Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

>>lukag72

Nie przeceniałbym "artystów" z firemek produkujących mniej lub bardziej "wyszukane sonicznie" kolumny - czasami seryjne komuny powstają z dużo mniejszym zaangażowaniem niż moje "grające pudełka"... po prostu trafia im się jak ślepej kurze ziarno...

Masz rację i zgadzam się z tobą. A o których tu "artystach" piszesz,bo ja mam na myśli takich ludzi Dudlay Howard były inżynier BBC.twórca Harbeth. Spencer Hughes złożyciel Spendora bliski współpracownik z BBC. Czy Raymomnd Cooke spod jego ręki wywodzą się ulepszone modele Reference. Mnożyć można do bólu. Co do kolumn powstających na taśmie masz racje są to budżetówki mające na celu odcinanie kuponów renomowanych firm.Twoje zaangażowanie wpływa na to co wyjdzie z pod twoich rąk. I ja zyczę Ci stworzyć fenomen niech zaskoczy wszystkich wystaw go na Audio, zarób miliony i bądź szczęśliwy. W Polsce jest wielu ciekawych ludzi, robiących to z pasją i zarabiających tym na chleb przykład firma Zeta Zero jej założyciel świetny facet Tomasz Rogula. Mam nadzieje że odrobinę pojąłeś co mam na myśli.Zrobić można wszystko ,a czy będzie to dobre jedynie czas i opinia ludzi ,to zweryfikuje.W takim razie trzymam kciuki za udane konstrukcje.

A wracając do komory bezechowej - moim zdaniem kolumny powinny grać wyrównanym pasmem w Twoim własnym pomieszczeniu odsłuchowym a nie w warunkach idealnych, które u Ciebie nie panują...

Nie zamierzam też nigdzie wystawiać mojej konstrukcji i zarabiać milionów - chcę zaspokoić jedynie swoje oczekiwania niskim nakładem kosztów i sił na poszukiwanie idealnych kolumn pod swoje gusta.

A, i określenie "wyrównanym" nie oznacza ch-ki idealnie płaskiej, tylko takiej która zadowala Twoje oczekiwania soniczne (kolumny z BBC np. mają wypchniętą do góry niższą średnicę...).

Edytowane przez mol01

Rozumiem że zapoznawałaś się się choć z jednym egzemplarzem sygnowanym BBC. Ale widzę że nie do końca odczytałeś moje intencje. Ale cóż w takim razie ja zamykam się ,bo przepychanka słowna nie ma sensu. I obyś stworzył coś co w 30 % będzie na tyle dobre jak produkty wychodzące z rąk ludzi o których piszę. aby sprawiało ci radość.Podałem Ci przykład BBc ,a na marginesie sprawdź kiedyś choć jedną taką konstrukcje najlepiej 15 omh.,moze zrozumiesz o czym pisze. również mogę Ci podać inny przykład Szwed Karlsson i jego fenomenalne Sonaby na philips 9710. zrobione specjalnie na potrzeby ludzi mieszkających w blokowiskach. Stawiam na szale każde kolumny które posiadam do 3500zł ,ty swój produkt odsłuch w twoich warunkach jeżeli twoje, rzeczy zagrają lepiej.Dostaniesz moje darmo.a co Ty byś mi zaproponował. Ja stawia 3 konstrukcje każda z innego kraju.

A wracając do komory bezechowej - moim zdaniem kolumny powinny grać wyrównanym pasmem w Twoim własnym pomieszczeniu odsłuchowym a nie w warunkach idealnych, które u Ciebie nie panują...

Nie zamierzam też nigdzie wystawiać mojej konstrukcji i zarabiać milionów - chcę zaspokoić jedynie swoje oczekiwania niskim nakładem kosztów i sił na poszukiwanie idealnych kolumn pod swoje gusta.

A, i określenie "wyrównanym" nie oznacza ch-ki idealnie płaskiej, tylko takiej która zadowala Twoje oczekiwania soniczne (kolumny z BBC np. mają wypchniętą do góry niższą średnicę...).

Jak poczytasz zakładkę Akustyka to ,zorientujesz się że jestem w fazie budowy pomieszczenia takowego. A w Polsce mam do dyspozycji pomieszczenie 35m2 przystosowane akustycznie do odsłuchów. Ale to tak na marginesie.

