Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Riczi75 napisał:

Ale nadal cię korci aby spróbować czegoś innego. Lepszego?

Ciekawe jak się ma do Meitnera.

Polecam wizytę w katowickim NOSPR . Można pokochać muzykę której się nacodzień nie słucha . Bajka, żadne klocki za miliony a nawet tysiące nie mają podejścia. 

Korci, a jakże! 😁 Do Nospru się wybieram, czekam tylko na ciekawy repertuar, w weekend byłem w filharmonii wiedeńskiej i powiem, że całkiem spoko. Ogólnie warto chodzić na koncerty, sezon właśnie ruszył. W środę słuchałem głośników arcus tl 1000 i powiem, że te staruszki z lat '80 grają bardzo dobrze, nie można się doczepić do niczego, no może wygląd mają taki sobie w porównaniu do audio physic.

16 godzin temu, eMCZe napisał:

Nie wiem jakich was. Chyba że ogarnia Cię schiza... napisz grzecznie na priv jak inni to zrobię Ci konsultację gratis. 

Wodzu, nie uciekaj na priv. Napisz na forum swoje rekomendacje, niech wiedza idzie w community. Taka jest idea tego miejsca.

Koledze na temat Michi nie napisałeś na priv, że wydał bezsensu pieniądze na nowe klocki i osiągnąłby lepszy efekt kupując stare graty. Skrytykowałeś go na forum publicznie, nie na priv. Fajnie wytyka się palcem publicznie, ale jak coś samemu trzeba dać pod opinie to uciekasz do dziupli?

Jestem Tobą rozczarowany. Zachowałeś się jak typowy szczekający pies po otwarciu bramy. Cisza, zero argumentów. Zamykam bramę, szczekaj dalej. Nie przeszkadzam. Wszyscy już wiemy jaki jesteś poważny.

4 godziny temu, pawel.pl napisał:

Wodzu, nie uciekaj na priv. Napisz na forum swoje rekomendacje, niech wiedza idzie w community. Taka jest idea tego miejsca.

Koledze na temat Michi nie napisałeś na priv, że wydał bezsensu pieniądze na nowe klocki i osiągnąłby lepszy efekt kupując stare graty. Skrytykowałeś go na forum publicznie, nie na priv. Fajnie wytyka się palcem publicznie, ale jak coś samemu trzeba dać pod opinie to uciekasz do dziupli?

Jestem Tobą rozczarowany. Zachowałeś się jak typowy szczekający pies po otwarciu bramy. Cisza, zero argumentów. Zamykam bramę, szczekaj dalej. Nie przeszkadzam. Wszyscy już wiemy jaki jesteś poważny.

nie przesadzaj, akurat kolega pochwalił tego MICHI, a jego zadowolony właściciel raczej nie jest zainteresowany polemiką, traktuje forum jak Facebooka pokazując światu co wg siebie ma najlepsze, forum nie jest od tworzenia szklanej bańki z rączkami w górę, tutaj można się zderzyć z prawdą i spojrzeniem innych osób. Jesteśmy na różnym stopniu zafiksowania, jedni chcą mieć ładną wieżę z najnowszych, najlepszych klocków jednej firmy, innym wygląd zwisa i powiewa, szukają ideału bez względu na konwenanse, koszty, etc...

4 godziny temu, pawel.pl napisał:

Jestem Tobą rozczarowany. Zachowałeś się jak typowy szczekający pies po otwarciu bramy

Akurat jedyny ktory tu robi hałas to Ty. I tym się różnimy ze ja w swoich wypowiedziach nie obrażam adwersarzy. 

Jakbyś nie szukał miejsca do wyładowania frustracji a rzeczowej dyskusji zauważył byś, że nie jechałem ani po właścicielu ani po jego wyborze a jedyny mój zarzut był do zdania że lepiej być nie może. Dodałem również od siebie ze każda firma ma swój top class a te top class mają bardzo różne poziomy. Podałem to teraz jako skrót, podsumowanie oraz parafrazę moich wypowiedzi bo widocznie co widać z Twoich wypowiedzi ogarnięcie tego wymaga jednak trochę myślenia. 

Z przyjemnością podyskutował bym na te tematy porównań i propozycji ale do Twojego posta podchodzę tylko w jeden sposób :

NIE KARM TROLLA

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

47 minut temu, baksiu napisał:

nie przesadzaj, akurat kolega pochwalił tego MICHI, a jego zadowolony właściciel raczej nie jest zainteresowany polemiką, traktuje forum jak Facebooka pokazując światu co wg siebie ma najlepsze, forum nie jest od tworzenia szklanej bańki z rączkami w górę, tutaj można się zderzyć z prawdą i spojrzeniem innych osób. Jesteśmy na różnym stopniu zafiksowania, jedni chcą mieć ładną wieżę z najnowszych, najlepszych klocków jednej firmy, innym wygląd zwisa i powiewa, szukają ideału bez względu na konwenanse, koszty, etc...

