Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Bi amping w przypadku Rotela to ja rozumiem, choć preferowałbym mostkowanie, ale bi wiring? Jak dla mnie efekt praktycznie pomijalny, szczególnie na identycznym okablowaniu. W przypadku dwóch wiązek kabli i różnych grubości pewne różnice jest słychać, nie zaprzeczam, ale czy jest to lepszy dźwięk? Jak dla mnie po prostu był trochę inny, jakby ograniczony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nawet nie masz pojęcia jak ja ci zazdroszczę!

Ja parę kabelków przesłuchałem i co?, wracam jak bumerang do swoich ulubionych głośnikowych Kimber 8TC, zaś sygnałowe pomiędzy DAC-kiem a przedwzmacniaczem wpiętego mam Van den Hul The First Ultimate Mk II, zaś końcówka jest połączona Van den Hul The Second

:) - ano ;)

Kimber 8TC - ŁOOOŁ- metr za ponad 3 STÓWY !!!!! :O:O

ja w tej cenie mam ponad 35 metrów kabla klotz ly225t ;)

Van den Hul The First Ultimate Mk II - 1350zł !!!! za sam interkonekt !!!! (toż to cała moja wypłata ! :()

Van den Hul The Second - też ponad 1200zł :( !!!! - to wszystko nie na moją kieszeń :(

Ja w takim razie zazdroszcze ci grubego portfela i tego ,że słyszysz różnicę

pozdro!

Ależ się znów pociągnął ten nieszczęsny temat o kablach, zapomniałem że na audiostereo to woda na młyn ;) A ja chciałem tylko wspomnieć że takie kabelki jak strojone od Arini są, tak dla ciekawości ;)

Do kolegi powyżej, należy czytać ze zrozumieniem. Żadnych kabli od Arini nie kupiłem, dostałem je do testów na jakiś czas i za pośrednictwem mojego kolegi który ma z tą firmą lepszy kontakt. Jak posłucham odeślę. A oni, bo to tacy mili i sympatyczni ludzie tam pracują, że wysyłają od czasu do czasu swoje kabelki do posłuchania co by potencjalny klient nie kupował w ciemno ;)

Kabli w cenie elektroniki chyba nikt przy zdrowych zmysłach by nie kupił. Gdybym ja miał wydać na kable z 2 tys zł, bo w końcu skarżyłem się że brakuje mi trochę najniższego basu, to już wolałbym dołożyć i kupić aktywnego suba ;P Ale myślę że rynek używanych kabelków jest na tyle ciekawy, że można trafić coś fajnego w rozsądnych cenach, np. wspomniany AudioQuest. Sam kupiłem używanego IC Viper za 300zł, a to już jest kabelek z wyższej półki, tylko oczywiście starszy. W sumie w porównaniu z tymi drogimi kablami Arini, reszta moich kabelków, a są to Anty-druty, głośnikowy i IC, nie spisują się wcale tak źle ;) Tak więc myślę że do Rotela Anty-druty to ciekawa, tania, uniwersalna i bezpieczna opcja. Żadnej kosmicznej, marketingowej ściemy i chińskich kabli przemysłowych zawiniętych w efekciarski, gruby oplot, jaki jest drut, każdy widzi ;) Choć jeśli Rotel gra tak jak Krell tylko mniej muzykalnie, to dlaczego jeśli ktoś ma taką możliwość i humory nie miałby kupić sobie do niego tak samo drogich kabli jak do wspomnianego Krella ? ;) Każdy robi ze swoją kasą co uważa za słuszne. Nowy RB-990BX kosztował z tego co mi wiadomo ok. 3200zł + do tego oczywiście pre RC-990BX też za ok. 3tys zł czyli razem zintegrowany zestaw ok. 6tys zł. Więc jeśli ktoś chce się na siłę trzymać jakichś wytycznych procentowych na jaki ten sprzęt zasłużył sobie kable, może łatwo policzyć. Oczywiście wtedy też najlepiej dobrać ze starszych, używanych kabli których cena, spadła z czasem tak samo jak Rotela.

Co do różnic między zmostkowanymi końcówkami w mono a jedną w stereo sporo sam o tym pisałem na pierwszych stronach gdy zakładałem ten Klub ;) Też chyba napisałem coś w dziele opinii, choć teraz już dokładnie nie pamiętam. Tyczyło się to oczywiście modelu RB-971MkII, jak jest z innymi konstrukcjami nie wiem.

okej:)

Ale co to są te "antydruty" ???? - jaki jest ich koszt za 1 metr ? jak są zbudowane? czy to jakieś diy kable?

?

Ale co to są te "antydruty" ???? - jaki jest ich koszt za 1 metr ? jak są zbudowane? czy to jakieś diy kable?

