Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie kolumny polecacie do zestawu Rotel Ra 972 i Rcd 971, metraż to 16m2. Preferowana muzyka to rock/reggae, mój budżet to +/- 3tys.Kolumny muszą być wolnostające (wymóg małżonki :) ) Pozdrawiam!

Polecam poszukać używanych

http://studio16hz.eu/produkty/aries

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jakie kolumny polecacie do zestawu Rotel Ra 972 i Rcd 971, metraż to 16m2.

Jeśli znajdziesz w dobrej kondycji to do takiego metrażu, muzyki i tych Roteli to Dynaudio Audience 72 i przez lata nic nie będziesz już szukał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kupię RT im wyższy model tym lepiej, stan tylko b.dobry

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Myślałem o Audience 62, ale strasznie ciężko trafić z drugiej ręki, obawiam się, że mój budżet nie udźwignie Audience 72.Czy mógłby ktoś porównać te dwa modele?

Czy macie jakieś inne propozycje?

>johnny

Nie ma znaczenia czy bas-reflex z przodu czy z tył, ja mam 72SE w 15m2 i najlepiej grają na środku pokoju. Zresztą jak wzmak będzie dostatecznie wydajny to mało co będzie dmuchało z bas-reflexu. Ale i tak, jak nie możesz sobie pozwolić na ustawienie kolumn min 1m od tylnej ściany to zapomnij o podłogowych. Z drugiej strony jak wcześniej miałem 52SE to te właśnie mocno dmuchały, tak więc czy to podstawkowe czy podłogowe wszystkie Dynki wymagają trochę miejsca naokoło.

I love the sound of crashing guitars

Ja mam xaviany (2x br z tyłu) ustawione 20cm od ściany.

Fakt, lepiej grały rozstawione bardziej na boki, ale nie była to wielka różńica.

Dynaudio 52se też miałem 20cm od ściany.

Największą róznicę robi dobre ustawienie kolumn( odległośc od słuchacza i odległośc względem siebie).

Sam nie wiem skąd się bierze przekonanie, że br musi być z przodu.

A co jak niektóre drogie kolumny mają br na spodZie (5cm od podłoża?).

Kiedyś też tak myślałem...

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Kupię RT im wyższy model tym lepiej, stan tylko b.dobry

Podwieszam się do tematu,

ja też poszukuje od jakiegoś czasu RT-1082, srebrny i stan musi być b.dobry.

Pozdr. Klubowiczów i nie tylko...

Tomasz

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

U mnie wolna przestrzeń od tynej ściany to około 80cm (nie wliczając kolumn), a po bokach to około 60 cm (nie wliczając jednej kolumny, druga ma wolną przestrzeń) Niestety mając takie warunki do zagospodarowania jestem zmuszony upchnąć kolumny podłogowe :) Co myślicie o kolumnach ProAc, a może jakieś inne typy?

Dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam !

P.S. jeśli są jeszcze wolne miejsca to poproszę o przyjęcie mojej osoby do klubu miłośników marki Rotel :)

>johnny

Miejsca masz wystarczająco, nie rozumiem więc czemu akurat bas reflex z przodu. Dla mnie zdecydowanie estetyczniej wygląda kiedy dziura schowana jest z tył. Jeśli małżonka ma coś do gadania przy wyborze kolumn to chyba stare Audience odpadają, są paskudne z tą swoją szpetną, szarą przednią ścianką. Choć mi się osobiście podoba taki nieaudiofilski wygląd, wydaje się bardziej pro ;P

W klubie oczywiście każdy jest mile widziany, zwłaszcza posiadacz legendarnej serii 9xx ;)

Z innych niż Dynki paczek posłuchaj Vienny Acoustic, łagodniejsze brzmienie, łatwiejsze do napędzenia, przy okazji piękna stolarka.

Według moich obserwacji w przypadku wzmacniaczy Rotela bassreflex znajdujący się z tyłu kolumny zachowuje się bardzo ciekawie. Gdy wciśnie się kolumienki ( na przykład Paradigmy czy Dynaudio) nawet w wąską półkę i prawie dociśnie do ścianki nie ma mowy o jakimkolwiek dudnieniu. A co ciekawe bas ten jest bardziej soczysty i kolumna schodzi niżej i calość nabiera masy, ale nadal nic nie dudni i nie ma wrażenia że jest coś nie tak.

Miał ktoś tak zanim postawił je na przykład na podstawkach? I jaka była wówczas różnica? Było lepiej, gorzej, czy tylko inaczej, ale cały czas dobrze?

ja mam magnaty altea 5 i też mam bass-reflex z tyłu kolumn i są one dość blisko ściany ok 30 cm oczywiście połączone to jest z rotelem i bas jest bardzo dobry nie dudniący

> sittek

To nie jest zależne od bas reflexu. Zapominasz że bas rozchodzi się wielokierunkowo, nawet jak postawisz kolumny w obudowie zamkniętej blisko ściany to uzyskasz wzmocnienie niskich częstotliwości czyli, jak to pewnie chciałeś nazwać dopełnienie brzmienia.

