Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, mol01 napisał:

Wiadomo, im większa pojemność pojedynczego konda, tym większy ESR

Mniejsza, ESR spada wraz z pojemnością, przynajmniej jeśli porównamy ten sam model kondensatora w 2 pojemnościach.

To takie moje luźne przemyślenia z doświadczenia

Edytowane przez Bumpalump
1 minutę temu, Bumpalump napisał:

To takie moje luźne przemyślenia z doświadczenia, aczkolwiek nie mówię że to całkowicie nie ma sensu

Ale chodzi mi o to, że tu mamy niemal 2x większą pojemność w tym samym gabarycie - niema opcji, by ESR był mniejszy...

Aczkolwiek nie mówię że to całkowicie nie ma sensu

W teorii całkiem sprawny kondensator

ab8e7b42e3db.jpg

Ale jaki wpływ 

94c164d2320f.jpg

c1d3c4830a1e.jpg

Nowe kondensatory to Kemety 47mF 100V, modelu niestety nie pamiętam 

Edytowane przez Bumpalump
4 minuty temu, Bumpalump napisał:

Stare 151.8mV

Nowe 3.59mV

Różnica znaczna... sprawdzałem ESR tych Nipponów i według noty mają 30 % niższy niż 22mF z tej samej serii.

Jeżeli więc wziąć niższe tętnienie i ESR to same korzyści 😉 nie tylko "na uszach" ale i na papierze.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Chodzi Ci o rozrzut ?? Ja trzymam się danych mojego kondensatora i mojej pojemności. ESR na pewno nie będzie wyższe niż przy GreatSupply a 150mV w starym "Spragu" vs 3mV w nowym przemawia za zmianą. Oczywiście był to podany przez kolegę przykład i nie musi mieć odzwierciedlenia w każdym przypadku ale dzwięk po zmianie broni tej decyzji.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

4 godziny temu, eMCZe napisał:

Chodzi Ci o rozrzut ??

Mi? Że one wszystkie katalogowo mają 5-6mA upływu (te z kreską w nocie katalogowej też), ale te na 100V mają 6mOhm ESR-u, a na 75V 2x tyle, natomiast jak weźmiesz na 75V, ale wyższą pojemność przy tym samym gabarycie, to jaki będzie ESR?

Edytowane przez mol01

Panowie @mol01 @eMCZe, jestem pod dużym wrażeniem waszej wymiany zdań odnośnie remontu / upgraedu Michi jaki wykonał nowy kolega w klubie - witamy @eMCZe - pełny szacun dla Ciebie za to że się podjąłeś tego zadania i jak widać z Twoich opisów w pełni Ci się to opłaciło. Bardzo mnie cieszy że nie będę już jako jedyny miał przyjemność opiniować brzmienie RHB-10, a nawet trochę Ci zazdroszczę bo moja końcówka nie przeszła takiego serwisu jak Tobie udało się zrobić i zapewne jak piszecie moja "jest zepsuta" 🤪.

Jakiś czas temu z ciekawości zapytałem wspominanego tutaj kilkakrotnie "Adama z Czeladzi" o możliwość oddania do przeglądu tego klocka ale odpisał mi że się nie podejmuje tych wzmacniaczy bo są ciężkie w "obróbce"... nie wiem co to w zasadzie miało znaczyć bo jak widać po Twoich wpisach nie taki diabeł straszny.

Ja też noszę się od dłuższego czasu z zamiarem wykonania przeglądu mojego egzemplarza ale jak na razie nie znalazłem nikogo kto chciałby się podjąć tego wyzwania. Nie uśmiecha mi się również wysyłka sprzętu gdzieś daleko bo wiadomo jak zachowują się kurierzy i co mogłoby się stać z tym 40 kg klocem w transporcie kurierskim.

Uważam że wykonałeś kawał świetnej roboty i bardzo mnie ciekawi jakie są różnice między fabrycznym brzmieniem nieruszanej leciwej już końcówki, a Twoim odrestaurowanym egzemplarzem.

