Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.11.2023 o 00:16, pawel.pl napisał:

Zerknąłem jeszcze na Twoje eversolo, nie znałem tego urządzenia. Masz tam obsługę DSD. Jeśli używasz tego formatu to warto dodać, że 1592 MK I obsługuje DSD, a 1592 MK II nie obsługuje. MK II obsługuje MQA. Natomiast MQA nie jest wart uwagi i nie warto interesować się tym formatem.

Przy podłączeniu jak powyżej, głośnością prawego i lewego kanału będziesz sterować poprzez przedwzmacniacz w ONKYO. Rotel będzie robił o co ONKYO poprosi ☺️.

Aby sobie odjąć problemów, polecam wpinać się do Rotela przewodami optycznymi. AKM w MK I jest świetnym DACiem, a całe urządzenie jest świetnie zestrojone. Znacznie lepiej niż np. RC-1590 + RB-1590. 

Przy Twoich Goldach warto też posłuchać filmu na samym stereo. Możesz puścić na Rotela sygnał Atmosa/DTS Master/DD, on sobie z tym poradzi. Możesz też puścić PCM 2.0. Zawsze wybieraj źródło dźwięku o najgęstszym zapisie.

Do tych kolumn i Rotela warto kupić kable o większej pojemności. RealCable TDC500F to przewód o przekroju 5 mm, składający się z żył grubych i cieńki o sensownej izolacji - patrząc od strony fizyki, przewodniki są skręcone, odseparowane od siebie i w oplocie dielektrycznym. Miedź jest super miękka.
Jeśli nie masz horroru w kablach, tj. 5 odtwarzaczy DVD, starych kaseciaków, tunera FM, trzech wzmacniaczy, pięciu listw zasilających, ładowarek itd. - wielu źródeł wprowadzających szum i zakłócenia, nic więcej nie potrzebujesz. Miałem u siebie AudioQuesta Rocket 44 za kilka tysięcy złotych i sprzedałem, ponieważ ten powyższy przewód robił taką samą robotę i dawał lepszy, głębszy bass (właśnie dlatego, że miał szerszy przekrój całkowity od AQ R44). Faktem jest, że jeśli użyjesz nawet topowej marki przewodu o małym przekroju, imprezy z fajerwerkami nie będzie.

Mam tylko obawy co do mocy 1592 , moje goldy 300 mają moc max. 250 w czy nie spalą się . Mam trzech synów i mogą narobić czegoś  złego jak taty nie ma w domu. Czy nie będzie bezpieczniejszym wyborem 1572?

44 minuty temu, wujekd07 napisał:

Mam tylko obawy co do mocy 1592 , moje goldy 300 mają moc max. 250 w czy nie spalą się . Mam trzech synów i mogą narobić czegoś  złego jak taty nie ma w domu. Czy nie będzie bezpieczniejszym wyborem 1572?

Będzie dokładnie odwrotnie jak napisałeś, prędzej słabszy wzmacniacz spali głośniki jak wpadnie w wysoki przester.

Gość

(Konto usunięte)

Pierwsze palą się wysokotonówki i na tym zazwyczaj się kończy. Kiedyś ludzie zakładali bezpieczniki do nich na takie okazje jak dzieci.

Są też zabezpieczenia 1 elementowe wielokrotnego użycia na wejściu do zwrotnicy. Castle Chester które miałem miały takie coś. Zawsze to jakaś degradacja dla dźwięku ale można wyjąć gdy latorośl urośnie.

2 godziny temu, sidru napisał:

Pierwsze palą się wysokotonówki i na tym zazwyczaj się kończy. Kiedyś ludzie zakładali bezpieczniki do nich na takie okazje jak dzieci.

Są też zabezpieczenia 1 elementowe wielokrotnego użycia na wejściu do zwrotnicy. Castle Chester które miałem miały takie coś. Zawsze to jakaś degradacja dla dźwięku ale można wyjąć gdy latorośl urośnie.

W takim razie według mnie najlepszym rozwiązaniem było by kupić 1572. Czy duża jest różnica pomiędzy tymi wzmacniaczami? Zawsze byłoby bezpieczniej . 

7 godzin temu, wujekd07 napisał:

W takim razie według mnie najlepszym rozwiązaniem było by kupić 1572. Czy duża jest różnica pomiędzy tymi wzmacniaczami? Zawsze byłoby bezpieczniej . 

Widzę że potrafisz wyciągać zaskakujące wnioski... jeśli Ci szkoda $ na droższy model, to kup tańszy, ale nie szukaj logicznych wytłumaczeń, bo ich nie ma poza ekonomią.

