Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Włożyłem dziś do 12stki płytę z wytwórni Jazzland (bez żadnych logo i symboli) i co widzę na wyświetlaczu: HDCD.

A mnie ciekawi inna rzecz - skoro RCD-12 jest wyposażony w napęd DVD (jak większość dzisiejszych budżetówek) i czyta pliki MP3 oraz WMA z płyt CD, to co by się stało jak by mu zapodał płytkę DVD z plikami MP3 lub WMA? Próbował ktoś? Ja bym sobie życzył obsługę FLAC-ów i WAV-ów :P

>>Croowab

Dziękować, dziękować :)

A co to tam pod nóżkami jest?

Hule się złocą... no i ten "audiofilski" podstawek :P

Edytowane przez mol01

Pod nóżkami ?

Dodatkowe pianki aby nie rysować innych urządzeń. Pozostałość po porzednim włąścicielu.

Mam cienkie filcowe i te podkleje.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Też rotela... do kompletu :)

A jak - Rotel-maniak pełną gębą :D

A tak po prawdzie co do kolumn to już Rotela, to raczej niema w czym wybierać... i z ubolewaniem trzeba zdradzić markę :P

Na szybko..

rc990bx gra z trochę bardziej podbitymi strajami pasm. Bas jest lekko podbity jak i średnica bardziej wyciągnięta do przodu.

Rhc-10 jest cichszy. Trzeba bardziej podkręcać "kranik" aby grał z podobną głośnością.

Misiek gra bardziej neutralnie, ale bardziej jest zrównoważony.

Rhc bardziej mi pasuje...

Myślę, że to sprawdza się jedynie w klockach do których był przeznaczony.

Nie podłączałem rb990 z rhc ale wydaje mi się, że w klockach z niższych półek była by lipa.

Jak będę miał okazję podłączę pod coś budżetowego.

A ja myślę, że o tym jak się sprawdzi pasywka decyduje głównie źródło i zestawienie RHC-10 + RB-990BX też mogłoby być ciekawe, bo końcówka tylko wzmacnia, a więc im wierniejszy sygnał otrzyma, tym lepiej on zabrzmi po wzmocnieniu...

Najpierw chciałem podziękowac Tomaszowi za polecenie xavianów.

Sporo ostatnio czytałem o diy i już byłem zdecydowany bo w takiej cenie nic ciekawego nie widziałęm, a wygląd jest niemniej ważny.

Jeśli chodzi o stolarkę i design to jest mistrzostwo.

Dźwięk...

Tu mam tylko bezpośrednie porównanie do dynaudio.

Dynki mają bardziej stłumioną górę. Xavian jest jaśniejszy ale niej jest absolutnie natarczywy. Blachy perkusji brzmią pięknie..

Najpierw mi się wydawało, że brakuje basu.. ale doors to nie była kapela basowa..

po kilku płytach właczyłem rihane, a co , też mam:)

te małe przetworniki potrafią łupnąć.. naprawdę nisko.

Co prawda nie ma tego zejścia co przetwornik 25cm czy 30cm (odniesienie do wspominanych jbl) ale jest cudnie.

Nie piszę tego jako zachwalania xaviana a jako zachwalanie przetworników scan speak.

W sumie to tyle chciałem.

A ja myślę, że o tym jak się sprawdzi pasywka decyduje głównie źródło i zestawienie RHC-10 + RB-990BX też mogłoby być ciekawe, bo końcówka tylko wzmacnia, a więc im wierniejszy sygnał otrzyma, tym lepiej on zabrzmi po wzmocnieniu...

Jeśli źródło będzie niskiej jakosci to pre pasywny przepuści taki sygnał dalej. Pre aktywne często podbija czy jest możliwość samemu regulacji tonów.

Zdązyłem podpiąc ipada pod rhc i była masakra.

Przez rc990 też nie było fajnie, ale zdecydowanie lepiej niż przez rhc.

.......;-) miłego słuchania

Pozdr.

Tomasz

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

A mnie ciekawi inna rzecz - skoro RCD-12 jest wyposażony w napęd DVD (jak większość dzisiejszych budżetówek) i czyta pliki MP3 oraz WMA z płyt CD, to co by się stało jak by mu zapodał płytkę DVD z plikami MP3 lub WMA? Próbował ktoś?

Tak, nie dzieje się nic, na płyty dvd nie reaguje. To jest napęd dvd, ale jeszcze nie odtwarzacz płyt dvd.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Moderatorzy

A mnie ciekawi inna rzecz - skoro RCD-12 jest wyposażony w napęd DVD (jak większość dzisiejszych budżetówek) i czyta pliki MP3 oraz WMA z płyt CD, to co by się stało jak by mu zapodał płytkę DVD z plikami MP3 lub WMA? Próbował ktoś? Ja bym sobie życzył obsługę FLAC-ów i WAV-ów :P

i jak ktoś pisał przy np mp3 nie przerzuca albumów tylko jedzie po kolei po utworze

funkcjonalność więc wg mnie baardzo kiepska

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witam kolego sittek

Na PW nie mogę do ciebie napisać, bo mnie zablokowałeś więc pytam na forum

Czy nabyłeś już jakieś nowe klocki?