Hmmm nie pokazuje co wg jest najlepsze .. zmęczony byłem już szukaniem dobrego mocnego dobrze grającego wzmaka itd  a mailem już wiele marantz top denon top Yamaha top  Rotel  dzielony 1590 1590rc itd  straciłem dużo pieniędzy  na nie .a Używki w Uk nie ma takich smaczków jak w PL .. niestety ..a szrotu brać nie będę .. kupiłem w końcu to co chciałem  wzmak mający to co potrzeba na lata  wygląd . Duża moc A/b .drogie podzespoły i  ciężkie trodalne  i świetnie grający jak za tą cenę ..   a jeżeli ktoś uważa że to nie gra i inne są leprze to ok . . dla mnie ten  Michi s5 wystarczy i koniec z wydawaniem kasy w błoto na ciagle szukanie czegoś lepszego o 5% 🙈😱.. wiadomo każdy może się z tym nie zgodzić  ale czy miał ten zestaw i  naprawdę tak źle niby gra ?? Ciężko powiedzieć ..  a jak jest lipa to po co wogole go produkować 😂😂😱🙈

Edytowane przez Knaplukasz
2 godziny temu, Knaplukasz napisał:

Hmmm nie pokazuje co wg jest najlepsze .. zmęczony byłem już szukaniem dobrego mocnego dobrze grającego wzmaka itd  a mailem już wiele marantz top denon top Yamaha top  Rotel  dzielony 1590 1590rc itd  straciłem dużo pieniędzy  na nie .a Używki w Uk nie ma takich smaczków jak w PL .. niestety ..a szrotu brać nie będę .. kupiłem w końcu to co chciałem  wzmak mający to co potrzeba na lata  wygląd . Duża moc A/b .drogie podzespoły i  ciężkie trodalne  i świetnie grający jak za tą cenę ..   a jeżeli ktoś uważa że to nie gra i inne są leprze to ok . . dla mnie ten  Michi s5 wystarczy i koniec z wydawaniem kasy w błoto na ciagle szukanie czegoś lepszego o 5% 🙈😱.. wiadomo każdy może się z tym nie zgodzić  ale czy miał ten zestaw i  naprawdę tak źle niby gra ?? Ciężko powiedzieć ..  a jak jest lipa to po co wogole go produkować 😂😂😱🙈

powiem, że bardzo powierzchownie sprawdziłeś oferty, po najbardziej znanych markach i spośród nich na pewno Rotel jest najlepszym wyborem. Prawdziwe perełki można znaleźć zjeżdżając z utartego szlaku, tak to już w życiu jest...

2 minuty temu, jaczar napisał:

To jest klub miłośników Rotela, a nie innych perełek 😉

od czegoś trzeba wszak zacząć, życzmy wszystkim adeptom, by zaczęli od Rotela, uniknęli by niepotrzebnych wydatków i rozczarowań, bo Rotel jest na prawdę rozsądnie pomyślany i wyceniony.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 21.06.2023 o 22:10, jaczar napisał:

I jak widać może być końcem drogi. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, baksiu napisał:

Rotel jest na prawdę rozsądnie pomyślany i wyceniony.

Rotel dobrze wyceniał chyba że cena takiej RB-1582mk2 to zuchwałość handlarzy? 

Ja za swoją dałem 6k złotych a teraz jest po 7999 😮  Teraz w cenie 8k na pewno szukałbym silniejszej używki z tej samej stajni bądź innej.

58 minut temu, sidru napisał:

I jak widać może być końcem drogi. 

wyciągać wnioski na podstawie testów w pismach, w których aż roi się od słów hi-end i zachwytów nad testowanymi sprzętami, to jak wiedzę o motoryzacji czerpać z pism motor, autokult, czy autoświat, które już dawno zostały kupione przez spółkę córkę VolksWagen... aż dziw, że takie rzeczy nadal należy tutaj tłumaczyć 😞

Gość

(Konto usunięte)

Mi nie musisz tłumaczyć. AV Test  akurat nie jest taki zły. Z ich recenzjami dwóch urządzeń które posiadam w pełni się zgadzam, nie są to laurki te artykuły. Ktoś kto kupuje urządzenia tylko na podstawie artykułów w prasie nie jest audiofilem. Druga sprawa to ile urządzeń przesłucha redakcja a ile "baksiu" , więc artykuł może służyć za wstępny rekonesans.

