Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, mol01 napisał:

Ja bym polecił RA-985BX + ALR Nummer 2,

ALR Jordan Nummer 2 to naprawdę świetne kolumny tylko trzeba patrzeć na wersję z tekstylnymi kopułkami, bo były dwie, jedna na aluminiowych, a można je dorwać w budżecie od 6-8 stówek w zależności od stanu. Ale w RA 985bx to już bym się nie pchał, ja miałem kiedyś 3 wzmaki RA 980bx i wszystkie grały inaczej, wiek robi swoje. Ale ze wszystkimi Rotelami te kolumny powinny zagrać dobrze. 

1 godzinę temu, marcin1987 napisał:

Chyba się nie zrozumieliśmy, chcę za cały system dać ok. 2000zł.

ALR Jordan Nummer2 + RA 06 najlepiej i można się zmieścić w budżecie. Najwyżej z 2-3 stówki dołożyć. Nie pchaj się w słabowity RA 02 taka moja rada.

45 minut temu, mol01 napisał:

Tak, wszystkie BX-y miały napisy w tym samym kolorze (białym)

A o co chodzi z tymi napisami? Ra 980bx ma złote napisy tak samo RCD 971 więc nie rozumiem?

21 minut temu, Satori napisał:

ALR Jordan Nummer 2 to naprawdę świetne kolumny tylko trzeba patrzeć na wersję z tekstylnymi kopułkami, bo były dwie, jedna na aluminiowych, a można je dorwać w budżecie od 6-8 stówek w zależności od stanu. Ale w RA 985bx to już bym się nie pchał, ja miałem kiedyś 3 wzmaki RA 980bx i wszystkie grały inaczej, wiek robi swoje. Ale ze wszystkimi Rotelami te kolumny powinny zagrać dobrze. 

ALR Jordan Nummer2 + RA 06 najlepiej i można się zmieścić w budżecie. Najwyżej z 2-3 stówki dołożyć. Nie pchaj się w słabowity RA 02 taka moja rada.

No tak tylko, że ja nie określam systemu jako wzmak + kolumny, a jako kabel USB->DAC->kabel RCA->wzmacniacz->kable głośnikowe->głośniki 🙂 i to ma łącznie wynieść ok. 2000zł...

13 minut temu, marcin1987 napisał:

No tak tylko, że ja nie określam systemu jako wzmak + kolumny, a jako kabel USB->DAC->kabel RCA->wzmacniacz->kable głośnikowe->głośniki 🙂 i to ma łącznie wynieść ok. 2000zł...

Nie od razu Kraków zbudowano, a z własnego doświadczenia wiem, że warto mieć mocniejszy sprzęt. Po kolei poskładasz do kupy i będziesz miał święty spokój. Ja bym tak zrobił, a nie bawił się w półśrodki. A zrobisz jak chcesz. A kable RCA Prolink, parę dych wysupłasz Rotele mają to do siebie, że kable mają nikły wpływ na nie jeśli w ogóle jakiś mają.

Edytowane przez Satori
Godzinę temu, Satori napisał:

Ale w RA 985bx to już bym się nie pchał, ja miałem kiedyś 3 wzmaki RA 980bx i wszystkie grały inaczej, wiek robi swoje.

Nie porównuj RA-985BX na hermetycznych przekaźnikach do RA-980BX na sektorach mechanicznych, które zapewne przeszły już kilka czyszczeń styków najdziwaczniejszymi metodami, na jakie byś nawet nie wpadł. A już jak koniecznie ma być coś nowszego, to może być RA-1062.

46 minut temu, marcin1987 napisał:

jako kabel USB->DAC->kabel RCA->wzmacniacz->kable głośnikowe->głośniki 🙂 i to ma łącznie wynieść ok. 2000zł...

Jak Ty chcesz w tym budżecie zwracać uwagę na kable, to ja odpuszczam temat. Jak kolega wspomniał Prolink Exclusive lub kable, które dostaniesz z klockami/kolumnami w gratisie wystarczą - ja 80% swoich kabli mam z gratisów, a system mam jednak trochę poważniejszy...

