Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.11.2022 o 19:43, Rokownik napisał:

To generalnie nowe i drogie klocki, więc pewnie mało jest osób, które słuchały i tego i tego.

Znam z forum tylko jedną osobę, która przesiadła się z Michi X5 na dzielonkę S5 i P5. Przy czym, jak wyczytałem w postach, zmienił również kolumny. Dzielonka gra z wysokim modelem Bowersów z serii 800. I niech Ci to da do myślenia.

Nie strzelaj do wróbla z armaty. Albo inaczej: na tych Klipschach i tak pewnie różnicy nie odczujesz.

I nie zapomnij się podzielić informacją - o ile zdecydujesz się na Michi X5 - za ile udało Ci się go w Lądku kupić.

pzdr

Michi x5 zamieniony  na Michi s5  jutro będzie .. 60 kg 1200 watt 😋💪🏻💥 za trade in  x5 dostałem cenę większa niż kiedy kupowałem x5  wiec ok inflacja w tym przypadku na plus .. 

W dniu 29.03.2023 o 20:52, Knaplukasz napisał:

Michi x5 zamieniony  na Michi s5  jutro będzie .. 60 kg 1200 watt 😋💪🏻💥 za trade in  x5 dostałem cenę większa niż kiedy kupowałem x5  wiec ok inflacja w tym przypadku na plus .. 

IMG_1683.jpeg

IMG_1682.jpeg

Jest moc 💪🏻😋 Są też różnice jakości dźwięku gra lepiej niż x5  s5 ma więcej jest sopran Bass glepszy  lepsze stereo  scena .. itd no to był udany zakup . Polecam .. warto 

IMG_1685.jpeg

Edytowane przez Knaplukasz
2 godziny temu, Knaplukasz napisał:

IMG_1683.jpeg

IMG_1682.jpeg

Jest moc 💪🏻😋 Są też różnice jakości dźwięku gra lepiej niż x5  s5 ma więcej jest sopran Bass glepszy  lepsze stereo  scena .. itd no to był udany zakup . Polecam .. warto 

IMG_1685.jpeg

wygląda bardzo nowocześnie, powiedziałbym, że nawet dla mnie za bardzo, wręcz plastikowo! Ale skoro waży tyle kg, to chyba użyli metalowych części 🙂 Ciekawe ile kosztuje fracht z Chin do UK dla takiego ciężkiego klamota?! Mam nadzieję, że ten wieśniacki EQ da się wyłączyć!

Godzinę temu, baksiu napisał:

wygląda bardzo nowocześnie, powiedziałbym, że nawet dla mnie za bardzo, wręcz plastikowo! Ale skoro waży tyle kg, to chyba użyli metalowych części 🙂 Ciekawe ile kosztuje fracht z Chin do UK dla takiego ciężkiego klamota?! Mam nadzieję, że ten wieśniacki EQ da się wyłączyć!

Lubię EQ 😀 ale można wyłączyć

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Jest metal nie plastik🤷🏻‍♂️😱 2 osoby go dawałem  na komodę  bo samemu ciężko .. .. a nie jestem słaby 🤣 120 kg waga 52 biceps  25 lat trenuje kulturystyke  😋💪🏻 

Witam. Jestem dość świeżym użytkownikiem Rotela jednak dzwiek mnie zachwycił. Mam dziwne zestawienie mianowicie RC-1572 oraz Rb 1582mk2 do tego streamer hifi rose i odtwarzacz płyt vinylowych Audio-technica ...a teraz powiem ze się zdziwicie wszystko podpięte pod Magnat Transplus 1500 z przerobionymi filtrami przez firmę wilk audio projekt ...do tego są 2 suby aktywne klipsch spl150 .. między dac  a wzmacniacz kable xlr ..gra świetnie choć słucham głównie Tidal z mQa i vinyli..pozdrawiam dołączę trochę fotek przepraszam za jakość 

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Kelner27 napisał:

teraz powiem ze się zdziwicie wszystko podpięte pod Magnat Transplus 1500 z przerobionymi filtrami przez firmę wilk audio projekt

E tam. Przerobione przez Wilka to nie ma prawa grać. Zaraz "fachofcy" z audiostereo Ci wytłumaczą jaki wielki błąd zrobiłeś. 