>>lukag72

Przepychanka? Ja cały czas Ci tłumaczę, że chcę zbudować komuny pod swoje preferencje i zapomnieć o sprawie, a Ty mi cały czas piszesz o porównywaniu do Twoich ideałów - nie chcę żadnych Twoich kolumn i nic Ci nie będę proponował, bo nie jest moim celem zaspokojenie Ciebie (czy jakiegokolwiek innego osłuchanego znawcę), tylko siebie. Rozumiemy się?

P.S. Nie mieszkam w blokowisku, więc wspomniane Sonaby chyba odpadają - jak myślisz? :D :P

Edytowane przez mol01

Stawiam na szale każde kolumny które posiadam do 3500zł ,ty swój produkt odsłuch w twoich warunkach jeżeli twoje, rzeczy zagrają lepiej.Dostaniesz moje darmo

;-) żartem mówiąc ,a jurorzy to kto?:)

Pozdrawiam

Tomasz

I uprzedzając wszelkie insynuacje - głęboko żałuję, iż ujawniłem to, że niegdyś budowałem quai-kolumny i że mam zamiar cokolwiek jeszcze stworzyć - efekt nigdy nie miał ujrzeć światła dziennego, a być tylko spełnieniem moich młodzieńczych fascynacji. Gdyby ktoś mi teraz zaproponował choćby i 20000zł za zrobienie monitorków odmówiłbym, bo nie mam na to czasu ani możliwości - na co dzień zajmuję się zupełnie czym innym.

>>>mol01

Budowa własnego projektu to duże wyzwanie, tutaj trzeba mieć dużą wiedzę i kilkaset wzorników odsłuchanych jeśli mamy zamiar wywalić w to parę tysięcy i oczekiwać, że będzie to grało ...

Nie sztuką jest kupić dobre przetworniki i sklepać to do kupy, ale sztuką jest umieć to włożyć do odpowiedniej obudowy, zestroić zgodność fazy, ustalić podział dla danego głośnika , dostroić BR jeśli owa konstrukcje jest zaprojektowana z przetwornikami , które powinny pracować w takiej obudowie itd. itd.

Jeśli nie jesteś w stanie tego wykonać to możesz dysponować głośnikami z Hi-edu ,złotymi kablami ,kondensatorami i rezystorami z półki Duelund...i co z tego?... postawie koło twoich projektów

np: AVANCE OMEGA 503 i co się okaże...?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie chce mi się z Wami gadać...

Czemu się unosisz...? przecie lużno sobie gadamy, a zawsze można wyciągnąć jakiś wnioski z wszystkich wpisów...

W sumie jesteśmy w zakładce" Klub miłośników Rotela" , to wracając na odpowiednie tory, masz jakieś ciekawe propozycje kolumn, które ciekawie grają z rotelem i jakim?

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

W sumie jesteśmy w zakładce" Klub miłośników Rotela" , to wracając na odpowiednie tory, masz jakieś ciekawe propozycje kolumn, które ciekawie grają z rotelem i jakim?

Ja też jestem ciekaw.. bardzo.

Na pewno dynaudio.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Z RA-1070 polecam

Te 804 zagrały jak dla mnie ciekawie z rb-1080 i rc-1082

Do tańszych roteli polecam albo

.

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

>>tomaszE,

Skoro tak dobrze wiesz, co trzeba umieć aby zbudować własną konstrukcję, to czemu się tego nie nauczysz i nie zbudujesz własnych kolumn zamiast prawić morały komuś kto wiele o tym wszystkim (i nie tylko) czytał i robił różne testy? Ludzie, nie mierzcie swoją miarką...

jesteśmy w zakładce" Klub miłośników Rotela"

No właśnie - nie jesteśmy w zakładce DIY i nie zamierzam tłumaczyć każdemu z osobna dlaczego trawa jest zielona... no i żadnych kolumn Wam nie polecę bo przecież jestem tylko tępym klepaczem "niegrających kolumn"...

Edytowane przez mol01

Holendry to pedaly.

Umowilem się z typem, na posłuchanie jego atc sc40. Wszystko ladnie pieknie, mialem jechac, i nagle się nie odzywa.

Może piorun go strzelił. Eh

Słucham muzyki - nie sprzętu.

