Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

To byłby z pewnością dobry wybór, ale ja skończyłem się już bawić przestarzałą technologią. Muzyki w bezstratnych formatach mam 10 razy więcej niż płyt więc celuję raczej w jakiegoś DACa. Fajnie by tu zagrał teraz stary amerykański Muse, choć jest lekko spowolniony i niezbyt dynamiczny, miał mocno dogrzane, ciepłe barwy, zbudowany jest w oparciu o ten sam scalak co RCD-991. Choć z drugiej strony technika w szczególności DACków poszła mocno do przodu i teraz można znaleźć coś lepszego, równie gęstego ale bez utraty dynamiki i szybkości. Chciałbym też na czymś odtwarzać gęste pliki, stare DACki przyjmują tylko standardowy sygnał płyty CD 44/16, a ja ostatnio trafiłem bardzo ciekawe vinyl-ripy 96/24 m.in. Depeszów i AC/DC.

Muse nie jest dla Ciebie. Mi podszedł i został. Ale ja lubię misiowe przytulanki.

>smykus_likas

Jak wcześniej słuchałem na Dynkach A 52SE i dwóch zmostkowanych Rotelach RB-971MkII to róże źródła testowałem. Miałem tego DACa Muse oraz Thetę III i powiem że oba mi się podobały ale również miały wady. Idealnym byłoby połączenie dźwięku z obu tych urządzeń. Na Muse uwielbiałem średnicę, kobiece wokale, przy tym najbardziej zmasakrowane płyty grały super, suchy ostry synth-pop lat 80-tych brzmiał przestrzennie i mięsiście. Za to na Thetcie słuchałem z tego co pamiętam głównie Dream Theater i innych power-heavy-metalowych wyścigów ;) Ale ogólnie podsumowując, Muse za miękki, Theta za sucha.

Teraz obok mojego Denona DCD-1015 słucham sobie na pożyczonej od kolegi zewnętrznej karcie dźwiękowej / DACu USB Fubar II MkII. Ten DAC jest bardzo konturowy ale też suchy przy tym chyba za ciemny. Nie po to wymieniałem zaokrąglone na górze 52SE na otwarte 72SE żeby teraz wracać do tego co było :]

Niedługo może jeszcze kolega przyniesie podejrzanie często zachwalanego Asusa Xonar Essence One, ciekawe jak to komputerowe „cudo” zagra.

Audionemesisa brałem pod uwagę, z tym że z tego co pamiętam on chyba nie przyjmuje gęstszych formatów, co za tym idzie nie ma też USB.

I love the sound of crashing guitars

Może mi ktoś poradzi,

zastanawiam się czy nie sprzedać RB-1070, RB-1050, RSP-1068, wykorzystuje te klocki do pozostałych głośników KDomowego, powiem strzeże, że kino oglądam bardzo rzadko, powiedzmy przestało mnie już to kręci , czy jest sens to trzymać aby zarastało kurzem, czy lepiej odsprzedać?

Pozdrawiam

Tomasz

Myślę, że sobie sam odpowiedziałeś na pytanie.

Ja z czasem uzbierałem sporo klocków, audio, kino..

Zostawiłem same stereo, co prawda jeszcze nie skompletowane, ale czy warto trzymać "meble" aby się chwalić przed znajomymi lub właczyć to raz na miesiąc?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

aby się chwalić przed znajomymi lub właczyć to raz na miesiąc?

Raczej nie należę do osób się chwalących ( tak mi się wydaje).

Raz na miesiąc, to by był dobry wynik,

ostatni dzieciakom włączyłem Epokę Lodowcową, a ja to oglądałem coś jakieś dwa, trzy miesiące temu.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Cześć wam klubowicze, może któryś z was by się skusił an mojego rotelka? Wyprzedaje arsenał to też podrzucam go pod nos bezpośrednio miłośnikom marki ;) http://allegro.pl/przedwzmacniacz-rotel-rc-850-wysokiej-klasy-i3279081990.html

Trochę z innej beczki, ale to chyba najwłaściwsze miejsce na zadanie mojego pytania.

Planując zakup np. końcówki mocy RB-1070 wiem iż były produkowane 2001-2008, ale gdzie znajdę realna datę produkcji sprzętu?