Edytowane przez mol01
21 minut temu, mol01 napisał:

A już jak koniecznie ma być coś nowszego, to może być RA-1062

RA-06 wiekowo jest podobny no  i mocniejszy o 10w. Jeśli 1062 gra podobnie jak 1070 ja wolałbym RA 06.

Edytowane przez Satori
9 minut temu, Satori napisał:

RA-06 wiekowo jest podobny no  i mocniejszy o 10w. Jeśli 1062 gra podobnie jak 1070 ja wolałbym RA 06.

Właśnie nie gra podobnie do RA-1070 i dlatego to właśnie jego poleciłem... I dlatego nie RA-1060, bo ten ma podobne problemy do RA-980BX. A RA-06 nie słyszałem, więc nie będę się wypowiadał, ale konstrukcyjnie nie umywa się do RA-1062. Jeśli wszystko będziesz mierzył mocą na papierku, wiekiem, ceną i wagą urządzenia, to daleko nie zajdziesz...

Edytowane przez mol01
10 minut temu, mol01 napisał:

Jeśli wszystko będziesz mierzył mocą na papierku, wiekiem, ceną i wagą urządzenia, to daleko nie zajdziesz...

Właśnie o to chodzi, że akurat starsze Rotele można mierzyć mocą na papierku. A wiek urządzenia ma akurat dla mnie znaczenie.

15 minut temu, mol01 napisał:

A RA-06 nie słyszałem, więc nie będę się wypowiadał, ale konstrukcyjnie nie umywa się do RA-1062

Jeśli 1062 tak nie gra to może być to dobry wybór.

16 godzin temu, marcin1987 napisał:

W związku z powyższym proszę poradźcie jakie głośniki dobrać do Rotela RA-02, a może to zła droga ??

Z RA-02 kontroli na basie będziesz miał tyle co kot napłakał słuchając cicho - takiego słabeusza trzeba kręcić wysoko, by kontrola zaczęła się ujawniać...

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, marcin1987 napisał:

Drodzy klubowicze, przymierzam się do zakupu Rotela RA-02 ponieważ szukam bardzo taniego zestawu do 14m2 do ok. 2000zł (wiem, wiem budżet beznadziejny, ale może da się stworzyć coś przyzwoitego).

Muzyka to rock, pop, nowe rytmy, najlepiej gdyby było uniwersalnie (bez muzyki poważnej i metalu).

Przede wszystkim zależy mi na jak największej dynamice, szczegółowości i gładkości na górze.

Barwa całości ma być po gorącej stronie mocy, ewentualnie neutralna.

Mój pokój od zawsze miał problemy z basem więc kontrola dołu musi być również na bardzo wysokim poziomie.

Słuchanie muzyki częściej w nocy więc dobrze by spisywał się poprawnie w niższych poziomach głośności.

Temat ten zamieściłem już w innym miejscu forum i polecono mi RA-02 + Eltax Liberty 3+ (niestety ciężko je dostać) jednak zależy mi tez na opinii osób, które z rotelem mają najwięcej do czynienia.

W związku z powyższym proszę poradźcie jakie głośniki dobrać do Rotela RA-02, a może to zła droga ??

Z góry dzięki za każdą podpowiedź.

Hej kolego. Mam ten wzmacniacz wieki więc napiszę swoje trzy grosze. 

Kupiłem go używanego na allegro, przez te wszystkie lata zero problemów. Później dokupiłem cd. 

Gra tak samo na każdym poziomie głośności.

Do rocka i itp idealny.

Dobrze wyczytałeś że trzeba go łączyć z ciepło grającymi głośnikami, wtedy taki układ kompensuje swoje cechy.

Co do kolumn. Przez lata przeżuciłem trochę paczek i zostały Arcus As3. Oba głośniki są Seasa, zgrywa się to idealnie. Cena Ci się spodoba 😉 Można wymienić kondensatory (2) i rezystor na coś lepszego, wtedy jest klasa.

