Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję porady, zastanawiam się nad poprawą dźwięku w moim Rotelu RA1572 (I wersja). Jestem zadowolony z dźwięku, ale jak to bywa z czasem pojawia się pomysł na poprawę 🙂 Myślałem żeby trochę ocieplić barwę i stąd pomysł, aby podłączyć jakiegoś DAC'a, budżet do 2 tys za używkę. Czy w ogóle to ma sens i czy nie zrobię sobie kuku. Dość dużo pochlebnych opinii zbierał ARCAM rDAC, stary ale ponoć jary 🙂 Czy to przy zestawieniu z Rotelem nie będzie osłabienie w dźwięku? Muzyka puszczana z Node 3, kolumny B&W 706s2

Edytowane przez znoww
Gość

(Konto usunięte)

@znoww Spróbuj przewodów zasilających Furutecha, ocieplają brzmienie Rotela, np. Furutech Alpha Nano OFC FP-S022N i dodego wtyczki złocone, chociaż rodowane według mnie znacznie lepsze - ale może to tylko u mnie, nie wiem.

8 godzin temu, znoww napisał:

Potrzebuję porady, zastanawiam się nad poprawą dźwięku w moim Rotelu RA1572 (I wersja). Jestem zadowolony z dźwięku, ale jak to bywa z czasem pojawia się pomysł na poprawę 🙂 Myślałem żeby trochę ocieplić barwę i stąd pomysł, aby podłączyć jakiegoś DAC'a, budżet do 2 tys za używkę. Czy w ogóle to ma sens i czy nie zrobię sobie kuku. Dość dużo pochlebnych opinii zbierał ARCAM rDAC, stary ale ponoć jary 🙂 Czy to przy zestawieniu z Rotelem nie będzie osłabienie w dźwięku? Muzyka puszczana z Node 3, kolumny B&W 706s2

Ja bym spróbował coś od theta digital, jak zaczniesz z tymi dacami, to prędko nie skończysz 🙂 Oczywiście nie są to zamulacze, więc nie wiem czy akurat zagrają dużo cieplej... na pewno lepiej.

4 godziny temu, baksiu napisał:

Ja bym spróbował coś od theta digital, jak zaczniesz z tymi dacami, to prędko nie skończysz 🙂 Oczywiście nie są to zamulacze, więc nie wiem czy akurat zagrają dużo cieplej... na pewno lepiej.

Theta na pewno nie ociepli brzmienia. Arcama nie słyszałem, ale jego DAC-i zebrały mnóstwo pochlebnych opinii i sam chętnie bym posłuchał FMJ D33.

1 godzinę temu, mol01 napisał:

FMJ D33

Kolega pytał o DAC do 2 tys nie do 20... 

🙂

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

44 minuty temu, eMCZe napisał:

Kolega pytał o DAC do 2 tys nie do 20... 

🙂

Widywałem używki za nieco ponad 2000zł. To po pierwsze, a po drugie nie powiedziałem, że polecam ten akurat model, a że Arcam robi dobre urządzenia i co za tym idzie, rozpatrywany rDAC też może być wart uwagi (jak i odtwarzacze RingDAC'iem od speców z dCS-a). Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Edytowane przez mol01
53 minuty temu, mol01 napisał:

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Nie mam z tym problemu. Natomiast wciąż nie jest to rozmowa na temat DAC do 2 tys zl. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

8 godzin temu, eMCZe napisał:

Natomiast wciąż nie jest to rozmowa na temat DAC do 2 tys zl. 

Czekaj czekaj, niech zgadnę czytając między Twoimi wierszami: Ty oczywiście wykonasz koledze super dopasowany do oczekiwań DAC w założonym budżecie, dobrze mówię? 🫢

Godzinę temu, mol01 napisał:

Ty oczywiście wykonasz koledze super dopasowany do oczekiwań DAC w założonym budżecie, dobrze mówię?

Nie ma takiej opcji, za darmo robię tylko dla siebie a i wtedy na części by nie wystarczyło ( chyba, że budżet w euro...  ale czytam ze zrozumieniem, dlatego się nie odzywam )

W dniu 18.04.2023 o 00:54, eMCZe napisał:

Nie ma takiej opcji, za darmo robię tylko dla siebie a i wtedy na części by nie wystarczyło ( chyba, że budżet w euro...  ale czytam ze zrozumieniem, dlatego się nie odzywam )

to może warto Kupić Thetę Progeny, widziałem bardzo tanio w Czechach i wrzucić do niej jakieś zamulaste kondy u Ciebie i "będzie pan zadowolony" 😜

Może ktoś odpowie mi na pytanie dlaczego na DAC'u McGyvera kiedy ustawiam próbkowanie w kompie od najniższego próbkowania np. 16/44, 24/96, 24/192 itd. zmienia mi się dzwięk? Im wyższa wartość tym dzwięk staję się ostrzejszy, bardziej przejrzysty, na żadnym DAC tak nie miałem włączając DAC z RC 1590. W sumie to nawet jest ok można sobie dostosować brzmienie do nagrania, ale nie wiem dlaczego tak jest? Na innych DAC niezależnie jak ustawiam gra tak samo.

