Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, baksiu napisał:

Po co ten link do filmu reklamowego? 2mln urządzeń w 60 lat... sporo...

A tak trafiłem przypadkiem na YT. Nie wiedziałem na przykład że Rotel to rodzinna firma.

Nigdy nie planowałem tego ale jestem fanem tej marki 😃

3 godziny temu, baksiu napisał:

Edytowane przez sidru
27 minut temu, sidru napisał:

A tak trafiłem przypadkiem na YT. Nie wiedziałem na przykład że Rotel to rodzinna firma.

Nigdy nie planowałem tego ale jestem fanem tej marki 😃

firma rodzinna, która zaczęła klepać masówkę z chin, wykorzystała teren po tym, jak wielcy się wycofali.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, baksiu napisał:

firma rodzinna, która zaczęła klepać masówkę z chin, wykorzystała teren po tym, jak wielcy się wycofali.

Może robią to co muszą żeby przetrwać. Ale dalej imho Rotel reprezentuje najwyższy poziom jeśli chodzi o niezawodności a koncepcje zrównoważonego projektu widać nawet na zdjęciach bebechów.

Mam wrażenie że bardziej klepie taki NAD.

Nie wiem jak jest z popularnością Rotela w innych krajach/kontynentach ale w Polsce jest chyba dalej niszowym producentem.

Edytowane przez sidru
Gość

(Konto usunięte)

Rozglądałem się ostatnio za Rx-202. Podoba mi się takie drewienko i podświetlanie skali radia. Seria Rx- xx3 nie podoba mi się. Po analizie parametrów okazało się że Rx-602 ma je trochę lepsze, głównie zależało mi na radiu. Mam w innym systemie t-80 Yamahy więc apetyt był ogromny. 

Flagowca Rx-802 nie było więc kupiłem Rx-602 czarny( może i szkoda że nie srebrny no ale nie było). Bardzo fajny egzemplarz, wszystko działa więc nawet go nie rozkręciłem. Dzwięk ciepły, jak nie Rotel. Bardzo lubię go słuchać. Wymyśliłem że chce do niego 3 drogi na papierze i z dużym średniotonowcem. Kupiłem w okolicy kolumny Pioneer 07191, 2x20 1x13 1*6 wszystkie głośniki na Alnico. Spalony był jeden wysokotonowy ale udało mi się go naprawić. 

Pięknię to gra, najwięcej tego systemu słucham. Sprzęt starszy ode mnie a gra przepięknie😃

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, baksiu napisał:

Jeszcze altusów ci brakuje i będzie napiękniej, co najmniej 25cm na papierze, może być papierowa torba z maca, to jeszcze sobie zrobisz efektowny wybuch w kinie domowym 😜

Rotel jednak ma klasse 😜

Ale smutno teraz tak bo już nie ma gdzie nowego sistema postawic. Kiedyś można było kombinować, ogłoszenia przeglądać a teraz co ? Co ?

B&w na kevlarze nie miałem osobiście 🤔🤔🤔.ech

Edytowane przez sidru
22 minuty temu, sidru napisał:

Rotel jednak ma klasse 😜

Ale smutno teraz tak bo już nie ma gdzie nowego sistema postawic. Kiedyś można było kombinować, ogłoszenia przeglądać a teraz co ? Co ?

B&w na kevlarze nie miałem osobiście 🤔🤔🤔.ech

Może czas ze zbieracza stać się koneserem, z ilości w jakość pójść? Sprzedać wszystkie skarby i kupić wyselekcjonowane brzmieniowo i jakościowo? Polecam!

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, baksiu napisał:

Może czas ze zbieracza stać się koneserem, z ilości w jakość pójść? Sprzedać wszystkie skarby i kupić wyselekcjonowane brzmieniowo i jakościowo? Polecam!

Mam już od paru lat skończony system hi-end. Może powinieneś posłuchać muzyki a nie sprzętu ?

Do właścicielki dzielonki:
W instrukcji obsługi RB 1590 i RB 1582 jest napisane, że nie należy jednocześnie podłączać do końcówki mocy dwóch źródeł XLR i RCA. Jaki jest powód takiego przeciwskazania?

Godzinę temu, pawel.pl napisał:

Do właścicielki dzielonki:
W instrukcji obsługi RB 1590 i RB 1582 jest napisane, że nie należy jednocześnie podłączać do końcówki mocy dwóch źródeł XLR i RCA. Jaki jest powód takiego przeciwskazania?

tak, RCA jest tylko dołożonym ad hoc wejściem/wyjściem na obudowie z jednym op-ampem, dalej sygnał leci tym samym szlakiem, czyli podpinając 2 kable na raz dasz 2xsygnał na te same układy, tak łopatologicznie się starałem, choć są tu specjaliści, którzy Ci to wytłumaczą językiem fachowym

Rozumiem. Z tyłu jest przełącznik pomiędzy RCA i XLR, rozumiem, że to nie likwiduje problemu i wciąż nie powinienem mieć podłączonych 2 źródeł?

W typowym rozwiązaniu XLR byłby lepszym konektorem. Czy w przypadku RB1590+RC1590 też ma sens zastosowania XLRa, czy lepiej RCA/bez różnicy?

12 godzin temu, pawel.pl napisał:

Rozumiem. Z tyłu jest przełącznik pomiędzy RCA i XLR, rozumiem, że to nie likwiduje problemu i wciąż nie powinienem mieć podłączonych 2 źródeł?

W typowym rozwiązaniu XLR byłby lepszym konektorem. Czy w przypadku RB1590+RC1590 też ma sens zastosowania XLRa, czy lepiej RCA/bez różnicy?

