Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, sidru napisał:

Ja jestem ciekawy każdego odcienia sprzętu audio. Mam hi-endowy system do poważnych odsłuchów, drugi system bardzo dobre hi-fi, trzeci system dobrałem do altany.

A tak na poważnie, to ja po prostu staram się słuchać wszystkiego, co popadnie bez względu na cenę/rocznik i zestawiając najróżniejsze "mezalianse". Nie wiem, co dla Ciebie jest hi-endem, być może nie miałem okazji jeszcze słuchać sprzętu z tak określonego przez Ciebie poziomu, ale nie uważam, że klocek High-End może zagrać jedynie w High-End'owym systemie - czasami jeden High-End'owy klocek odmienia brzmienie budżetowego zestawu dużo wymowniej niż zastawiony z innym sprzętem tej samej klasy. No, ale rozumiem też, że wielu ludzi jest bardziej melomanami niż audiofilami i nie słucha sprzętu, a muzyki, więc totalnie nie są zainteresowani takimi próbami - łączą system według polecajek "specjalistów" i po prostu słuchają muzyki na miarę ich możliwości finansowych totalnie nie mając pojęcia, z czego ta muzyka się wydobywa.

14 minut temu, sidru napisał:

Wspierajmy się zamiast drwić z siebie. Zycie jest kruche i kończy się nagle.

Ale ja w ogóle nie drwię, tylko prezentuję mechanizm odnajdowania się (czyt. tworzenia potrzeby) w spolaryzowanym rynku.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

@mol01 podoba mi się to co napisałeś bo to istota tego hobby. Fajnie że masz otwartą głowę, nie masz upszedzeń i nie boisz się eksperymentować.

Według mnie hi-end się czuje. Słyszysz po prostu i ciągle się zachwycasz pięknem dzwieków. Można posiłkowac się prasą i rankingami bo taki redaktor ma styczność z mnóstwem sprzętu.

Hi-end to pojęcie umowne. To koniec drogi. Ale dla mnie, satysfakcji ze słuchania daje tyle samo każdy dobrze zestrojony system, czy to hi-fi czy hi-end.

Ważne są drobne smaczki, niuanse które wydobywają wybrzmienia dźwięków ,te często opluwanie tu kable, wtyki itd. System najpierw rodzi się w głowie jako pomysł a później następuje realizacja.

Mam ten komfort że prawie niczego nie odsprzedawalem gdy przechodziłem na wyższe poziomy jeśli chodzi o kable. Dlatego każdy mój system jest sprawdzony i okablowany. Myślę że to sprawia że często się zawieszam i łapie się na stwierdzeniu jak to pięknie brzmi. Nawet ten Ra-01 - dla nikogo tu nie zachwycający - w odpowiednim towarzystwie brzmi wspaniałe.

22 minuty temu, sidru napisał:

Według mnie hi-end się czuje. Słyszysz po prostu i ciągle się zachwycasz pięknem dzwieków.

W takim wymiarze to każdy ze swoich klocków mógłbym określić mianem hi-endu - w każdym z nich odnalazłem coś co mnie zachwyca brzmieniowo. 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, mol01 napisał:

W takim wymiarze to każdy ze swoich klocków mógłbym określić mianem hi-endu - w każdym z nich odnalazłem coś co mnie zachwyca brzmieniowo. 

Bo to jest tylko dla Ciebie a nie dla kolegów z forum. Można to skrytykować ale tylko wtedy kiedy się posłucha.

2 godziny temu, mol01 napisał:

Ale ja w ogóle nie drwię, tylko prezentuję mechanizm odnajdowania się (czyt. tworzenia potrzeby) w spolaryzowanym rynku.

Ja nie wiem czy tworzę potrzebę. Mam hobby. Po zapierdalaniu po naście godzin na dobę w pracy dla mnie to relaks i odnowa. Tworzę coś co dobrze brzmi, robię dla siebie i pod siebie. Ktoś przyjdzie posłucha i chce tak samo, albo tak samo ale inaczej, potem kolejna osoba usłyszy nowy twór u nowego właściciela i chce kolejny. Mam czas to robię od razu. Nie mam to robię za pół roku. Nie żyję z tego i na zarobek się nie nastawiam. Za darmo mojej roboty nie oddaję ale jak to powiedziała osoba która z tego żyje biorę przynajmniej połowę mniej niż powinienem za to co wychodzi na końcu. Mówi, że z tą ceną to ja się nie szanuję, ja odpowiadam że robię to bo sprawia mi to przyjemność. 

Tyle u mnie szukania rynku. Mam świadomość jak to gra, lubię gdy inni też posłuchają, nikogo nie zmuszam, nie namawiam, z przyjemnością o takiej możliwości informuję. 95 procent zleceń mam dlatego że ktoś ten sprzęt słyszał. Pozostałe to osoby które miały już podobne konstrukcje i wiedzą czego się spodziewać. 