>>tomaszE,

Skoro tak dobrze wiesz, co trzeba umieć aby zbudować własną konstrukcję, to czemu się tego nie nauczysz i nie zbudujesz własnych kolumn zamiast prawić morały komuś kto wiele o tym wszystkim (i nie tylko) czytał i robił różne testy? Ludzie, nie mierzcie swoją miarką...

No właśnie - nie jesteśmy w zakładce DIY i nie zamierzam tłumaczyć każdemu z osobna dlaczego trawa jest zielona... no i żadnych kolumn Wam nie polecę bo przecież jestem tylko tępym klepaczem "niegrających kolumn"...

Zupełnie nie potrzebnie się irytujesz, jestem za żeby tworzyć coś własnymi rękami. I wierzę że zbudujesz świetnie grające kolumny, które dadzą ci dużo satysfakcji. Lecz porównanie czegoś Diy do chociażby legend Audio w przedziale do 4000zł, pamiętaj wiele z nich zdobywało nagrody międzynarodowe,jest lekko mówiąc nie poważne.Trochę pokory i szacunku dla pracy fenomenów branży Hi FI. Pozdrawiam Edytowane przez lukag72

Skoro tak dobrze wiesz, co trzeba umieć aby zbudować własną konstrukcję, to czemu się tego nie nauczysz i nie zbudujesz własnych kolumn

I po co te nerwy ? tu chyba chodzi o współpracę...

PS. Ja mam u siebie kolumny własnego pomysłu .

Pozdrawiam

Tomasz

Lecz porównanie czegoś Diy do chociażby legend Audio w przedziale do 4000zł, pamiętaj wiele z nich zdobywało nagrody międzynarodowe,jest lekko mówiąc nie poważne.

A kto chciał porównywać? Ty! Cały czas próbuję Ci uzmysłowić, że chcę zbudować coś co MNIE zadowoli, a nie coś co będzie walczyło z ogólnie uznanymi wzorami, a Ty swoje...

Ja mam u siebie kolumny własnego pomysłu .

No to gratuluję.

Edytowane przez mol01

Ty! Ja chcę zbudować coś co mnie zadowoli,

Projekty DIY właśnie to umożliwiają,że robimy coś pod siebie.

Możesz napisać na jakich głośnikach to powstanie?,pytam poważnie, już bez focha .

Pozdrawiam

Tomasz

Możesz napisać na jakich głośnikach to powstanie?,pytam poważnie, już bez focha .

Myślałem nad czymś w stylu Harpii Acoustics Amstaff, ale z mocno zmienioną konfiguracją, a mianowicie: 2x Dayton RS225-4 szeregowo + jakiś miękki duży kopułowiec + Seas 27TBCD/GB-DXT (lub jakiś wstęgowiec / ewentualnie 4 drogi ze wstęgą na najwyższych rejestrach) w obudowie tunelowej - to tak po wkrótce, naczytałem się sporo o w/w głośnikach i kolumnach TL, ale nadal czuję niedosyt wiedzy aby rozpocząć na poważnie budowę.

Edytowane przez mol01

2x Dayton RS225-4 szeregowo

qts 0,46

To dość duże paczki będzie trzeba zrobić dla tych głośników

fs 37,7Hz

(dość wysoka częstotliwość rezonansowa)

Jest wersja 8 Ohm? tak aby nie łączyć szeregowo.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jest wersja 8 Ohm? tak aby nie łączyć szeregowo.

Jest, ale bazując na swoim doświadczeniu wolę 2x4omy szeregowo... Paczki mają być bardzo duże (głębokie) i w odróżnieniu od Amstaff-ów wysokościowiec będzie niżej, bo lubię nisko siedzieć, a przy odsłuchu z Amstaff-ów to trzeba chyba siedzieć na krześle barowym...

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=295-356

Edytowane przez mol01

A kto chciał porównywać? Ty! Cały czas próbuję Ci uzmysłowić, że chcę zbudować coś co MNIE zadowoli, a nie coś co będzie walczyło z ogólnie uznanymi wzorami, a Ty swoje...

No to gratuluję.

kiedyś budowano na 15 i 32 ohm. i dawało to ostro radę
  • Moderatorzy

popatrz na ceny używek zamieszczane w klubie Technicsa :)

http://www.ebay.pl/itm/221204845985?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.