Kable- kiedyś zawsze jako interconekt polecano Audioquest Daimondback ale nie wiem czy teraz dostaniesz bo mało go widzę. To solid core jak byś chciał dobrać innej firmy. Głośnikowe u mnie to Duelundy te cieńsze, świetna symbioza z tym zestawem, kable mają piękną średnice.

Mam nadzieję że troszkę Ci pomogłem.

11 minut temu, sidru napisał:

Co do kolumn. Przez lata przeżuciłem trochę paczek i zostały Arcus As3. Oba głośniki są Seasa, zgrywa się to idealnie. Cena Ci się spodoba 😉 Można wymienić kondensatory (2) i rezystor na coś lepszego, wtedy jest klasa.

Bardzo fajne kolumny, chociaż ja bym wybrał AS4 lub AS5 (mam je aktualnie w sypialni wraz z Micromegą MyAmp - to chyba będzie nawet lepiej pasujące zestawienie w założonym budżecie i wymaganiach - wzmak ma USB, Bluetooth, wejścia cyfrowe i analogowe, a mocy tyle, że i podłogówki napędzi z cieplutkim basem). No i niestety też potwierdzam, że stosowane przez Arcusa kondy bipolarne w zwrotnicy już nie trzymają parametrów - zalecam wymianę na kondy foliowe, rezystorów bym nie tykał...

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, mol01 napisał:

Bardzo fajne kolumny, chociaż ja bym wybrał AS4 lub AS5 (mam je aktualnie w sypialni wraz z Micromegą MyAmp - to chyba będzie nawet lepiej pasujące zestawienie w założonym budżecie - wzmak ma USB, Bluetooth, wejścia cyfrowe i analogowe). No i niestety też potwierdzam, że stosowane przez Arcusa kondy bipolarne w zwrotnicy już nie trzymają parametrów i zalecam wymianę na kondy foliowe, rezystorów bym nie tykał...

Miałem AS4, tam jest na bazie 20 centymetrową Vifa. Zwrotki prawie identyczne. As3 imho lepsze, mają ładną średnice czego brakuje AS4 które basu mają więcej.

Za to As5 może być super strzałem bo najprawdopodobniej są tam te same głośniko co w As3 ale zdublowane w konstrukcji d'apolino.

1 minutę temu, sidru napisał:

As3 imho lepsze, mają ładną średnice czego brakuje AS4 które basu mają więcej.

Ale koledze zależy właśnie na basie przy cichym słuchaniu.

2 minuty temu, sidru napisał:

Za to As5 może być super strzałem bo najprawdopodobniej są tam te same głośniko co w As3 ale zdublowane w konstrukcji d'apolino.

Tak, to są te same głośniki i średnica jest super, a basu jest aż nadto.
https://www.hifi-wiki.de/index.php/Arcus_AS_3

https://www.hifi-wiki.de/index.php/Arcus_AS_5

Nawiasem mówiąc, niebawem narzeczona będzie sprzedawać AS5 z kondami foliowymi i nowym materiałem na osłonach w ciekawym odcieniu 😉

Ale oczywiście ALR Nummer 2 to ze dwie klasy lepsze ogranie od Arcusów AS3, a Rotel RB-985BX to potwór miotający głośnikami przy Micromedze MyAmp stąd też moja pierwsza polecajka.

A co powiecie by połączyć Rotela RA-02 z Acoustic Energy Aegis Evo One ??

Czy to są ciepłe kolumny ??

Niby AE z rotelem może być za jaskrawy i lepiej tak nie łączyć tylko np. z NADem...

Natomiast jeśli Rotel jest dynamiczny i naturalny to jego wolę bardziej niż "plastikowy" dźwięk NADa...

Edytowane przez marcin1987

Ktoś tu jakiś czas temu pytał o jakąś przelotkę do lampiaka przerywającą pętlę masy - przypadkiem natknąłem się ta takie coś:

https://allegro.pl/oferta/filtr-150-przeciwzakloceniowy-audio-izolator-masy-12515234788

20 godzin temu, sidru napisał:

Hej kolego. Mam ten wzmacniacz wieki więc napiszę swoje trzy grosze. 