Edytowane przez Satori

Nie wiem co jest w środku i co odpowiada za połączenie USB/DAC i na jakich sterownikach w kompie jedziesz. 

6 minut temu, eMCZe napisał:

Nie wiem co jest w środku i co odpowiada za połączenie USB/DAC i na jakich sterownikach w kompie jedziesz. 

Nie wiem o jakie sterowniki chodzi ale jeśli chodzi kartę dzwiękową to zwykła, wbudowany relatek. Nie spotkałem się z takim czymś więc pytam z ciekawości po prostu.

Edytowane przez Satori
2 minuty temu, Satori napisał:

Nie wiem o jakie sterowniki chodzi

Z komputera wychodzi sygnał USB.... podłączasz go do DAC, który ma wbudowany układ z którego sygnał USB idzie dalej do DAC (po drodze filtry i takie tam). 

Dlatego pytam co jest w środku, jeżeli nic nie instalowałeś to jedziesz na sterownikach Windows chyba że to Mac to na nich. 

Ustawienia próbkowania zmieniasz więc w systemie nie w karcie muzycznej która za dekodowanie nie jest odpowiedzialna w tym momencie. Twoją kartą muzyczną jest DAC. 

Ogólnie teoria mówi że przy gęstszym pliku wyższe ustawienia powinny dać lepszy dzwięk i to jest ok... praktyka mówi jednak co innego i przy dobrze zrobionej konwersji C/A ta różnica nie powinna być odczuwalna i 16/44 będzie brzmialo równie dobrze jak DSD. 

Równie dobrze dla ucha oczywiście. 

A tutaj coś z czym się całkowicie zgadzam 

https://najlepszeodtwarzacze.pl/r2r-nos-dac.php

Jakby ktoś miał czas choćby na kibelku to można poczytać. 

10 minut temu, eMCZe napisał:

Dlatego pytam co jest w środku, jeżeli nic nie instalowałeś to jedziesz na sterownikach Windows

Tak na sterach Win.

11 minut temu, eMCZe napisał:

Ogólnie teoria mówi że przy gęstszym pliku wyższe ustawienia powinny dać lepszy dzwięk i to jest ok... praktyka mówi jednak co innego i przy dobrze zrobionej konwersji C/A ta różnica nie powinna być odczuwalna i 16/44 będzie brzmialo równie dobrze jak DSD. 

Tylko płyty CD są nagrywane 16/44 i takim próbkowaniem mam je zgrane w plikach na kompa i na innych DAC nie ważne jak ustawiam dźwięk się nie zmienia, natomiast na DAC Protagonist dźwięk się zmienia i to mnie właśnie ciekawi.

1 godzinę temu, mol01 napisał:

Jeden o chlebie, drugi o niebie...

Czyli nie wiesz o czym mówimy 😜

4 godziny temu, Satori napisał:

nagrywane 16/44 i takim próbkowaniem mam je zgrane w plikach na kompa i na innych DAC

Szukał bym przyczyny w sterownikach Windows. Normalnie przy upsamplingu powinieneś nie czuć różnicy na korzyść wyższego próbkowania. Sygnał jest cięty a brakujące bity są nadpisywane. Jeśli to lepiej brzmi to znaczy że coś jest z konwersją jak mówiłem wcześniej. 

Bo najczęściej chodzi właśnie o to jak przygotuje sygnał Windows. Sprzętowo zapewne jest ok. 

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Szukał bym przyczyny w sterownikach Windows. Normalnie przy upsamplingu powinieneś nie czuć różnicy na korzyść wyższego próbkowania. Sygnał jest cięty a brakujące bity są nadpisywane. Jeśli to lepiej brzmi to znaczy że coś jest z konwersją jak mówiłem wcześniej. 

Tylko jak mówię z tym próbkowaniem jest tylko tak na tym DAC od McGyvera, w innych  DAC takie zjawisko nie występuje.

1 minutę temu, Satori napisał:

DAC takie zjawisko nie występuje.

Jak już mówiłem nie wiem co jest na wejściu. Pomiędzy przetwornikiem a wejściem USB. 