Ile lampizacji i ile DAC już gra po świecie nawet nie liczę. Gdyby było tak źle jak próbujesz to przedstawić nie zrobił bym kolejnych bo chętnych by nie bylo. 

To nie sprzęt dla przypadkowej osoby której salon hifi sprzeda super duper zestaw który potem wstawi do salonu bo można się kolegom na forum pochwalić. To sprzęt dla osób które wiedzą czego chcą i nie jedno już słyszały. 

W głowie planów dużo. Właśnie skończyłem lampowe pre gramofonowe według mojego konceptu... skromność nie pozwoli mi powiedzieć więcej niż to że zdolny jestem 😛

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

25 minut temu, eMCZe napisał:

Ja nie wiem czy tworzę potrzebę. Mam hobby. Po zapierdalaniu po naście godzin na dobę w pracy dla mnie to relaks i odnowa. Tworzę coś co dobrze brzmi, robię dla siebie i pod siebie. Ktoś przyjdzie posłucha i chce tak samo, albo tak samo ale inaczej, potem kolejna osoba usłyszy nowy twór u nowego właściciela i chce kolejny. Mam czas to robię od razu. Nie mam to robię za pół roku. Nie żyję z tego i na zarobek się nie nastawiam. Za darmo mojej roboty nie oddaję ale jak to powiedziała osoba która z tego żyje biorę przynajmniej połowę mniej niż powinienem za to co wychodzi na końcu. Mówi, że z tą ceną to ja się nie szanuję, ja odpowiadam że robię to bo sprawia mi to przyjemność. 

Tyle u mnie szukania rynku. Mam świadomość jak to gra, lubię gdy inni też posłuchają, nikogo nie zmuszam, nie namawiam, z przyjemnością o takiej możliwości informuję. 95 procent zleceń mam dlatego że ktoś ten sprzęt słyszał. Pozostałe to osoby które miały już podobne konstrukcje i wiedzą czego się spodziewać. 

Ile lampizacji i ile DAC już gra po świecie nawet nie liczę. Gdyby było tak źle jak próbujesz to przedstawić nie zrobił bym kolejnych bo chętnych by nie bylo. 

To nie sprzęt dla przypadkowej osoby której salon hifi sprzeda super duper zestaw który potem wstawi do salonu bo można się kolegom na forum pochwalić. To sprzęt dla osób które wiedzą czego chcą i nie jedno już słyszały. 

W głowie planów dużo. Właśnie skończyłem lampowe pre gramofonowe według mojego konceptu... skromność nie pozwoli mi powiedzieć więcej niż to że zdolny jestem 😛

Nie pisz zawiele na temat tego pre, bo jeszcze znajda się chętni i trzeba będzie trochę polutować 😉

A tak btw strasznie smutnii są ludzie , którzy nie maja hobby.Jakie by nie byllo potrafi zająć umysł i stwarza cel.

I nie chce tu nikogo obrazić w tej chwili.;))

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, kwasior21 napisał:

tak btw strasznie smutnii są ludzie , którzy nie maja hobby

Oby tylko to hobby w nałóg się nie przerodziło, bo wówczas to wszyscy wokoło mogą być smutni a jedynie hobbysta, nałogowiec szczęśliwy.

Ostatnio 2 tygodnie temu odsłuchiwałem przedwzmacniacz gramofonowy Lehmannaudio Black Cube, takie małe pudełeczko z osobnym zasilaczem kosztowało 2399. Teraz patrzę cena 2849 zł. No cóż ale do czego dążę, ostatnio Marcin chwalił taką małą pierdołkę słuchawkową za 400 stówki i powiem, że coś w tym jest bo ten pre gra na prawdę bardzo dobrze tylko cena zwala z nóg. Ale używkę idzie wyrwać do 1500zł za tą cenę warto. Jeszcze jedno wcześniej pisałem, że RC 1590 ma kiepskie pre gramofonowe, ale odsłuchiwałem go na starym Pioneerze z wkładką 2M Red. Teraz podłączyłem Thorensa 403dd z wkładką Nagaoka MP 110 i na osobnym Headshellu Ortofon 2M Blue i powiem, że też jest bardzo dobrze. Tak, że pre w RC 1590 jest OK tylko gałę trzeba przy nim podkręcić. 

4 godziny temu, mol01 napisał:

No, ale rozumiem też, że wielu ludzi jest bardziej melomanami niż audiofilami i nie słucha sprzętu, a muzyki, więc totalnie nie są zainteresowani takimi próbami - łączą system według polecajek "specjalistów" i po prostu słuchają muzyki na miarę ich możliwości finansowych totalnie nie mając pojęcia, z czego ta muzyka się wydobywa.