Kupiłem go używanego na allegro, przez te wszystkie lata zero problemów. Później dokupiłem cd. 

Gra tak samo na każdym poziomie głośności.

Do rocka i itp idealny.

Dobrze wyczytałeś że trzeba go łączyć z ciepło grającymi głośnikami, wtedy taki układ kompensuje swoje cechy.

Kable- kiedyś zawsze jako interconekt polecano Audioquest Daimondback ale nie wiem czy teraz dostaniesz bo mało go widzę. To solid core jak byś chciał dobrać innej firmy. Głośnikowe u mnie to Duelundy te cieńsze, świetna symbioza z tym zestawem, kable mają piękną średnice.

Mam nadzieję że troszkę Ci pomogłem.

Napisałeś że Rotel RA-02 gra tak samo na każdym poziomie głośności.

Gdzieś na forum polecali mi skok na RA-06 bo RA-02 nie da dobrej kontroli basu przy niskich poziomach głośności.

To w końcu jak to jest ??

Druga sprawa to głośniki.

Polecasz mi takie, w których coś tam trzeba wymieniać by było pięknie, ale ja się na tym kompletnie nie znam i nie zamierzam grzebać w jakiejkolwiek elektronice.

W związku z powyższym czy mógłbyś podsunąć mi listę głośników które z RA-02 bardzo dobrze zgrają się pod względem brzmienia z naciskiem na:

1. Dynamikę

2. Kontrolę basu

3. Szczegółowość

4. Gładkość na górze (jestem bardzo wrażliwy na wszelkie sybilanty)

(oczywiście grające po ciepłej stronie mocy pod warunkiem, że RA-02 faktycznie ma świetną dynamikę dołu grając cicho) ?

Tak na marginesie dużo dobrego słyszałem o Epos ES11 tylko ta cena 😕 no i czy to się świetnie zgra z RA-02 i pod moje wymagania ??

Dodam, że bas nie musi być potężny, ale kontrolowany by nie słyszeć wzbudzania go w pomieszczeniu ponieważ kanapę mam przy ścianie i niestety nie da rady inaczej...

Edytowane przez marcin1987
5 minut temu, marcin1987 napisał:

Gdzieś na forum polecali mi skok na RA-06 bo RA-02 nie da dobrej kontroli basu przy niskich poziomach głośności.

Słuchaj doświadczonych kolegów i kup jak proponowali RA 06 albo jak kolega Mol polecał RA 1062. Ta pierdziawka RA02 to chudzina i tyle.

8 minut temu, marcin1987 napisał:

Alr Jordan Nummer 2 już pisaliśmy, albo Dynaudio ze starej serii Audience bo te głośniki do Roteli pasują. Przerabiane na forach milion razy. Miałem Audience 50 i Audience 42.

10 minut temu, marcin1987 napisał:

1. Dynamikę

2. Kontrolę basu

3. Szczegółowość

Dynamikę kontrolę basu  i szybkość da Ci mocniejszy Rotel, Gładkość na średnicy jak i w górze pasma ALR albo Dynaudio Audience ale tych głośników nie napędzi Ci wystarczająco taka mała pierdziawka jak RA 02.

30 minut temu, marcin1987 napisał:

Polecasz mi takie, w których coś tam trzeba wymieniać by było pięknie, ale ja się na tym kompletnie nie znam i nie zamierzam grzebać w jakiejkolwiek elektronice.

Ja Ci poleciłem takie, w których nic nie trzeba grzebać (ALR Nummer 2) i napisałem, że za jakiś czas będą wystawione odremontowane Arcus AS5 - czytaj ze zrozumieniem. A Ty wyskakujesz z jakimiś pukawkami AE i uparcie wałkujesz temat Rotela RA-02, jak Ci napisałem, że on nie spełni Twoich założeń (choćby przez brak USB), jak byś go już nieopatrznie kupił i szukał rozwiązania...

