Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, Panowie jestem świeżo po odsłuchu w moim mieszkaniu Dynaudio Audience 70, jestem bardzo zawiedziony, na 28m2 te kolumny nie oddają żadnego basu, jednostajne pukanie jak w karton, sucha średnica i w dodatku dość mocno wypchana do przodu, kolega dał za nie 2kl. porażka nie !!!polecam!!! w połączeniu z RB-1080/RC-1082 lub RC-1082 z KRELL KAV 500 w pomieszczeniu 28m2

Pozdrawiam

Tomasz

Krótko i nie rozpisując się rotel rb-1080 gra jak dla mnie dynamicznie, agresywnie, jednym słowem dobrze i bardzo czysto , ale nie posiada tej muzykalności i powietrza w oddawaniu muzyki co Krell, to samo odczucie miałem po przesiadce z RCD-1072 na Pionka PD-9700.

W niektórych starszych klockach jest dusza i ten przekaz który mi k**ewsko podchodzi pod moje ucho ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Pytam bo...

Miałem u siebie ksa-50 i generalnie nie wiem nad czym ludzie sie tak spuszczają.

Nie wiem jak inne klocki tej marki ale ta 50 to zdecydowanie nie moje granie....

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Koledzy, Panowie jestem świeżo po odsłuchu w moim mieszkaniu Dynaudio Audience 70, jestem bardzo zawiedziony, na 28m2 te kolumny nie oddają żadnego basu, jednostajne pukanie jak w karton, sucha średnica i w dodatku dość mocno wypchana do przodu, kolega dał za nie 2kl. porażka nie !!!polecam!!! w połączeniu z RB-1080/RC-1082 lub RC-1082 z KRELL KAV 500 w pomieszczeniu 28m2

A polaryzację miałeś właściwą? Czasami mogą być odwrotnie połączone, ludzie lubią grzebać, a potem zonk. Brak basu? Z tych kolumn? Niemożliwe. Albo to pierwsze albo te kolumny mają popalone zwrotnice.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek mozliwe.

Jak byś mial u siebie kolumnę na scan speaku to pożniej wszystko nie ma basu;)

A powaźniej dziwne, że znalazło sie dunaudio z brakiem basu.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Trenuję 1.8 mk 2 i craffty dla porównania końcówką proceeda. Czego jak czego ale basu to nie brakuje. Jest inny niż z integry accu, ale jest i to niemal w nadmiarze.

Dźwięk po przepuszczeniu przez procesor kinowy Rotela (w trybie by pass czyli "czysty", klasyczny przedwzmacniacz) się nieco zmienił, ale basu nie ubyło na jotę.

W trybie kinowym nawet nie próbowałem bo mi by ściany porozwalał;)

Edytowane przez Adalbert95

Pierwszy raz spotykam się z taką opinią o Dynaudio. Parę ich kolumn słuchałem, w rożnych kompozycjach. Z małych monitorów z Rotelem czasem tego basu mogło brakować, ale podłogówki bez basu? Coś mi tu nie pasi.

A polaryzację miałeś właściwą? Czasami mogą być odwrotnie połączone, ludzie lubią grzebać, a potem zonk. Brak basu? Z tych kolumn? Niemożliwe. Albo to pierwsze albo te kolumny mają popalone zwrotnice.

Kolumny są w porządku, u kolegi na 15m2 jest bas, ale jak dla mnie to nie bas tylko jedno i to samo granie klucha w okolicach średniego basu a kompletny brak dołu.

Jak byś mial u siebie kolumnę na scan speaku to pożniej wszystko nie ma basu;)

Coś w ty jest ;) starałem się nie porównywać do tej klasy głośników tych audience 70, ale to było jak dla mnie coś na wzór, może nie "altus" ale daleko nie odbiegało.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość aqs

(Konto usunięte)

Panowie zna ktoś użytkownika avuh z Holandii http://allegro.pl/show_user.php?uid=24446670 handluje on między innymi Rotelami, ale mam zastrzeżenia do niego ustaliłem z nim cene za RA-980 bx na 1050 (sam zaproponował) po czym chce sprzedać za 1050 ale nie zmieni ceny na allegro cały czas cena 1100 miesza że nie ma z nim kontaktu w Polsce a na sprzedajemy.pl wystawia sprzęt z Polski, http://sprzedajemy.pl/rotel-ra-980bx-stan-idealny,1892157?inp_category_id=5&inp_location_id=1&inp_text%5Bv%5D=rotel+980&inp_text%5Bn%5D=1&_rp_RP=_rp_offers&offset=2

mam obawy co do niego.

Edytowane przez aqs

Kolumny są w porządku, u kolegi na 15m2 jest bas, ale jak dla mnie to nie bas tylko jedno i to samo granie klucha w okolicach średniego basu a kompletny brak dołu.

Coś w ty jest ;) starałem się nie porównywać do tej klasy głośników tych audience 70, ale to było jak dla mnie coś na wzór, może nie "altus" ale daleko nie odbiegało.

Panowie, dziękuję za wcześniejsze porady. Wybór mój padł w końcu na RA 930AX, teraz pytanie - z jakimi kolumnami to zagra najlepiej? Pomieszczenie 20m, sporo drewna, także na ścianach. B&W pewnie będą za suche?

ale to było jak dla mnie coś na wzór, może nie "altus" ale daleko nie odbiegało.

Teraz to żeś pałkę przegiął. Składam protest. Będę pisał do Strasburgera :-)

Good lock ;-)

Tomaszu ,a jak masz umeblowany pokój ?

