Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Ooototo,prawda.

Pozdrawiam Tomku.

Dziękuje i zdrówka życzę;)

Pozdr.

Tomasz

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

poszukuję jakiegoś cd do Rotela 930ax mkII. Kwota..góra 200zł. obecnie sluchałem na dvd pionner'a 380s i ampli vsx-515. Sprzedałem ampli i kupiłem wyżej wymieniony wzmacniacz. Czy jak kupie jakąś używke do 200zł to zagra to lepiej niż na tym dvd? Czy nie ma sensu tego zmieniać?

Wypraszam sobie, moje 990 są made in Japan, choc to lata 1992-1997.

Pisałem prawie? Nie czepiaj się ;)

Planuję wymianę mojego siedmioletniego RA-02 który gra z Dynaudio Audience 52SE, ogólnie jest ok, ale czasami mam wrażenie, że wzmacniacz nie radzi sobie z tymi kolumnami, więc chciałbym sobie potestować jakieś wyższe modele Rotela na początek, w grę wchodzi ra 1062 lub ra 1070 tu zakładam, że uda mi się znaleźć jakieś używane w przystępnej cenie (obecnie na allegro jest jeden 1070 za 2500 PLN z UK - to chyba trochę za dużo). Zastanawiam się czy nie wypróbować nowego RA 1520 (poekspozycjyny jest teraz za 2900 PLN). Prośba o wszelkie opinie ws. takiej zamiany, może ktoś już coś takiego przetestował?

Szkoda czasu na półśrodki. Albo walisz z grubej rury i szukasz dzielonego (co najmniej 1080), albo coś innego. Nie ma sensu już kombinować z integrami rotela w Twoim wypadku.

@mandybenet

Polecam RA-1070, a 2500 zl to uczciwa cena gdyby jeszcze był pilot do tego wzmacniacz.

Znam bardzo dobrze ten klocek, jest godny polecenia.

RA-1520 to kupa odpuść sobie za 2900 zł możesz kupić to

http://allegro.pl/rotel-rc-1070-i-rb-1070-gratis-kabel-rca-i3500488970.html

napisz do gościa, może coś opuści.

Dzięki za info, tak również ten zestawik mnie trochę kusi, to właśnie ten gość ma RA-1070 (bez pilota jednak, choć to nie problem, bo ja od lat używam Logitech Harmony). Myślę, że rzeczwiście te dwie opcje to wyraźny skok. Czytam trochę o RA-06 SE, ale tutaj jest jednak za dużo "niezadowolonych".

to jeszcze pociągnę temat integry 1070 vs RC + RB 1070 - który wg Was zaoferuje więcej ?

Dzięki za info, tak również ten zestawik mnie trochę kusi, to właśnie ten gość ma RA-1070 (bez pilota jednak, choć to nie problem, bo ja od lat używam Logitech Harmony). Myślę, że rzeczwiście te dwie opcje to wyraźny skok. Czytam trochę o RA-06 SE, ale tutaj jest jednak za dużo "niezadowolonych".

to jeszcze pociągnę temat integry 1070 vs RC + RB 1070 - który wg Was zaoferuje więcej ?

Dalej to tylko półśrodki. Posiadam 52SE od długiego czasu. Chcesz pójśc do przodu, dzielony 1080 (jeśli chodzi o rotela), jeśli integra to np Exposure 3010S, albo krell 300i. Szkoda kasy na dzielonego 1070, a i integra 1070 to też nie będzie to. Chyba, że chcesz się piąć w górę małymi krokami, to ok. Pomalutku do celu :)

pomoże ktoś odnośnie tego cd? ;)

Cieżko stwierdzić. Najlepiej gdybyś miał możliwość porównania jakiegoś cd ze swoim dvd. Bo jeśli nie usłyszysz różnicy, to szkoda tych 200 zł.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />pomoże ktoś odnośnie tego cd? ;) <br />

Jak napisał kopaczmopa,ale jeżeli chcesz porównać dżwięk ze swoim DVD kup sobie to co w linku,całe 80 złociszy z przesyłką.

