Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem użytkownikiem zestawu ROTEL RA 1520 + ROTEL RCD 1520. Ostatnio na stronie highfidelity.pl przeczytałem list czytelnika który mnie przygnębił, zmroził i prawie wywołał depresję. proszę przeczytać ten tekst. Oto link: http://www.highfidelity.pl/@listy-1947&lang= Ciekawi mnie jakie są odczucia innych użytkowników zestawu RA/RCD 1520 czy rzeczywiście jest to taka pułapka??? Czy rzeczywiście wymaga on okablowania za około 10 tyś pln??? Jaki Wy polecacie interkonekt do tego zestawu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez maciejwb

Przecież jest to klasyczny sponsorowany post . Rotele są szczególnie niepodatne na okablowanie. Przewaliłem trochę drutów z Rotelami, w tym interkonekty, głośnikowe i zasilające i stwierdzam, że jedyną prawdą w tym poście jest fragment dotyczący wpływu kolumn na dźwięk.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A ja już pisałem wielokrotnie w tym klubie, że rotel jest bardzo czuły i podatny na okablowanie, również trochę drutów przerobiłem, nawet polecałem komuś w tym klubie Audioquest Jaguar

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Tomek nie zaczynaj, druty może wprowadzają jakieś drobne niuanse w brzmieniu, ale nie wpływają na całokształt. Nie rób koledze wody z mózgu, nie nakręcaj sprężyny, bo zaraz co niektórzy mniej doświadczeni koledzy do sprzętu o wartości 500 złotych dokupią sobie kable za kolejne 500 złotych i będą chcieli mieć Hi-End.

to znaczy druty sa wazne owszem

na drutach przepasc jest jak masz zwykly miedziak z castoramy a potem zalozysz czyste srebro. hehehe

Mialem tak swego czasu (tylko nie miedz casto a jakies tandety VDH) i po zmianie od tamtej pory wszystkie kable wymienilem na czysta srebro, nawet w ramieniu gramiaka

ale nikogo nie namawiam, nie kazdy moze lubiec srebro...

Edytowane przez pawelszuszu
Następny magik, a próbowałeś platynę?

nie..

sittek, ale co uczulony jestes na kable czy jak?

Kabel przeciez ma znaczenie ... moze nie tak diametralne jak zmiana klocka, czy zrodla ...

podobnie jak Tomasz zamieniam sie ..... ale w sluch

Nie, na kable nie jestem uczulony, ale skutecznie się z nich wyleczyłem. Potrzebowałem na to ładnych parę lat i wydanych pieniędzy, trzeba było spróbować, ocenić, dlatego ostatecznie uważam, że magia kabli nie istnieje. Wystarczy zmienić położenie kolumn, o wymianie nie mówiąc, a efekt w porównaniu do kosztownej wymiany kabla będzie wręcz porażający.

A kto jej nie lubi??

Tematyka drutów wypłynęła i robi się gorąco ;)

Z tych co słuchałem z elektroniką ROTEL moje faworyty to :

Interkonekty

-Van den Hul The Second

-Van Den Hul Integration Hybrid

-Audioquest Jaguar

Głośnikowe

-Kimber 8tc

-Audioquest Pikes Peak

Pozdrawiam

Tomasz

Nie, na kable nie jestem uczulony, ale skutecznie się z nich wyleczyłem. Potrzebowałem na to ładnych parę lat i wydanych pieniędzy, trzeba było spróbować, ocenić, dlatego ostatecznie uważam, że magia kabli nie istnieje. Wystarczy zmienić położenie kolumn, o wymianie nie mówiąc, a efekt w porównaniu do kosztownej wymiany kabla będzie wręcz porażający.

no dobra ale gdybys mial kupowac zeswtaw stereo za 50k to kupisz kable no name za pare groszy? bo nie wierze... hehe

Ja w kable zainwestowalem raz a porządnie i nie bede wymieniał swoich wcale.

Wszystkie te firmy lubią kasę :)

To sie zgadza.

Nawet slyszalem o kablach ktore maja wbudowane "baterie" ktore wzmacniaja dodatkow dzwiek...

ile w tym prawdy sam diabel wie... hahaha

@pawelszuszu

"Ja w kable zainwestowalem raz a porządnie i nie bede wymieniał swoich wcale."

- ja też - 10zł/metr i interkonekt za 50zł - klotz - tyle mi starczy :)

a w kable nie wierzę....

ale wiadomo, że na lepszych systemach może coś tam słychać będzie...

Edytowane przez szymek20

?

no dobra ale gdybys mial kupowac zeswtaw stereo za 50k to kupisz kable no name za pare groszy? bo nie wierze... hehe

Ja w kable zainwestowalem raz a porządnie i nie bede wymieniał swoich wcale.

Jeszcze 10 lat temu pewnie tak, ale teraz byłoby tylko głupotą. Pieniądze wydałbym zdecydowanie na lepsze kolumny, wzmacniacz, a na pewno nie kable. Już pisałem wiele razy, że mam kable VdH ( dla ciebie to tylko zwykły shit) tylko dlatego, że ich budowa jest rewelacyjna.