10 minut temu, sidru napisał:

Mi nie musisz tłumaczyć. AV Test  akurat nie jest taki zły. Z ich recenzjami dwóch urządzeń które posiadam w pełni się zgadzam, nie są to laurki te artykuły. Ktoś kto kupuje urządzenia tylko na podstawie artykułów w prasie nie jest audiofilem. Druga sprawa to ile urządzeń przesłucha redakcja a ile "baksiu" , więc artykuł może służyć za wstępny rekonesans.

A  kto mówi że ja czy ktoś kupuje sprzęt tylko wyłącznie po czytaniu recenzji?? Bo ja nie !! Wszytko co kupiłem   I miałem nie opierałem się na  testach  .. tylko na swoich  uszach 😀 .. metodą prób i błędów i w końcu jest to co od dawna powinno być .. michi s5 😀💪😍 

19 minut temu, sidru napisał:

podałeś linki do testów, jako poparcie tezy o końcu drogi w przypadku Rotela, dlatego to podważyłem, ja też mogę wrzucić testy moich starych rupieci ze Stereophile, które akurat pismo cieszyło się jako-taką renomą kiedyś, w zamierzchłych czasach. Ja przesłuchuję tylko kilka klocków rocznie, więc życia mi braknie, by wszystkich posłuchać niestety, dlatego ważna jest wstępna selekcja, by oddzielić zboże od plew. Szkoda życia na wydłubywanie plew z między zębów 🙂

3 godziny temu, baksiu napisał:

od czegoś trzeba wszak zacząć, życzmy wszystkim adeptom, by zaczęli od Rotela, uniknęli by niepotrzebnych wydatków i rozczarowań, bo Rotel jest na prawdę rozsądnie pomyślany i wyceniony.

Jeszcze nie tak dawno posiadałeś Rotele, teraz masz Classe pewnie się w nim zakochałeś a my no niestety pozostajemy wciąż adeptami i daleko nam do Twoich doświadczeń. Trzeba sięgnąć po Classe Panowie wszak musimy się rozwijać.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

Nie ja podałem te linki do testów Rotela lecz jaczar. Ja przeczytałem z przyjemnoscią test nowego Rotelka i cieszę się że wybornie wypadł. Kibicuje Rotelowi bo na to zasługuje.

2 minuty temu, Satori napisał:

Jeszcze nie tak dawno posiadałeś Rotele, teraz masz Classe pewnie się w nim zakochałeś a my no niestety pozostajemy wciąż adeptami i daleko nam do Twoich doświadczeń. Trzeba sięgnąć po Classe Panowie wszak musimy się rozwijać.

jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa, może będę miał jeszcze inne marki?! Na razie były Unitra, Pioneer, NAD, Cambridge Audio, dużo Roteli i kilka Classe 🙂

Dziwni ludzie w tym klubie, to tak jak bym chciał kupić Nowe Dynaudio Emit 50 (Przymierzam się)  i napisał o tym w klubie Dynaudio, a tam proponowali by mi Stare Dali albo Focale WTF? Co to za klub?

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Ja za swoją dałem 6k złotych a teraz jest po 7999 😮  Teraz w cenie 8k na pewno szukałbym silniejszej używki z tej samej stajni bądź innej.

To prawda, ale to nie tylko Rotel ceny są szalone przez kurs dolara zapewne. To co się wyrabia na rynku to po prostu szok. Ja kupiłem w marcu RB 1582 nówkę za 7100. Teraz 8000, w trzy miesiące 900zł.

Edytowane przez Satori
8 minut temu, Satori napisał:

Dziwni ludzie w tym klubie, to tak jak bym chciał kupić Nowe Dynaudio Emit 50 (Przymierzam się)  i napisał o tym w klubie Dynaudio, a tam proponowali by mi Stare Dali albo Focale WTF? Co to za klub?

No właśnie sprawdziłem co to za kolumny które napisałeś..  ale myślę że focal aria 948  Nie były by czasami lepsze   ? 

sam  chciałbym coś nowego i właśnie myślę nad focal aria 948 . 

Ktoś wie czy warto je kupić ? 

9 minut temu, Satori napisał:

To prawda, ale to nie tylko Rotel ceny są szalone przez kurs dolara zapewne. To co się wyrabia na rynku to po prostu szok.

klub byłych posiadaczy 🙂

Co do dolara, to staniał w okolice 4zł, więc chyba nie to jest wytłumaczeniem podwyżki...

2 minuty temu, Knaplukasz napisał:

No właśnie sprawdziłem co to za kolumny które napisałeś..  ale myślę że focal aria 948  Nie były by czasami lepsze   ? 

Nie wiem ja kocham dźwięk Dynaudio w połączeniu z Rotelem. Focali nie lubię grają za jasno z ostrą górą, przynajmiej kiedyś grały nie wiem jakie teraz.