Ja zawsze byłem otwarty na eksperymenty tylko u mnie nie ma środków już teraz na takie rzeczy. Są inne sprawy jak mieszkanie ale też inne zainteresowania. Wolę już teraz pożyczyć ze sklepu i przesłuchać wiedząc, że mogę oddać albo też zostawić. Nie raz już bujałem się ze starymi klockami i to nie kiedy bardzo długo.

Edytowane przez Satori
17 minut temu, kwasior21 napisał:

Nie pisz zawiele na temat tego pre

To sztuka dla sztuki. Zrobiłem dla siebie. Teraz robię dwa kolejne klocki na innych lampach w innych układach z inaczej realizowaną korektą RIAA. Do tego zrobiłem osobne zasilanie żeby tylko skrzynki przełączać. To jak z SUT do MC, granie przez trafo jest zajebiste ale jescze lepiej mieć parę do różnych wkładek... Myślę że koszta przerosły by chętnych 😛

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

45 minut temu, MichałA napisał:

Witam, czy warto kupić jeszcze odtwarzacz CD Rotel RCD 1072 ? Cena około 1300 zł w idealnym stanie z pilotem i kartonem.

Myślę, że znakomita większość tych odtwarzaczy będzie już po serwisie lasera i z technicznego punktu widzenia opłacalność zakupu będzie zależeć tylko i wyłącznie od jakości przeprowadzenia tego serwisu. Przy obecnych cenach myślę, że to uczciwa cena za jakość grania tego odtwarzacza, więc będzie to wartościowy nabytek pod warunkiem dobrego stanu technicznego lasera (o resztę jeszcze bym się nie martwił).

Edytowane przez mol01
39 minut temu, sidru napisał:

Wygląda bardzo fajnie, mało audiofilskiego powietrza, laser to kss-213cl

Raczej w żadnym Rotelu nie uświadczysz audiofilskiego powietrza, a czy jest tam coś fajnego to już kwestia tego, jak do tego podejść (były napewno dużo bardziej "bogato wyposażone" Rotele). KSS-213 jest tu w rzeczy samej problemem - rynek jest zalany jego marnymi podróbkami, a często dobrze przeczyszczony oryginał działa lepiej niż przeciętna nowa podróbka mimo, iż z pewnością nie jest to zbytnio trwały laser.

Edytowane przez mol01
8 godzin temu, sidru napisał:

@MichałA

rotel-6-800x605.thumb.jpg.4e11ba191f6a2241c7d324ae2c8399af.jpg

Wygląda bardzo fajnie, mało audiofilskiego powietrza, laser to kss-213cl

Fajny odtwarzacz że schyłkowej ery cdplayerow rotela z napędem CD, potem zaczęli montować cd-romy i inne wynalazki. Miałem dwa egzemplarze, nigdy nie zawiodły, jeden gra u taty do dziś. Nie jest to jakieś audiofilskie brzmienie, ale za 1300zł repraezentuje dobrą klasę. Gra raczej jasno, z wykopem, trochę ostro, najważniejsze że nie zamula! Używałem go też jako źródła dla dac thety, zanim kupiłem dedykowany napęd, z zewnętrznym daciem była duża poprawa, więc istnieje prosta ścieżka rozwoju.

Witam. Panowie potrzebuje informacji czy wzmacniacz rotel 1592 może pełnić funkcję końcówki mocy pomijając przedwzmacniacz ? Nie mogę znaleźć informacji 

2 godziny temu, Patryk89_896 napisał:

Witam. Panowie potrzebuje informacji czy wzmacniacz rotel 1592 może pełnić funkcję końcówki mocy pomijając przedwzmacniacz ? Nie mogę znaleźć informacji 

Już tu gdzieś było, że nie, na odwrót owszem, ma wyjście na końcówkę.

3 minuty temu, baksiu napisał:

Już tu gdzieś było, że nie, na odwrót owszem, ma wyjście na końcówkę.

W sklepie twierdzą że można zaprogramować wejście i pełni opcję końcówki mocy w kinie

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Patryk89_896 napisał:

W sklepie twierdzą że można zaprogramować wejście i pełni opcję końcówki mocy w kinie

To skoro w sklepie twierdzą to niech ci pokażą jak to robią i ciekawe jak to się ma do gwarancji 😉

Ja tam nie widzę wejścia Main in  i zero informacji w instrukcji obsługi.

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

To skoro w sklepie twierdzą to niech ci pokażą jak to robią i ciekawe jak to się ma do gwarancji 😉

Ja tam nie widzę wejścia Main in  i zero informacji w instrukcji obsługi.