A kupno kabli to nie jest żadna inwestycja, to jest efekt gdy ponoszą cię zbytnio emocje, to wszystko.

Ja nie mowie ze marka VDH to shit, maja przeciez w swojej produkcji profi kable tez

Mialem u siebi budżetowe zdaje sie ze Royal

Sittek a popatrz majac u siebie gramiaka Thorens 160 sprzed 30 lat gdzie wladowali tam zwykle miedziaki i w dodatku 3, albo 4 laczenia lutowe pomiedzy wkladka a pre - ten kabel przeciez nie jest wieczny i po takim okresie rowniez nie pierwszej jakosci

i ja wymieniam kable na nowe z czystego srebra SME, gdzie nie ma zadnych laczen i lutowan -> lece prosto z wkladki na phonostage

i ja ta roznice odczuwam - badz co badz to nie jest woooow ale jest

Do wszystkich którzy poszukują niedrogiego kabla HI-END-owego, uniwersalny do podłączenia w

7814d1366289012-monitor-audio-bx-6-opinia-znawcow-bi-amping.jpg

CENA jedyne 2,5zeta za 1mb

94431809_3_644x461_przewod-kabel-ow-4-4-mm2-60-mb-materialy-budowlane_rev001.jpg

Po co przepłacać jak i tak nie ma różnicy!!;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Sittek, dalej masz tą wieżyczkę jak u piętnastolatka?

Jeśli już, to tę wieżyczkę, kowboju. Tak, mam nadal tę wieżyczkę. Na noc wkładam na nią różową skarpetkę, a kable chowam do pluszowego pudełka, aby nie straciły swojej cudownej mocy.

W takim ustawieniu klocków, raczej wpływu kabelków nie usłyszysz.

I tu masz rację, w sprzęcie za około 10.000 złotych wpływ kabli na dźwięk będzie tylko śladowy.

Witam ponownie. To ja niejako zacząłem moim postem kilka godzin temu o liście w highfidelity.pl tę dyskusję.. Może więc dodam uzupełnię info. Mam RCD 1520 RA 1520. Mam tylko kilka doświadczeń z kablami. Początkowo ze starego sprzętu miałem interkonekt Eagle cable MC60 a potem kupiłem Van Den Hul The Bay. Jest różnica. ten pierwszy ma nico bardziej otwarte, świeże brzmienie ale jednocześnie gorszy bas i ogólnie brak porządku, rozdzielczości, więcej brudu. Van den hul The Bay bardzo dobry bas, kultura, porządek, uporządkowanie ale brak otwartości, zbyt łagodna góra, zbyt mało drapieżności. obecnie zamówiłem i czekam na interkonekt Argentum SW-0,5/1 (srebrny z Polskiej wytwórni). Ciekaw jestem jakie będą wrażenia. Może dalej bedę szukał?

Jeśli chodzi o kable głośnikowe to używam Audioquest Rocket 44. Przedtem miałem chwalone wiele lat temu Sonic Link AST 200 ale w ogóle nie sprawdzały się. Próbowałem też odkopane ze starych zapasów Qed Qudos nie były złe ale bez rewelacji.

o kablach spadać do hi-endu!!

tak miło było a i tu znowu zaczynacie sie kłócić ???

siooo

hehe racja!

ja w kwestii kabli nigdy z nikim nie będę się kłócił.

Kabel ma swoja specyfikę, bron Boze niczego nie będę narzucał...

o kablach spadać do hi-endu!!

tak miło było a i tu znowu zaczynacie sie kłócić ???

Z każdej rozmowy i zgrzytów można zawsze czegoś się dowiedzieć, ma to swoje plusy i minusy.

Uważasz że klubowicze marki ROTEL mają omijać szerokim łukiem temat dobrania kabli?

Pozdrawiam

Tomasz

Uważasz że klubowicze marki ROTEL mają omijać szerokim łukiem temat dobrania kabli?

Watek klubowy marki Rotel jest bardzo luźny i przyjemny,

generalnie gadamy o wszystkim, nawet dupie marynie hahaha

Sittek, dalej masz tą wieżyczkę jak u piętnastolatka?

Nie żebym bronił kolegę sittka, ale znasz takich piętnastolatków którzy sobie za własne zarobione pieniądze pozwolili kupić taki zestaw jak ma kolega sittek?

Pozdrawiam

Tomasz

M

obecnie zamówiłem i czekam na interkonekt Argentum SW-0,5/1 (srebrny z Polskiej wytwórni).

Myślę, że będziesz bardzo zadowolony i na tym IC możesz zakończyć poszukiwania :-) Z pewnością przybędzie Ci przestrzeni oraz basu. Choć tak naprawdę do dopiero przedsmak wśród wyrobów Argentum.

Pzdr

Edytowane przez Borron

generalnie gadamy o wszystkim, nawet dupie marynie hahaha

Tak to prawda, wczoraj nawet był temat o mennicy klozetowej ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

No to żeśmy się faktycznie trochę poszarpali, ale czas na pokój i kolejki dla wszystkich ( dla ciebie goostaw nic się nie zmieniło)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.