1 godzinę temu, Kelner27 napisał:

dołączę trochę fotek przepraszam za jakość 

Coś te fotki chyba Ci nie weszły. RC-1572 poleciałbym zmienić na coś lepszego - ja uważam go za wąskie gardło w tym systemie.

Ale Magnaty z 38cm basem + do tego dwa suby z 38cm głośnikami to rzeczywiście też gruby temat - niech zgadnę, car-audio bez tuby w bagażniku też u Ciebie nie przechodzi?

15 godzin temu, Knaplukasz napisał:

IMG_1682.jpeg

Jest moc 💪🏻😋 Są też różnice jakości dźwięku

Mimo tej wagi wznak musi być ostro wyżyłowany, skoro na tyle dali ostrzeżenie że minimalne obciążenie kolumn nie może być niższe niż 4 omy. @eMCZe już by swoich kolumienek pod to nie podpiął mimo deklaracji kosmicznej mocy...

Edytowane przez mol01
8 godzin temu, Kelner27 napisał:

Witam. Jestem dość świeżym użytkownikiem Rotela jednak dzwiek mnie zachwycił. Mam dziwne zestawienie mianowicie RC-1572 oraz Rb 1582mk2 do tego streamer hifi rose i odtwarzacz płyt vinylowych Audio-technica ...a teraz powiem ze się zdziwicie wszystko podpięte pod Magnat Transplus 1500 z przerobionymi filtrami przez firmę wilk audio projekt ...do tego są 2 suby aktywne klipsch spl150 .. między dac  a wzmacniacz kable xlr ..gra świetnie choć słucham głównie Tidal z mQa i vinyli..pozdrawiam dołączę trochę fotek przepraszam za jakość 

Tak, ten pre nie jest udany, już Integra ra-1070 gra lepiej, wymień na conajmniej rc-1080, będzie różnica. Co do magnatów i subów, to też kiedyś poszedłem tą drogą i szybko z niej zawróciłem, teraz mam kolumny z 18cm basowcami i to jest to! Nawet Pamela Anderson na emeryturze postanowiła usunąć sztuczne dodatki 😜

8 godzin temu, mol01 napisał:

Coś te fotki chyba Ci nie weszły. RC-1572 poleciałbym zmienić na coś lepszego - ja uważam go za wąskie gardło w tym systemie.

Dokładnie.

Godzinę temu, baksiu napisał:

Tak, ten pre nie jest udany, już Integra ra-1070 gra lepiej, wymień na conajmniej rc-1080

Chyba RC 1082. Ale  RC 1590 będzie najlepszym wyborem. Jak wiecie w jednym systemie mam połączenie RC 1082 + RB 1582, RC 1590 to już inna liga i ten pre z tą KM świetnie się komponuje. Ale masz rację 1082 będzie  lepszym wyborem niż 1572 tylko nie ma on gniazd cyfrowych, a koledze na pewno na tym zależy. Ja bym zbierał na 1590 bo do tej KM warto.

Edytowane przez Satori
8 godzin temu, mol01 napisał:

Ale Magnaty z 38cm basem + do tego dwa suby z 38cm głośnikami to rzeczywiście też gruby temat - niech zgadnę, car-audio bez tuby w bagażniku też u Ciebie nie przechodzi?

Mimo tej wagi wznak musi być ostro wyżyłowany, skoro na tyle dali ostrzeżenie że minimalne obciążenie kolumn nie może być niższe niż 4 omy. @eMCZe już by swoich kolumienek pod to nie podpiął mimo deklaracji kosmicznej mocy...