Pozr.

Pozdrawiam

Tomasz

Sporo ostatnio czytałem o diy i już byłem zdecydowany bo w takiej cenie nic ciekawego nie widziałęm, a wygląd jest niemniej ważny.

Jeśli chodzi o stolarkę i design to jest mistrzostwo.

Dźwięk...

Tu mam tylko bezpośrednie porównanie do dynaudio.

Dynki mają bardziej stłumioną górę. Xavian jest jaśniejszy ale niej jest absolutnie natarczywy. Blachy perkusji brzmią pięknie..

Najpierw mi się wydawało, że brakuje basu.. ale doors to nie była kapela basowa..

po kilku płytach właczyłem rihane, a co , też mam:)

te małe przetworniki potrafią łupnąć.. naprawdę nisko.

Co prawda nie ma tego zejścia co przetwornik 25cm czy 30cm (odniesienie do wspominanych jbl) ale jest cudnie.

Nie piszę tego jako zachwalania xaviana a jako zachwalanie przetworników scan speak.

W sumie to tyle chciałem.

Jeśli źródło będzie niskiej jakosci to pre pasywny przepuści taki sygnał dalej. Pre aktywne często podbija czy jest możliwość samemu regulacji tonów.

Zdązyłem podpiąc ipada pod rhc i była masakra.

Przez rc990 też nie było fajnie, ale zdecydowanie lepiej niż przez rhc.

Xaviany to świetne kolumny, sam kiedyś posiadałem, lecz monitory,ale masz rację do JBl ,jeżeli chodzi o niskie to zupełnie inne podejście.Nie jestem akustykiem , ale jeżeli JBL generują częstotliwość która wzbudza większość przedmiotów w domu w tym ciężkie szkło, drobne rzeczy drgają przy głośności na 9 h. Kodo brzmią zabójczo, Ale Xavian to bardzo słuszny wybór.

Nacieszyłem ucho nimi tylko kilka godzin;)

Ale też uważam, że to słuszny wybór.

Zwłaszcza, że mam mało miejsca i nie mogę sobie pozwolic na duże kolumny.

Technics nigdy nie robił dobrych kolumn.

Skąd taki radykalny osąd?

A SB-E10000, SB-AFP1000, czy np późniejsze SB-M10000?

SB-M10000

Jak się ma SB-M 10000 do SB-M 500 i SB-M 1000?

Miałem i SB-M500 jak i SB-M 1000 , pierwsze co zrobiłem w tych kolumnach to wyrzuciłem, te kwadratowe membrany bierne

500 jak i 1000 to porażka!!

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jak się ma SB-M 10000 do SB-M 500 i SB-M 1000?

Pewnie nijak. Cena x10, wymiary też zupełnie inne (w stosunku do 1000). W każdym razie z domu bym ich nie wyrzucił :)

W każdym razie z domu bym ich nie wyrzucił :)

Przez okno z 4 piętra - kiedyś z kuplem zrobiliśmy to z telewizorem :]

Edytowane przez mol01

smykus niestety ma rację- testowałem i 02, i 04 i 01-twierdzę,iż różnic zasadniczych to nie ma, może niuanse, ale moje ucho ich nie wychwyciło.Dlatego ,jako fan Rotela nabyłem końcówkę rb-971 i poluję na preampa.Przy okazji, mam pytanie- jakim kabelkiem połączyć końcówkę i preamp? czy jakośc kabla, będzie miała znaczenie?

@shane63: powiedz, czy porownywales moze RA-04 z RA-971/-972 lub CA A500? czy RA-04 ma zblizona barwe do -971/-972 czy raczej do -935BX albo starego dobrego -840BX3/4, ktore to podobno sa nie tak jasne jak inne modele, maja lepsza kontrole basu i ciekawsza barwe dzwieku (oczywiscie mam na mysli modele ponizej -980 bo to juz inna klasa)?

Byrd, Rotel RA - 01,02,04 grają IDENTYCZNIE. Różnica polega na tym, że 02 ma pilota, a 04 wejście na mp3 (albo innego iphona).

Jeśli miałaby być jakaś różnica, to TEORETYCZNIE najlepiej zagrałby 01, bo nie ma pilota i dodatkowego wejścia które mogłyby coś zakłócać.

@palton: do ktorego z poprzednich modeli przyrownalbys RA-04: do RA-971/-972 czy raczej -935BX a moze do -960BX?

Edytowane przez rob4u

Przez okno z 4 piętra - kiedyś z kuplem zrobiliśmy to z telewizorem :]

Najpierw trzeba mieć duże okno. A potem trochę krzepy. Parka waży pewnie ponad ćwierć tony :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.