Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.03.2023 o 00:14, jaczar napisał:

Czy jest jakaś opcja na uruchomienie funkcji signal sense w modelach wzmacniaczy przeznaczonych na Europę ?

Jeśli istnieje, to tylko poprzez skomunikowanie się przez wejście COMPUTER I/O do sterowania po sieci (Smart Home) i wysłanie odpowiedniej komendy (listę dostępnych komend w każdym modelu można ściągać ze stron Rotel Archive).

Edytowane przez mol01

Czy jest ktoś posiadaczem Rotela RT-1080 i mógłby pomóc w sprawie działania pilota RR-T92? Czy działa przyciemnianie wyświetlacza po naciśnięciu przycisku "Dimmer" czy jest to opcja dla innego modelu?

22 minuty temu, Judyta Kowalik napisał:

Rotela RT-1080 i mógłby pomóc w sprawie działania pilota RR-T92?

Dedykowanym pilotem do RT-1080 jest RR-T93 i on funkcji DIMMER nie posiada. Jest tylko funkcja DISPLAY która w RT-1080 wyłączy wyświetlacz całkowicie.

Nie wiem, nie znam się, przeczytałem dla Ciebie instrukcję 🙂

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Ja akurat nie mam dopasowanego pilota, ale na Logitechu Harmony próbowałem zaprogramować funkcję "Dimmer" i tam ona również nie działa... Z kolei funkcja "Display", która wygasza wyświetlacz na RA-1070, w przypadku RT-1080 przełącza tryby RDS. Wydaje mi się, że to faktycznie opcja dla innego modelu...

1 minutę temu, tym napisał:

w przypadku RT-1080 przełącza tryby RDS

Zarówno na pilocie RT-92 jak i RT-93 przytrzymanie przycisku Display na 3 sekundy powinno wyłączyć wyświetlacz RT-1080. Kolejne przytrzymanie włączy go.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

3 minuty temu, eMCZe napisał:

Zarówno na pilocie RT-92 jak i RT-93 przytrzymanie przycisku Display na 3 sekundy powinno wyłączyć wyświetlacz RT-1080. Kolejne przytrzymanie włączy go.

Faktycznie, sprawdziłem i działa, dzięki!

Tylko niestety nie do końca to przemyśleli w Rotelu, bo przytrzymanie przycisku faktycznie gasi wyświetlacz, ale tylko w tunerze, a kolejne naciśnięcie włącza wyświetlacz na tunerze, a gasi na wzmacniaczu... 😉

3 minuty temu, tym napisał:

a gasi na wzmacniaczu... 😉

ha ha ha 

Dziękuję wszystkim za pomoc. Z tymi pilotami to jednak producent chyba dawał 2 różne tj zarówno RT-92 jak i RT-93. U mnie w instrukcji oryginalnie dołączonej do tunera jest jak na foto. Poza tym "Dimmer" nie reagują jeszcze 4 inne. Tylko po co producent dodawał do zestawu nie w pełni kompatybilny pilot😞

100.jpg

101.jpg

Edytowane przez Judyta Kowalik
16 minut temu, Judyta Kowalik napisał:

U mnie w instrukcji oryginalnie dołączonej do tunera jest jak na foto

Ja opierałem sie na tym:

https://www.rotel.com/sites/default/files/product/manuals/RT-1080-OM.pdf

Strona 9. Aczkolwiek w tekście dalej również pada model RT-92

2 minuty temu, eMCZe napisał:

Ja opierałem sie na tym:

https://www.rotel.com/sites/default/files/product/manuals/RT-1080-OM.pdf

Strona 9. Aczkolwiek w tekście dalej również pada model RT-92

Czyli producent dodawał jak mu pasowało lub od może nowej serii bo wyświetlacz mam 2 kolorowy a na różnych zdjęciach były też monochromatyczne. Ale trochę denerwujące nie mniej zostają te niedziałające klawisze.  Użytkownikiem tunera jestem od kilku dni tak dla wyjaśnienia stąd też moje pytania.

24 minuty temu, Judyta Kowalik napisał:

. Ale trochę denerwujące nie mniej zostają te niedziałające klawisze

Ja mam pre Restek Vector po fabrycznym upgrade w ramach którego jest pilot Dirigent. Pół kilogramowa kostka litego aluminium z 36 przyciskami z brązu o wartości 400 euro... z pre działa tylko 6 jako głośniej / ciszej, on / off , mono / stereo , dimmer.... to jest dopiero rozrzutność 🙂

Godzinę temu, Judyta Kowalik napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc. Z tymi pilotami to jednak producent chyba dawał 2 różne tj zarówno RT-92 jak i RT-93. U mnie w instrukcji oryginalnie dołączonej do tunera jest jak na foto. Poza tym "Dimmer" nie reagują jeszcze 4 inne. Tylko po co producent dodawał do zestawu nie w pełni kompatybilny pilot😞

100.jpg

101.jpg

Gorzej, że ten tuner gra mocno średnio, też go miałem niestety... odebrał mi chęć do słuchania radia w domu, wraz z dobrą zmianą, a ja głupi nawet dipola na maszcie zamontowałem...