Ale kto ma Głośniki mniej niż 4 omy 😱🤷🏻‍♂️  ja jestem zadowolony . A mam 8 omów głośniki .. może zrobię kiedyś na 4 na zamównienie …Mam problem narazie jakie kupić pre amp ..  nie wiem czy Michi p5 jest wolny od tego problemu co miał 1590RC  .. w czasie włączania czy wył światła w głośnikach pokazał sie taki dźwięk jakby zwarcia   . Wiem ze wiele osób to miało i oddawali te pre . Nie wiem czy to naprawili .. 🤷🏻‍♂️

a może po postu to zniknie gdy podlacze pre amp kablami XLR ZAMIAST RCA ??

z nowych  jaki polecacie inny  pre amp ? 

Narazie gram ba RME 2adi fs 

31 minut temu, Satori napisał:

a koledze na pewno na tym zależy.

Graniak raczej łączy analogowo, a streamer Rose też może być lepszy po analogu...

12 minut temu, Knaplukasz napisał:

Ale kto ma Głośniki mniej niż 4 omy 😱🤷🏻‍♂️

No, kolega @eMCZe ma elektrostaty Martin Logan CLS, które nominalnie mają niby 6 omów, ale nader często potrafią schodzić do 2 omów podczas grania... To, co jest na tabliczce kolumny, to w najlepszym wypadku średnia impedancja kolumny, która często przez producentów jest zawyżana.

12 minut temu, Knaplukasz napisał:

.. w czasie włączania czy wył światła w głośnikach pokazał sie taki dźwięk jakby zwarcia

To raczej wina instalacji elektrycznej, a nie sprzętu i żadna zmienia kabli nic nie pomoże - no chyba że tych w instalacji 🙂 Kolega @baksiu ostatnio się z tego doktoryzował, więc niech Ci wytłumaczy.

Edytowane przez mol01
17 minut temu, mol01 napisał:

Graniak raczej łączy analogowo, a streamer Rose też może być lepszy po analogu...

No, kolega @eMCZe ma elektrostaty Martin Logan CLS, które nominalnie mają niby 6 omów, ale nader często potrafią schodzić do 2 omów podczas grania...

To raczej wina instalacji elektrycznej, a nie sprzętu i żadna zmienia kabli nic nie pomoże - no chyba że tych w instalacji 🙂 Kolega @baksiu ostatnio się z tego doktoryzował, więc niech Ci wytłumaczy.

Hmmm głośniki 6 omy i złe dla tego Michi s5 ? Ale co sprzęt wyłącza sie ? 🤷🏻‍♂️🙈 to lipa .. a Kolega  @eMCZe brał pod uwagę x5 może jest lepiej ?

To fajnie by było jakby Kolega @baksiu mi to jakoś wytłumaczył i co z tym zrobić 🤷🏻‍♂️ Bo to denerwujące gdy  sprzęt wyłączasz Masz taki dźwięk zwarcia albo jak gra włączasz  światło albo wyłączysz.. Ponoć inni zmienili pre na coś innego i  już tego nie było ale nie jestem pewien🤷🏻‍♂️

17 minut temu, mol01 napisał:

No, kolega @eMCZe ma elektrostaty Martin Logan CLS, które nominalnie mają niby 6 omów, ale nader często potrafią schodzić do 2 omów podczas grania...

Ale to tylko występie u mnie gdy jest zestaw dzielony .. x5 byl ok .. 

to teraz co sprzedać s5 i z powrotem do x5 🤷🏻‍♂️😱  nie lubię gdy coś mi tak strzela w głośnikach 😕

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Nawet Pamela Anderson na emeryturze postanowiła usunąć sztuczne dodatki 😜

Niestety młodość rządzi się swoimi prawami i niektórzy ślinią się na "duże pierdziawy" 😉 Mnie to jakoś ominęło, ale kobiety o pełniejszych kształtach wolę nadal od wieszaków na ubrania 😂

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, mol01 napisał:

RC-1572 poleciałbym zmienić na coś lepszego - ja uważam go za wąskie gardło w tym systemie.