Za resztę kasy można się napić z kumplami dobrego piwa.

http://allegro.pl/znakomity-cd-philips-cd-614-z-cdm4-19-100-sprawny-i3510597436.html

To pewnie w takim razie zostawię( chociaż kolorystycznie nie bedzię pasowało, dvd jest srebrne) A co do różnicy w dźwięku. Zestaw który posiadałem (ampli i dvd) miałem podpięty do kabli które w 2006 kosztowały 10zł/m, po podłączniu kabli mojego taty(nakamichi, 37zł/m) słyszałem kolosalną różnicę w dźwięku(głębia, dużo więcej sceny). Może gdybym przesiadł się z mojego dvd na jakieś cd też byłoby lepiej? A jeszcze z ciekawości zapytam.. Tata pod kolumny Rubicon RP-16(ja kupiłem takie same tylko że mkII) kupił amplituner stereo YAMAHA R-S700 i do tego odtwarzacz Yamaha BD-S673. Brzmi to według mnie bardzo fajnie(satriani, pat metheny). Czy zestaw "taty" będzie grał dużo lepiej od "mojego" (Rubicon Rp -16, Rotel 930mkII i to dvd pioneera? Pomijając różnicę którą słyszę na okablowaniu.

Jak napisał kopaczmopa,ale jeżeli chcesz porównać dżwięk ze swoim DVD kup sobie to co w linku,całe 80 złociszy z przesyłką.

Za resztę kasy można się napić z kumplami dobrego piwa.

http://allegro.pl/znakomity-cd-philips-cd-614-z-cdm4-19-100-sprawny-i3510597436.html

też nie mam tyle kasy żeby kupować sprzęt dla porównania. Chyba że nie może być nic gorszego od mojego odtwarzacza dvd...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak jesteś taki złotouchy i słyszysz kolosalną różnicę po wymianie kabli to kup sobie na poważnie tego CDka z linku,

a te kable Nakamichi to płaskie w formie taśmy cynowane ! które sprzedają jako srebrzone :))

a te kable Nakamichi to płaskie w formie taśmy cynowane ! które sprzedają jako srebrzone :))

nie wiem, nie znam się aż tak. Różnica jest duża(polecił ktoś te kable z jakiegoś sklepu audio hi fi to kupił :)) Chyba jednak się zdecyduję na ten Cd jak mówisz że warto. A co do kabli to co polecasz? Bo już miałem zamawiać 1,5m :)

aha dodam że słuchałem tej konfiguracji "taty" na kablach IXOS coś koło 35zł i na "moje" było trochę lepiej

Edytowane przez Paweł Górecki

Dalej to tylko półśrodki. Posiadam 52SE od długiego czasu. Chcesz pójśc do przodu, dzielony 1080 (jeśli chodzi o rotela), jeśli integra to np Exposure 3010S, albo krell 300i. Szkoda kasy na dzielonego 1070, a i integra 1070 to też nie będzie to. Chyba, że chcesz się piąć w górę małymi krokami, to ok. Pomalutku do celu :)

Krell raczej poza zasięgiem

a Exposure (choćby taki z allegro http://allegro.pl/exposure-3010s-stan-gabinetowy-creek-naim-nad-i3502578309.html) to rzeczywiście niewielka różnica ceny przynajmniej z tym dwuklockowym zestawem Rotela

Grają niemalże identycznie, różnice w brzmieniu są sporadyczne , oby dwa wzmacniacze dysponują podobną mocą, kupując RA-1070 oszczędzasz na interkonektach .

Wybór należy do ciebie.

RA-1520 to kupa

co masz na myśli twierdząc w taki sposób?

Miałem okazję go u siebie przetestować, oczekiwałem trochę więcej od tego klocka jak za taką kasę, ale niestety ten wzmacniacz pozostawia wiele do życzenia, dysponuje niewielką mocą

w porównaniu np: do RA-1070, jak i brzmieniowo RA-1070 pozostawia daleko w tyle RA-1520

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Widzę, że tego Expo człowiek sprzedaje od lipca. Ja bym próbował wytargować jeszcze jakiś rabat.