Zacznijmy od tego że kolega mówi, że na wyższym próbkowaniu gra ostrzej=lepiej???? Ciekawe rozumowanie, w moim przypadku powinienem wrócić do rotela rcd-1072, bo ten grał najostrzej... ostry dźwięk to chyba największa wada cyfry, ludzie z początku byli zachwyceni, by po dłuższej chwili stwierdzić że to gra sztucznie i męcząco.

21 minut temu, baksiu napisał:

Zacznijmy od tego że kolega mówi, że na wyższym próbkowaniu gra ostrzej=lepiej????

Nie lepiej, ostrzej = jaśniej. 

23 minuty temu, baksiu napisał:

Ciekawe rozumowanie, w moim przypadku powinienem wrócić do rotela rcd-1072, bo ten grał najostrzej

Co ma do tego rozumowanie?

24 minuty temu, baksiu napisał:

powinienem wrócić do rotela rcd-1072, bo ten grał najostrzej... ostry dźwięk to chyba największa wada cyfry, ludzie z początku byli zachwyceni, by po dłuższej chwili stwierdzić że to gra sztucznie i męcząco.

Nie jest tak ostro jak myślisz to nie to. Dźwięk się lekko odchudza i nabiera więcej blasku. W niektórych nagraniach brzmi nawet lepiej. Może się podobać staje się bardziej żywiołowy, ale ja jestem zwolennikiem ciemniejszego grania, i rzadko te próbkowanie stosuję. Zależy jakie próbkowanie wybierzesz na najwyższych dla mnie nie akceptowalne. Na 16/44 gra ciemno ale tłusto, dobre dla nagrań z odchudzonym brzmieniem. Ja słucham 24/48 i tu dla mnie jest najlepiej, też tłusto a więcej blasku. 24/96 już się rozjaśnia i lekko odchudza, ale w niektórych kawałkach przydatne. No taki DAC. Zobaczymy jaki będzie nowy  zamówiony.

3 minuty temu, Satori napisał:

No taki DAC. Zobaczymy jaki będzie nowy  zamówiony.

Ja chyba nawet bardziej jestem ciekaw Twoich wrażeń niż Ty...

Edytowane przez mol01
12 minut temu, Satori napisał:

Zobaczymy jaki będzie nowy  zamówiony.

Pewnie ujnia z grzybnią bo to jakaś wydmuszka DIY 

Ale słyszałem że będą dwa przełączne analogi na wyjściu... jeden to dwie triody, daje lampową scenę, szeroko i wysoko, z wokalami w centrum bez utraty góry i z dobrą kontrolą basu, drugi to mosfet i trioda, jest szybko, zwarto z mocnym basem i bardzo szczegółowo. Słyszałem jeszcze inne plotki... 

19 minut temu, mol01 napisał:

jestem ciekaw Twoich wrażeń

Ja też. 

8 minut temu, eMCZe napisał:

Ale słyszałem że będą dwa przełączne analogi na wyjściu... jeden to dwie triody, daje lampową scenę, szeroko i wysoko, z wokalami w centrum bez utraty góry i z dobrą kontrolą basu, drugi to mosfet i trioda, jest szybko, zwarto z mocnym basem i bardzo szczegółowo. Słyszałem jeszcze inne plotki... 

Ja nie wiem po co to wszystko piszesz, jak tu nikt nie kuma o czym Ty w ogóle mówisz? 😉 Lampki swicą, jest atmosfera i jest zabawa - starczy. Ludzie nie odróżniają stabilizatora od tranzystora, a Ty im jakichś MOS-FETach piszesz...

Przecie ja kabelek se odwrotnie podepnę i będzie lepiej niż z całą armadą lamp, kombinowanymi filtrami i całym tym anturażem 😆

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, mol01 napisał:

A tu taki filmik dla przestrogi, żeby zobaczyć, co się dzieje, gdy audio wejdzie za bardzo: 

Tyle pieniędzy na złom i dalej dokłada bo widać nowe tonsile 🙂 

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, mol01 napisał:

A tu taki filmik dla przestrogi, żeby zobaczyć, co się dzieje, gdy audio wejdzie za bardzo: 

Fajny człowiek i fajne hobby. Nie robi niczego złego a rodzina akceptuje i wspiera. Fajna historia którą opowiada.

Przypomina mi film The World's Fastest Indian .

12 minut temu, sidru napisał:

Fajny człowiek i fajne hobby. Nie robi niczego złego a rodzina akceptuje i wspiera. Fajna historia którą opowiada.

Przypomina mi film The World's Fastest Indian .

Nawet całkiem do rzeczy mówi, z początku pomyślałem że to totalny odpał...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.