30 minut temu, marcin1987 napisał:

Napisałeś że Rotel RA-02 gra tak samo na każdym poziomie głośności

Pytasz się kogoś, kto słucha na low-endowym zestawie (bądź co bądź, dobrym), czy rację mają ludzie, którzy przerzucili wiele dużo lepiej grających systemów - no ludzie...

Edytowane przez mol01
16 minut temu, mol01 napisał:

że za jakiś czas będą wystawione odremontowane Arcus AS5

I sprawę głośników miałbyś rozwiązaną i to z pewnego źródła a nie od handlarza. Teraz tylko za mocnym Rotelem poluj.

Edytowane przez Satori
17 minut temu, Satori napisał:

Teraz tylko za mocnym Rotelem poluj

Otóż to, bo ALR-ki lubią prąd (prądożerne zwrotnice 18dB/okt.). A kolega @sidru, co ma mu powiedzieć, jak to zapewne najlepszy system JAKI SŁYSZAŁ - trochę logiki...

Wzmaka tez mu poleciłem idealnego do jego założeń (Micromega MyAmp - nie wygląda, ale w innym temacie stwierdziłem, że "pokonał" Krella KAV-300i w małym pomieszczeniu i na małych kolumnach), to nawet tego nie odnotował...

Edytowane przez mol01

Za to wyskakuje z tematem o kluchowatym NAD-zie - mi np. nie trzeba tłumaczyć, jak gra NAD (a przynajmniej szarak, bo seria Silver lub Master to już inna para kaloszy) i że totalnie mija się z jego założeniami. Dla ścisłości - Micromega gra ciepło, ale dynamicznie i rozdzielczo, napewno nie jest ciepłym lepkim kluchem jak NAD z podstawowej serii.

Edytowane przez mol01

Ja teraz kupiłem do RB+RC 1080 Dynaudio Emit 20, z tą dzielonką Emity grają lebiej niż ALR JN2. Jest cieplej i gęściej, bardziej basowo. Z kolei zestaw 15 u mnie gra lepiej z ALR-ami gdzie jest więcej blasku, szczegółów jak i twardszego basu, który tak lubię. Ogólnie w tej chwili wszystko brzmi tak jak potrzeba.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, marcin1987 napisał:

W związku z powyższym czy mógłbyś podsunąć mi listę głośników które z RA-02 bardzo dobrze zgrają się pod względem brzmienia z naciskiem na:

1. Dynamikę

2. Kontrolę basu

3. Szczegółowość

(oczywiście grające po ciepłej stronie mocy pod warunkiem, że RA-02 faktycznie ma świetną dynamikę dołu grając cicho) ?

Tak na marginesie dużo dobrego słyszałem o Epos ES11 tylko ta cena 😕 no i czy to się świetnie zgra z RA-02 i pod moje wymagania ??

Dodam, że bas nie musi być potężny, ale kontrolowany by nie słyszeć wzbudzania go w pomieszczeniu ponieważ kanapę mam przy ścianie i niestety nie da rady inaczej...

Marcin-ja nigdzie nie napisałem że trzeba wymieniać kondy w Arcusach (niebieskie prostokątne Philipsy).Ja wymieniłem celem upgradu a nie bo źle grało. To raz.

Dwa.Masz ciasny budżet więc myślałem że rozmawiamy o Ra-02 który sam zaproponowałeś. Wiadomix że końcowka mocy(lub mocniejsze Rotele) będzie miała wszystko lepsze- nie tylko kontrolę basu. Ja tylko napisałem że u mnie brzmi to fajnie na każdym poziomie głośności. Btw. dynamika i dźwięk siada na Ra-01/02 jeśli impedancja obciażenia spada poniżej 4 ohm.