Wypożyczyłem i działa 😉 podłączasz RCA pod AUX później przyciskiem menu wybierasz fixed na max i na końcu by pas AUX 😉 i działa. Zgadza się w instrukcji nie ma.

W dniu 4.05.2023 o 21:30, MichałA napisał:

Witam, czy warto kupić jeszcze odtwarzacz CD Rotel RCD 1072 ? Cena około 1300 zł w idealnym stanie z pilotem i kartonem. Ktoś się może wypowiedzieć na jego temat ? 

Laser tani i dostępny.  Nie wymaga żadnych serwisów przy wymianie.

Solidnie zbudowane CD,  ale z uwagi na wiek nie kupiłbym. Powody dwa: wiek oryginalnych kondensatorów, przetwornik pcm1732. 

Aby zrobić recap, który choć zbliżyłby się do oryginału to sporo pln. PCM 1732 z wbudowanym HDCD, przez to tylko płyty w hdcd brzmiały Ok.

Natomiast to dobry transport cd (z wyjścia coax), po wstawieniu zegara wręcz bdb.

21 godzin temu, OLES napisał:

Laser tani i dostępny.  Nie wymaga żadnych serwisów przy wymianie.

To kup pierwszy lepszy "wszędzie dostępny" KSS-213 i wstaw - zobaczymy, co wtedy powiesz... Czasami lepiej uratować stary oryginał niż wymieniać na nową chińszczyznę z niesprawdzonego źródła.

21 godzin temu, OLES napisał:

Aby zrobić recap, który choć zbliżyłby się do oryginału to sporo pln.

A ja uważam, że ten odtwarzacz wcale nie wymaga jeszcze recapu, a kondensatów w nim jest tak mało, że ewentualny recap to naprawdę groszowa sprawa.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, mol01 napisał:

To kup pierwszy lepszy "wszędzie dostępny" KSS-213 i wstaw - zobaczymy, co wtedy powiesz...

Zrobiłem tak z Rcd-02 i mi się nie udało,wróciłem do orginału i czasem coś tam przeskoczy ale działa więc mol01 ma rację.

52 minuty temu, mol01 napisał:

To kup pierwszy lepszy "wszędzie dostępny" KSS-213 i wstaw - zobaczymy, co wtedy powiesz... Czasami lepiej uratować stary oryginał niż wymieniać na nową chińszczyznę z niesprawdzonego źródła.

Gówno warte te chińskie 213 jeden wysiadł po 2 miesiącach drugi mam do dzisiaj w Denonie 685 i cały czas coś mu nie pasuje, ale już go nie słucham. Ogólnie dla mnie era cd playerów już minęła, dobry napęd i dac starczy.

Godzinę temu, mol01 napisał:

A ja uważam, że ten odtwarzacz wcale nie wymaga jeszcze recapu, a kondensatów w nim jest tak mało, że ewentualny recap to naprawdę groszowa sprawa.

Samych kondensatorow blackgate jest tam kilkanaście sztuk, to rzeczywiście groszowa sprawa 😉

Nie da się uratować padającego lasera, to po drugie.

Tanie lasery, chińskie czy inne, zwrócić uwagę na diodę lasera, reszta to cewka i soczewka. Trafiają się źle zestrojone optycznie. Przy cenie 30 pln za szt., można kupić 3 i wybrać najlepiej brzmiący.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Satori napisał:

Gówno warte te chińskie 213 jeden wysiadł po 2 miesiącach drugi mam do dzisiaj w Denonie 685 i cały czas coś mu nie pasuje, ale już go nie słucham. Ogólnie dla mnie era cd playerów już minęła, dobry napęd i dac starczy.

Dla mnie płyta CD to podstawa. I dobry cd-player. Również z 213 mam złe doświadczenia ale 210 z Chin działa idealnie.

Kupiłem ostatnio na allegro Sony Cdp-490, potrzebowałem czegoś taniego do nowego sprzętu vintage. Miał być sprawny a nie grał jeden kanał. Odkręcam i patrzę a tam 😆

Lewe wyjście ucięte, przyklejone jakieś płytki, kable dolutowane. Chyba komuś nie wyszedł tuning jiż na pierwszym kanele i wyrzucił a w Polsce na allegro 100proc sprawny 😆

2 godziny temu, OLES napisał:

Samych kondensatorow blackgate jest tam kilkanaście sztuk, to rzeczywiście groszowa sprawa 😉

Jak mam w swoich klockach 3x starsze Black Gate'y i w pomiarach wychodzą lepiej niż wiele nowych kondensatorów średniej klasy... A w moim napędzie RDD-980 są niemal same Black Gate'y (poza zasilaczem - tu Nichicony Great Supply) i w ogóle się nie przejmuję recapem 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.