Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W związku ze zmianą szafki na sprzęt (w końcu docelowa) zmieniły mi się odległości między klockami. Rodzaj kabli już wybrany. Zastanawiam się czy do połącznia RC1590 mk2 z RB1590 lepiej zastosować XLR czy RCA ?

RCA mogę kupić taniej świeżą używką (wtyki KACAS), a XLR tylko nówka (wtyki Neutrik), różnica w cenie ok 100 zł.

21 minut temu, Leszek67 napisał:

W związku ze zmianą szafki na sprzęt (w końcu docelowa) zmieniły mi się odległości między klockami. Rodzaj kabli już wybrany. Zastanawiam się czy do połącznia RC1590 mk2 z RB1590 lepiej zastosować XLR czy RCA ?

RCA mogę kupić taniej świeżą używką (wtyki KACAS), a XLR tylko nówka (wtyki Neutrik), różnica w cenie ok 100 zł.

Rca będzie lepsze, ominiesz 2 kiepskie op-ampy

Tak jeszcze zapytam : 1590 są zbalansowane ?

Właśnie składam sprzęt - jest szansa że posiadane RCA 75 cm powinny na styk wystarczyć. Mam jeszcze jeden taki sam RCA (60cm) to pójdzie między CD a PRE. No i mam 50 cm XLR to wrzucę dualnie między CD i PRE i potestuję.

Edytowane przez Leszek67
6 minut temu, Leszek67 napisał:

Tak jeszcze zapytam : 1590 są zbalansowane ?

Właśnie składam sprzęt - jest szansa że posiadane RCA 75 cm powinny na styk wystarczyć. Mam jeszcze jeden taki sam RCA (60cm) to pójdzie między CD a PRE. No i mam 50 cm XLR to wrzucę dualnie między CD i PRE i potestuję.

Nie są 

22 minuty temu, baksiu napisał:

Nie są

A skąd ta pewność? To, że RC-1090 i RB-1090 nie są, nie znaczy, klocki serii 15 też nie są zbalansowane. Nie widziałem schematu ale wydaje mi się, że RC-1590 może być zbalansowany, a przynajmniej dla źródeł podłączonych drogą cyfrową sygnał z DAC-a może iść na wyjścia XLR bez desymetryzacji. Natomiast RB-1590 raczej nie jest, co i tak daje marne korzyści z połączenia poprzez XLR-y.

Noo, Panowie zdecydujcie się. Ja tu łapki pościerane, bo dostęp ciężki, a chciało by się jak najszybciej odpalić. Już prawie cały dzień sprzęt wyłączony, a dzień bez muzy w dobrej jakości to dzień stracony.

20 minut temu, mol01 napisał:

A skąd ta pewność? To, że RC-1090 i RB-1090 nie są, nie znaczy, klocki serii 15 też nie są zbalansowane. Nie widziałem schematu ale wydaje mi się, że RC-1590 może być zbalansowany, a przynajmniej dla źródeł podłączonych drogą cyfrową sygnał z DAC-a może iść na wyjścia XLR bez desymetryzacji. Natomiast RB-1590 raczej nie jest, co i tak daje marne korzyści z połączenia poprzez XLR-y.

Bo rotel od lat odgrzewa kotlety?

Godzinę temu, baksiu napisał:

Bo rotel od lat odgrzewa kotlety?

Ale seria 15 z zabudowanymi DAC-ami nie jest już takim odgrzewanym kotletem i dość znacznie się różni konstrukcyjnie od starszych odpowiedników - w niższych modelach preampów poszli po bandzie i ponad 3/4 układu zajęły obwody cyfrowe, gdy sama część analogowa została uproszczona do granic możliwości, natomiast RC-1590 to już naprawdę rozbudowana maszyna i nawet po zdjęciach wnętrza ciężko się zorientować jaką ma konstrukcję bez dostępu do schematu. To napewno ciekawy klocek, bez względu na to, czy jest zbalansowany czy nie, a tym bardziej dla kogoś, kto będzie korzystał z części cyfrowo-sieciowej. Tak czy inaczej, uważam, że połączenie z końcówką RB-1090 lepiej wypadnie w formie RCA, bo ona jest na 98% odgrzewanym kotletem RB-1090. O odtwarzaczach niedawno było pisane - żaden nie był w pełni zbalansowany.

10 godzin temu, Leszek67 napisał:

Zagrało, jest dobrze, powiedział bym nawet bardzo dobrze, a w sumie co się szczypać - rewelacyjnie 😁.

Rb-1090 to był dobry klocek, podejrzewam że w serii 15 go nie popsuli, miło widzieć Twoje zadowolenie!

RB 1080 sprzedane, zakupione RB 1582 MK2 do drugiego systemu, gra bardziej zdyscyplinowanie, mocniejszym basem, pojawiło się więcej smaczków. Będę szukał RC 1590 na wymianę do 1082. No ale po kolei bo trochę to wszystko jednak kosztuje.