Trzy.Szkoda że sam nie możesz pojeździć po ogłoszeniach i posłuchac jak brzmią różne kolumny i wzmacniacze. W Ra-02 na pewno nie brakuje wysokich tonów a wręcz trzeba je temperować więc polecam wszelkie głośniko na miękkiej kopułce głośnika wysokotonowego (tzw. szmacie). Nie brakuje również dynamiki - jak w każdym Rotelu. W Ra-02 może brakować basu i tu trzeba się zastanowić nad głośnikami i pomieszczeniem.

21 minut temu, sidru napisał:

W Ra-02 może brakować basu i tu trzeba się zastanowić nad głośnikami i pomieszczeniem.

Żaden 40w wzmacniacz płaski jak naleśnik z kondensatorkami jak pół kredki świecowej nie zapewni masy dźwięku. Przerabiałem kiedyś takie klocuszki i basu jak i masy zawsze było mało. Dopiero jak kupiłem dzielonkę RB-870bx wiedziałem co to bas w Rotelu.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, mol01 napisał:

A kolega @sidru, co ma mu powiedzieć, jak to zapewne najlepszy system JAKI SŁYSZAŁ - trochę logiki...

Przed wiekami Ra-01 rcd-02 to był mój pierwszy poważny system. Od niego zaczeło się nałogowe słuchanie muzyki. Pózniej apetyt wzrósł jak i gusta muzyczne się rozszerzyły znacznie więc rozglądać się trzeba było za czymś lepszym. I trochę pojeździłem po Polsce i słuchałem co tam ludzie sprzedają. Bardzo fajna przygoda, ciekawi ludzie poznani i posłuchałem różnych sprzętów i różnych filozofii w podejściu do zestawienia sprzętu.

A Rotelek...został bo nigdy się nie psuł i sentyment jakiś,może przywiązuje się do dobrych rzeczy.Teraz w lato wynoszę go do altany i gra mi próg.2 radia a resztę w domku umila przebywanie w kuchni i jadalni.

39 minut temu, sidru napisał:

Marcin-ja nigdzie nie napisałem że trzeba wymieniać kondy w Arcusach (niebieskie prostokątne Philipsy).

Akurat te foliowe Philipsy (obecnie Vishay DC) to najlepsze, co w tej zwrotnicy siedzi, ale każdy niech wymienia (lub nie) według własnego uznania. 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, marcin1987 napisał:

1. Dynamikę

2. Kontrolę basu

3. Szczegółowość

Sorry ale zapomnij że te maleństwo zagra dobrze przy niskich poziomach głośności, wcześniej ludzie napisali co musisz zrobić żeby ten aspekt polepszyć. 

23 minuty temu, sidru napisał:

A Rotelek...został bo nigdy się nie psuł i sentyment jakiś,może przywiązuje się do dobrych rzeczy.Teraz w lato wynoszę go do altany i gra mi próg.2 radia a resztę w domku umila przebywanie w kuchni i jadalni.

No więc właśnie - czyli rozróżnijmy trzymanie sprzętu z sentymentu do grania do kotleta i na altanie, od sprzętu do poważnego odsłuchu w dedykowanym pomieszczeniu...

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, mol01 napisał:

Akurat te foliowe Philipsy (obecnie Vishay DC) to najlepsze, co w tej zwrotnicy siedzi, ale każdy niech wymienia (lub nie) według własnego uznania. 

Zgadzam się, wtedy i trochę później były stosowane nawet w drogich dynaudio, b&w itd.

34 minuty temu, mol01 napisał:

No więc właśnie - czyli rozróżnijmy trzymanie sprzętu z sentymentu do grania do kotleta i na altanie, od sprzętu do poważnego odsłuchu w dedykowanym pomieszczeniu...

Tak bym tego tak nie nazwał, słuchanie muzyki na Ra-01 i t-80 Yamahy daje mi dużo przyjemności,czy mniej jak głównego zestawu? Myślę że na zaangażowanie w słuchaniu muzyki  na sprzęcie, który umownie reprezentuje już jakiś dobry poziom, ma tylko sama muzyka. Nikt nie będzie słuchał kiepskiej muzyki ale za to na hi-endowym sprzęcie.

Na końcu chodzi tylko o muzykę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.