2 godziny temu, baksiu napisał:

Widzę że potrafisz wyciągać zaskakujące wnioski... jeśli Ci szkoda $ na droższy model, to kup tańszy, ale nie szukaj logicznych wytłumaczeń, bo ich nie ma poza ekonomią.

Nie szkoda mi kasy , tylko boję się o głośniki . Jeżeli 1592 jest dużo lepszy to biorę jego. Myślałem że poza mniejszą mocą niczym się nie różnią.  W poradnikach radzą że bezpieczna moc dla głośników jest jak wzmacniacz ma 80-90 procent mocy maksymalnej głośników.

Edytowane przez wujekd07
Godzinę temu, wujekd07 napisał:

Nie szkoda mi kasy , tylko boję się o głośniki . Jeżeli 1592 jest dużo lepszy to biorę jego. Myślałem że poza mniejszą mocą niczym się nie różnią.  W poradnikach radzą że bezpieczna moc dla głośników jest jak wzmacniacz ma 80-90 procent mocy maksymalnej głośników.

Pierdoły piszą, nie czytaj, jest lepszy na bank, jak cię stać na takiego nowego chińczyka za pierdylion, to kupuj, ja bym się zdecydował na coś amerykańskiego/europejkiego/japońskiego w używce, ale jeżeli chcesz nowe, to w tym budżecie ino chiny i 3-ci świat

2 godziny temu, baksiu napisał:

Pierdoły piszą, nie czytaj, jest lepszy na bank, jak cię stać na takiego nowego chińczyka za pierdylion, to kupuj, ja bym się zdecydował na coś amerykańskiego/europejkiego/japońskiego w używce, ale jeżeli chcesz nowe, to w tym budżecie ino chiny i 3-ci świat

Chcę kupić używanego rotela ra-1592 pierwszą wersję. Kolega Paweł.pl podpowiedział mi że stara wersja jest dużo lepsza'

1 godzinę temu, wujekd07 napisał:

Chcę kupić używanego rotela ra-1592 pierwszą wersję. Kolega Paweł.pl podpowiedział mi że stara wersja jest dużo lepsza'

To kup, na bank jest lepszy, jak poniżej 5kzł, to nie ma co płakać

W dniu 29.11.2023 o 13:48, wujekd07 napisał:

Mam tylko obawy co do mocy 1592 , moje goldy 300 mają moc max. 250 w czy nie spalą się

Weź nie żartuj ja Dynaudio Emit 10 napędzałem kiedyś RB 1582 i RB 1080. 

15 godzin temu, wujekd07 napisał:

W takim razie według mnie najlepszym rozwiązaniem było by kupić 1572

Nie, lipa

2 godziny temu, wujekd07 napisał:

jak najbardziej

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Najtańszy czarny jaki znalazłem po targowaniu 6700. Szukam już 2 miesiąc.

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Baksiu ja tak się zastanawiam skąd Ty bierzesz takie tanie używki...

5 godzin temu, Satori napisał:

Baksiu ja tak się zastanawiam skąd Ty bierzesz takie tanie używki...

Z zagramanicy 😁 Chyba od jakichś 3 lat nie kupiłem sprzętu w Polsce, u nas nic nie ma, do tego jak jest, to często drogo, albo udziadowany, a świat stał się taki mały... cóż to jest szukać 2 miesiące w kraju, ja czasami szukałem 2 lata i to na całym świecie, z reguły się udawało, tylko nie zawsze we wcześniej założonym budżecie...

No i za 5kzł można już mieć wiele różnych wzmaków, nie tylko z ChRL!

Edytowane przez baksiu
30 minut temu, baksiu napisał:

Z zagramanicy 😁 Chyba od jakichś 3 lat nie kupiłem sprzętu w Polsce, u nas nic nie ma, do tego jak jest, to często drogo, albo udziadowany, a świat stał się taki mały... cóż to jest szukać 2 miesiące w kraju, ja czasami szukałem 2 lata i to na całym świecie, z reguły się udawało, tylko nie zawsze we wcześniej założonym budżecie...

No i za 5kzł można już mieć wiele różnych wzmaków, nie tylko z ChRL!

To jąki byś kupił z main in do 7000 używany na moim miejscu? Jakieś propozycje.

9 godzin temu, wujekd07 napisał:

To jąki byś kupił z main in do 7000 używany na moim miejscu? Jakieś propozycje.

a potrzebujesz w tym DAC-a, czy zwykła konwencjonalna integra Ci wystarczy?

Godzinę temu, wujekd07 napisał:

Lepiej jak by miał DAC-a.

to nie pomogę, ja siedzę w rzeczach z lat 2000 i okolicznych, nie bez powodu, uważam je za lepiej wykonane, niż późniejsze.