Co do Pre Restek Vector to bardzo zacny sprzęt. Sam jak szukałem przedwzmacniacza dla siebie to prawie taki nabyłem w ciemno (bez  ściemy) ale ostatecznie wybór padł na Parasounda (tylko dlatego że miałem niższy model wcześniej i mi się bardzo podobało jego brzmienie). Potwierdza się moja opinia że Michi to bardzo dobry i uniwersalny piec który w dobrym towarzystwie pokazuje na co go stać i dodatkowo ujawnia walory pozostałych elementów toru gdzie inne wzmacniacze nie potrafią tego co RHB-10.

Gratuluję świetnego sprzętu.

Edytowane przez Mariusz Marciniak

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

39 minut temu, Bumpalump napisał:

tuningu

Widzę Mundki M-lytic jak u mnie... dużo Mundkow... 

1 godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Panowie

Dziękuję. Chciałeś oddać do Czeladzi... jeżeli tej w okolicach najdalej wysuniętej na południe dzielnicy Warszawy zwanej Sosnowcem to ja ze Śląska jestem a skoro do Czeladzi masz blisko to zawsze można porównać. 

1 godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

ciężkie w "obróbce".

Ale co... raptem 10 śrubek i wszystko na wierzchu. Skończyłem teraz kompletny remont Pionkow

20221128_000841.thumb.jpg.edab4d2c5248cd06555899a858912bad.jpg

Sa7800 i Sa9800 (zdjęcie jeszcze przed bo jak widać lampka power nie domaga w górnym) i jak w tym pierwszym wszytko na jednej PCB tak w drugim... wszystko na kanapkę i do tego każda płyta zamiast konektorow ma każdy przewód lutowany. Żeby go rozłożyć na części i się nie zgubić to.... ale po remoncie czujesz wartość  każdej minuty spędzonej na szukaniu i łączeniu tych kabelków. Nowe życie, nowe dźwięki. 

Tak więc zapraszam, posłuchamy i porównamy. 

Właśnie wrzuciłem NOS Raython 6414 do DACa, lampy 1958 rok jeszcze ze starym logo Raython i logo IBM dla którego je produkowali. Szczęka opadła ile jeszcze materiału może przekazać ten wzmacniacz Rotela a czuję że to nie koniec. Czekam na kowe IC i dopiero za tydzień duet Vector + RHB pokażą prawdziwe pazurki. 

Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Aż mi się przypomniał pewien Rotel po tuningu 🙂

Nie znasz się - to "artystyczny nieład mistrza lutownicy". 🤣

Edytowane przez mol01
Godzinę temu, eMCZe napisał:

Widzę Mundki M-lytic jak u mnie... dużo Mundkow... 

No no, jak już kiedyś wspominałem, tam na śląsku to macie jakiś trójkąt bermudzki tunerów Rotela na Mundkach.

Edytowane przez mol01

Ja bym je wywalił, ale właściciel wydał kupę kasy na modyfikacje i wolal je już zostawić, więc ograniczyłem się do montażu obejm pod te kondensatory i poprawy końcówek mocy, KZ wisiały na drutach a EVO oderwały ścieżki 🙂

2 godziny temu, Bumpalump napisał:

c52d90409087.jpg

Jeśli ta druga robota to tego Pana z Czeladzi to ja dziękuję. A tak go wszyscy tunerzy chwalą.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

40 minut temu, Bumpalump napisał:

do montażu obejm pod te kondensatory

ale po co obejmy jak tak ładnie się fragmentów listwy montażowej trzymają 😉  a tak na serio... lubię te Mundorfy, nie wiem dlaczego chciałeś wyrzucić. 

W Krellu KST-100  zamiast ori Spragów płaskie szerokie puszki, które nie wróżyły już dalszej pracy miałem właśnie 4 baterie zrobnione , każda z 3 kondów na płytce i ta płytki przykręcona do krellowskiej pcb. Można było nim rzucać a kondy ani drgnęły.