Jeśli kolumna faktycznie mocno dmucha z bas reflexu, generując w ten sposób sporą część basu, wtedy, jak dla mnie oczywiście, to źle zaprojektowana kolumna ;P Kolega pożyczył mi na chwilę do posłuchania takie kolumny, Eposy ES14, dwudrożne monitorki bez zwrotnicy. Bas na pierwszy rzut ucha mocny, szybki ale słuchać że jest z nim coś nie tak, po prostu jest nienaturalny. Jak przyłożyłem rękę do trzeba przyznać dość sporego otworu bas reflex, to pierwsze o czym pomyślałem to że można by tu porozwieszać mokre pranie :]

Nie pochwalam ustawiania kolumn tak blisko ściany. Z moich doświadczeń, każda kolumna którą postawiłem mniej niż 50cm od tylnej ściany miała totalnie spłaszczoną scenę. Dlatego właśnie znienawidziłem małe kolumienki które żeby zachować równowagę tonalną muszą wspierać się bliskością ściany by grać basem. Po prostu nie da się ustawić ich tak by nie stracić albo na basie albo na prezentacji sceny. Już wolę kupić za duże kolumny, które ustawione w dowolnym oczywiście oddalonym od ścian, miejscu w pokoju zagrają dobrym basem i co za tym idzie rzecz jasna ładną, dużą, przestrzenna sceną. Takie kolumny wypełnią dźwiękiem całe pomieszczenie a nie tylko jedno miejsce.

Po za tym Rotel znany jest z tego że niepowłóczy basem tak więc jeśli ktoś szuka misia i ciepłych kluch to powinien raczej zmienić klub ;)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ano mamy. a także dedykowany mu odtwarzacz CD: http://audio.com.pl/newsy-sprzetowe/rotel-ra-1570-i-rcd-1570

Ciekaw jestem, czy cena jest adekwatna do brzmienia i jakości wykonania.

Posiadam RA-1070 I RCD-1072 . Ciekawe czy warto zmienić na RA-1570 .

Szkoda , że cd 1570 ma napęd szczelinowy .

RA-1070 ws. tłumienia 400 a w RA-1570 jest 180 - teoretycznie słabsza kontrola wymagających głośników ( bas ) .

Fajnie ,ze RA-1570 ma wejścia optyczne i usb . Szkoda ,ze nie odtwarza FLAC .

Wyglądem przypomina bardziej amplituner . Zauważyłem ,ze w środku brak

dużych kondensatorów . Może są gdzieś schowane .

koledzy trochę zaspali z ogłaszaniem nowości.... Faktycznie integra dobrze wyposażona ale czy sonicznie ciekawsza od poprzednika czyli 1070 ? Cd też trochę rozczarowuje bo mały przyrost wartości do RCD-1520. Osobiście czekam na ciekawe pre które mogło by zastąpić moje RC-1550

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Osobiście czekam na ciekawe pre które mogło by zastąpić moje RC-1550

Tak jak napisał kolega serwacy,

możesz wymienić na RC-1580, to zupełnie inna klasa brzmienia, niż ta co jest prezentowana przez RC-1550,albo RC-1070.

Miałem RC-1070, a obecnie mam RC-1082.

Pozdrawiam

Tomasz

RC-1580 musiało by mieć wyejście XLR oraz pzrelotke sygnału na power żebym się zdecydował na taką zamiane

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam, drodzy klubowicze mam pytanie czy ktoś posiada Rotela Ra 05 se i jakie kable RCA poleca dla tego modelu. Gra to u mnie z Cambridge Audio 640c v2 + Tonsil Fiesta Front i chciałbym aby dźwięk był jak najbardziej neutralny, aczkolwiek moze z lekko roznasniona górą gdyż kopułka w Fiestach nie jest wysokich lotów.

Z gory dzieki za pomoc.

Użytkownik sivy33 edytował ten post dziś, 21:02

Już wiele razy pisaliśmy, że Rotel i Tonsil to nie jest dobre połączenie i że kable niewiele dadzą. Zamiast bez sensu wydawać na druty proponuję wymianę głośników. Efekt murowany.

Już wiele razy pisaliśmy, że Rotel i Tonsil to nie jest dobre połączenie i że kable niewiele dadzą. Zamiast bez sensu wydawać na druty proponuję wymianę głośników. Efekt murowany.

Siatek więc co proponujesz? A moze zmiana wzmacniacza na inny, słucham głownie rock i metal ale od innych gatunków tez nie stronię.

Jeżeli chciałbyś zmienić charakter dźwięku należy zainwestować w kolumny. RA-05SE to dobry wzmacniacz, pod warunkiem, że stoi w pokoju o powierzchni do 20 m2 i podłączone są do niego dobre kolumny. A jakie to zależy czy preferujesz wolno stojące czy monitory, nowe czy mogą być używane no i oczywiście jakim budżetem dysponujesz. W dodatku proponowałbym przeczytać od dechy do dechy klub Rotela oraz Dynaudio.

Rotel nieźle spisuje się w rocku, pod warunkiem, że dobierze się do niego niezbyt ostre na górze głośniki, w przeciwnym razie może być nieciekawie.

Daj znać to może coś poradzimy.

Orientujecie się jaki laser siedzi w RDV-1060???

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.