Edytowane przez baksiu
  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich

Czy mogę podpiąć się pod temat 1590?

Otóż od 6 lat posiadam RB i RC06, i zastanawiam się nad preampem do tej końcówki Rc1590 czy RC 995, wiem Rb06 nie ma wejść zbalansowanych ale..

10 godzin temu, Se basty Jan napisał:

Witam wszystkich

Czy mogę podpiąć się pod temat 1590?

Otóż od 6 lat posiadam RB i RC06, i zastanawiam się nad preampem do tej końcówki Rc1590 czy RC 995, wiem Rb06 nie ma wejść zbalansowanych ale..

te wejścia zbalansowane są do kitu, nie ma co płakać, może poszukaj RC-1090? Była bardzo fajna, a jeśli Ci nie potrzeba tych nowoczesnych dodatków, to będzie pewnie lepsza od RC-1590...

W dniu 27.12.2023 o 20:45, lucek_lukasz napisał:

Panie/Panowie

Ma ktoś może do sprzedania

Rotel RLC-1050

Kondycjoner/rozdzielacz zasilania czy jak to inaczej nazywać?

powodzenia, sprzęt rzadki, raczej nieosiągalny, pozostaje śledzić latami hifishark.com, zostań rekinem hi-fi 🙂

Sprawdzę jeszcze raz wnikliwie, ale wstępnie 1090 odrzuciłem, bo ma gorsze opinie niż 1070 którego budowa jest niemal w 90% zbieżna z RC06.

RC 1590 ma ciekawe zasilanie osobne trafo dla każdego kanału*, minusem jest mocno rozbudowana elktronika.

No a RC 995 to klasa, na pewno wymagająca odświeżenia  ale... mam do niej jakiś taki szacun :)

*cyfrowy/analogowy

Edytowane przez Se basty Jan
2 godziny temu, Se basty Jan napisał:

Sprawdzę jeszcze raz wnikliwie, ale wstępnie 1090 odrzuciłem, bo ma gorsze opinie niż 1070 którego budowa jest niemal w 90% zbieżna z RC06.

RC 1590 ma ciekawe zasilanie osobne trafo dla każdego kanału*, minusem jest mocno rozbudowana elktronika.

No a RC 995 to klasa, na pewno wymagająca odświeżenia  ale... mam do niej jakiś taki szacun 🙂

*cyfrowy/analogowy

Z tymi opiniami to wiesz, ten tego, 1070 wg mnie to kiepsko, plastikowo grający preamp, 1090 to już wysoka klasa hifi, dla mnie przepaść jakościowa, ponoć 1080 też gra bardzo dobrze i jest tańszy od flagowca. Rc/rb1070 grały gorzej od integry ra-1070, której mój tata używa do dziś, to są moje prywatne opinie na podstawie odsłuchów posiadanych sprzętów, o ile pamiętam to zestaw dzielony 1070 był moim największym rozczarowaniem, zaraz po dzielonce rc/rb 1052 i odtwarzaczu cd krell kav-300CD, takie wtopy się pamięta 😜 moim zdaniem dzielone rotele poniżej modelu 1080 to nabijanie kabzy, ze względów sonicznych nie mają racji bytu, w tych przedziałach cenowych należy wybrać integrę, a zaoszczędzony grosz wydać na dobre whisky.

Edytowane przez baksiu

No to na wstępie Twoje zdrowie, dziękuje, to jest prawdziwa opinia, choć rodzi się wiele pytań. Mam świadomość w jakim jestem miejscu a mój system to moje doświadczenia od połowy lat 90 -tych. Jestem z niego ...niemal zadowolony :) dlatego szukam , szukam z poszanowaniem zasad fizyki, akustyki i finasów (zdrowego rozsądku)

może powinienem już zaznaczyć, że rb i rc są po modyfikacji i ... być może zostane już wyklęty i na próżno moje eseje.

7 godzin temu, pawel.pl napisał:

Ja swoje RC-1590 i RB-1590 sprzedałem. Zostałem przy RA-1592, ta integra jest niesamowita.

W serii 10xx nie było wyższego modelu integry niż 1070, a wyszła im świetnie, może wyciągnęli wnioski i poszli dalej tworząc coś o wysokim współczynniku zajebistości? Nie mniej końcówka rb-1090 to był przedsmak tego, co potrafią monobloki wyższej klasy, na prawdę tanie watty. Dzielonki 1590 nie słuchałem niestety...

Edytowane przez baksiu

nie ma instrukcji w języku polskim.

na oficjalnej witrynie rotela jest do ściągnięcia pdf, na stronie 15 pisze jak w setupie ustawić parametry wejścia aux.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.