Co do Sansui... w kolejce na remont czeka 9090DB... po Twoim filmie aż się boję co zastanę w środku, bo z zewnątrz nie wróży ( musze zbudowac całą skrzynię bo ktoś z blachy nierdzewnej pomalowanej sprayem na czarno obudowę zrobił ) a do środka jeszcze nie zaglądąłem.

10 minut temu, mol01 napisał:

To co on je przyłapał tylko po wierzchu, zamiast przewlec na stronę druku?

Przewlekł ale tak dyndajace w powietrzu nie przetrwaly jednej wysyłki 

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Właśnie wrzuciłem NOS Raython 6414 do DACa

Ja tam się nie znam, wiem tylko że to świci i grzeje, a NOS-ów wszędzie taki wysyp, jakby kilka "bursztynowych komnat" ze starymi nieśmiganymi lampami gdzieś odkryto 😉

Edytowane przez mol01
2 minuty temu, mol01 napisał:

jakby kilka "bursztynowych komnat" ze starymi nieśmiganymi lampami gdzieś odkryto

Miernik nie kłamie. Z lampami 6414 trochę inaczej jest. Były masowo produkowane przez Raython'a i GE dla IBM. To lampa z komputerów 

Unit%C3%A0_centrale_-_Museo_scienza_tecn

era komputerów lampowych szybko przeminęła a lamp trochę zostało ... do tego na moje szczęście to nie jest popularna lampa. 

11 minut temu, mol01 napisał:

liczy audio impulsiki

a tego nie wiem ale konwersję I/V obrabia bezbłędnie

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, Bumpalump napisał:

c52d90409087.jpg

Te przewody głośnikowe i kostki przy kondensatorach to było coś xD I weź tutaj się za głowę nie złap 🙂

Słuchałem dzisiaj 702 S3 i 705 S3 z Rotelem Michi X3 i Heglem H390. 705 i Hegel odpadają. Zastanawiam się nad zakupem 702 + Michi. Jakie kable głośnikowe do tego za max 2 000 ? Na razie myślę o Tellurium Q Black II.

1 godzinę temu, jaczar napisał:

Tellurium Q Black II.

Przerabiałem je. Naprawdę dobre kable, na tyle dobre, że zmieniłem wszystkie interkonekty na TQ Ultra Black II, mam też Black II od którego zacząłem ale uważam, że w szczegółowości jest między nimi duża różnica i stopniowo zmieniałem na Ultra.

Wracając do Black II, jedyna wada tego kable to grubość rzędu 1,5mm. Pozycjonowanie źródeł pozornych doskonałe, góra i średnie jak trzeba ale miałem niedosyt basu. Moje CLS ze spadakami około 1 ohm wciągają prąd nosem. Sprzedałem i zostałem w rodzinie z Diamond'ami. 

Jeżeli nie masz spadków impedacji TQ Black II polecam bardzo, słuszalna różnica między niższymi Ultra Blue, mam o tyle porównanie, że znajomi słysząc u mnie zmiany przesiadli się na różne TQ właśnie.

W dniu 9.02.2023 o 22:40, eMCZe napisał:

Co do Sansui... w kolejce na remont czeka 9090DB... po Twoim filmie aż się boję co zastanę w środku, bo z zewnątrz nie wróży ( musze zbudowac całą skrzynię bo ktoś z blachy nierdzewnej pomalowanej sprayem na czarno obudowę zrobił ) a do środka jeszcze nie zaglądąłem.

Ogólnie cała sekcja Dolby to utrapienie w modelach DB, plytka 2 stronna do zalutowania każda przelotka, selektor wafelkowy do polutowania bo nie łącza nity

3073ca390b5a.jpg

Jak będziesz miał pytania o Sansui to pisz

14 minut temu, Bumpalump napisał:

Jak będziesz miał pytania o Sansui to pisz

W razie problemów skorzystam na pewno. Dziękuję.

W zeszłym roku robiłem Solid State 7000, obyło się bez niespodzianek na szczęście.

• 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.