad tym zestawem : https://www.olx.pl/d/oferta/rotel-rc-1590-i-rb-1582mkii-CID99-IDS49BO.html?reason=extended_search_no_results_last_resort ile według was warto dać za ten zestaw, a może cena jest OK. Co myślicie, co powiecie?

Jak dla mnie warto. Ja tylko nieco taniej kupiłem RC1572 i RB182KM2. RC1590 jest pozycjonowany sporo wyżej od 1572.

Na zdjęciu widać też, że ten zestaw prawdopodobnie gra z kolumnami Focal Aria. 

Jam mam Arie 926 do tego kable VdH Clearwater i można powiedzieć że może nie króliczka dogoniłem, ale mam zajączka i przestaję gonić.

30 minut temu, Leszek67 napisał:

Jak dla mnie warto. Ja tylko nieco taniej kupiłem RC1572 i RB182KM2. RC1590 jest pozycjonowany sporo wyżej od 1572.

Na zdjęciu widać też, że ten zestaw prawdopodobnie gra z kolumnami Focal Aria. 

Jam mam Arie 926 do tego kable VdH Clearwater i można powiedzieć że może nie króliczka dogoniłem, ale mam zajączka i przestaję gonić.

Bo już prawie uwierzyłem 🤣

Króliczka widziałem i słuchałem na ostatnim AudioShow w sali Focala 😁.

Nawet spytałem o cenę. Uprzejmy Pan powiedział, że mogą mi z rabatować do okrągłych 6 zer 😀

Edytowane przez Leszek67

Zaproponuję cenę 8,5 tyś, zobaczymy co odpowie. Będę mógł sprawdzić gdybym kupił jak gra całość, jak gra RC 1590 z RB 1080 i jak gra RB 1582 z RC 1082. Zawsze nowe doświadczenie przybędzie.

Edytowane przez Satori

coś mi się porobiło w głowę i w dwa tygodnie dwa nowe klocki rotela - i to nie z rynku wtórnego 🙂

a rb-1582mk2 powinien mieć szklaną pokrywę i podświetlenie, aby widać było za co się zapłaciło 😉

ps.

pierwsze włączenie do sieci "gołego" 1582, do obwodu gdzie mam sporo klocków spowodowało zadziałanie eski, ciekawe ilu to bierze prądu przy rozruchu. chyba wymienię zabezpieczenie z B16A na C16A.

Edytowane przez ro35

Niebieski jest fajny tylko brakuje regulacji natężenia w końcówce, z drugiej strony nie muszę włączać światła jak wchodzę do pokoju 😁. Podświetlenia wnętrza krwisto czerwone by pasowało.

5 godzin temu, Leszek67 napisał:

Podświetlenia wnętrza krwisto czerwone by pasowało.

Diody zawsze można wymienić, ale później przy odsprzedaży może być problem, że ktoś powie, iż "sprzęt jest grzebany".

Edytowane przez mol01
6 godzin temu, mol01 napisał:

Diody zawsze można wymienić, ale później przy odsprzedaży może być problem, że ktoś powie, iż "sprzęt jest grzebany".

A mi się to podświetlenie kojarzy z miniwieżą z bazaru... Ja wszystkie wyświetlacze wyłączam, bo mnie wkurzają i wprowadzają zakłócenia, tak, na prawdę to słyszę, gdy jest bardzo cicho... najchętniej bym wygasił też te oczojebne niebieskie diody w thecie...

Edytowane przez baksiu

Panowie znalazłem stary film z Rotel RB-870BX+RC850 chyba z 7 lat temu,i wstawiłem na YT mój stary pokój jeszcze przed remontem 🙂 klocki Rotel RB-870BX+RC850 zobaczcie jaki tam bas jest twardy i jaki szybki a gra na gównianych Mission

Adam Mol chyba pamięta ten film 🙂

A tu jeszcze starszy zapomniałem, że był na YT Rotel RA 930 AX: 

Edytowane przez Satori

zobaczcie jaki tam bas jest twardy i jaki szybki a gra na gównianych Mission

To Ty chyba twardego basu nie słyszałeś...

Adam Mol chyba pamięta ten film 🙂

Ja? Z jakiej niby racji?

3 minuty temu, mol01 napisał:

To Ty chyba twardego basu nie słyszałeś...

Chodzi mi bas Rotela. Teraz w tych nowych klockach rotelowskich takowego nie ma.

3 minuty temu, mol01 napisał:

Ja? Z jakiej niby racji?

Bo go kiedyś wstawiłem dawno temu na AS myślałem, że go widziałeś. A może nie wstawiałem, kurde już nie pamiętam.

Edytowane przez Satori
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.