10 minut temu, baksiu napisał:

Gorzej, że ten tuner gra mocno średnio, też go miałem niestety... odebrał mi chęć do słuchania radia w domu, wraz z dobrą zmianą, a ja głupi nawet dipola na maszcie zamontowałem...

U mnie gra bardziej niż dobrze, może kwestia położenia od nadajnika, ale nie mogę narzekać. Za antenę mam przerobiony "stalowy wieszak" i kabel antenowy też nie jakiś super. A jaki inny tuner polecasz?

2 godziny temu, Judyta Kowalik napisał:

Czyli producent dodawał jak mu pasowało lub od możeowej serii bo wyświetlacz mam 2 kolorowy a na różnych zdjęciach były też monochromatyczne.

Z tym wyświetlaczem, to chyba wszystkie miały kolorowe, tylko że z reguły te rzadsze opcje były w kolorze. Rotel bardzo często oferował dwa modele pilota w zależności od rocznika urządzenia i regionu sprzedaży; i to nie tylko w tunerach. Niemniej mi się wydaje, że jak miałem RT-1080 to dało radę w nim śprzycemniać wyświetlacz.

8 godzin temu, Judyta Kowalik napisał:

U mnie gra bardziej niż dobrze, może kwestia położenia od nadajnika, ale nie mogę narzekać. Za antenę mam przerobiony "stalowy wieszak" i kabel antenowy też nie jakiś super. A jaki inny tuner polecasz?

Poprzednio miałem starego Pioneera i Denona, takie z klasyczną zieloną skałą o wielkim ciężkim pokrętłem, myślałem że nowszy rotel zagra lepiej, ale był bardziej czuły na jakość sygnału i dźwięk miał mniej wypełniony, bardziej płaski. Nadajnik mediów propagandowych widzę z dachu przy dobrej pogodzie i odbiór jest super, gorzej z wolnymi mediami, tu sygnał na prowincji jest zakłócony, zapewne nie znalazło się dla nich pasmo nadawcze... takie mamy czasy 😜. Cena tego tunera rotela mówi coś niecoś o jego jakości, raczej nikt się o nie nie zabija w licytacji, w przeciwieństwie do tych, które miałem wcześniej...

W dniu 19.03.2023 o 20:52, Judyta Kowalik napisał:

Tylko po co producent dodawał do zestawu nie w pełni kompatybilny pilot😞

Z tego co widzę, w tej wrzuconej instrukcji są odnośniki do tych zaznaczonych klawiszy, a więc pełnią one jakieś funkcje według instrukcji - może po prostu wytarły się pola przewodzące pod tymi klawiszami i dlatego "nie łapią", a powinny... Są do kupienia takie specjalne zestawy naprawcze do naprawy tej przypadłości wymęczonych pilotów.

Edytowane przez mol01
22 godziny temu, mol01 napisał:

Z tego co widzę, w tej wrzuconej instrukcji są odnośniki do tych zaznaczonych klawiszy, a więc pełnią one jakieś funkcje według instrukcji - może po prostu wytarły się pola przewodzące pod tymi klawiszami i dlatego "nie łapią", a powinny... Są do kupienia takie specjalne zestawy naprawcze do naprawy tej przypadłości wymęczonych pilotów.

Pilot jest praktycznie nowy, jak i sam tuner - praktycznie bez jakichkolwiek oznak użytkowania

To że nie widać oznak użytkowania, nie oznacza, że pilot nie był gdzieś wciśnięty z dociśniętymi przyciskami na długi czas i nie zostały zużyte w ten sposób pola przewodzące pod klawiszami.

15 minut temu, mol01 napisał:

To że nie widać oznak użytkowania, nie oznacza, że pilot nie był gdzieś wciśnięty z dociśniętymi przyciskami na długi czas i nie zostały zużyte w ten sposób pola przewodzące pod klawiszami.

Płytka drukowana pilota na 100% sprawna - sprawdzone. Jest więc zagwozdka co jest nie tak. Wszystkie nie działające na pilocie klawisze poza "dimmer" który nie ma odpowiednika na panelu tunera działają.

Edytowane przez Judyta Kowalik

Płytka drukowana niema tu absolutnie nic do rzeczy - chodzi o czarne spody pod klawiszami - wystarczy je przedzwonić miernikiem przykładając sondy na dwóch brzegach by sprawdzić, czy mają odpowiednią przewodność aby zwierać pola na płytce.