Dla tej końcówki nawet 1590 to wąskie gardło o czym się przekonałem podpinając Coplanda DAC-215 co nie zmienia faktu że 1590 to bardzo dobry pre.

Tyle o mnie beze mnie 🙂

9 godzin temu, mol01 napisał:

@eMCZe już by swoich kolumienek pod to nie podpiął mimo deklaracji kosmicznej mocy...

Nie wiem na jakim poziomie ustawione sa zabezpieczenia w tym Michi

22 minuty temu, Knaplukasz napisał:

Hmmm głośniki 6 omy i złe dla tego Michi s5 ? Ale co sprzęt wyłącza sie ? 🤷🏻‍♂️🙈 to lipa .. a Kolega  @eMCZe brał pod uwagę x5 może jest lepiej ?

Tu jest dobre wytłumaczenie

39 minut temu, mol01 napisał:

No, kolega @eMCZe ma elektrostaty Martin Logan CLS, które nominalnie mają niby 6 omów, ale nader często potrafią schodzić do 2 omów podczas grania... To, co jest na tabliczce kolumny, to w najlepszym wypadku średnia impedancja kolumny, która często przez producentów jest zawyżana.

A uściślę jeszcze:

Ja mam chyba najlepszy dzwiękowo wypust CLS. Bezkompromisowe I w których nikt nie dopasowywał nic na siłę aby wzmacniaczowi było łatwiej tylko, żeby grało. Do tego wersja na rynek UK z zupełnie innymi nastawami w elektronice. Efekt jest taki, że nie ma przebłysków na górze a dół jest różnicowany. Mają najbardziej równą krzywą częstotliwości ale... coś za coś. To głośnik w zasadzie 4 ohm ze spadkami poniżej 1 ohm na górze i wzroście powyżej 30 ohm na dole 🙃

Najczęstszą reakcją wzmaka jest po prostu zadziałanie ochrony przepięciowej. Żaden Nak i Yamaha oprócz najwyższej MX10000 (max 1200 W przy 0,5 ohm ) moich CLS  nie poprowadziły. Grać można na wszystkim ale do pewnego poziomu głośności i zupełnie bez dynamiki i góry. 

Ostatnio poległ BAT VK który stoi właśnie obok mojego Michi a którym grałem przez parę dni. Wyłączyś się nie wyłączył ale góra całkowicie pozbawiona jest szczegółów i lekkości, coś tam się dzieje wycofanie zaczyna się od poziomu wokali i później już tylko gorzej. 

Moje RHB-10 prowadziło już wszystko, łącznie z Infinity Kappa 9 które spadają do 0,6 ohm i każde pierdnięcie w bas odstawia naprawdę potężne wzmacniacze. Tylko... RHB-10 ma współczynnik tłumienia 550. Nawet nowe serie Michi jak S5 mają DF imponujący bo na poziomie 350 ale to jednak przepaść przy 10-tce. 

Myślę, że S5 dało by radę z CLS, gwałcąc je mocą ale jak dzwiękowo to musiał bym posłuchać.

A co do RHB-10. Jest na OLX za 7 tyś, dobra cena biorąc pod uwagę, że podskoczyły ostatnio pod 10 tyś zł. I fajnie wygląda choć to wersja nie w wiśni a czerwona jak klocki lego jak moja przed zmianami na czerń i naturalny dąb.

10 minut temu, MarcinStereo napisał:

to wąskie gardło o czym się przekonałem podpinając Coplanda DAC-215

Ja już dawno nauczyłem się, że audio nie kupuje się z miłości do marki tylko na uszy. Nie wszystko co Rotel gra i nie wszystko jest na takim samym poziomie. Dla mnie pre i głośniki są podstawą systemu i do nich dobieram resztę jak źródła i końcówkę. Moje spełnia założenia uniwersalności (RCA i XLR ), neutralności i przeźroczystości ( zero własnego narzutu czego nieststy nie dało mi wiele testowanych klocków ), ma bardzo dobrą sekcję PHONO. Poziom wyjścia wysteruje każdy sprzęt.