Tu masz krella w podobnej cenie

http://allegro.pl/krell-kav-300i-wzmacniacz-stereo-wroclaw-i3458219894.html

Witam

Chciałbym dołączyć do tego klubu i w związku z tym mam pytanie. Poluje na jakiś wzmacniacz Rotel ale jestem zielony w tym temacie. Kupiłem niedawno b&w cdm7se i to do nich dobieram wzmacniacz. Do tej pory słuchałem ich w top hifi na Nowogrodzkiej(bardzo miła obsługa) z ra-1520 i zrobiło to na mnie ogromne wrażenie. Niestety słuchając wiedziałem że raczej nie kupie tego wzmacniacza gdyż przewiduje max 2000zl. Moje pytanie brzmi jakich poprzedników miał ten wzmacniacz. Może są jakieś rozwiązania typu przedwzmacniacz i końcówka? Rozważam w przyszłości rozwinięcie zestawu pod kątem kina ale stereo musi mieć jak najlepszą jakość. Pokój to 20m i oczekuje od zestawu ciepłego brzmienia. Słucham bardzo różnej muzyki od free jazzu przez turntablizm na punku skończywszy. pozdrawiam i dziękuje

Witam

Chciałbym dołączyć do tego klubu i w związku z tym mam pytanie. Poluje na jakiś wzmacniacz Rotel ale jestem zielony w tym temacie. Kupiłem niedawno b&w cdm7se i to do nich dobieram wzmacniacz. Do tej pory słuchałem ich w top hifi na Nowogrodzkiej(bardzo miła obsługa) z ra-1520 i zrobiło to na mnie ogromne wrażenie. Niestety słuchając wiedziałem że raczej nie kupie tego wzmacniacza gdyż przewiduje max 2000zl. Moje pytanie brzmi jakich poprzedników miał ten wzmacniacz. Może są jakieś rozwiązania typu przedwzmacniacz i końcówka? Rozważam w przyszłości rozwinięcie zestawu pod kątem kina ale stereo musi mieć jak najlepszą jakość. Pokój to 20m i oczekuje od zestawu ciepłego brzmienia. Słucham bardzo różnej muzyki od free jazzu przez turntablizm na punku skończywszy. pozdrawiam i dziękuje

Już chciałem coś zaproponować, ale... to raczej nie tędy droga (rotel + bowersy). Gdybyś się jednak uparł na rotela, ciężko o bezpośredniego poprzednika (1520). Na upartego 1060, ale na niego szkoda czasu. Za ok 1000 zł kupisz 980. Trochę więcej i 985.

Absolutnie nie upieram się na ta czy inną firmę dlatego ,że to moje pierwsze kroki w doborze sprzętu. Zdaje mi się ,że te dwie firmy współpracują i często w salonach można są kompletami. Słyszałem też ,że bowersy potrzebują dostać dużo prądu(choć nie do końca wiem o co chodzi) i rotele spełniają te wymagania. W dodatku wzmacniacz 15-20 zrobił na mnie duże wrażenie. Jak wspomniałem nie mam wiedzy w temacie więc chętnie wysłucham wszystkich wskazówek. Od miesiąca siedzę w sieci i porównuje w ciemno różne parametry(mocno w ciemno). Już sprawdzam sugerowane wzmacniacze. Bardzo dziękuje za pomoc!

Poczytałem i myślę ,że 985 to dobry trop. Niestety nigdzie go niema(allegro,ebay) i to chyba dobrze świadczy o tym sprzęcie. Może ktoś ma taki wzmacniacz w okolicach warszawy i udostępnił by do odsłuchu, oczywiście postaram się to jakoś wynagrodzić. Czy ma ktoś jakieś sugestie co do zestawu z końcówką mocy w okolicach 2tyś?

No i dzięki Wam z fana Rotela stałem się użytkownikiem Exposure ;-), co prawda nie jest to polecany 3010S ale młodszy brat czyli 2010S, ale wydaje się, że dobry trop. Podzielę się moimi wrażeniami z porównania RA-02.

>mandybenet

Widzę że już decyzja podjęta ale może podzielę się jeszcze spóźnionymi spostrzeżeniami.