No i to, że niema czegoś na froncie absolutnie nie oznacza, że nie można wywołać danej funkcji z pilota...

Albo pilot jest zaprogramowany do obsługi innego modelu - w Rotelu często się też zdarza, że odpowiednią kombinacją klawiszy wybiera się z jakim urządzeniem ma dany pilot współpracować...

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, Judyta Kowalik napisał:

Płytka drukowana pilota na 100% sprawna - sprawdzone. Jest więc zagwozdka co jest nie tak. Wszystkie nie działające na pilocie klawisze poza "dimmer" który nie ma odpowiednika na panelu tunera działają.

W kamerze smartfonu widać świecenie diody nadawczej pilotów, można łatwo zweryfikować czy działa.

Godzinę temu, sidru napisał:

W kamerze smartfonu widać świecenie diody nadawczej pilotów, można łatwo zweryfikować czy działa.

No i w ten sposób wykluczymy zużycie przycisków i pozostanie tylko kwestia braku kompatybilności wysyłanych kodów z RT-1080.

19 godzin temu, mol01 napisał:

No i w ten sposób wykluczymy zużycie przycisków i pozostanie tylko kwestia braku kompatybilności wysyłanych kodów z RT-1080.

To wszystko już sprawdzone i działa. Jeśli to brak kompatybilności to nadal mnie dziwi dlaczego producent dodawał ten pilot a nie RR-T93 który działa jak powinien.

25 minut temu, Judyta Kowalik napisał:

To wszystko już sprawdzone i działa. Jeśli to brak kompatybilności to nadal mnie dziwi dlaczego producent dodawał ten pilot a nie RR-T93 który działa jak powinien.

Chyba się nie zrozumieliśmy - obydwa działają jak powinny po zaprogramowaniu pod dany model tunera.

Godzinę temu, mol01 napisał:

obydwa działają jak powinny po zaprogramowaniu pod dany model tunera.

Piloty Rotela są zamienne i działają według odpowiedniej tabeli kodów, to czy funkcja działa zależy tylko od tego czy jest zaimplementowana w odbiorniku. 

A może najpierw trzeba wcisnąć Guzik tuner, a potem dimmer? Guzik dimmer nie powinien wyłączać wyświetlacza podczas pracy z kodami dla tunera, chyba u mnie tak to działało, niestety tylko w cd nie dało się wygasić wyświetlacza, a jego najczęściej używałem... spory mankament uważam.

1 godzinę temu, eMCZe napisał:

Piloty Rotela są zamienne i działają według odpowiedniej tabeli kodów, to czy funkcja działa zależy tylko od tego czy jest zaimplementowana w odbiorniku. 

Czyli tak samo wyglądający pilot może działać i mieć aktywne wszystkie klawisze lub jak jest u mnie cześć nie działać?

17 minut temu, Judyta Kowalik napisał:

Czyli tak samo wyglądający pilot może działać i mieć aktywne wszystkie klawisze lub jak jest u mnie cześć nie działać?

A wciśnij na tunerze konfigurację POWER + MEMORY + 0 na dłużej niż 5 sekund (przełączenie na pracę Europejską), aż do pokazania się LOADING na wyświetlaczu i sprawdź czy po tym wspomniane guziki zadziałają. Jak nie, to możesz dla testu też sprawdzić konfigurację POWER + MEMORY + 9, ale wtedy nawet jak przyciski będą działać, to tuner nie będzie odbierał stacji, bo będzie trybie pracy na USA - wynikać będzie wtedy, że masz tuner sprowadzony z USA i przestawiony do pracy w Europie, gdzie prawdopodobnie był załączany pilot RR-T93 (ja taki miałem do niego).

W dniu 22.03.2023 o 22:53, mol01 napisał:

A wciśnij na tunerze konfigurację POWER + MEMORY + 0 na dłużej niż 5 sekund (przełączenie na pracę Europejską), aż do pokazania się LOADING na wyświetlaczu i sprawdź czy po tym wspomniane guziki zadziałają. Jak nie, to możesz dla testu też sprawdzić konfigurację POWER + MEMORY + 9, ale wtedy nawet jak przyciski będą działać, to tuner nie będzie odbierał stacji, bo będzie trybie pracy na USA - wynikać będzie wtedy, że masz tuner sprowadzony z USA i przestawiony do pracy w Europie, gdzie prawdopodobnie był załączany pilot RR-T93 (ja taki miałem do niego).

Niestety nie działa ani dla jednej ani dla drugiej opcji.

Godzinę temu, Judyta Kowalik napisał:

Niestety nie działa ani dla jednej ani dla drugiej opcji.

Sam pilot zapewne w podobny sposób "nastawia się" na pracę pod konkretny model tunera, ale nie mam pojęcia jaka to będzie konfiguracja klawiszy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.