Przy założeniu neutralności tonalnej można spokojnie podpiąć dowolną końcówkę i cieszyć się tym co daje, a że RHB-10 gra równo od dołu do samej góry to robi się dla mnie ideał. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

52 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Dla tej końcówki nawet 1590 to wąskie gardło o czym się przekonałem podpinając Coplanda DAC-215 co nie zmienia faktu że 1590 to bardzo dobry pre.

Jaki sa lepsze Pre ? Od  Rotel rc i p 5 Michi ?  Nie stare 🙃

48 minut temu, eMCZe napisał:

poniżej 1 ohm na górze i wzroście powyżej 30 ohm na dole 

Czyli równie dobrze na tabliczce mogli podać 16 omów, gdyby posługiwali się dzisiejszemi "normami": (1+30):2=15,5 oma 😅

Edytowane przez mol01

To w końcu co lepiej ten 1592 rc bo mam możliwość zmiany miałbym kupca na mój 1572 ..ale myślałem że najgorszym elementem była końcówka to o niej myślałem żeby ją zmienić. A odnośnie subow używam je czasami gdyż mam pomieszczenie 96 m2 i same kolumny Magnat przy cichym słuchaniu nie dają ciepłego basu suby to poprawiają.. ja słuchałem przedtem Cambridge audio  i uważam że Rotel na tych kolumnach gra bardziej punktowo ,znaczy ja słucham głównie rock trochę blues ale na Rotel perkusje czuje i słyszę na Cambridge słyszałem ale nie była taka jak to nazwać w punkt..ale to moje odczucie jak wiadomo każdy z nas słyszy inaczej ..miłego dnia dla wszystkich

10 minut temu, Kelner27 napisał:

To w końcu co lepiej ten 1592 rc bo mam możliwość zmiany miałbym kupca na mój 1572 ..ale myślałem że najgorszym elementem była końcówka to o niej myślałem żeby ją zmienić. A odnośnie subow używam je czasami gdyż mam pomieszczenie 96 m2 i same kolumny Magnat przy cichym słuchaniu nie dają ciepłego basu suby to poprawiają.. ja słuchałem przedtem Cambridge audio  i uważam że Rotel na tych kolumnach gra bardziej punktowo ,znaczy ja słucham głównie rock trochę blues ale na Rotel perkusje czuje i słyszę na Cambridge słyszałem ale nie była taka jak to nazwać w punkt..ale to moje odczucie jak wiadomo każdy z nas słyszy inaczej ..miłego dnia dla wszystkich

96m2 to nie powinien być żaden problem dla dobrych kolumn i wzmacniacza, wrzuć na warsztat RB-1090 i zmień preamp, bo ten 1072 gra cienko jak d. węża, jak tylko masz możliwość zmienić na lepszy, to dajesz, rb-1080 nie jest mistrzem neutralności, ma podbity wyższy bas i niedostatki na niższym, jak byś go zmienił na równiej grającą końcówkę, to suby możesz sprzedać fanowi KD, w możesz się zmieścić w aktualnym budżecie, stawiając na jakość, nie ilość klocków. Ja bym nie szedł w te nowe preampy, bo w razie czego zawsze możesz dokupić zewnętrzny DAC, ten w rose może być klasy rotelowskiego, szkoda dublować.

6 minut temu, baksiu napisał:

ten w rose może być klasy rotelowskiego,

Ten w Rose to klasa sama dla siebie 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Zależy od preferencji słuchacza, jednemu podejdzie granie coplanda innemuu nie. Nie uważam żeby 1590 był wąskim gardłem podpinając do niego odpowiednie źródło.