Czy po nr seryjnym można dojść.

Informacja ta myślę że może być istotna, gdyż wolałbym kupić tą z 2008r, a nie z 2001.

Planując zakup np. końcówki mocy RB-1070 wiem iż były produkowane 2001-2008, ale gdzie znajdę realna datę produkcji sprzętu?

Czy po nr seryjnym można dojść.

Informacja ta myślę że może być istotna, gdyż wolałbym kupić tą z 2008r, a nie z 2001.

Na opakowaniach jest data, karcie gwarancyjnej i jeśli rozbierzesz to na nowszych modelach serii 10xx na płycie elektronicznej i u wszystkich modeli które ja widziałem wnętrza na transformatorach jest data

Na transformatorze pierwsze liczby to rok a drugie to miesiąc

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Dzisiaj przeglądałem pudełka od roteli, jest tam data, ale nie jest to data produkcji, tylko data przyjęcia sprzętu przez Audio Klan, a na gwarancji jest data sprzedaży.

Rzeczywista datą produkcji znajduje się na płytce elektronicznej u nowszych modeli serii 10xx jak i 15xx, a u starszych jest na transformatorze .

Czy Ty musisz mieć wszystko "ekologiczne"??Pozdr.

;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

A może data na transformatorze jest datą produkcji transformatora?

Na pewno tak, ale pokrywa się przynajmniej z datą która jest wybita na elektronice, przynajmniej tak jest w moich klockach i tych co widziałem.

Jeśli znasz jeszcze inne miejsce na którym jest data to się podziel z tą wiedzą .

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

Witam po dłuższej przerwie od razu prosząc o pomoc.

Zdecydowałem się wymienić wysłużone BW685 na nowe kolumny.

Moja elektronika to RA1520+RCD06SE. Pokój 25m2. Muzyka każda z wyjątkiem popu. Budżet do 4000.

Biorę pod uwagę Dynaudio 2/7, Dynaudio Excite X16, Monitor Audio RX2 lub BW CM5. Kolumny wyłącznie nowe, a wymienione wcześniej mam możliwość odsłuchać w promieniu 50 km.

Przed odsłuchami chętnie jednak poznam opinię bardziej doświadczonych "Rotelowców"...

To zależy jaką muzyke preferujesz. Jeżeli lubisz spokojne składy, trochę jazzu, muzykę poważną to zdecydowanie B&W CM5, z kolei jeżeli rock, muzyka elektroniczna, pop to raczej Dynaudio Excite lub Audience z drugiej ręki. Kolumny MA, według mnie, byłyby zdecydowanie gorsze od B&W. Poza tym jedni lubią w muzyce dużo szczegółów - B&W, inni więcej spokoju w całym pasmie, nawet kosztem tej szczegółowości - Dynaudio. Dlatego przed zakupem raczej szukałbym miejsca gdzie można byłoby to odsłuchać lub nawet wypożyczyć na parę dni do domu

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To zależy jaką muzyke preferujesz.

Niestety moje klimaty to zarówno muzyka poważna (raczej współczesna), trochę jazzu (w gatunku free improv), sporo rocka w stylu King Crimson, Tool, RIO oraz trochę lżejszej muzyki (Talk Talk, Sylvian) i ambientu. Tak więc poszukuję kolumn uniwersalnych.

Ciekawi mnie czy mój wzmacniacz jest w stanie wyciągnąć wszystko z Excite X16 bo czytałem, że są dosyć wymagające dla elektroniki i dlatego brałem też pod uwagę DM 2/7 choć to niższa półka, ale kolumny podobno mniej wymagające i bardzo dobrze oceniane w testach.

Czy któryś z klubowiczów chciałby przygarnąć topowy komplet RB-990BX+RC-990BX? ;).

Z wiekiem i z kolejnymi życiowymi doświadczeniami dochodzę do wniosku, że najważniejsze w życiu jest...oddychanie.

Niestety moje klimaty to zarówno muzyka poważna (raczej współczesna), trochę jazzu (w gatunku free improv), sporo rocka w stylu King Crimson, Tool, RIO oraz trochę lżejszej muzyki (Talk Talk, Sylvian) i ambientu. Tak więc poszukuję kolumn uniwersalnych.