12 godzin temu, Satori napisał:

Nie wiem ja kocham dźwięk Dynaudio w połączeniu z Rotelem. Focali nie lubię grają za jasno z ostrą górą, przynajmiej kiedyś grały nie wiem jakie teraz.

Odwrócona kopułka focala to wzór góry najwyższych lotów, więc może to rotel gra jasno, a focal to obnaża?

2 godziny temu, baksiu napisał:

Odwrócona kopułka focala to wzór góry najwyższych lotów, więc może to rotel gra jasno, a focal to obnaża?

Ogólnie przekaz Focali jest jasny, ja lubię ciemne nasycone brzmienie. Nie słyszałem nowych Focal z tymi, którymi się zetknąłem Grały dla mnie za jasno. Rotel też nie należy do ciemnych wzmacniaczy dlatego to koryguję elektroniką lampową i Dyniami.

Mówisz Baksiu, że utknąłem w Rotelach, ale Rotele mają regulację tonów, dla mnie to zaleta.

Edytowane przez Satori
16 godzin temu, Knaplukasz napisał:

Słuchałem aria 948, kolummy dobre do blach/jezzu. Jeśli nie słuchasz takiej muzyki, raczej nie spodobają Ci się przez ostrą górę i uwydatnione sybilanty.

Przyjemniejsze kolumny, które posiadają zalety 948 to BW 703 s2 i s3. One mają jeszcze więcej precyzji, jepszą średnicę i nie są takie syczące jak w/w aria.

20 minut temu, pawel.pl napisał:

Słuchałem aria 948, kolummy dobre do blach/jezzu. Jeśli nie słuchasz takiej muzyki, raczej nie spodobają Ci się przez ostrą górę i uwydatnione sybilanty.

Przyjemniejsze kolumny, które posiadają zalety 948 to BW 703 s2 i s3. One mają jeszcze więcej precyzji, jepszą średnicę i nie są takie syczące jak w/w aria.

Słucham Dance  Trance  pop rock Queen  składanki tyłu brawo hits  Diana Krall itd itd 

1 godzinę temu, Satori napisał:

Mówisz Baksiu, że utknąłem w Rotelach, ale Rotele mają regulację tonów, dla mnie to zaleta.

Ja w każdym pre z regulacją tonów które miałem wrzucałem przycisk source omijając equalizer. W obecnym nie mam żadnej regulacji oprócz ewentualnie poziomu wyjścia na każdym kanale bo to czyste dual mono ale jest tak neutralne jak tylko neutralne pre może być. Spełnia idealnie swoją rolę jako przełącznik źródeł oraz regulacja głośności a dla sygnału jest całkiem neutralne, gdyby nie było szukał bym dalej. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 minuty temu, eMCZe napisał:

Ja w każdym pre z regulacją tonów które miałem wrzucałem przycisk source omijając equalizer. W obecnym nie mam żadnej regulacji oprócz ewentualnie poziomu wyjścia na każdym kanale bo to czyste dual mono ale jest tak neutralne jak tylko neutralne pre może być. Spełnia idealnie swoją rolę jako przełącznik źródeł oraz regulacja głośności a dla sygnału jest całkiem neutralne, gdyby nie było szukał bym dalej. 

Mnóstwo wpisów czytam: za dużo basu co robić? za ostro na górze co robić? Jakie kabelki, jakie źródła? Mam korekcję gra za ostro gała w lewo, za dużo basu gała w lewo i problem znika. Nie rozumiem problemu audiofili, którzy twierdzą, że korekcja to zbrodnia na audio. Po prostu dla mnie to głupie.

35 minut temu, Knaplukasz napisał:

Słucham Dance  Trance  pop rock Queen  składanki tyłu brawo hits  Diana Krall itd itd 

Jężeli lubisz jasny przekaz, mnóstwo szczegółów, syczące kpoułki i dające po uszach sybilanty to Focal może być. Dla mnie to tragedia.

1 godzinę temu, Satori napisał:

Ogólnie przekaz Focali jest jasny, ja lubię ciemne nasycone brzmienie. Nie słyszałem nowych Focal z tymi, którymi się zetknąłem Grały dla mnie za jasno. Rotel też nie należy do ciemnych wzmacniaczy dlatego to koryguję elektroniką lampową i Dyniami.

dla mnie regulacja tonów, to jak doprawianie wykwintnej zupy maggie, pewnie że smakuje, tylko czy to zdrowa i preferowana droga?!

1 minutę temu, baksiu napisał:

dla mnie regulacja tonów, to jak doprawianie wykwintnej zupy maggie, pewnie że smakuje, tylko czy to zdrowa i preferowana droga?!

Maggi jak najbardziej OK. Lepiej kolumny zmienić choć grają świetnie tylko basu za dużo😁

Edytowane przez Satori
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.