70146260232__B57C98B4-BB09-4968-AE11-455D346E619F.jpg

Edytowane przez Satori
20 minut temu, Satori napisał:

RB 1080 sprzedane, zakupione RB 1582 MK2 do drugiego systemu, gra bardziej zdyscyplinowanie, mocniejszym basem, pojawiło się więcej smaczków. Będę szukał RC 1590 na wymianę do 1082. No ale po kolei bo trochę to wszystko jednak kosztuje.

O, dziewczyna hantelków używa 😁

Edytowane przez mol01
4 minuty temu, mol01 napisał:

O, dziewczyna hantelków używa...

Albo nie używa i leżą... 😜

23 minuty temu, Satori napisał:

Trochę miszmasz serii ci wyszedł

14 minut temu, baksiu napisał:

Trochę miszmasz serii ci wyszedł

Trochę tak 🙂 ale ten denon na lampach od Mcgyvera z nową sekcją analogową...ostatnio wziąłem CD Pioneer pd-30ae z ciekawości na najwyższej modyfikacji od Muda44 ponoć miał grać jak sprzęt za 5 tyś. no i ten pionek przegrał z kretesem. Miałem też kiedyś Marantza ponoć ze średniej półki nie wspominając już Rotela RCD 971, wszystkie dźwiękowo poległy. Ale Playerów już nie kupię Pioneer zostaje jako transport, bo jako transport do DAC chodzi fantastycznie. Generalnie opieram się o DAC. 

36 minut temu, mol01 napisał:

O, dziewczyna hantelków używa 😁

Używa używa 😁

5 godzin temu, Satori napisał:

denon na lampach od Mcgyvera z nową sekcją analogową...ostatnio wziąłem CD Pioneer pd-30ae z ciekawości na najwyższej modyfikacji od Muda44 ponoć miał grać jak sprzęt za 5 tyś.

Jakoś coś doświadczenia użytkowników ostatnio mówią, że te modyfikacje są przereklamowane 😉 

U mnie za CD robi stary Rotel RCD-955 po modyfikacjach na starym TDA1541 i żaden mu nie podskoczył jeżeli już używamy tego słownictwa... ale fakt, że zmieniłem zasilanie, filtr cyfrowy, zegar i wstawiłem dwa analogi do wyboru 🙂 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

1 godzinę temu, eMCZe napisał:

Jakoś coś doświadczenia użytkowników ostatnio mówią, że te modyfikacje są przereklamowane 😉 

Wiesz, mi generalnie chodzi o gust dźwiękowy. Może dla innych tamte urządzenia modyfikowane u innych konstruktorów będą grały lepiej, mi sposób prezentacji dźwięku Mcgyvera bardzo odpowiada i tu chcę zaznaczyć, iż nie robię Mcgyverowi żadnej reklamy bo tego człowieka już od roku na forum nie ma i nie wiem co się z nim dzieje, a szkoda bo chętnie bym zamówił u niego jeszcze jeden DAC. Jego konstrukcje po prostu spełniały moje wymagania foniczne. Takiego DAC'a jaki mi sklecił nigdzie za taką kwotę jaką dałem pewnie nie znajdę. Ciężkie, gęste, tłuste brzmienie jakiego potrzebowałem do muzyki często w odchudzonych Metalowych kawałkach, ale i nie tylko. 

11 minut temu, Satori napisał:

Takiego DAC'a jaki mi sklecił nigdzie za taką kwotę jaką dałem pewnie nie znajdę.

To napisz do mnie jak będziesz szukał 😉

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 godziny temu, eMCZe napisał:

To napisz do mnie jak będziesz szukał 😉

Troszkę podreperuję budżet i nie omieszkam napisać.

Edytowane przez Satori
13 minut temu, Satori napisał:

podreperuję

Jakiego DAC używasz ?? Bo u mnie gra 2 x PCM63K po moich modach na lampowym 6414. Tutaj stoi na RCD. 

590969501_NixieDAC.thumb.jpg.f22f9e4f43b9d9bec89d4bfaec988607.jpg

20230211_180251.thumb.jpg.abfd409dec797fa6bbf96d058df38f96.jpg

Jak będziesz w okolicy Śląska to zapraszam, zobaczysz jak to brzmi na RHB-10 i elektrostatach.

50 minut temu, eMCZe napisał:

Bo u mnie gra 2 x PCM63K po moich modach na lampowym 6414. Tutaj stoi na RCD

Klon Stax-a Talent?

A do czego ten rządek przekaźników po lewej? Czyżby do wyręczania mechanicznych przełączników na froncie Stax-a przy pomocy miękkich przycisków na froncie właściwym? 😄

Edytowane przez mol01
37 minut temu, mol01 napisał:

Klon Stax-a Talent

Dlaczego klon ?? 

To jak w stopce STAX ale... zmieniłem kondensatory, poprawiłem zasilanie jak np. osobny regulator filtra, wywaliłem filtr SM5803 i wstawiłem najpierw BB DF1704 ale było ostro i bez głębi więc wrzuciłem SM5842 i ten trafił w "10" dla mnie. Potem szukałem analogu i po przerzuceniu nastu triod zostały 6414 Raytheon'a 1958 rok robione dla IBM'a do wczesnych lampowych komputerów. 