Raczej rca z ww względów

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Vladko napisał:

przez przypadek na taką stronę trafiłem 

Rotel RB-5000 i przedwzmacniacz RC-5000

https://www.cjm-audio.de/komplettanlagen/rotel/#cc-m-product-12375655612

Wygląda solidnie.

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, baksiu napisał:

Za tę cenę solidny wygląd nie wystarczy, konkurencja spora.

Pidałeś ostatnio że warto zamiast tanich wzmacniaczy kupić jeden o odpowiedniej klasie. Co byś polecał i czy myślisz że Rotel ma szanse rywalizować w klasie do 10k, 20k itd. ?

45 minut temu, sidru napisał:

Pidałeś ostatnio że warto zamiast tanich wzmacniaczy kupić jeden o odpowiedniej klasie. Co byś polecał i czy myślisz że Rotel ma szanse rywalizować w klasie do 10k, 20k itd. ?

raczej nie ma, ale trzeba by posłuchać, choć w tej cenie można myśleć o Krellu, Classe i wielu innych ciekawych wzmakach...

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, baksiu napisał:

raczej nie ma, ale trzeba by posłuchać, choć w tej cenie można myśleć o Krellu, Classe i wielu innych ciekawych wzmakach...

Wygląd urządzeń pozornie jest mniej ważny niż parametry ale trochę już żyję na tym świecie i wiem że tylko siebie nie można oszukać. Zatem seria Diamond mi się podoba natomiast nowe Minchi już nie tak bardzo.

2 minuty temu, sidru napisał:

Wygląd urządzeń pozornie jest mniej ważny niż parametry ale trochę już żyję na tym świecie i wiem że tylko siebie nie można oszukać. Zatem seria Diamond mi się podoba natomiast nowe Minchi już nie tak bardzo.

Rotel ma zupełnie inną filozofię zasilania niż wymienione przeze mnie marki, stosuje wielkie kondensatory, zamiast tuzina mniejszych, przez co wolniej je opróżnia, dźwięk przez to jest na pewno inny, a czy gorszy? Samemu trzeba ocenić. Na pewno jest mocno leciwy i wymiana tych kondensatorów może być konieczna i kosztowna, jak w Krellu padnie kilka małych, to spoko, a jak tu poleciało kilka dużych, to koszt będzie wielokrotnie wyższy, no i płacąc sporą kasę zostajesz posiadaczem topowego modelu marki budżetowej, tego nie przeskoczysz.

44 minuty temu, sidru napisał:

Możesz napisać jak wygląda porównanie jakości dzwięku wysokich modeli Rotela vs. Krella ? 

z wysokich modeli Rotela miałem tylko RB-1090, który grał dużo lepiej od mniejszego RB-1080. Z krellem nie porównywałem, bo jestem fanem Classe, to dość podobna koncepcja względem zasilania. Rotel grał ciemniej, spokojniej, relaksacyjnie, czuć było potęgę i moc, ale się z tymi atutami specjalnie nie obnosił. Classe traci mniej detali, dynamika jest lepsza, bas jest lepiej kontrolowany, może być go subiektywnie mniej, brzmienie bardziej koncertowe, z większym wykopem.

W dniu 5.06.2023 o 14:12, baksiu napisał:

choć w tej cenie można myśleć o Krellu

O Krell'u można myśleć ale na pewno nie kupić. To już dawno made in china i to taka totalna. Krell się skończył gdy rodzina DaGostino posprzątała swoje biurka i wyszła z firmy po przejęciu kontroli przez nowego inwestora. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

37 minut temu, eMCZe napisał:

O Krell'u można myśleć ale na pewno nie kupić. To już dawno made in china i to taka totalna. Krell się skończył gdy rodzina DaGostino posprzątała swoje biurka i wyszła z firmy po przejęciu kontroli przez nowego inwestora. 

Ja mówię o starych krellach made in USA, tak samo classe made in Canada, to były inne sprzęty bez dwóch zdań!

Wiem, miałem, polecam... oczywiście po remoncie bo przed to raczej za promiennik ciepła może robić.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, baksiu napisał:

Ja mówię o starych krellach made in USA, tak samo classe made in Canada, to były inne sprzęty bez dwóch zdań!

12 minut temu, eMCZe napisał:

Wiem, miałem, polecam... oczywiście po remoncie bo przed to raczej za promiennik ciepła może robić.

Patrząc na te ceny teraz i co się dostaje to można mówić o szcześciu że się załapaliśmy na końcówke złotej ery. Z samochodami to samo.

Edytowane przez sidru
7 minut temu, sidru napisał:

że się załapaliśmy na końcówke złotej ery. Z samochodami to samo.

Go smog - fuck hybrid !!! 

Mówię to jako posiadacz paru ton czysto amerykańskiego żelazstwa z jedynym słusznym układem cylindrów pod maską. 

Po długim oczekiwaniu przyszedł do mnie DAC od kolegi eMCZe (Marcina). Trochę się za nim naczekałem ale warto było. Cała skrzynka wielkości CD wypełniona jest elektroniką wierzę, że niezbędną ha ha. Trzy transformatory zasilające, Trzy lampy, płytki drukowane,  kilo kabli😉, dwa analogi które można przełączać w trakcie słuchania i dostosować do gatunku muzycznego. Trochę się różnią w dzwięku. Jak to gra? A no fantastycznie, jest separacja, jest przestrzeń jest wypełnienie jest dynamika i dobry bas. Dac gra łagodnie nie jest ostry. Góra łagodna, nie wyostrzona słychać szczegóły. Średnica ciepła,  czytelna, ładnie słychać wokale, z Rotelem i Dynkami brzmi świetnie. Coż więcej pisać jestem zadowolony, więc jak to kiedyś ktoś tu powiedział ten kto nie ryzykuje ten nic nie ma 😉 

BRAWO MARCIN.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.