Ja bym odradzał Krella 300i, kiepski wzmak, nie wart ceny rynkowej. Nawet jakbyś go mógł kupić za 2,5k to i tak w tej samej cenie dzielony 990 jest lepszy, zwłaszcza do Dynek, no chyba że lubisz takie pitu pitu to wtedy Krell może być ;P Choć jak słuchałem swoich 52SE na starym, tanim Luxmanie L-410 (kolega kupił za 450zł), to on rozwalał tego Krella barwą, miód z głośników, takich wokali dawno nie słyszałem ;P

Ja bym do 52SE nie szalał z drogimi wzmakami bo to małe kolumienki podstawkowe i mają cięty dół i górę, tak więc nawet jak napędzisz je ultra drogim Gryphonem to nie usłyszysz tego wspaniałego, nisko schodzącego basu bo 52SE go nie produkują niestety ;] Wystarczą budżetowe integry w stylu Rotela RA-980 (ponoć odrobinę lepszy od następcy 985), czy polecane Exposure, jeszcze Naima 5i ktoś mi kiedyś polecał na forum Hi-Fi i Muzyka.

I love the sound of crashing guitars

Wg mnie 300i jest właśnie świetny do 52 se. Ma uderzenie, szybki bas i fajnie zgrywają się razem. Druga sprawa, to różnica między rotelem 985 a exposure 3010 jest już spora. Z gryphonem jest jeszcze lepiej. Dlatego teksty, że "wystarczą budżetowe integry w stylu Rotela RA-980" traktuję z przymrużeniem oka. Oczywiście, że tu nie będzie nisko schodzącego basu, bo tak jak napisałeś, 52SE go nie produkują, ale moim zdaniem warto, choćby spróbować i wyrobić sobie własne zdanie.

Znam ludzi, którzy mają podłączone CA 640 do ww. dynek i uważają, że jest świetnie i to wystarczy. Jeśli im pasuje, to ok.

Czyli jednak drobne kroczki :) Jeśli podejdzie Ci 2010S, koniecznie wypróbuj wtedy 3010S. Dynki na pewno się pięknie odwdzięczą.

pewnie jest to kolejny etap jeśli 2010S mnie przekona, różnica ceny między nimi była prawie dwukrotna, stwierdziłem więc, że na razie aż tak nie zaszaleję, żeby sprawić sobie 3010S

Między Krellem KAV-300i, a Rotelem 980 jest przepaść. Luxman L-410, to bardzo fajny wzmacniacz, niestety za słaby do 52SE, cicho gra bardzo fajnie, ale im głośniej tym gorzej. Miałem, bądź mam wszystkie wymienione i to długi czas.

skąd pomysł porównywania RA-1070 do RA -1520 . Ten ostatni to następca RA-1062.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Chodzi o to że Dynki 52SE to są malutkie monitorki w końcu a nie potężne, trój-drożne potwory jak Infinity Kappa 8, 9 itp. Jeśli ja miałbym się bawić w Krelle albo co gorsza Gryphony to tylko i wyłącznie z czymś pokroju minimum Audience 82. Co do opinii że małe pokoje=kolumny podstawkowe mogę tylko napisać z własnego doświadczenia, u mnie w 15m lepiej grają Audience 72SE niż 52SE grały kiedykolwiek ;] Oczywiście można sobie od kogoś pożyczyć Gryphona i spróbować jak to śmiga z takimi maluszkami. Wiem że mogą być też fani takich połączeń, choć z doświadczenia swojego i kolegów, którzy również przerabiali małe kolumienki, wiemy że na dłuższą metę zawsze będzie brakować tego czegoś. Potem zaczynają się zabawy z subwooferami i innymi wynalazkami żeby uzupełniać pasmo.

Jeszcze co do mocnych wzmaków dla Dynek, to nie jest takie proste jak się wydaje. Kolega „josef”, który dawno temu sprzedał mi dzielone RC-990 + 2xRB-971, swoje Audience 50 (siedzi tam ten sam tweeter co w 52SE), podłączał też potworkiem RB-1090 i jak wspominał, nie grało to tak przyjemnie jak dwie dzielone i podłączone w mostku RB-971 przy standardowych poziomach głośności. Mocne końcówy lubią po prostu grać głośno, tak więc jeśli nie ma się salonu w amerykańskim stylu, lepiej skupić się na czymś może nieco słabszym ale za to z odpowiednią wydajnością prądową, bo to dwie różne sprawy. Np. wspomniany Naim 5i mimo że ma bodajże 50W znany jest z pędzenia różnych, cięższych wynalazków. W polskich warunkach, np. ja mam pokoik ok. 15m2, Rotel RB-990 z 200W w zupełności wystarcza. Zresztą, ja często lubię dać czadu aż dziadkowi na dole lampa się kołysze ;P

I love the sound of crashing guitars

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.