Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, mol01 napisał:

Mnie uczono

Ale różnice w podlaczeniu przewody na odwrót słyszysz... 

A powiedz mi co zrobi prąd gdy rezystancja jest taka sama lub różni się o tysięczne części oma?? Będzie płynął na zmianę?? 😉

Czyli producent przewodowy mieszając miedź że srebrem albo inna miedzią daje dupy bo i tak prąd popłynie tylko tym który ma mniejszy opór... 

Tyle lat przepłacam....

Cóż, człowiek uczy się całe życie... 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 godziny temu, mol01 napisał:

Trzeba by przestudiować instrukcję, czy oby nie można któregoś z wejść ustawić jako "fixed" w menu, czyli z pominięciem regulacji głośności - wielu producentów udostępniało w erze kin domowych taką opcję

wersje mk2 tak mają, dokładnie trzeba przestudiować instrukcję, niektóre wejścia można ustawić - jest opcja na 100% wzmocnienia - jak to wpływa na dźwięk ? nie wiem

czy to całkowicie omija przedwzmacniacz ? hmm, w teorii można korzystać we współpracy z ampiltunerem

50 minut temu, eMCZe napisał:
Godzinę temu, mol01 napisał:

Mnie uczono

Ale różnice w podlaczeniu przewody na odwrót słyszysz...

W teorii z fizycznego punktu widzenia prąd nie płynie nawet przewodnikiem, a jest falą elektromagnetyczną wokół przewodnika 😉

44 minuty temu, ro35 napisał:

wersje mk2 tak mają, dokładnie trzeba przestudiować instrukcję, niektóre wejścia można ustawić - jest opcja na 100% wzmocnienia - jak to wpływa na dźwięk ?

niestety nie omija obwodów pre a co za tym idzie sygnał kluczy od pre do pre i dopiero do końcówki. ma to wpływ na dzwięk, na pewno masz narzut tego co pre Rotela daje a mało które jest przeźroczyste. No chyba, że Rotel ma w środku super ekstra przekaźniki które obwód zmostkują.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

7 godzin temu, eMCZe napisał:

A powiedz mi co zrobi prąd gdy rezystancja jest taka sama lub różni się o tysięczne części oma?? Będzie płynął na zmianę?? 😉

Ja tylko mówię, jaka jest teoria - teoria o uporządkowanym ruchu elektronów i algebraicznej sumie prądów w węźle to też tylko uproszenie na pewnym stopniu rozważań (szkoły średniej) - sprawdza się, ale nikt "przeskakujących" elektronów po powłokach walencyjnych atomów nie zobaczył. Fizyk kwantowy Ci powie, że prąd w ogóle nie płynie żadnym z przewodów, a samo mierzenie wywołuje pojawienie się elektronów w mierzonym przewodniku. A więc równie dobrze każda firma kablarska może teraz sobie wymyślać własną teorię, że niby rozgryźli temat lepiej niż najświatlejsze umysły fizyki i stworzyli super kabelek, który nie uroni jednego elektrona od źródła do odbiornika, no i jak na razie nie znajdzie się nikt kto to potwierdzi lub obali... bo choć prądu używamy na dużą skalę z powodzeniem od 1,5 wieku i potrafimy go przekształcać na setki sposobów, to nadal nie wiemy jaka jest jego natura w mikro-skali. Wiemy, że jedne przewodniki są lepsze, inne gorsze, wiemy co jest lepszym izolatorem, a co słabszym, ale potrafimy jedynie to zmierzyć, nie znając jednoznacznie przyczyn danego stanu rzeczy.

A tak dla gawiedzi: srebro ma przewodność właściwą 61,39x10^6, miedź 58,6x10^6, złoto 44,0x10^6 (tak, mniej od miedzi!), aluminium 36,59x10^6, a zwykła cyna lutownicza (Sn 63% Pb 37%)... ok. 6,9x10^6 (czyli wszystko wewnątrz sprzętu połączone jest prawie 10x gorszym przewodnikiem od miedzianego kabelka!). No tak, to może tak ceniona w pewnych kręgach srebrzona cyna lepsiejsza choćby do kabelków i połączeń poin-to-point? A gówno prawda - stop Sn 62% Pb 36% Ag 2% ma jeszcze gorszą przewodność ok. 6,8x10^6 🙃

Edytowane przez mol01
24 minuty temu, mol01 napisał:

A gówno prawda - stop Sn 62% Pb 36% Ag 2% ma jeszcze gorszą przewodność ok. 6,8x10^6 🙃

ale nie wiem po co mi to mówisz. Używam cyny z 10% srebra, 2% miedzi i dodatkiem złota, bez ołowiu... licz od nowa.

3 minuty temu, eMCZe napisał:

ale nie wiem po co mi to mówisz. Używam cyny z 10% srebra, 2% miedzi i dodatkiem złota, bez ołowiu... licz od nowa.

Niech zgadnę - jakiś Mundorf? Taki stop będzie ekstremalnie kruchy (w normalnym stopie ołowianym ołów robi za swego rodzaju "plastyczne zbrojenie" cyny) i mimo tego, że to będzie niewiele lepszy przewodnik od czystej cyny (9,17x10^6), to wynikowo bardzo łatwo będzie o zimny lut, który wynikowo będzie miał dużo gorszą rezystancję styku od zwykłej ołowianej miedzi.