10 minut temu, baksiu napisał:

to suby możesz sprzedać fanowi KD

Ja tam czasami coś obejrzę na KD z użyciem mojego RSP-1098 i bez żadnych subów na dwóch głośnikach basowych 16cm w przednich kolumnach sąsiedzi wyglądają za okno, skąd ta burza się zbliża 😅 Tylko procesor musi być bardzo dobrze ustawiony - wszystkie kolumny ustawione na "duże", bez odcięcia basu dla LFE, aby każda z 7 kolumn dostawała pasmo od samiutkiego dołu, podane w ustawieniach dokładne odległości każdej z kolumn od miejsca odsluchwego i skorygowane poziomy na szumie różowym... Potem testowo pierwsza część Resident Evil w DTS (jeden z najlepiej nagłośnionych filmów) i ewentualnie drobne korekty 😉

17 minut temu, baksiu napisał:

wrzuć na warsztat RB-1090 i zmień preamp, bo ten 1072 gra cienko jak d. węża, jak tylko masz możliwość zmienić na lepszy, to dajesz, rb-1080 nie jest mistrzem neutralności, ma podbity wyższy bas i niedostatki na niższym, jak byś go zmienił na równiej grającą końcówkę, to suby możesz sprzedać fanowi KD

I co ma się bawić w stare 20 letnie wzmacniacze, skoro ma nową bardzo dobrze grającą KM ? 1080 nie jest lepsza od 1582 gra gorzej. To nie jest dobra propozycja.

1 minutę temu, Satori napisał:

1080 nie jest lepsza od 1582 gra gorzej.

Zakładam, że nasz Pawełek jak zwykle miesza modele serii 10 i 15 zamiennie, bo klasowo są to odpowiedniki, choć akurat RC-1572 w analogu uważam za jeszcze gorszy konstrukcyjnie od RC-1070.

42 minuty temu, Kelner27 napisał:

Rotel na tych kolumnach gra bardziej punktowo ,

To znak rozpoznawczy Rotela na każdych kolumnach.

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Satori napisał:

Zależy od preferencji słuchacza, jednemu podejdzie granie coplanda innemuu nie. Nie uważam żeby 1590 był wąskim gardłem podpinając do niego odpowiednie źródło.

Tylko ile by to kosztowało 😉 + następne urządzenie w torze.  

Coplanda idzie kupić za 6k nowego.

51 minut temu, MarcinStereo napisał:

Coplanda idzie kupić za 6k nowego.

To jak nowy Restek... a nie tam 6k ale w euro 😉

Ale słyszałem ich 3 pre i bardziej neutralnego nie słyszałem nigdy. Poza tym to w zasadzie manufaktura i możesz w każdym momencie porozmawiać z kimś kto to projektował i robil o ewentualnych upgrade pod Twój tor. Pełne wsparcie dla używek i nie ważne czy nowych czy sprzed 30 tu lat. 

Nie miałem pre wcześniej które brzmi poprzez swoją neutralność równie dobrze u mnie na końcówkach Krell, Accuphase, BAT, Rotel, MarkLevinson. O innych jak Pionki, Lucki, Naki, Yamy i Danonki już nie wspomnę. Słyszysz tylko różnice tonalne wzmacniacza. 

Polecam sprawdzić. Potem już nie ma powrotu 🙂

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Tylko ile by to kosztowało 😉 + następne urządzenie w torze.  

Dobry DAC na lampach i gra gitara więcej nie trzeba do tego pre😉

😆 Jak zwykle, ile ludzi tyle opinii - jeden uważa, ze najważniejsze pre, drugi że porządny DAC bez pre, trzeci, że kolumny lub 60kg końcówka... a następny powie, że bez co najmniej 12-calowego suba to nie da się słuchać 🙂 Są sprzęty wybitne, których nie da się przeoczyć w żadnym systemie, bez względu czy to pre, DAC, czy wznak, ale są też systemy, które razem grają wybitnie, a z osobna wcale... Zadaniem audiofila nie jest skupienie się, co jest najważniejsze w torze, tylko na tym, by osiągnięte brzmienie było jak najlepsze - a tu już wchodzi gust i osłuchanie. Niema urządzenia, które napewno zadowoli absolutnie każdego - jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki...

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.