A dokładniej, to o co chodzi?

W pokoju odsłuchowym mam komodę a na niej parę klocków audio, narożnik i jakąś szafę, ściany powyklejane piramidkami, pomarańczowymi, zielonymi i szarymi ;)

Znalazłem jakąś tam fotkę

Pozdrawiam

Tomasz

W pokoju odsłuchowym mam .... ściany powyklejane piramidkami, pomarańczowymi, zielonymi i szarymi ;)

No i znalazłem przyczynę tego słabego basu. Piramidki :-)

Goło nie jest, już w tym klubie wklejałem kilka fotek moich klocków i pokoju, obecnie jest kilka zmian i jeszcze więcej piramidek na ścianie, jak coś pstryknę świeżego to wkleję.

Widzę że masz taki sam przedwzmacniacz jak ja ;) ja mam srebrny, jesteś z niego zadowolony?

Nagrywarki Pionka nie chcesz sprzedać?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

<br />, ściany powyklejane piramidkami, pomarańczowymi, zielonymi i szarymi ;)<br />Znalazłem jakąś tam fotkę<br />Załączone miniatury<br />

Ja pitole,kolorowe audiofilskie gąbki! Teraz wiem,że Twoje testy są w pełni rzetelne i miarodajne.

Goło nie jest, już w tym klubie wklejałem kilka fotek moich klocków i pokoju, obecnie jest kilka zmian i jeszcze więcej piramidek na ścianie, jak coś pstryknę świeżego to wkleję.

Widzę że masz taki sam przedwzmacniacz jak ja ;) ja mam srebrny, jesteś z niego zadowolony?

Nagrywarki Pionka nie chcesz sprzedać?

Nigdy nie miałem z nim problemów ,świetnie się zgrywa z rb 980,a pionka nie sprzedaje ,do samochodu płytki nagrywam .

Zastanawiam się właśnie czy nie wymieniać Rotela na Krella, ale jeśli ten droższy góruje nad Rotelem tylko muzykalnością to chyba nie ma sensu, bo tej mi absolutnie nie brakuje ;P Pewnie to za sprawą DACa Hegla który niby jakiś ocieplony nie jest (i bardzo dobrze bo nie znoszę gdy mi coś muli), ale przecież gra właśnie jakoś tak wciągająco i muzykalnie. Zresztą często takie określenia się przejawiały w reckach kiedy o nim czytałem.

Jak z tych Dynek Audience 70 nie ma kompletnie basu to wina albo złego podłączenia, odwrotnie w kolumnach niż wzmacniaczu, albo wina akustyki i złego ustawienia. Może też proporcje pokoju są takie że fala niskich odbija się od ściany i nakłada na tą generowaną przez głośniki.

Dostałem przedwczoraj do testów kabelki od szanownej polskiej manufaktury Arini Audio. Robią oni takie specyficzne kable, strojone pod gust klienta. Dostałem dwa interkonekty w tym jeden Hi-endowy i kabelek głośnikowy. Brakowało mi troszkę zejścia i basu dlatego kombinowałem zmienić swoje Anty-druty na coś innego, ale chyba tym razem przedobrzyłem ;) Na kabelkach od Arini bas przestawia ściany w pokoju, chyba już wolę bardziej precyzyjny choć szczuplejszy bas z Anty-drutów, w moim małym pokoju niskie zejścia mi troszkę przydudniają. Szkoda tylko że Anty-druty nie mają takiej ładnej średnicy i góry :] W sumie najbardziej podobało mi się zestawienie z moimi głośnikowymi plus ten ich Hi-Endowy interkonekt. Zejście, kontrola i wykop bez taniego efekciarstwa, a ładna góra i średnica zostały. Super przestrzeń ma też ten IC, fajnie różnicuje plany, nie wywala sceny tak bardzo na twarz jak to się często zdarza gdy łączy się Rotela z jasnymi kablami. Ale mimo wysokich ocen w Hi-Fi i M. aż tyle bym chyba nie zapłacił za niego, a szkoda, nie da się ukryć że kabelek wybitny ;)

http://www.hi-fi.com.pl/kable-testy-lista/2234-ariniaudio-individual.html

I love the sound of crashing guitars

Że co, proszę? :-)

Po prostu, zamawiasz sobie kable które mają mieć np. jak najmocniejszy bas i łagodną średnicę, albo tak jak te które były testowane, z naciskiem przede wszystkim na przestrzenność dźwięku. Taka filozofia firmy, można sobie poczytać, mają stronkę w necie.

Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie takich kabli proszę, oto i dowód ;P Ale na słowo musicie mi uwierzyć że fotki są autentyczne i nie podrobione w Photoshopie ;) Wiem, wiem, powinienem jeszcze na nich być ja, trzymający w jednej dłoni swój dowód osobisty a w drugiej dzisiejszą gazetę ;P

post-2325-0-73649100-1423681311_thumb.jpg

post-2325-0-38120300-1423681341_thumb.jpg

post-2325-0-89233600-1423681367_thumb.jpg

post-2325-0-68831200-1423681388_thumb.jpg

Zatęskniłem za Rotelem...

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

No to dałem ciała, sprzedałem ładnego RA-980BX za 450zł, tyle dobrego że poszedł w dobre ręce a nie do handlarza...

p.s

Mała ciekawostka - mój egzemplarz miał błąd językowy na tylnim panelu, pod wejściami dla pętli magnetofonu było LEET - RIGHT. :-)

Edytowane przez Marek.S
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.