Ciekawi mnie czy mój wzmacniacz jest w stanie wyciągnąć wszystko z Excite X16 bo czytałem, że są dosyć wymagające dla elektroniki i dlatego brałem też pod uwagę DM 2/7 choć to niższa półka, ale kolumny podobno mniej wymagające i bardzo dobrze oceniane w testach.

Witam

U mnie DM 2/7 grają z RA06,RCD06 metraż 20mkw. i jak dla mnie jest na tyle poprawnie że dalej nie szukam

pozdr.

tak się zastanawiam nad wymianą Bowersów 686 na Dynki DM 2/6, warto by było? W sumie lubię dźwięk jaki mam - dynamiczny / energetyczny i na pewno bym nie chciał zrobić sobie po raz kolejny ciumkania w stylu Creeka + Esa jak dawno temu miałem...

Także proszę o wyprowadzenie z błędu ;)

Ostatecznie pewnie będzie możliwość wypożyczenia.

Pozdro

Ciekawi mnie czy mój wzmacniacz jest w stanie wyciągnąć wszystko z Excite X16

Ja mam ten sam wzmacniacz i wydaje mi się, że dość ładnie spasował się z Audience 50. Seria monitorów Excite jest mniej wymagająca niż Audience, tak więc pakowanie się w dość uniwersalne zestawy DM, tak naprawdę przystosowane do KD, przy tym wzmacniaczu byłoby błędem. Z kolei jeśli preferujesz muzykę o jakiej piszesz i finanse nie są zaporą rozważ jednak te B&W z serii CM (piątki). Budowa i wygląd naprawdę rewelacja, przestrzeń, wieloplanowość również na wysokim poziomie. Jeśli w muzyce lubisz dużo szczegółów to tym bardziej. Mnie akurat nie podeszły tak jak seria audience, ale to kwestia własnych preferencji.

W sumie lubię dźwięk jaki mam

Jeśli coś się podoba to zdecydowanie bez odsłuchu zmieniać nie warto. Można się wówczas mocno zdziwić i wpaść w depresję.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja mam ten sam wzmacniacz i wydaje mi się, że dość ładnie spasował się z Audience 50. Seria monitorów Excite jest mniej wymagająca niż Audience, tak więc pakowanie się w dość uniwersalne zestawy DM, tak naprawdę przystosowane do KD, przy tym wzmacniaczu byłoby błędem. Z kolei jeśli preferujesz muzykę o jakiej piszesz i finanse nie są zaporą rozważ jednak te B&W z serii CM (piątki). Budowa i wygląd naprawdę rewelacja, przestrzeń, wieloplanowość również na wysokim poziomie. Jeśli w muzyce lubisz dużo szczegółów to tym bardziej.

Excite X16, z uwagi na planowane na jesień odnowienie serii, są aktualnie w dobrej cenie. Na obniżkę ceny CM5 trzeba będzie jak zwykle poczekać do grudnia. Udaję się na odsłuchy choć z wielkimi obawami bo po CM5 wiem, że mogę oczekiwać tylko czegoś więcej niż to co miałem z 685, ale charakter brzmienia się nie zmieni, natomiast X16 to podobno zupełnie inna szkoła. Może ktoś jeszcze coś doradzi? Na przykład czy w bloku z płyty nie będzie za dużo basu z tych Dynek i czy da się je słuchać cicho (sąsiedzi!) nie tracąc zbyt wiele na jakości odtwarzanej muzyki?

Witam .

znalazlem ten temat i moze tutaj przedstawie moj problem moze ktos bedzie mi w stanie pomoc ?

mam od niedawna koncowke rotela RB-03 i przy wlaczeniu z lewego glosnika dochodzi minimalne pukinecie wrecz nieslyszalne ( ponoc sa bez soft startu ) natomiast z prawego kanalu jest mocne walniecie az zdrowo zasysa glosnik !!

potem generalnie gra ok ale ile glosnik wytrzyma takich wlaczen ?!!

czy ktos spotkal sie z czym podobnym ?? ewentualnie bedziecie wiedziec gdzie szukac pomocy ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.