37 minut temu, mol01 napisał:

A do czego ten rządek przekaźników po lewej?

Jak wiesz TALENT  jest sterowany heblami, hebel góra, hebel dół. Ja na moim panelu mam przyciski bistabilne, które sterują przekaźnikami, a wysterowane przekaźniki puszczają lub przerywają sygnał na PCB jak ori hebelki. Przekaźniki zasilane są z osobnego zasilacza ( widać go obok dużego trafo od analogu lampowego na tylnej ściance, od góry widać jakby zachodził na zasilacz analogu )

Przekaźników jest 5 bo 4 sztuki są do sterowania panelem przednim ( wybór źródła czy przesunięcie faz ) i diodami ( odwróciłem logike diód bo tam mute czy brak sygnału była dioda włączona a przy LOCK gasła ) a piaty jest od załączania sygnału wyjściowego po nagrzaniu lamp oraz po stabilizacji napięć i do odcięcia sygnału wyjściowego zanim to nastąpi albo po zaniku zasilania aby uniknąć trzasków w głośnikach.

Jedyna wada to brak USB ale do tego zrobiłem, sobie pasujący do zestawu, bo z tego samego kawałka dębu , USB/COAX oparty na  XMOS, z pełną separacją galwaniczną, osobno zasilana strona USB i COAX  z dwóch zasilaczy liniowych opartych na dyskretnych regulatorach.

Edytowane przez eMCZe

18 minut temu, eMCZe napisał:

wywaliłem filtr SM5803 i wstawiłem najpierw BB DF1704 ale było ostro i bez głębi więc wrzuciłem SM5842 i ten trafił w "10" dla mnie.

Już myślałem, że pozbyłeś się odbiornika Yamahy LS1 w pewnych kręgach bardzo cenionego, ale po chwili zorientowałem się, że to zupgradowany filtr cyfrowy na SM5842 z własnym stabilizatorem na płytce. Spore te trafo analogu...

18 minut temu, eMCZe napisał:

Dlaczego klon ?? 

Gdzieś widziałem klony Stax-a, a mi by było szkoda rozbierać oryginał, więc taka myśl się nasunęła... choć wiadomo, że oryginalne kondy Rubycona z podstawowych serii w nim to już śmietnik, a i stan oryginalnych obudów tego "jamnika" często pozostawia nieco do życzenia.

Edytowane przez mol01
33 minuty temu, mol01 napisał:

a i stan oryginalnych obudów tego "jamnika" często pozostawia nieco do życzenia.

Ori obudowę mam w stanie BDB panel przedni / BDB- cała obudowa. Leży sobie jakbym kiedyś upolował jakieś truchło do odbudowy choć po tym co pokazał po zmianach to w oryginale, bym go nie zostawił. Porównywałem DAC'ami w kwotach 5 cyfrowych i to wcale nie z 1 z przodu. Scena powala, dynamika nie odstaje a szczegółowośc nawet bez obsługi gęstych plików zabija. Zasługą też  interface USB na zegarach CRYSTEK i dobrym zasilaniu. 

41 minut temu, mol01 napisał:

Spore te trafo analogu...

Tak, i celowo przeszacowane ( 100W - przy włączeniu aż obudowę podnosi 😉 normalnie stosuję mniejsze, w zależności od analogów od 20W do 60W.. ale zależało mi na stabilności grzania. Te świnki dla IBM mają pobór na grzałkach ponad 1,2 A i na większości trafo siadało mi napięcie na zasilaczu. Ono na jałowym daje około 8V AC i ma amperów w zapasie. Ja docelowo chciałem tam dla siebie drugi analog lampowy wrzucić na innych lampach (ten sam co w CD Rotela ) i wtedy przy mniejszych trafo sekcja grzania nie wyrabiała, ale  ten analog zagrał tak dobrze, że każdy drugi wrzucony do środka nie był by przeze mnie używany. Za to 6414 w Rotelu nie brzmiały tak dobrze dlatego Rotel RCD został na 6N9S i ma jeszcze drugi analog na dyskretnych OPA. 

Jak już mówiłem każdy sprzęt robię dla siebie i pod siebie. Czy DAC, CD, PRE, końcówka, gramofon czy głośniki... wszystko w środku jak nowe albo w zasadzie nowe.

Całą sobotę grałem na BAT VK, zamówiłem kondy na "remont" ale chciałem obsłuchać i przetestować. Moja rodzina stwierdziła, że coś się popsuło w dzwięku bo aż męczy. Dopeiro jak przełączyłem na Rotela to "się naprawiło" . Kolejny wzmacniacz przy moim KOKORO nie wyrobił górą i szczegółami a do tego BAT ma bardzo cofnietą średnicę. 

Kocham moje CLS ale czasem są przekleństwem gdy wrzucić źle zrealizowane nagranie albo wzmacniacz który nie przeniesie wszystkiego co powinien. Od razu słyszysz wszystko albo to czego nie słychać a powinno być słyszalne bo znasz ten kawałek dokładnie z RHB-10. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.