Juz wcześniej prosiłem, nie idźcie tą drogą :-)

a na RA980 bx da się zrobić bi-wiring czy raczej tylko bi-amping proszę o opis podłączenia

tak czytam Twoje posty chłopcze i sobie myślę,czy się obraziłeś na wujka gOOgle? :)

Łokmen Saba

czy się obraziłeś na wujka gOOgle? :)

Tak właśnie widzę że co po niektórzy tutaj bardzo leniwi, szybciej byłoby im wpisać w g00gle to czego szukają niż dodać post na forum ;) Ale ja jako dobry wujek-założyciel, zlituję się i poświęcę swoje drogocenne sekundy, bo dokładnie tyle zajęło mi znalezienie tych linków ;)

http://anticables.com/

http://www.abc55555.republika.pl/audio/biwiring.htm

I wszystko w temacie ;)

I love the sound of crashing guitars

Wtam, czym zastąpić oryginalny pilot RR969? Chicałbym żeby pilot uniwersalny miał wszystkie funkcje do amplitunera co ori pil8t. Logitech touch lub one spełni moje oczekiwania ?

Wszystko zależy od realizacji nagrania i rodzaju muzyki. Nawet z metalicznymi tweeterami może być z Rotelem przyjemnie. Jednak Dynaudio ma jedwabne, tak więc tym bardziej nie powinno być problemu. W stosunku do serii Audience poprawiono efektywność kolumn, może kosztem tego ciepła i spokoju w średnicy, tak więc powinno być jeszcze lepiej. Ale zaznaczam, że tego zestawu nie słuchałem, tylko sobie teoretyzuję.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

W stosunku do serii Audience poprawiono efektywność kolumn, może kosztem tego ciepła i spokoju w średnicy,

Sittek chodzi Tobie o ciepło i spokój w średnicy w Audience czy 2/7?

HK680 w porównaniu z ra-980 to gniot, bynajmniej w zestawieniu z dynaudio 52se.

Takie napompowane granie bez kontroli z włąsnym plasikowym charakterem.

ot moje zdanie.

Odnośnie tego.Mam pytanie .Czy ktoś z posiadaczy RA-980 mógłby wypożyczyć mi na chwilkę ten sprzęt? Kolega Croowab zabił mnie tym postem(być może ma rację)Chciałbym się o tym przekonać.Jako że u nas na wsi jedynym gościem zajmującym się audio,jestem ja. Rozważam opcję wysyłki.Płacę za koszty wysyłki i moralne..Do ugadania.
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Panowie mam pytanie. Czy kolumny o mocy maksymalnej 70 W efektywności 85 db i impedancji 8 Ohma mogą być podpięte pod 100 Watowy wzmacniacz? Oczywiście nie mówię tu o graniu na maxa.

Czy ktoś z posiadaczy RA-980 mógłby wypożyczyć mi na chwilkę ten sprzęt?

Pod pachę i na odsłuch to tak, ale wypożyczyć? Żony i ukochanego sprzętu nie wypożycza się. NIGDY. Nie wiedziałeś? :-)

W wątku obok forumowicz Henn przekonuje, że za 600 złotych można kupić sobie, bez żadnego problemu- na ebaju w RFN, ten wzmacniacz. U nas chodzą za 1200 zł. Jeśli się nie spodoba, sprzedasz bez problemu.

Czy kolumny o mocy maksymalnej 70 W efektywności 85 db i impedancji 8 Ohma mogą być podpięte pod 100 Watowy wzmacniacz? Oczywiście nie mówię tu o graniu na maxa.

Ja bym miał pewne obawy, szczególnie przy głośniejszych poziomach. Moje 50-tki mają 150W i uważam, że dla wzmacniacza o mocy ok.100W to absolutne minimum.

Moc wzmacniacza od 30W do 150W ( w pomiarach rzeczywistych).

Obecnie jest to RA-12, którego moc to 2x60W dla 8 omów, a faktycznie zmierzona moc dla 4 omów to 2x140W. Przy takim wzmocnieniu kolumny 70W dla 100W Rotela, gdzie faktycznie w przypadku tej firmy jest to prawie dwa razy więcej mocy niż deklarowana, mogą w ekstremalnych warunkach zwyczajnie ulec zniszczeniu.

U nas chodzą za 1200 zł. Jeśli się nie spodoba, sprzedasz bez problemu.

Też prawda. A RA985 różni się tylko tym że ma pilota.? Pytam na wypadek jakby mi się spodobał....

Praktycznie tak. Są osoby, które twierdzą, że RA-980BX poprzez brak dodatkowego modułu zdalnego sterowania brzmią lepiej. ja czegoś takiego nie słyszałem, widocznie mieli lepszy słuch albo dużo ciekawsze kolumny.

Ja bym miał pewne obawy, szczególnie przy głośniejszych poziomach. Moje 50-tki mają 150W i uważam, że dla wzmacniacza o mocy ok.100W to absolutne minimum.

Czyli takiego głośnika nie radził byś łączyć z wzmacniaczem o mocy 100W?

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-4531g00.pdf

Pozdrawiam

Tomasz

Bo ja np mam głośniki 2x110w przy 4ohm (realnie) - ale pisze ,zalecana moc wzmacniacza 25-180w przy ? ohm , a wzmacniacz ma 2x330w przy 4ohm - i nie ma problemów

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Rotel RA 980BX

Czyli takiego głośnika nie radził byś łączyć z wzmacniaczem o mocy 100W?

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-4531g00.pdf

Tomasz możesz to przełożyć wprost? ;)

Chodzi mi o całą kolumnę 70W. Tak podają moc maksymalna.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.