4 minuty temu, mol01 napisał:

Taki stop będzie ekstremalnie kruchy (w normalnym stopie ołowianym ołów robi za swego rodzaju "plastyczne zbrojenie" cyny)

Nie wiem czy wiesz ale Rohs już dawno zabrania używania ołowiu w przemyśle... jakoś to działa. 

5 minut temu, mol01 napisał:

to wynikowo bardzo łatwo będzie o zimny lut

proponuję przyśpieszony kurs lutowania, pierwsza lekcja gratis.

A musztardę wynaleziono ok 3 tyś lat temu... to tak w temacie.

18 minut temu, eMCZe napisał:

A musztardę wynaleziono ok 3 tyś lat temu... to tak w temacie.

Ćwikła z chrzanem lepsza - zwłaszcza, jak se sam takiego chrzanu z pola wyrwiesz i utrzesz - to ryja wykręca niemiłosiernie 😉

13 godzin temu, mol01 napisał:

Ćwikła z chrzanem lepsza - zwłaszcza, jak se sam takiego chrzanu z pola wyrwiesz i utrzesz - to ryja wykręca niemiłosiernie 😉

wasabi się kryje, choć osobiście wolę pikanterię z papryczek habanero 🙂

7 godzin temu, baksiu napisał:

choć osobiście wolę pikanterię z papryczek habanero

Etam, na co komu takie egzotyczne rzeczy... tu chwastem chrzanisz byle buraka i z jajeczkiem wchodzi aż miło, a i przed nowotworami chroni.

Witam, gram obecnie na wzmacniaczu Ra-935bx i Tannoyach M2.5 czy zmiana wzmacniacza na dzielonke https://allegro.pl/oferta/stereo-rotel-przedwzmacniacz-rc03-wzmacniasz-rb03-12044233568  ma sens z punktu widzenia poniesione koszta (2.5 k zł) / odniesione korzyści  ? , nie wykluczam także zmiany kolumn w przyszłości na cos lepszego. 

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam dzielony zestaw i na integrę nie zamienię za żadne skarby, miałem zestaw z linku i za tą końcówkę to 800zł możesz dać ale przedwzmacniacz odpuść bo jest strasznie kiepski.

Ta końcówka gra naprawdę dobrze tylko musiałbyś do niej inny przedwzmacniacz i to najlepiej z wbudowanym DAC podpiąć.

3 godziny temu, Vladko napisał:

Witam, gram obecnie na wzmacniaczu Ra-935bx

Jak na moje i ta integra i dzielnika 03 są kiepskie - już nie wspominając o ich cenie, w której bez problemu kupisz choćby świetnego RA-985BX lub np. jakąś integrę Primare czy Atoll. Zamiast zmieniać low-endową o integrę na low-endową dzielonkę, ja bym zdecydowanie zalecał iść w wyższą jakość.

dzięki wielkie za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami,  tymczasowo pozostaje ze starym wzmacniaczem z opcją zakupu czegoś sensowniejszego w przyszłości 🙂

36 minut temu, Satori napisał:

I jest nowa szafka, jutro dowiozę jeszcze RC 1590.

IMG_1262.jpg

Widzę, sprzęt coraz wyższych lotów, a niepozorne ALR-ki pozostają.

Godzinę temu, sidru napisał:

Brawo za ustawienie sprzętu z boku a nie między głośnikami - jak większość

Ale widzę, że jest tam gramofon, dla niego lepiej jest tak jak u wszystkich 🙂 

Godzinę temu, mol01 napisał:

Widzę, sprzęt coraz wyższych lotów, a niepozorne ALR-ki pozostają.

To są bardzo dobre głośniki Adam.

18 minut temu, eMCZe napisał:

Nie można inaczej między kolumnami jest grzejnik😄

1 godzinę temu, sidru napisał:

Brawo za ustawienie sprzętu z boku a nie między głośnikami - jak większość.👏

Mnie też tak się podoba.

20 minut temu, Satori napisał:

Domyślam się bo jest okno. Rozumiem, że masz wkładkę MM 

40 minut temu, Satori napisał:

To są bardzo dobre głośniki Adam.

Cicho, bo ktoś jeszcze posądzi Cię, że wspomagasz mnie w promocji.

42 minuty temu, Satori napisał:

Zawsze można wstawić między kolumny A-klasowego Krella zamiast grzejnika - będzie wymówka, że musi grać więcej 😉

Edytowane przez mol01
1 godzinę temu, mol01 napisał:

Zawsze można wstawić między kolumny A-klasowego Krella zamiast grzejnika

Miałam i fajnie grzał ale nic nie pobije BAT'a VK

10 godzin temu, mol01 napisał:

Cicho, bo ktoś jeszcze posądzi Cię, że wspomagasz mnie w promocji

Jak byś miał na zbyciu w dobrym stanie Nummer 2 to wziąłbym chętnie drugą parę😉

Godzinę temu, Satori napisał:

Jak byś miał na zbyciu w dobrym stanie Nummer 2 to wziąłbym chętnie drugą parę😉

Niestety mam tylko Nummer 4, które ucierpiały przy przeprowadzce.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, eMCZe napisał:

Wstawienie czegokolwiek między kolumny głośnikowe zaburza kreację sceny, spłyca ją. Im większe przedmioty i im wyżej ustawione tym gorzej. Ekstremalnym sposobem zabicia sceny i dźwięku jest postawienie wersalki między kolumnami głośnikowymi.

To jest forum o audio ale patrząc na większość zdjęć można pomyśleć że to forum o aranżacji wnętrz.

Konkurs kto postawi sobie ładniejszy ołtarzyk.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.